HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

Az NVTV jóvoltából tegnap megtekinthettem a korábban elszalasztott soros testületi ülést. Bár ne tettem volna, mert így szegényebb lettem egy illúzióval. Az elmúlt hónapok történései alapján úgy gondoltam, hogy a döntéshozók tudatába kerültek a város tényleges pénzügyi helyzetének, s kellőképpen érzékelik, átlátják városunk kritikus „anyagi” állapotát.

Az ülés során kiderült, hogy csupán egyetlen képviselő érzékeli a helyzet komolyságát, de azért ő is fegyelmezetten eleget téve a frakció (egyesületi) fegyelemnek, meggyőződése ellenére megszavazta a nyilvánvalóan nem időszerű feladatvállalással járó előterjesztést.

 Miről is volt szó?

Nos, az 5. napirendi pontban az előterjesztő igyekezett „meggyőzni” a testületet a városban korábban alakult önálló Nagyatád-Rinyamente Turisztikai Egyesület és Nagyatád Város Önkormányzata között kötendő Középtávú Együttműködési Megállapodás elfogadásának fontosságáról. Aki nem nézte, annak elárulom, sikerrel.

2011. március 12-i TDM, és november 19-i Hol vagy TDM jegyzetemben már hangot adtam véleményemnek, ill. fenntartásaimnak. Miután kiderült, hogy a múlt évi pályázati hajó nélkülünk ment tovább, az előterjesztő most ismét a kecsegtető lehetőség ígéretével hitegette a döntéshozókat. Javára írandó, hogy az írásos előterjesztésben felvázolja a regisztrációs feltételeket és elvárásokat is (önrész, éves önkormányzati hozzájárulás) amelyeket meglátásom szerint a képviselők többsége nem értelmezett kellőképpen. Szerintem a forrás előírásnak, ill. a TDM költségvetésének jelenleg nincs realitása a szervezet és a fő forrásbiztosító önkormányzat anyagi helyzete miatt. A jövő évi költségvetés pillanatnyilag sok-sok kérdőjel, amire a 10 milliós kötelezettség vállalása meggondolatlanság a kecsegtető pályázati lehetőség ellenére. Gondoljunk csak a 4 ciklusban tervezett, de máig meg nem valósult (turisztikai szempontból alapvető feltételre) városi nyilvános toalettre, vagy a sürgős megoldást igénylő, de forrás híján csak „tologatott” állatmenhely bővítésre.Fontosságuk ellenére a korábbi kedvezőbb helyzetben is elmaradt megvalósításuk, miközben változatlanul gond a hiányuk. A turisztikai kiadványokat és egyéb információkat ugyanakkor biztosíthatják az érdeklődők részére a meglévő szálláshelyeken.

 A támogató hozzászólásoknak, véleményeknek nem volt híja, s az egyetlen józan észrevétel kivételével az összes hozzászóló mantraként ismételte, amit maga sem gondolt komolyan. Fontos ágazat, pénzt kell hozzárakni, foglalkozni kell vele, mert összehangolja a tevékenységet, növeli az idegenforgalmi bevételt, munkahelyet teremt, munkahely megőrzés, a Tourinform iroda a legfontosabb szervező erő, stb., de a testület fikciók ide, fikciók oda, jóváhagyta a kötelezettségvállaló határozati javaslatot.

 Az előterjesztésben nem volt leírva, de több képviselő is elkottyantotta, s az elmúlt évi TDM alakuláskor is nyilvánvaló volt, hogy a fő célkitűzés a Tourinform Iroda működtetési forrásának további biztosítása, s a „munkahelymegőrzés” (2, pontosabban 1!). Előkészítésként a közelmúltban megtörtént az iroda érdemein felüli fényezése, miközben kézzelfogható működési hozadéka csak a felhalmozott több milliós közületi számlatartozás volt, a helyet biztosító panzió felé. A firtató kérdéseimre a májusi közmeghallgatáson azt a választ kaptam; Egyébként a FONTANA jelen pillanatban is nyitva van, a vendéglátó egység zárva tartása, valószínűleg üzletpolitika”.

Lehet, hogy nyíltabban és világosabban kellett volna fogalmaznom, hogy ne csak a bennfentesek értsék, de az óta a Tourinform iroda a múzeumba (?) költözött, s az önkormányzat felmondta a firtatott vállalkozással kötött bérleti szerződést. Persze lehet, hogy ez is csak üzletpolitikai megfontolásból történt, de ki tudja „mit fog ez gyümölcsözni”, ha nem lesz új bérlő, s ismét nélkülünk megy tovább a pályázati hajó?

