HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

Bár egy korábbi jegyzetemben nem is olyan régen, már megidéztem Arkagyij Iszaakovics Rajkin szellemét, pontosabban szállóigévé vált mondatát, de sajnos ismét aktuális előhozakodnom a legendás szólással.

Az elmúlt hetekben többen is felvetették beszélgetéseink alkalmával a közelgő önkormányzati választást. „Nyakunkon van, s Atádon még semmit nem hallani, semmi sem történik”.

Nos, a média csend ellenére a kulisszák mögött már jó ideje megy a „felkészülés” pontosabban a tapogatózás a szóba jöhető potenciális polgármesterek és képviselők felderítésére és kiválasztására.

Korainak ítélve, természetesen a helyi televízió még nem tűzte műsorára a kérdést, s a jelöltek sem kürtölik világgá eltökélt szándékukat, kivédendő az ilyenkor szokásossá váló karaktergyilkosságokat. A televíziónál közelmúltban történt változásokra tekintettel, a téma felvetése, taglalása, ugyan csak kérdéses lehet, de a finisben majd kiderül, hogy lesz e végre Nagyatádon kiegyensúlyozott tájékoztatás.

Mint köztudott, a jelenlegi polgármester hét ciklus után (hivatalos közleménye szerint) ezúttal ténylegesen leteszi a lantot, ezért többen is elérkezettnek látják az időt a Marsallbot átvételére.

Természetesen a „csend” ellenére városunkban is van már „kijelölt” s nem egy önjelölt bürgermeister és „szenátor” palánta.

A körülmények azonban a korábbiakhoz képest alaposan megváltoztak, ezért a „kutya vacsorája” minden jelölt vágya.

Városunk népessége változatlanul fogyóban van, s miután már nem csak a valóságban, hanem statisztikailag (KSH) is tízezer alá csökkent, a korábbi választókörzeti rendszer számunkra megszűnt.

A korábbi stabil nyugger szavazóbázis is erősen megfogyatkozott, s körzetek híján nem lehet mozgósítani az egykori csapatokat, a kijelölt személy megválasztására.

A kislistás választáson az egy körzetre tekintettel minden induló jelöltre városszerte lehet szavazni, és a képviselői létszámtól függően (7-11?) a legtöbb szavazatot elért 7-11 jelölt alkotja majd a képviselő-testületet. Az új polgármesternek gyakorlatilag semmi mozgástere nem lesz a testület összetételének befolyásolására, s felkötheti a gatyáját, hogy az esetlegesen zömében „laikusokból” létrejövő testületből lojális csapatot verbuváljon. A városkassza „üres”, feladat és mozgástér kevés, de az adósság annál több, s ki tudja milyen és hány csontváz esik majd ki a szekrényekből a hivatal átadását-átvételét követően. Kérdéses, hogy az utód polgármester mennyire lesz „önjáró” s a jelenlegi valóban kiadja e kezéből a „pórázt”? Az is kérdéses, hogy a befutó polgármester jelölt esetleg független vagy kormánypárti támogatott, netán kormánypárti jelölt lesz e.

A városban vegetáló pártalapszervezetek nem dúskálnak alkalmas káderállományban, de fenti ukázra muszáj indítaniuk jelölteket, ha nem is a győzelem reményében, de az elvárt töredékszavazatokért mindenképpen.

A jelenlegi helyzet és a korábbi ciklusok tapasztalataira tekintettel már igen csak aktuális lenne, hogy végre „kormánypárti” polgármester vezesse a várost, különben maradunk a „BŰNÖS” város, annak minden ódiumával.

Sok itt még a nyitott kérdés, amikre idővel majd kaphatunk választ, de a felkészülésben látszólag késésben vagyunk. Miért is?

Jobb helyeken, mint például Marcaliban már évek óta nyílt titok, hogy a jelenlegi polgármester a folytonosság biztosítása jegyében időben gondoskodott alkalmas utódjelöltről, s bedobva a mélyvízbe, tudatosan, módszeresen felépítette Marcali leendő városvezetőjét. A „kiválasztott” évek óta ott van a barikádon az első vonalban, s primadonnához illő antrékkal ismerteti és fogadtatja el magát leendő választóival. Sok éve tagja a képviselő-testületnek, vágja a szalagokat, tartja a megnyitókat és ünnepi beszédeket az 1989-óta regnáló polgármester vigyázó tekintetével kísérve. Mentora simán „hátrébb” lépett s nem zavarta, hogy kiszemelt utódja a közéleti események színpadán „ellopja” tőle a show-t.

Néhány napja fotóalbummal feszegettem az útfelújítások prioritásának kérdését, melynek során szóba hoztam a Marcaliban észlelt nagymértékű járda és útfelújításokat, amit nem rossz „belépőként” már a leendő polgármester jelölt kürtölt világgá az interneten (bár nem kizárólag az Ő érdeme, de közreműködésére méltán lehet büszke).

Na, ez az ami nem csak „válámi ván” hanem „éz áz igázi!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr9718221975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása