HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

Hardver és internet kapcsolati hiányosságok miatt a szokottnál hosszabb „szünetre” kényszerültem, de már is kaptam hideget meg meleget, nyilvánosan és a háttérben egyaránt.

 Nézőpont kérdése, hogy ki mit tekint közérdeklődésre számot tarthatónak, és mit tekint problémának. Úgy látszik egy blogolónak nem adatik meg ez a döntési szabadság, ezért írnia kell, ha van ingerenciája, ha nincs.

Nos, akkor nézzük a nagyatádi történéseket.

A helyi televízió csupa jó hírrel szolgált a közelmúltban, amiket a polgármesterünk nem győzött hangsúlyozni és ismételni (hja, a kampány elkezdődött!).

Pályázati forráshoz jutottunk a Horvátokkal közösen, bagatell önrésszel. Az elnyert 134 millióból felújíthatjuk majd az egykori zeneiskola épületét, s ráadásul időközben megkezdődtek a tényleges munkálatok a befejezetlen művelődési házon is. Kulturális jövőnk perspektívája biztató, s itthon maradó ifjúságunknak várhatóan lesz hol hasznosan eltöltenie szabad idejét.

Ugyancsak közel 100 milliós uniós támogatást kapott egy helyi vállalkozás (Büttner és TMK Kft.), ami azért is figyelemre méltó és örömteli, mert végre nem költségnövelő Csili-vili önkormányzati beruházásra, hanem munkahelyteremtő csarnokbővítésre hasznosult a forrás.

Honvédelmi oktatás indítását tervezik a helyi gimnáziumban, és jubileumi összejövetelt tartott a cérnagyáriak nyugdíjas szervezete. Városunk adott helyet a megyei ulti versenynek, és a szép korúak vidám fesztiváljának.

A helyi média ugyan nem említette, de további jó hír, hogy jól halad a polgármester házának építése (a művelődési háznál is jobban!), s az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala megkezdte a vizsgálatot a megpanaszolt önkormányzati szabályozás (új hulladékkezelési rendelet) ügyében.

Miután a panasz ügyszáma 5620, és határidő nélküli az eljárás, csak reménykedhetünk, hogy még ebben a ciklusban elbírálják az ominózus rendeletet.

 Amint azt már jeleztem a Kaposvári Törvényszék helybenhagyva az elsőfokú határozatot, kötelezte az önkormányzatot a Bárdos projekt közérdekű dokumentumainak kiadására, s bár a végső határidő még nem járt le, de az előzmények ellenére sem töri magát a hivatal, a nyilvánvaló kötelezettségének teljesítésére.

A kötbérrel, ill. viszontköveteléssel kapcsolatos per aktuális tárgyalását időközben bizonytalan időre elhalasztották.

Idehaza nem hangzott el, de a parlamentben világosan kimondták (Nagyatádot név szerint is említve), hogy a magánkézben működtetett kórházak esetében az egyébként országos szintű egészségügyi dolgozói béremelés nem realizálható. Az időközbeni új tulajdonossal (állam) fog nehéz és hosszadalmas alkudozás végén dűlőre jutni a rosszul spekulált működtető, de nem kétséges, hogy a végén ki lesz a nyertes. Csak reménykedhetünk, hogy a dolgozók a „jó” oldalra kerülnek. Szorítsunk, hogy úgy legyen.

 Na, ezek már a nem jó hírek kategóriába tartoznak, de ez van. Nem tragédia, de történtek súlyosabb dolgok is az önkormányzatunkban, s anélkül, hogy pánikot generálnák, és ijesztgetném a város lakosságát, mondhatom, hogy városunk súrolja az összeomlás határát, ha még pillanatnyilag átmeneti helyzetben is van.

A tegnapi képviselő-testületi ülésen úgy néz ki eljött az igazság pillanata, s ha nyögve nyelősen is, de sok-sokévi  takargatást követően elhangzott, hogy a hullámok összecsaptak az önkormányzat felett. Persze nem ilyen egyértelműen, de a lényegen ez nem változtat. Ha cunami nincs is, de a jelenlegi körülmények között kezelhetetlen hiánnyal (nem rémkép, hanem tény) tervezhető a jövő évi költségvetés, ami az új törvényi szabályozás szerint nem engedélyezett (?).

Az új helyzetnek megfelelően kalkulálható 2013. évi önkormányzati kiadások és bevételek egyenlege közel félmilliárdos mínuszt mutat.

Az elhangzottak után a másfél évtizedes felelőtlen gazdálkodás (vagyonfelélés, nyakló nélküli hitelfelvétel, ésszerűtlen beruházások) és a részemről nyolcból egyszer sem támogatott éves költségvetés jutott eszembe. Most mindenki hibás (az összes fránya kormányt beleértve), s takaróként a többi hasonló helyzetben lévő településekre hivatkozás a mentsvár, elfeledve a mondást miszerint; „egy bolond százat csinál”.

