HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

 Szóval, tegnap ott hagytam abba a füstölgést, hogy az illetékes elvtárs „elfelejtett” szólni váltótársának, hogy  …..stb. stb. Érthetően, a Jókai lakótelep korábbi képviselője BB. (nem Brigitte Bardot!), aki ott lakva cca. 20 évet atyáskodott a választókörzet felett, nem jelezte „utódjának”, hogy nyitott kapukat dönget, tekintettel arra, hogy Ő már „jóval korábban intézkedett” az ügyben. Véletlen feledékenység, vagy szándékosság, döntse el ki-ki magában a korábbiak megismerése után. Lássuk hát mi is történt.

 A 2019. május 2-i képviselő-testületi ülésen a kompetens NCS. képviselő a Jókai lakótelep választópolgárainak kérését tolmácsolva, az interpellációk, kérdések napirendnél a következőket mondta;

Visszatérő probléma a Jókai lakótelepről, hogy nem kerülnek ki bizonyos közlekedési táblák, amik ahhoz lennének szükségesek, hogy megfékezzék a gyorshajtást. Kérik az ott lakók, hogy a 2-es és a 8-as épületnél egy-egy fekvőrendőr kihelyezése történjen meg. Úgy gondolják, hogy ez az egyetlen lehetőség arra, hogy megakadályozzák a gyorshajtókat. A Jókai lakótelepen élőkkel együtt javasolja a fekvőrendőrnek a kialakítását a kért helyszínen”.                                                                                                                                                           

Polgármesterünk erre a következőképpen reagált;

Meg fogják vizsgálni a helyszínt, és a problémát. A kérdése az, hogy vajon elég-e ez a két fekvőrendőr arra, hogy megállítsa a gyorshajtókat? Az érintett szakasz között vajon betartják-e a sebességet? A konkrét válasz a részéről az, hogy rendben van. Megvizsgáljuk azt, hogy hova lehetne elhelyezni a fekvőrendőröket, milyen jogszabályi és technikai feltételei vannak ennek”.

Mielőtt tovább mennék, csak közbevetőleg jelzem, hogy a felvetés bár eléri az interpelláció szintjét, az ilyen esetben szokásos protokoll elsikkadt. Elmaradt a polgármesteri válasz elfogadását jóváhagyó testületi szavazás, a vizsgálatért felelős személyének, valamint az intézkedési határidőnek a közlése, ill. határozatban rögzítése. Lehet, hogy „korai” az aggályoskodásom, de az intézkedéseknek ez idáig halvány nyomát sem észleltem a fellelhető dokumentumokban (polgármesteri, jegyzői, stb. beszámolók), pedig hát mikor volt május. Na de türelem tisztelt polgártársak, és JÓKAI LAKÓK FIGYELEM!

Tekintettel arra, hogy anno ennek a most felmelegített ügynek magam is fogadatlan prókátora voltam, emlékeztem „rendezésére”. De, hogy az eltelt nem csekély időre tekintettel emlékezetem meg ne csaljon, előbányásztam az erről szóló dokumentumokat, amelyek a következőket tartalmazzák;

A 2005. június 2-i (nem éppen „tegnapi”!) képviselő-testületi ülésen, a Jókai lakótelep képviselője (BB.) az interpellációk napirendnél a következőket mondta;

A Jókai utcában a sebességkorlátozás bevezetésének megoldását kéri. Ha egy sima, megemelt betonrészt alakítanának ki, milyen költséggel járna? Ebből kb. 4 db. kellene a Jókai utcában”

  A kérdésben illetékes műszaki irodavezető a következő választ adta;

A Jókai lakótelepen a forgalomkorlátozás szükségessége már többször felvetődött. Ebben a kérdésben azonban nincs egységes álláspont szakmai oldalról sem. A képviselő testület a programjában tervezte, hogy fekvőrendőröket helyezzenek ki. Közlekedési szakemberekkel konzultálva a Jókai lakótelepen kb. 6 fekvőrendőr kihelyezésére lenne szükség. Azonban az állampolgárok jogkövető magatartásának hiányát egyetlen egy fekvőrendőr sem pótolja. Az utcában lévő távolság olyan nagy, hogy két fekvőrendőr között fel tud gyorsulni a jármű. Korábban már kértek erre ajánlatot, azonban az összegre nem emlékszik pontosan. Véleménye szerint elsősorban rendőri jelenlét lenne a legmegfelelőbb a probléma megoldása szempontjából. Amennyiben a költségvetésben szerepelni fog ez a feladat, természetesen elvégzik”

A kérdező képviselő (BB.);

„Részben baleset megelőzési, gondoskodó megoldás lenne a fekvőrendőr kihelyezése a lakótelepen”.

 A műszaki irodavezető;

A sebesség túllépése nagyon sok utcában gondot okoz a városban. Azonban a Jókai utcából már olyan jelzést is kapott, hogy az ott lévő lakóövezet táblát vetessék le, mert nem tudnak 20km-nél nagyobb sebességgel közlekedni. Ha minden ilyen helyre fekvőrendőröket helyeznek ki, a közlekedést tennénk lehetetlenné”.

 Ezt követően néhány hónap szünet után, mint a választókörzet úgyszintén egyik képviselője, magam is szóvá tettem a fekvőrendőr kérdését. Epés pengeváltásomat az irodavezetővel a jegyzőkönyv nem rögzítette, de a kurta feljegyzést idézem:

  1. december 1. Bakos József:

„A négyéves városfejlesztési tervben is szerepel a Jókai utcában forgalomlassító kiépítése. A Széchenyi téren elkészült az un. fekvőrendőr annak ellenére, hogy testületi ülésen erről döntöttek volna”.

 A választ a felvetésemre BB. képviselő társam adta meg?

