HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

A volt laktanya területén lévő, nagyatádi 0220/53 helyrajzi számú beépített telephely vevőjének kijelöléséről dönt holnapi soron kívüli ülésén a város képviselő testülete.

Az elmúlt évek során eladásra került a területen több ingatlan is, ezért látszólag semmi különös nincs az ügyben. Igaz, hogy a szóban forgó terület tízszerese a korábban eladottaknak, de az ár arányos, s méltányos az öt évvel ezelőtti értékbecslés ellenére. Az ingatlanpiac pang, ill. a kereslet erősen visszaesett, ezért nyomottabb árakon sem kelendőek szerte az országban.

Még az sem gond, hogy az ingatlanon fellelhető, s korábban árveréssel meghirdetett értékesítést a bruttó 2.067.000-1.778.000 forint értékű faállományra vissza kell vonni, hiszen ha megvette, had vigye a vevő, s termelje le, ha van rá kapacitása, vagy hasznosítsa, ahogy tudja. Ez a kis többlet a vételárhoz igazán semmiség.

Az már egy kicsit elgondolkodtató, hogy az egykori javítóműhelyi tevékenység, valamint az eltávolított üzemanyag tartályok miatt „olajszennyezett” terület kármentesítése a bizonytalan jövő ellenére továbbra is önkormányzati kötelezettség marad. Az önkormányzat ugyan megfellebbezte a környezetvédelem területmentesítési ukázát, de a döntés kimenetele kérdéses. Az esetlegesen mentesítendő terület nagyságától és mélységétől függően elszállítandó mennyiségre (m3) tekintettel, a költségek milliókra (2-25-50…) rúghatnak.

Zagson, mondhatja erre az előterjesztő, hiszen lesz (van?) ez irányú pályázati lehetőség. Oké, de mi van, ha a pályázat „nem nyer” s a jelenleg ismeretlen mértékű kötelezettség az önkormányzaton marad? Nem marad, mondja az előterjesztő, de a döntéshozó képviselőben a megnyugtatás ellenére is okkal merülhet föl némi aggályoskodó kérdés.

Az ingatlan iránti egyedüli érdeklődővel az év elején kellett bírósági egyezséget kötni, mivel a Művelődési Ház projekt megvalósításán elvérzett konzorcium tagja volt.

A kivitelező szerződésszegése miatt önkormányzatunknak 58.645.130 Ft. kárigénye keletkezett, melyet a konzorcium időközbeni csődje miatt nem tudott érvényesíteni. Igaz, hogy a konzorcium szóban forgó tagja a csődöt végelszámolással elkerülte, de a számára kedvezően alakult egyezség ellenére a fennmaradó 1.661.862 Ft tartozását sem képes megfizetni, melynek rendezésére egy év haladékot, s tényleges munkavégzéssel megváltható lehetőséget kapott. Arról, hogy hol, mikor, milyen módon teljesíti, nem szól a fáma.

A vevőként jelentkező cég jegyzett törzstőkéje 500.000 Ft. s a lízingelt 2.900.000 Ft. értékű gépkocsiján kívül nincs ingó vagy ingatlan vagyona. A pályázati felhívásban kikötött 13.047.000 Ft. megfizetését három részletben, három év alatt kívánja teljesíteni. A fentiekben felvázoltakra tekintettel ugyan miből? Ez az Ő dolguk, mondja az előterjesztő. Az ingatlan állapotára tekintettel, egy bármilyen jellegű vállalkozás beindításához sok tízmillió szükségeltetik, s a manapság nehezen elérhető hitelekhez is többszörös fedezetet kérnek a pénzintézetek. Nem gond, mert van elég suska az otthoni szalmazsákban. Egyébként is, ha nem jön össze, az ingatlan visszaszáll a tulajdonos önkormányzatra, de legalább megpróbáltuk, hallom lelki füleimmel a választ.

A terület értéknövelő beruházásához (közműfelújítások) benyújtott pályázat helyzete bizonytalan, mint a „nyertes” pályázó ígérete, s tulajdonképpen az új polgármesteri projekt kis kockázatú, de az esetlegesen alulinformált olvasóknak megsúgom, hogy a pályázó, mint már az előzőekben említettem, a meghiúsult Müvház felújítás egyik résztvevője, s egyúttal a polgármester új rezidenciájának felépítője. Ez utóbbit maradéktalanul, a megrendelő teljes megelégedésére teljesítette.

Na és, akkor mi van, mondhatja úgy Horn Gyulásan az érintett, de a döntéshozók azért egy kicsit elgondolkodhatnának, hogy akkor jól van ez így?

