HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

A november 9-i soron kívüli képviselő-testületi ülésen Dr. Orbán Csaba a helyi Fidesz frakció nevében adott hangot álláspontjának, melyről utólag derült ki, hogy egyéni vélemény, mivel megerősítést egyetlen tagtársától sem kapott. Az ülést követő blogjegyzetemben jeleztem, hogy hivatalos Fidesz frakció a helyi testületben nem létezik, mert …. stb. stb.

A csütörtöki soros ülésen a „fogadatlan frakcióvezető” észrevételezésemet megerősítve, miheztartás végett kifejtette, hogy márpedig Fidesz frakció a testületben nincs, csak ilyen olyan csoportok vannak, melyek összetétele (megnevezése) a polgármester érdeklődését is felkeltette. Választ nem kapott, s bár tudomása szerint többnyire mindenkit maga mellé állított, de azért kíváncsi lett volna az esetleg renegátokra, mert a jelenlegi zavaros helyzetben nem árt tudni, kire számíthat a továbbiakban, és kire nem.

Nézem az önkormányzat honlapján kiszínezett képviselői neveket, s bár látom a narancsos többséget (ami normális esetben ütőképes frakció is lehetne), de nem látom közöttük a Fideszes képviselőket.

Egy évtizeden át cipeltem a jelenlegi kormánypárt zongoráját, de a hét narancsosra festett képviselőből csak egyetlen egy volt tag, amikor az ég zengett, s nem volt népszerű Fideszesként részt venni a közéletben. Az már csak hab a tortán, hogy az az egy sem fogta, ill. emelte a zongoralábat, csak időnként klimpírozott a klaviatúrán, szemérmesen jelezve hovatartozását. Mára már ez is mindenki számára világos, mint az is, hogyan lett, hipp-hopp, Fideszes képviselő a KDNP, Erdélyi Kör, ilyen olyan civil szervezet tagjaiból.

A múlt heti ülésen az adóemelések egységes és „sikeres” szavazásából érzékelhető volt a bizottsági üléseken elvégzett munka, a szakértelem és a konszenzussal kialakított egységes álláspont. Olyannyira, hogy az „eredménytelen” szavazást, némi polgármesteri felvilágosító után meg kellett ismételni, majd másnap (pénteken) újabb soron kívüli ülés összehívásával az egész procedúrát az érvényes SZMSZ előírásának megfelelően újfent lefolytatni. Minden jó, ha jó a vége, s itt pontot is tehetnék az ügy végére, de egy észrevétel még ki kívánkozik belőlem.

A technikai malőr ellenére ezúttal jól döntött a testület, amikor differenciáltan, és a kisvállalkozásokat kímélve emelte az építmény adót. A szépséghiba, hogy mindezt a közelgő csődre tekintettel nem tavaly kellett volna erősen visszafogottan bevezetni, hanem a lehetőségnek és szükségszerűségnek megfelelően, már 1991. évben. Persze azt a sok százmilliót is bizonyára elnyelte volna a működtetés, de talán kevesebb hitelfelvételre kényszerült volna a város. Hja, hogy akkor még a betelepülő multik „védelme” volt a fontosabb, s hogy az újabban befolyható összeg nem sokat javít a jelenlegi helyzeten, az más kérdés.

 Új szelek fújnak, új helyzetértékelés és új ideológia kell. Polgármesterünk mindenre készen áll. A jelenlegi helyzethez semmi köze, annak előidézésében nem felelős, mert mindenért az aktuális kormányok felelnek. Elfogadta elhagyott pártja, ill. Szoci kormányok anyagi (és „erkölcsi”) támogatásait, korábbi mentora pozitív diszkriminációt súroló pénzügyi mentőöveit (és „anyagi” támogatásait), majd elvtelen háttéralkut kötött az új hatalommal, akitől most a korábbi ámokfutása okozta károk elhárítását reméli.