Miért a sok-sok felelőtlen önkormányzat a példa, és nem az önmérsékletet tanúsító, józan gondolkodással gazdálkodó települések, amikor olyanok is vannak.

A rendszerváltoztatás kezdete óta leépülő (kivonuló hadsereg, leépülő gyárak, megfogyatkozó lakosság) Nagyatád a megmaradt és az óta csak bővített intézményi struktúrát tudvalevőleg nem volt képes fenntartani, ill. működtetni, csak a mobilizálható önkormányzati vagyon folyamatos felélésével, s hitelre hitel felvételével.

A jó gazda gondosságát mindig felülírta a népszerűségi index bármi áron való növelése. A kormányok önmérsékletre intő megszorításainak eredményei ciklusról ciklusra süket fülekre találtak. Az is lehet, hogy nincsenek tisztában az önkormányzatok tényleges pénzügyi helyzetével, de a képviselők többsége se akarta, akarja tudomásul venni a város valós pénzügyi helyzetét.

Most betelt a pohár odafenn is, s a megyék után a településeket is megtanítják kesztyűbe dudálni. Illúziója ne legyen senkinek, az eddigi önkormányzatiságnak ezek után annyi.

 

Soha nem tapasztalt nagy konszolidáció készül, várjuk meg a támogatásokat, mondja a tényeket figyelmen kívül hagyó lózungozó „öreg” képviselő.

Az önkormányzatok nem bankok melyeket annó dacumál ténylegesen konszolidáltak, s nincs szó arról, hogy a majdan városunknak kiutalandó manna (1 milliárd Ft.) mellett mi lesz a fennmaradó több mint kétmilliárd forint kötelezettség állománnyal, 1,5 milliárdos (?) éves költségvetés mellett. Az eddig „végrehajtott” átszervezésekhez képest radikális, mi több brutális strukturális átalakítások szükségeltetnek, melynek szenvedő alanyai nem az alpolgármesterek és bizottsági alelnökök lesznek, hanem a jelenleg is megélhetési gondokkal küszködő családok.

Nem tartható fenn továbbra is három uszoda, ötről kettő csoportra csökkentett, valamint egycsoportos óvoda, Tourinform iroda, s egyéb megszokott szolgáltatás. Jelenleg úgy néz ki, hogy a remélt extra támogatással sem lesz biztosítható az elvárt költségvetés.

 

Persze olyan még sosem volt, hogy valahogy ne legyen, mondja a lejtmenethez sok éve asszisztáló újsütetű „külsős” alpolgármester.

„A jóléti önkormányzati korszak lezárul. Amit megszoktak nem lesz. Áldozatot kell hozni”!

Ez mind most jutott eszébe polgármesterünk tanácsadójának? Ezt már sok éve főnöke tudtára adhatta volna, ha nem lett volna fontosabb számára a haszonleső helyezkedés.

 

A nem létező frakció vezetője a TV nyilvánossága miatt aggódik, az előterjesztői feltételezésekre, a helyzet negatív beállítására hivatkozva óvatos megfogalmazásra inti a tények tálalóit. Bizony az őszinte kritikus önértékelés nem kellemes dolog, de a tényeket semmibe venni több mint felelőtlenség, amit egy józanul gondolkodó városatya (pláne egy többségben lévő kormánypárti képviselő csoport vezetője) nem engedhet meg magának.

 

Értékvesztés lesz és elkerülhetetlen konfliktusok, de nem fog összeomlani a rendszer a döntéshozók által megfogalmazott prognózis szerint.

Bizonyára így lesz, de az „áldozatot hozókat” ez vajmi kevéssé vigasztalja majd, miközben a felelősök tovább játsszák kisded játékaikat.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr494939289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

civil48 2012.12.01. 10:18:43

Még nincs itt az igazság pillanata. Talán nem is lesz itt. Legalábbis megkezdődtek az elkendőzésére teendő népbutítások. Nem akármilyen pávatáncossal állunk szemben! Igen, én most a helyi dolgainkról írok, még ha lehetne országos dolgainkra is ráhúzni a hasonló mellébeszédeket.