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr885833112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Róbert Kömpf 2014.03.25. 22:55:58

Tisztelt Bakos úr!
Nem akartam hozzászólni, de a cikkben található felháborító csúsztatások írásra késztettek...
"érdeklődővel az év elején kellett bírósági egyezséget kötni, mivel a Művelődési Ház projekt megvalósításán elvérzett konzorcium tagja volt."
Kellett egyezséget kötni? Kellett? Kivitelező szerződésszegése miben nyilvánult meg? Konzorcium csődje? Maximum konzorciumi tag csődvédelmi eljárásáról (gyengébbek kedvéért nem egyenlő a csőddel) beszélhetnénk, de mivel ez a tag nem a mi cégünk, nem is értem hogy jön ez ide?
Nem mi kértünk csődvédelmet.
Örökös alkalmazottként nem tudja/tudhatja (?) hogy egy cég törzstőkéje és vagyona nem jelent semmit. Gondolom/remélem nem gondolja komolyan, hogy 500000 Ft törzstőkéből működik a cég. Persze kényelmesebb alkalmazottként, megélhetési politikusként, semmitmondó felelősség nélküli bizottsági tagként valótlan információkat közölni, hangulatot kelteni.
Csak az Ön megnyugtatására jelzem, gondolom már ön is tudja, hogy az adásvételi szerződés aláírásának napján kifizettük a vételár első harmadát. Tudja "elővettünk egy kis suskát a szalmazsákból". A következő részeket is ebből a nagy szalmazsákból fogjuk kifizetni.
Valóban bizonytalan a pályázat kimenetele, de nem a műszaki tartalma vagy a pályázó cég miatt, hanem a jelenlegi mindent átszövő gusztustalan politika miatt.

bakos.jozsef 2014.03.27. 15:43:47

Kedves Róbert!
Kár, hogy jegyzetem megjelenésekor nem reagált melegében, de örülök, hogy ha késlekedve is, de végül is megtette. Bizonyára nem tartozik blogom olvasói közé, s valószínű, hogy egy rendszeres érdeklődő hívta fel érintettségére tekintettel, kitüntető figyelmét. Úgy néz ki, hogy a téma komoly közérdeklődésre tart számot, mert kommentje megjelenését követően a nézettségi grafikon nyomban az egekbe szökött. Már csak ezért is örvendetes reagálása, hiszen blogom megjelenésének éppen ez a célja. Hírek, információk, s a velük kapcsolatos vélemények közreadása, megosztása.
Na de térjünk a lényegre.
Bár nem akart, de még is hozzászólt jegyzetemhez anélkül, hogy az ügyben történteket előzetesen átgondolva értelmezte, s értékelte volna. Felháborodásánál csak a tájékozatlansága nagyobb, de ez érthető, hiszen bokros teendőire tekintettel bizonyára nincs sok ideje internetes szörfözésre, csip-csup, önkormányzati ügyek, események figyelésére, korábbi jegyzeteim rendszeres olvasására.
Ha nem így lenne, bizonyára mellőzte volna elhamarkodott „észrevétele” közreadását, s kifogásaival az „illetékes elvtárshoz” fordul.
Az értelmetlen párbeszéd elkerülése végett bevezetésként javaslom (az esetlegesen kíváncsi olvasóknak is!) a SONLINE archívumból felidézni a 2012. 06. 29-én 12. 09. 42-kor megjelent Politikusi rémálom című cikket. Ezt követően a tények és a pontosság kedvéért ajánlom tanulmányozásra a helyi önkormányzat 2012. december 11-i soron kívüli ülésének előterjesztését (kiemelt figyelemmel a 3. oldalra), valamint az ülés jegyzőkönyvében található 319/2013 (XII. 11.) határozat alatti
előterjesztésen kívüli kiegészítést, továbbá a 320/2013 (XII. 11.) számú határozatot.
A fentiek alapján a reklamációjában az előterjesztő az illetékes, hiszen csak összegeztem és közreadtam a különböző helyeken e témában fellelhető információkat.
A blog íróra tett célzások is célt tévesztettek, mivel sem alkalmazott, sem politikus, de még csak bizottsági tag sem vagyok, csupán egy tájékozott, s árnyékra már nem vetődő nyugdíjas. Nacionálém ismeretében a többi csacskaságot is bizonyára mellőzte volna.
Ami a megnyugtatásomat illeti, hát bevallom, hogy egy percig sem aggódtam befizetési kötelezettségein, mivel azok nem az én számlámat terhelnék. Örülök, hogy volt elegendő suska a szalmazsákjában, s eleget tudott tenni a vonatkozó határozatban rögzített egyéb befizetési kötelezettségeinek is. A szalmazsákkal én nem dicsekednék (bár volna nekem is euróval kitömve), mert ha az olvasókét nem is, de a NAV figyelmét felkeltheti.
A pályázatokról és politikáról alkotott véleményét osztom, de ez időjárási „környezet”, melynek az egyenlőbbek kivételével többnyire szenvedő alanyai vagyunk.
A szerződés maradéktalan teljesítéséhez, a „laktanyai” vállalkozás felépítéséhez sok sikert, s jó egészséget kívánok!
süti beállítások módosítása