Ha netán megérkeznek Atádra is a százmilliók, akkor mindenki megtudja majd, hogy az kizárólag az ő érdeme (így volt a Szoci érában is). A jövő évi nyugdíjunk emelése is az ő érdeme lesz, mert suttogó propagandája, s klubkörökben tartott igehirdetései során elhiteti híveivel csodálatos képességeit (felmentem a minisztériumba és kiharcoltam, mint a kórházi dolgozóink béremelését).  

Ma még azt sugallja, hogy kételkedik a konszolidációban, s a közelgő krach okozója a kormány és a helyi ellenzék, mert nem vállalja (nem mondja ki helyette) az elkerülhetetlen megszorításokat, leépítéseket.

Ugyanakkor változatlanul értelmetlen látszatintézkedésekkel próbálja prezentálni a határozott és keménykezű városvezetőt. Ehhez még a „turisztikai” helyettese is asszisztál, amikor az értelmetlen és bagatell idegenforgalmi adóemelésnél kihangsúlyozza, hogy azt nem a szolgáltatók, hanem a településünkre látogató vendégek fizetik. Hát ez nagyszerű, mert idelátogatóból annyi van, mint a tenger, s hétről hétre özönlenek a sok látnivaló miatt.

Nem vagyok idegenforgalmi szakember, sem a helyi TDM oszlopos tagja, ezért az esemény kapcsán felmerül bennem néhány kérdés.

Az idegenforgalmi szolgáltatások költségeit ki fizeti, ha nem a vendég?

A szolgáltató befektet, de azzal a céllal, hogy a remélt vendégkör az összes kalkulációs költségnél is többet fog fizetni, mert csak így jöhet össze a megélhetéshez, fejlesztéshez nélkülözhetetlen nyereség. Ez Nagyatádon is érvényes, ezért nem hagyhatjuk figyelmen kívül a pillanatnyi helyzetet.

Nos, a Szemiramisz bezárt, a Fontana takaréklángon működve „bezárás alatt”, a Solár Hotel szolgáltatás szűkítésének „visszaszámlálása” elkezdődött. A két utóbbi idegenforgalmi szolgáltató produkálja (ta) a gyógyfürdő vendégeinek zömét. A kieső bevételt mivel pótolja a jelenleg sem rentábilis intézményünk?

Mi lesz a szakképző pincér és szakács tanulóinak gyakorlati oktatásával? Mennyit javít és mennyit ront az adóemelés?

Jó lenne hallani, hogy probléma egy szál se, megoldja a TDM.

 Egy szónak is száz a vége, polgármesterünk megérett (már korábban is) a cserére.

A nagy strukturális átalakítások még nem fejeződtek be, ezért kérem a polgármesterrel megállapodott Fideszt, hogy ezt a közigazgatásban jártas és nélkülözhetetlen szakembert a korábbi megállapodástól eltérően előrehozottan vegye pártfogásába, s helyezze át a megyére (a helyi járási hivatalt, ill. körzetét kímélje!).

A helyi Fidesz csoport pedig választási programjának megfelelően vesse latba befolyását, s vessen véget a további károkozásoknak, ill. zárja le véglegesen az Ormai korszakot. 

 Elég volt a Nagyatádi Csák Mátéból, s hogy két évtizedes „népművelő” tapasztalata ne vesszen kárba, a Somogyért Egyesület a Rinyamente Cicerójának minden bűnét megbocsájtva vegye vissza tékozló fiát.

Ha emiatt ugrik a „hivatal”, hát nagyobb kár ne érje a megye közigazgatását, viszont az egyesület lezárhatja perét, és tapasztalatokkal gazdagabb egykori alvezérével, megújult erővel készülhet és indulhat a következő választáson.

A megyei közgyűlési tagság, és bizottsági elnöki poszt, valamint a kiküldetések garantálását igazoló kötelezvény aláírásáról és keltezéséről ne feledkezzenek meg. Az ötletért sikerdíjat nem kérek, de ha bejön, elfogadom.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr294943806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

civil48 2012.12.09. 15:09:03

Hát,ki más? Mindenki úgy le van terhelve, meg minden....(:-)))
............................
„Egy évtizeden át cipeltem a jelenlegi kormánypárt zongoráját,” mondja a blogíró.
Hát ki a fene kényszerített rá? Tudom, a „három testőr” közül az egyik voltál, aki megpróbálta az ámokfutót gáncsolni, de szinte semmi sikerrel, „hála” a sok alkalmazotti támogatójának. Aztán köszönetképpen megpuccsolt a saját volt pártod. Olvasd el az előző blog kommentjét, PuPu nagyon szemléletesen leírta hogy milyen fidesz csapatnak voltál a tagja.