A nov.29-i képviselőtestületi ülés akár utólagos megtekintését is ajánlom mindenkinek. Polgármester urunk színeváltozásainak jellegzetes példáját mutatta. Képviselő-testületünk ostobaságainak, haszontalanságának tárházát mutatta.
Miről is esett szó (többek között)? A város idei, I-III. n. évi „gazdálkodásának” valamint a 2013. év költségvetési koncepciójának „megtárgyalása” volt a téma.
Erről csak annyit, hogy a már „látható” hiányzó összeg 450 millió Ft, - a már ismert változások, azaz az iskolák állami tulajdonba és fenntartásba adása, de városi feladatú működtetése (hozzászámítva az Éltes Mátyást is) az éves adósságszolgálat, és a jelenleg meglévő kötelező és nem kötelező önkormányzati struktúra bevételi és kiadási „terve” mellett, és feltételezve (és beszámítva)az adósságállomány 40%-ának állami kezekbe adását.
De mindezeken túl még kaphatunk támogatást, ha az isten és a párt úgy akarja, - de erről még nincs érdemi infó.
A témáról közvetlenül csak ennyit. (Megj: a blogíró sajnos mindig abból indul ki, hogy más is látta az ülést,- ami persze messze nem így van!)

Inkább, a tapasztalt megvilágosodásról, a népbutításra, felelősségelkendőzésre szánt ügyeskedő szótekerésről, a képviselők mihasznaságáról (van egy kivétel!) írok, felelevenítve az adott pillanatot.
Már 14 éve veszteséges „gazdálkodás” folyik. –mondja Sasvári képviselő, és a fenti vázolt költségvetési „problémák” miatt Ő, mint a pü. bizottság elnöke nem tudja megszavazni a koncepciót(?!). Azt, csendesen már csak én teszem hozzá, - mindez a polgármester úr évenkénti milliós nagyságrendű jutalmazgatása, és a képviselő úr akkori alpolgármesteri minőségben történő asszisztálása mellett!! Amúgy, a véleményében itt és most igaza van! Csak hát, mint mondom, késésben min. 14 évet. És, az sem biztos, hogy áprilisig fel kell venni a tiszteletdíjat!
Dr Novák: Csak ne riogassuk a választóinkat, majd csak ÁD a kormány önhikit, támogatás-pótlást, majd azután ráérünk gondolkodni a megszorításokon.
Dr. Ludas: Úgy még sohasem volt, hogy valahogy ne lett volna! Ne veszekedjünk ezen!
Dr. Orbán: Aggódik a Sasvári úr, ne okozzon pánikot, hiszen jó kormányunk van, ilyen még nem volt egyetlen eddigi kormány esetén sem hogy 1 milliárdot átvállaljon az adósságállományunkból! (vajon a kormány honnan veszi ezt a pénzt? OV gyártja odahaza? –hogy nekünk adhassa? –kérdezem én!) Aztán, mi az, hogy egymillió éhező gyermek van az országban? Őhozzá mindig kövér gyerekeket visznek, - inkább az a baj hogy túltápláltak!
(Hát ennyit lát a „világból” Orbán doktor. Jó adag cinizmus ez, de hát ilyen „képviselőt” akartunk magunknak)
Dr.Novák: Ha majd kell búsulni, akkor ő is együtt búsul a „zemberekkel” (Hogy oda ne rohanjak! Talán bizony még a világ végére is elmenne egy napfényes szigetre az emberek érdekében?, búsulni és megtárgyalni a képviseltek sanyarú helyzetét?)
Mi Pistink: Már 2010 óta fájdalmas döntéseket kell hozni. Nem kell mentegetni a mundér becsületét, nem kell magyarázkodni! (mert mi mindent jól csináltunk eddig, csak hát a fránya világ, meg a kormányok, meg a mega...... mindenki más!) Ne keverjük össze a tényeket a várakozásokkal! Értékvesztés lesz! Konfliktus lesz! Nyomorgó családok vannak. Bizony! Ne lózungoljanak a doktor urak!
A többi képviselő, mintha ott sem lett volna. (Ők ki akarnak maradni ebből, a várhatóan siralmas helyzetből, - hiszen ők csak a kezüket nyújtogatták, és egyébként meg nem tettek semmit! Ez csak mentség az ő megítélésükre! Nem?)

Íme, e testületi intermezzo.
Láthatjuk, hogyan lesz Saul-ból Paul, vagy Sauluszból Paulusz, vagy Mi Pistinkből, Mi (szent) Istvánunk! /a szobor már áll (:-)))/
Úgy kell tenni, mintha az ég adta egy világon kívül, neki aztán semmi köze sincs ehhez, a kialakult helyzethez!
Egyébként is, nem csak nekünk vannak ekkora adósságaink, rajtunk kívül még vagy 230 városi önkormányzatnak! Elhangzott ez is az önfelmentő magyarázgatások során, - mintha nekünk nem a mi ellehetetlenített helyzetünk lenne a lényeg, amelyben a Mi Pistink talán csak részt vett, a szervilis testületeivel egyetemben. Nem, ma ő szól rá a doktor urakra, hogy igenis fájdalmas döntések következnek! Mintha a fájdalmak létrehozásához semmi köze sem volna! Ekkora köpönyegforgatást már rég látott az ég! Ez sem vigasz, de sajnos nagyon sokan vannak,- és nemcsak az adóssághalmozók között!

