HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

Amint már írtam, dübörög a kampány, rotyog a pörkölt a „körzeti” kondérokban, s szól a nóta ilyen-olyan szervezésben elsősorban a szép korúaknak, hiszen az ő szavazatuk az mely realizálható és megvásárolható. Nagy becsben vannak ilyenkor a nyugdíjas lakók (szavazók), mint évente egyszer nőnapon a gyengébbik nem, s ha virágra már nem is telik (néhány szegfű még akad), a „pártos” banzáj nem maradhat el.

A szórólapok nem fukarkodnak („ki ígér szebbet, jobbat vetélkedő”) az ígéretekkel, s a jelöltek igyekeznek egymásra licitálva Kánaánt vizionálni választóiknak, az újabban öt esztendőre szóló mandátum (képviselői megbízás!) elnyerése érdekében. Aztán ha megvan a mandátum, fertőző betegség gyanánt lecsap a „kiválasztottakra” az amnézia. Többségük sec perc alatt elfelejti kik, és miért szavazták be ŐKELMÉKET a különböző vezető testületekbe.

Megválasztása után csinálhat bármit, a produkciója megkérdőjelezhetetlen, leváltására, visszahívására nincsen lehetőség, s csak öt év múlva lesz alkalom a bizonyítvány átadására.

A visszahívhatóság intézményesítése a demokrácia letéteményese lenne, már ha létezne! A képviselő azonban jelenleg nem visszahívható, s gyakorlatilag mandátuma ideje alatt nem lehet őt leváltani, visszahívni.

A képviselő jelöltek többségét különböző pártok delegálják, de a megválasztott jelöltjeik többnyire inkább csak pártoskodnak, megosztják, és nem képviselik a település lakosait.

A képviselő megválasztását megelőző véleménye eltérővé válhat a választások után a választókétól. Ennek több oka van. A közvetett demokrácia célja a választók akaratának közvetítése lenne. Mi történik helyette? Nos, előbb tisztázni kellene végre, hogy kié a képviselő? A párté, vagy a lakóké?

Az köztudott, hogy a párt rendelkezési joga vitathatatlan a választók által beszavazott személy felett. A képviselőt kizárhatja a párt ilyen-olyan indokkal (lásd 2010. évi nagyatádi eset), mondjuk a képviselő eltér a párt irányvonalától, de a képviselőnek nincs joga védekezésében tolmácsolni, hogy a pártja tért el az eredeti irányvonaltól.

A képviselőséget nem megélhetési célból (ahogy az Nagyatádon is történik), hanem elhivatottságból kellene vállalniuk a jelölteknek, de a vezérlőelv többnyire a pártpolitikai elvárások, egyéni és szűk csoportérdekek közvetítése, illetve érvényesítése miatt gyakran vakvágányra téved. Egy párt hálójába és függőségébe került jelölt illetve képviselő saját érdekében is kiszolgáltatottá válik, s alkalmazkodásával igyekszik kikerülni a kedvezőtlen döntéseket, s legfőbb törekvésévé a pártnak való megfelelés, valamint pozíciója megőrzése (illetve újak megszerzése) válik. Megbízatása idején a választók által beszavazott képviselőt az elnyert mandátumától pártja sem foszthatja meg, mivel az előre aláírt biankó nyilatkozat sem jogszerű, ergo betartása mellőzhető (pl. MI PISTÁNK-SOMOGYÉRT E.). Viszont ha a képviselő láthatóan nem úgy táncol, ahogy a delegálója fütyül, úgy a következő ciklusra nincs jelölés, nincs listás hely, nincs polgármesteri, alpolgármesteri, elnöki illetve alelnöki pozíció.

Néhány évvel ezelőtt (a zöldek részéről) volt már olyan törvényjavaslati kezdeményezés, hogy a képviselő amennyiben olyan erkölcsi, jogi, vagyoni szituációba keveredik, hogy választói többségének meglátása szerint méltatlanná válik hivatása ellátására, legyen visszahívható, de a javaslat nem kerülhetett napirendre, mivel egyáltalán nem nyerte el a döntéshozók tetszését.

Bár a mai jelöltek is ígérik a jövőbeni rendszeres konzultációkat a választókkal, az eddigi gyakorlat szerint ez többnyire a választási kampány jelentéktelen fórumaira korlátozódik. Az esetlegesen kijelölt szűk körű szimpatizáns csoportokkal tartott „összetartási teszt” nem tekinthető párbeszédnek, s az eddigi egyetlen hivatalos (törvényben előírt) konzultációs fórum, a közmeghallgatás intézménye is szép lassan „kimúlt”.

A körülményekre tekintettel az alábbi (nem titkos) paktumot ajánlom, mint BJ. a címben jelölt JKM (Jókai-Kiszely-Mártírok utca) választóinak!

Esetleges megválasztásom esetén, amennyiben a ciklus során a 2. számú választási körzet szavazói úgy ítélik, hogy képviselői tevékenységemmel a fenti okok valamelyike miatt elégedetlenek, s ezt az október 12-i szavazáson részt vettek 50+1%-a a nyilatkozatával (név, lakcím, aláírás) igazolja, úgy mandátumomról önként lemondok!