„….az,az egy sem fogta, ill. emelte a zongoralábat, csak időnként klimpírozott a klaviatúrán, szemérmesen jelezve hovatartozását” írod. Ő, az egyik doktorunk, ugye? Az, aki a múltkori testületi ülésen azt az okosat mondta? Találgathatok? Hát a Ludas a ludas. Na látod, a klimpírozást már honorálják!

A „Rinyamente Cicerója” „értelmetlen látszatintézkedésekkel” próbálja tömködni a lyukas zsákot, értsd: a 450 milliós hiányt félkézből 22 millióval csökkenti vállalkozói adósságnöveléssel, melyhez a „turisztikai” helyettese (Ő ugye a Kárpáti, aki felvette a harmadik nevét is, a Zoltánt, hogy megmentse Nagyatádot?) is asszisztál, mondván, hogy az adó egy részét nem a vállalkozóknak, hanem a vendégeknek kell megfizetni. Ilyen magasröptűt mondani, most, amikor már szinte minden szálláshely bezár, - nem valami politikus megszólalás. De arról nem beszélnek az „urak”, hogy a bezárt üzlet után is kell ezt fizetni ezt az adónemet!

Arról már nem is beszélve, hogy halványlila segédfogalmuk sincs (vagy úgy tesznek) arról, hogyan is „állnak” a vállalkozások. Ezek a „kis” tőrdöfések már csak kegyelemdöfések.
A többit már megtették a 14-18 éve tartó „okos fejlesztések” az országban és itt is: díszburkolatok, ravatalozók, körforgók, szökőkutak, meg minden, ami csak vitte a valahol máshol megtermelt „pályázati pénzt” és önrészt! Hangos, tiltakozó tam-tamozás helyett inkább vettük fel a hiteleket, 25 évre eladósodva, - mert,….mert ennyi eszünk volt a gazdaság működéséről.
Hej, de sok „népművelő” polgármester és képviselő szabta az irányt, ebben az országban úgy, mint ebben a városban, hozzáértő gazdasági szakemberek helyett!

„a Somogyért Egyesület a Rinyamente Cicerójának minden bűnét megbocsátva vegye vissza tékozló fiát”, - javaslod. Igaz, azt is, hogy vigye el az ördög!
De hát, akkor mi lesz a további iskolaépítésekkel, irodahely bővítésekkel? Hiszen olyan jó lenne felújítani még a volt-lesz járási hivatalt, a megvásárolt állami gazdaság irodaházát, a volt zeneiskolát, a volt Éltest, a nőtlen tiszti földszintjét! Mennyi-mennyi munkatárs, „munkaerő” férne el bennük! De jó volna még egy iskolát építeni, tíz gyerekre egy tanítót, még egy, vagy kettő sportcsarnokot, hogy ne kelljen sorba állni a bejutáshoz. Nem ártana még egy-két medence sem, mert így, nagyon sokan csapkodják egyszerre a vizet. Van úgy, hogy hárman is pancsikolnak a külső medencében! Aztán, még le kellene burkolni díszburkolattal a „belvárost”, egy körforgót, szökőkúttal, a tízemeletesekkel szemben, meg talán egy stadion sem ártana. Mert, börtön aztán nem kéne! (megj.: Jó agyon lett hallgatva.) Summa-summarum, van itt még mit tenni!

Hogy mindezt ki fizesse? Ilyen, földhözragadt kérdéseket feltenni, - micsoda dolog! Majd segítenek nekünk jajgatni a minket képviselő urak, ha jajgatni kell! Nem igaz, Novák doktor?!
süti beállítások módosítása