HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

A 8 órás munkaidő bevezetéséért 1886-ban tartott chicagói sztrájkot követően 1891-ben hivatalosan is a „munkásosztály nemzetközi összefogásának harcos ünnepévé” nyilvánították Május 1.-ét. 

A II. világháború után kialakult szocialista-kommunista blokk országaiban, így nálunk is az egyik legnagyobb szocialista ünneppé nőtte ki magát. Az eredetileg munkások ünnepének hívott napot a munka ünnepévé változtatták, s ünnepeltük Nagyatádon is sok-sok évtizeden át.

Az immár több mint két évtizede történt újabb rendszerváltoztatási kísérlet ugyan nem eredményezte a hőn áhított rendszerváltást, de a sok éves „erózió” alaposan kikezdte, már-már megszünteti a nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt, május elsején tartandó hivatalos ünnepet.

A napokban több nosztalgiázó nyugger is „szemrehányóan hiányolta” az utóbbi években nálunk is alaposan ellaposodott városi Május 1.-ét, de távollétem miatt nem volt rálátásom az eseményekre, s nem rendelkeztem információval a történtekről.

Ünnep utáni sétáim során aztán lassan összeállt a kép, s kiderült, hogy nagyon is eseménydús munkaünnep zajlott Nagyatádon.

A jelenlegi többséget képviselő polgári oldal a különböző civil szövetségeseivel a Művésztelepen, a polgármester és holdudvara a Hadi Park-ban, az ellenzékben lévő szocialisták az egykori Komfort KTSZ. udvarában ünnepeltek szűkebb-tágabb körben.

Városi Május-1.?

Nincs rá pénz, mondaná az illetékes, hiszen bár a hagyományos városi ünnepek listájáról nem töröltetett, de már tavaly is a polgári oldal vállalta fel az erre hivatott „művelődési apparátus” helyett a rendezést, és annak minden ódiumát, ami ez évben már teljesen „civil” kezekbe csúszott.

Tessenek már elárulni, az áprilisi Nagyatádi tuning-találkozóra volt pénze és energiája kulturális intézményünknek, illetve önkormányzatunknak?

A finanszírozás módját és volumenét csak a beavatottak ismerhetik, a városatyák és adófizetők nem. A „városi hozzájárulásból” már kitelt volna egy tavalyihoz hasonló szerény „majális”, s urambocsá, egy időben és egy helyen is meg lehetett volna tartani a két rendezvényt, amivel a felek csak jól járhattak volna. A tuningosoknak lett volna kellő számú közönségük, az ünneplőknek pedig színes és színvonalas látnivalójuk.

Na de azok a fránya érdekek csak nem akarnak egyezni. A tuning üzlet a „mienk”, a városi Május-1. pedig legyen most már a kormányoldal gondja. Szép kis vircsaft, aminek mostanában nem lesz vége, mi több most kezdődik csak igazán.

A médiákban gyakorta hallhatjuk, olvashatjuk, hogy országunkban nincsen társadalmi megosztottság. Mi a helyzet Nagyatádon?

A múlt heti városnapi ünnepségen polgármesterünk fennen hirdette, hogy „összetartozunk mi nagyatádiak, mi egy közösség vagyunk ebben a városban”. Megyei elnökünk szavai szerint „az ember a mély és titokzatos rendhagyás, ami maga az ünnep, ami akkor kap értelmet, ha együtt vagyunk”.

Akkor hogy is állunk?

A városi televízió ünnepi tudósításait nézve egy régi vicc és annak újabb verziója jutott eszembe:

„Belgiumban a szétválás mellett döntenek, de hogy könnyű legyen a népességet szétválasztani, azt mondják:
- A flamandok jobbra, a vallonok balra álljanak.
Az öreg Kohn bácsi felteszi a kezét:
- És az igazi belgák hova álljanak?”

Frissítve:„A brüsszeli kaszárnyákban az őrmester sorakoztatja az újoncokat. Flamandok jobbra, vallonok balra – harsogja. Kovács Péter, akinek a szülei ötvenhatban disszidáltak, egy darabig tanácstalanul topog, aztán kilép az őrmester elé: Őrmester úr, kérem, hová álljanak a belgák?”

Nos, tisztelt szúnyogirtást elrendelő, helyezkedő, a mundért elvtelenül is védő nagyatádi városatyák!

Nálunk már nincsen munkásosztály, s a munka is kevés, ezért polgártársak ne akarjanak ünnepelni? Akkor mi ez a Május 1.- i szegregáció?

Városi ünnepet hiányoló polgártársak!

A múlt héten volt a város napja, melyre mindenki meg volt hívva nemre, korra, felekezetre, pártszimpátiára tekintet nélkül.

Ha valamilyen oknál fogva lemaradtak, azért lesz jövőre lángos, babgulyás, virsli, vagy amit akartok, s talán ígéret is munkára, dohányboltra, összefogásra, csak tessenek már színt vallani, s egyértelműen („belépésileg”) nyilatkozni.