„ Bakos József képviselő hozzászólására reagálva tájékoztatja a televízió nézőit, hogy a Jókai lakótelepen a forgalomlassítás megoldása folyamatban van”.

 A 2005, és a 2006. évi költségvetés sem tartalmaz egyetlen sort sem a Jókai forgalomlassítást illetően. A 2006. évi költségvetési koncepcióban a 2007. évi fejlesztési terv tartalmaz ugyan egy sort a Jókai utca felújításáról (I. ütem 3,4 millió Ft.), de fekvőrendőrről szó sincs benne.

Csak érdekességként említem, hogy ebben az időben a Széchenyi téren kettő db. fekvőrendőr került elhelyezésre a képviselő-testület tudta, és jóváhagyása nélkül. Az meg felettébb érdekes, hogy ezen beruházásnak a költségvetésben sem található semmi nyoma. Hányan laknak a Jókai lakótelepen? Hányan a Széchenyi téren? No comment.

 Na de nincs vége, ezért menjünk tovább.

A 2006. június 29-i képviselő-testületi ülésen a témában a következők hangzottak el.

Műszaki iroda vezetője;

„Régóta téma a Jókai utcai forgalomcsillapítás. Megjelent már Magyarországon is az az elektronikus rendszer, ami ugyan nem egy klasszikus forgalomcsillapító, és fizikai korlát, hanem egy jelzés értékű. Kiírja, hogy az éppen arra közlekedő, milyen sebességgel közlekedik, és ennek van egy pszichológiai hatása. Több helyen bevált ez a rendszer. Jelen pillanatban erre kérek ajánlatot, ezzel szeretnénk megoldani a problémát”.

 BB. képviselő;

„Köszöni szépen. A forgalomcsillapítás megvalósítása a célja. Örül az ügyben történt előrelépésnek, hiszen 658m hosszú útról van szó”.

 Műszaki iroda vezetője:

„Felhívja a figyelmét azoknak, akik azon a területen közlekednek, laknak, hogy az utca elején van egy lakóövezet tábla. A KRESZ szerint max. 20km/h sebességet tesz lehetővé közlekedni”.

 Gondolom a Jókai lakói ezek után elégedetten dőltek anno hátra. A téma lezárva, az ügy elintézve.

Igaz, hogy az óta se fekvőrendőr, se elektronikus rendszer (ami több faluban is észlelhető), de legalább a lakóövezet táblát nem vették le.

Időközben a Jókain is felnőtt egy új nemzedék, melynek remélhetően nem kell másfél évtizedet várnia, hogy óhajuk realizálódjon, mert immáron az időközben alpolgármesteré avanzsált új képviselőjük tűzte zászlajára a gordiuszi csomó megoldását.

Ha netán az önkormányzat továbbra is bénáskodik, ne aggódjanak. A Prológ Nagyatád Alapítvány színre lép, s egyszer s mindenkorra, mindenki megelégedésére megoldja a problémát.

Ha netán mégse, hát Istenem, tévedni emberi dolog.

 Ui: Kissé hosszúra sikeredett a mondandóm, de remélem, hogy akinek volt türelme végigolvasni, bizonyára megértette, hogy miért van jelentősége egy testületi-ülés jegyzőkönyvének. A választók, és a képviselők is többé-kevésbé feledékenyek, de egy „múltidézővel” tükröt tarthatnak képviselőik felé a hülyére vett választópolgárok.

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr3315464840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stb. 2020.02.09. 09:14:03

E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki egy titkos gyűjteményt próbál védelmezni.

A nagyatádi titkok könyvtárában Bakos József tiszteletbeli könyvtárosként fellebbenti az emlékezet fátylát a nagyatádi döntéshozók elfeledett, archivált titkairól.

A filmsorozat remek volt, tele feszültségekkel, izgalmakkal, a könyvtáros élete kockáztatásával mindig megvédte a rábízott értékeket.

A jelen írás is bizakodással tölt el, mivel az értéket adó újságíró a demokrácia és a jogállamiság őrzőjeként meghatározó szerepet tölt be, függetlenül attól, hogy írásának hatása szélesebb, vagy helyi szinten hathat ki az olvasók érdeklődésére.

Mivel a mi Pityunkkal és házőrzőivel szemben a mi Könyvtárosunk a védelmezője a Jókai városrész elcsalt csendjének, így az elismerés nem a hivatalnokoknak és nem a képviselőknek jár.
A tragikomédia az egészben az, hogy az elcsalt dolgokért nem számonkérés, felelősségre vonás jár, hanem a döntéshozókat ráadásul havonta mi jutalmazzuk nem csekély összegekkel adóinkból a napról napra kevesebbet érő forintjainkkal.

Könyvtárosunkat fáradozásainak értékét pedig a kétezer éve változatlan erősségű vatikáni valutában mérhetjük csak.

De, vajon mi lehet az évtizedes patópálos teljesítményük eredménye?

Az impotens képviselők, pártok, alapítvány, egyesület helyett keressük meg azt a szervezetet, aki ha megjelenik egy településen, a döntéshozók csapot, papot, mindet felejtve rohannak az elcsalt dolgot helyére rakni. Bizonyára sejtik már a javaslatom.

Jöjjön a demokrácia házőrzője, a Kétfarkú Kutyapárt Nagyatádra is!

Lelki szemeimmel látom már, hogy a felfestett aszfalton zsandár ruhában fekszik a mi Pityunk, előtte, mögötte egy-egy plérendőrként őrzi pórázon a kétfarkú tacskót.

Ha ezek után sem lesz forgalomlassítás, akkor soha.

Csak így tovább Könyvtáros, várjuk a következő évad terméseit!
süti beállítások módosítása