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr516762197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

civil48 2014.10.06. 12:46:12

Józsi Úr! Teljesen igazad van. Csak az a baj,- hogy amit én lassan harminc éve mondok, azaz a településen nem pártpolitika, csak településpolitika kell – erre csak egy tockos után jöttél rá!
A másik, - az emberek nem szeretik, ha valakinek igaza van! Azt meg kiváltképpen nem, ha sokszor van igaza, és ráadásul tudják is hogy igaza van, de mivel nem ígér „rózsaszín felhőket ”- nem szeretik. Mindig problémákat feszeget, rossz hallatni, - okoskodónak tartják. De, tényleg, a délibáb sokkal szebb, mint a valóság! Meg még azt is mondják: ez még ígérni sem tud! Az ígéret olyan szép, álmodozni is olyan megnyugtató,- hát nem?
Józsi Úr! Én nem hiszem, hogy az elmúlt 20-25 évben ilyen–olyan közéleti pozícióba került emberek (főként pártok révén bekerülve, = akiknek módjában állna törvényt is hozni róla) valaha is komolyan gondolták volna a demokráciát! Ez már egyre inkább annak a bohózata. De kétségtelen, működik. Ezt szoktuk.

vörösposztó 2014.10.07. 11:12:22

Az előző-Dűbörög a kampány-cimet viselő bloghoz irt 2.kommentemben bemutattam,saját tapasztalataim,információim alapján a három polgármesterjelölt politikai pedigréjét,esélyeit,kéretik arra kattintva elolvasni.Nem ismétlem meg,akit érdekel,megtalálja.
Szándékosan óvatos voltam abban,hogy megjósoljam,ki lesz a befutó,nem az én esetleges jóslatom a lényeges,hanem az a személy,aki a következő 5 évben a város "első polgára" lesz,de csak közjogi értelemben,és nem emberi,szakmai kvalitásai alapján.Mert lehet hogy valaki hitbizománynak,élethosszig,vagy legalábbis a nyugdijkorhatárig-vagy azon tul-tartónak véli a széket,melybe beültették,az élet igazán azt mutatja,hogy akinek az Isten hivatalt,és az ezzel járó hatalmat adott ,közel sem biztos,hogy észt is adott hozzá.Mert bizony sikamlós pálya a közélet,nagy a tülekedés a damaszkuszi úton,a biztos fizetségen felüli előnyök nagyon vonzóak a mai Magyarországon,Somogy DNY-i részét sújtó szegénység,munkanélküliség mocsarában az.un.nyugdíjas állás bizony megbecsülendő.De vajon a helyi hatalom birtokosai megbecsülik-e azt,amit a választóktól kapnak.Hogy sáfárkodnak vele?Bakos Ur,és jómagam kommentjei erre próbáltak rávilágítani,rámutatni az egyes emberek szennyesére,,arra hogy a hatalom hogyan deformálja a tudatot,az emberi tulajdonságokat,arra,hogy a közpénzből élők hogyan nézik hülyének,butának azokat,akik végső soron a szavazataikkal oda ültették őket.A szemek,a fülek kinyitására törekedtünk,arra,hogy felébresszük az emberekben azt a felelősséget,amit eddig sajnos nem láttunk.Bizony,a szavazás olyan embereket ültethet székbe,akiknek emberi kvalitásairól mit sem tudnak sokan.Öt évig sajnos nem lesz lehetőség korrigálni,mivel ilyen a magyar választási rendszer.Hogy igazságos-e vagy sem,ezen lehet vitázni,de mondja meg nekem valaki,hogy a mai világban mi az igazság?Kinek mi,mondhatják,talán mindenkinek a maga szempontjai szerint "igaza "is lehet.
De nem lehet elégszer megismételni,a politika,igy a helyi közélet sem az angolkisasszonyok teadélutánja,nem szerelem kérdése,kizárólag az érdekek,és jó ha a fejbe vésik,elsődlegesen az önző,egyéni érdekek játszmája,ritka a kivétel,ki is lökik maguk közül.Talán meglepődtek,hogy igy van?Aki ezt eddig nem tudta,az azok közé tartozik,akikről korábban azt írtam,hogy azt gondolják,hogy a fejük csak arra való,hogy a sapkát vagy a kalapot tartsa.Ne ringassák magukat illúziókba,a szép szavakkal eltakart lila ködön -melyet sok,aljas ember Önök elé tesz,hogy eltakarja valódi céljait-nem könnyű átlátni,de nem lehetetlen.Csak gondolkodni kell.Aki 6.vagy 7.ciklusára készül,évente legálisan 1O-12 milliót kapott a köztől,egyéb láthatatlan dolgokról és előnyökről most ne is essék szó,többtizmilliós házat épit a mai világban,anyagi gondja nincs,vajon mi motiválhatja még,nehéz hinni,hogy csakis a közjó,a település olthatatlan szolgálata a vágya.Az anyagiakból,a hatalomból sose elég annak,aki azt látja,hogy hosszú ciklusokon át,könnyedén boldogul,a szék msgszerzése sem jelent nagy gondot.Ha erre valaki azt mondja,hogy mivel már meg van mindene,most csak a közjót szolgálja,vak,gondolkodni képtelen egyén,akinek eddig is jó volt,ahogy van,és a jövőben is jó.Ezeket csak sajnálni lehet,ahogy Jézus mondta:"Boldogok a lelki szegények,mert övék a mennyek országa".Sokan vannak ilyenek,és sajnos egyre többen.
Aki még nem ült az áhitott székben,mindent,teljesen irreális dolgokat is megigér,mert tudja,hogy ezért soha senki nem vonta felelősségre,és csak "politikai" felelőssége van,ami gyakorlatilag semmit nem ér.Mivel a helyi választás személyekről szól,tessék kinyitni a szemeket,és jól meggondolni a döntést október 12-én.Bakos Ur "paktumja" is erre figyelmeztet,még ha sokan nem is vették volna észre.Ideje felébredni,mert ismét egy lehetőség,elszalasztását, következményeit öt évig nyögi a közösség.
süti beállítások módosítása