Dr.Novák szót kér: - „a polgármester úr is lózunkgolt!” (a jellemek, ha megszólalnak!....)

vörösposztó 2012.12.02. 10:08:23

Bako s Ur,hol keresi Ön az igazságot,a közélet velejéig romlott,korrupt és a köz pénzével való hazárdjátékosok közt?Ugyan kérem.

Mindaddig nem lehet itt igazságot keresni,tenni pedig főként nem,amig a választott közszereplők személyes anyagi felelőséggel nem tartoznak-hasonlóan az egyéni vállalkozóhoz- a közpénzen hozott döntéseikért!Ha igy lenne,valószinü,hogy egyrészt hogy nem tolonganának a zsiros székekért,másrészt pedig ujabb börtönöket kellene épiteni,sajnos azokat is közpénzen.

Amit irt,abban nincs semmi nóvum,esetleg annak aki "agyhalott".
A birka nagyatádi pedig szivja a f...szt,meg is érdemli.

civil48 2012.12.02. 10:14:07

A következő bejegyzésnek semmi köze a blog tartalmához. A helyi ügyeken túlmutatóan, aktualitásánál és fontosságánál fogva gondoltam szükségesnek a felrakását.

Neonácik elleni mai tüntetésről írta PuPu:

„Elszorul a torkom és elönt a düh, mikor belegondolok abba, hogy ostoba állatok ezeket a viszonyokat és ezeket az eszméket akarják feltámasztani, és tudom, hogy ellenük minden lehetséges módon fel kell lépni és el kell takarítani őket a közéletből.
De azért valamit ne feledjünk.
A nácizmust nem a szél fújta hozzánk, azt gondozgatni, nevelgetni kellett, és ezt a feladatot a pártok közül a Fidesz vállalta magára.”

„A Fidesz olyan, mint vásárban a lókupec, nem válogat az eszközökben, ha kell, belehazudik a pofádba, gátlástalan és erőszakos, ha kell félelmet kelt, ha úgy kedvezőbb számára, akkor hízeleg és nyáladzik, a szemét forgatja - haszonelvű, nála a cél szentesíti az eszközt.
A vele szemben álló oldal éppen ezért sokkal gyengébb, eszköztelenebb, mert a hazugágnál már csak az igazságot viseli nehezebben, és aki közülük véletlenül – végtelenül idealista módon - szembesíti őket az igazsággal, annak kinyírásában kéjes örömmel vesznek részt.
Állandóan moralizálnak, mórikálják magukat, életidegen dolgokat hirdetnek, de lövésük sincs a választók többségét adó nagyon egyszerű emberek világáról.”

„Ő maga valószínűleg nem fajgyűlölő, ő egyszerűen csak haszonelvű, csak abban a körben, melynek ő lett a vezére, nem divatos az a szolárium, ahol ő szerezte a színét, így aztán nehéz az ő élete, nem lenne egyszerű neki harcos antirasszistának lenni.
Viszont – nemzetközi szempontból - úgy hiányzik neki a fajgyűlölet támogatójának stigmája, mint üveges tótnak a hanyattesés.
Eddig meg tudta csinálni azt a trükköt, hogy mind a mai napig személyesen verbálisan sem támadva a szélsőjobbot elnézte nekik a nyilaskodást, ellenzékben pedig egyenesen bátorította őket.

„Most feltűnt a szorító mellett a nemzetközi közvélemény nevű nehézsúlyú versenyző, aki igen haragosan pislog a könnyűsúlyú, rasszizmussal gyanúba keveredett magyar versenyzőre, aki erre természetesen az általa jól begyakorolt életviteli modellt húzza elő a tarsolyból: hazudik, sunyít, színlel és alakoskodik.”

„Azt szeretném, hogy a leszármazottaim a nyugati demokráciák legjobb hagyományait tükröző politikai – gazdasági környezetben éljenek, ne pedig egy áporodott eszmékkel terhelt félfasiszta féldemokráciában, ahol a félmillió zsidót halálba küldő Horthy a példaképe annak az alcsuti majomnak, aki Horthy rendszerében egy faluszéli putriban lakott volna, és akibe egyetlen dzsentri sem törölte volna bele a cipőjét, akkor sem, ha trágyába lépett.

„Hibának tartom, hogy ezt az embert odaengedik a Kossuth téri színpadra, azt is el tudom képzelni, hogy nem ingyen került oda, mert részvételével a rendezvényen Európában szalonképessé teszi Orbán rendszerét.”
(megj: FsP hátat-fordítást javasol akkor, amikor Rogán a „szónok”)
süti beállítások módosítása