A paletta elég színes, mert van FIDESZ-KDNP, Jobb Közéleti Kör, KÉSZ Alapszervezet, Erdélyi Kör, Szív Egyesület, Nagyatádért Egyesület, Őszi Napfény Nyugdíjas Klub, Konzervgyári Nyugdíjas Klub, Cérnagyári Nyugdíjas Klub, Obsitos és Bajtársi Egyesület, Kertbarát Kör, MSZP, DK, bimbódzó Jobbik, csírázó LMP. stb.

Akinek szűk, vagy egyáltalán nem tetszik a helyi választék, az magára vessen és érje be a Simon Műveknél Pomozi „elvtárs” által rendezett mini (de nyilvános) bulival (sör-virsli-lufival), vagy vegyen egy pár debrecenit s igyon meg rá egy pohár sört otthoni magányában, mert a MI PISTÁNK által hangoztatott összetartozás a történtek szerint nem vonatkozik mindenkire.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr685290455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S.O.S 2013.05.09. 16:51:15

DISZpolgár és KISZpolgár,

avagy miért nem tart az önkormányzat olyan hagyományos városi ünnepségeket, amelyet korábban megtartott?

Kedves nagyatádi ünnepelni és közérdekű információkra vágyó polgárok, ennek egyszerű és prózai oka az a fránya 36/2005. (XII. 2.) rendelet 6. § (2) bekezdés d) pontja szerint szabály.

Hogy mi is ez a bizonyos regula, amit sem kiköpni, sem lenyelni nem tud, szinte belepistul - a városi nagy nyilvános ünnepeltetést oly nagyon áhító, de most kínosan kerülő - a mi KISZpolgárunk?

Hát ezért lett, lészen kínosan nyögvenyelősek a városi rendezvények?

Nézzük mi is az az ominózus regula, amiről beszéltem:

„Nagyatád Város Díszpolgára a város képviselő-testületének és a város lakosságának tiszteletét és megbecsülését élvezi, ezért a városi önkormányzat vagy szervei által rendezett ünnepségekre meg kell hívni.”

Mi is ezzel a gond, kérdezhetnék joggal, hiszen Nagyatád díszpolgárának lenni oly mérvű elismertség, amely csak a legkiválóbbaknak adatik meg. Gondolom városunk díszpolgárai rászolgáltak erre a kitüntető megtiszteltetésre. Hát akkor joggal kérdezhetnék miről is beszélek.

Jövőre a nagy változások évében lesz öt éve, hogy Ormai István díszpolgári címet szavaztatott meg Dr. Gyenesei Istvánnak.

A díszpolgári cím adományozásának méltatása a következőképpen szól:

„Valamennyi tisztségében, beosztásában érvényesítette, döntéseivel és több évtizedes tevékenységével segítette, hogy Nagyatád városa eredményesen vegyen részt a különböző fejlesztési folyamatokban. Nagyatád város fejlődését sikeresen és következetesen támogatta. Eredményesen képviseli városunk és a nagyatádiak érdekeit.”

KISzpolgárunk bizonyára bizakodott, hogy a városnapján a megtagadott volt mentora hátat fordít neki, nem fog a szemébe nézni, s nem jön el, de hát nagyot tévedett.

Dr. Gyenesei István valóban megérdemli, hogy a város polgárai közül az első legyen az egyenlők közül. Nem neki van szégyellni valója, most itt Nagyatádon is bizonyított. Ő itt otthon van. Jelenlétével példát mutatott arra, hogy a Nagyatádiak megérdemelnék, hogy méltó vezetőjük legyen ennyi elpocsékolt év után, ha másért nem, akkor NAGYATÁDÉRT, SOMOGYÉRT.

A gondviselés megmutatta, hogy az érték nem egyéni érdek szerint teremtődik, s ha az érték kiválasztási cél emberi gyarlóság miatt korai is volt, de az mostanra beérett, így tette rendbe a sors, amit az emberi önzés anno elrontott.

Hát ezért nincsenek, nem lesznek város és intézményei által szervezett ünnepségek, mert a díszpolgári rendelet szerint a városi önkormányzat vagy szervei által rendezett ünnepségekre a KISzpolgárunknak meg kell hívni Dr. Gyenesei István DISzpolgárunkat is. Ő pedig van olyan karakán EMBER, hogy is el fog jönni.

Vagy, ha mégis tartanak a jövőben városi ünnepséget, akkor valószínűleg KISzpolgárunk ugyanúgy el fog feledkezni az általa kreált szabályról, mint a SOMOGYÉRT-os tagságáról történt lemondás körülményeiről.

De, ha mégis lesz olyan városi ünnepség, amelyen nem látunk díszpolgárt, akkor az csak a feledékenység miatt lehet.

Ez nem egy rókafogta csuka mese, hanem a DISzpolgárfogta KISzpolgáré, de hogy melyik ereszt, megtudhatjuk, ha majd áll a bál.
süti beállítások módosítása