 A félkész művelődési házon alibi kopácsolással munkálkodnak, mi közben az is kétséges miből lesz újabb forrás a többlet költségekre, s mi lesz, ha a határidő „elcsúszása” miatt elúszik az uniós támogatás is.

Talán a Bárdos projekt sikeres kötbér pere meghozza a jogosan járó 300 milliót? Úgy legyen, de mi lesz a 200 milliós (jogosulatlan?) viszont keresettel?

 Tisztelt Képviselő Úrhölgy és Urak! A pénzügyi bizottság elnöke a bizonytalanság ellenére sejt már valamit. Tessenek már egy kicsit odafigyelni arra, amit mond. Nem a levegőbe beszél, de nincsen abban a helyzetben, hogy brutális őszinteséggel adja kendőzetlenül tudtára a döntéshozóknak, hogy az önkormányzat nyakig ül a slamasztikában, s a legénységnek nem kötelező feltétlenül elsüllyednie a hajó kapitányával!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr304899270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szofista 2012.11.09. 21:42:56

Kedves Bakos Úr !

Nagyon sajnálom, hogy nem jutott eszébe megnézni a nagyatádi turinform iroda honlapját!Talán a testületi ülésen lett volna alkalma javasolni a T.irodavezetőnek hogy szóljon már a Széchenyi tér 1/a előtti(ahogy a weblapon szerepel az iroda címe) hosszú sorban álló, bögrére és kulcstartóra (?)váró túristáknak,(ugyanis ez áll a weblapon már több mint egy éve) hogy már a Múzeumban kell kopogtatni, illetve a honlapon szereplő 2011-es programajánlatot is érdemes lenne frissíteni, mert komolytalan az egész!

Hova akarunk fejlődni, vagy pályázni, ha a városi oldal frissítésére sincs erő,akarat,figyelem !És senki se' mondja, hogy erre sincs pénz!!!!!!

De van ennek valami értelme?
Kedves kommentelők,próbáljanak meg írni a Turinform irodának, próbaképp, hogy mit ajánl egy túristának, vagy csoportnak aki Nagyatádon szeretné tölteni az idejét,pénzt költeni helyben illetve elvinni a város jó hírét-...
én eddig még nem kaptam választ, ...persze lehet, hogy a hiba az én készülékemben van:)

Szép álmokat Nagyatád!!!!

vörösposztó 2012.11.11. 10:01:26

T.Bakos Ur!

Nem bün,mégcsak nem is hiba,hanem egy kicsit kellemetlen az emlékezetkiesés.Bár az ember élemedett korában erre gyakran ráébred,ellene azonban nem tud tenni.
Amiről elfeledkezett blogjában,az a következő:

A Tourinform Irodában a semmittevés édes langymelegében ücsörgő FIDESZ-csinovnyikot ugyanaz a posztkommunista polgármester ebrudalta ki a székéből mintegy 1O-12 évvel ezelőtt,mint aki most-a FIDESZ ülepét nyalva- az albérletbe szorult iroda alkalmazottját bicskanyitogató módon tartja meg az egyszer már "lesajnált" állásában,mégpedig közpénzen!
Ez egy parasztvakitás,a nagyatádi turisztikára/ami nincs/ és egyéb nyalánkságokra való hivatkozás pedig tovább folyik,él és virul,eszi a "nép",a választópolgár,mint kacsa a nokedlit!Az egész bohózat csak arra való,hogy a nevezett,legalább 15 éve a FIDESZ-ből élő nagyatádi"tekintély"-t állásban tartsa.Kiváncsi lennék rá,hogy a mostani helyzetben az "örökös" polgármester meg merné-e tenni azt/vagyis Á.G.kirugását/,mint amit megtett jóval korábban?A kérdésre valamennyien tudjuk a választ.Természetesen a jó pártkatonára mindig szükség lehet,a nyalást,a szervilizmust egyesek nagyon kedvelik,a semmiből élés müvészei ők."Levédett" mondásom ,amit már sokak előtt hangoztattam:Ebben az országban csak a nyelvek változnak,a seggek ugyanazok. Közpénzen fenntartott alibi állása mellett már több ciklus óta megyei küzgyülési tag is,érdekes módon ez az önkormányzati választások előtt mindig agilissá váló komiszár állandóan talpra esik,és kiváló emberi és szakmai kvalitásai alapján közgyülési tag lesz.Mindig megtalálja a maga foltját,vagyis megfelelő helyen ülő mentorát,aki aztán biztositja számára a széket.Hát igen,tudjuk,aki nem tagja a körnek,az nem is létezik,lett-légyen akármilyen jó koponya,mert a fejet mindig a nyak forgatja,a nyak pedig a megélhetést biztositó párt,ahogy ez a jó Csermanek János-i években volt.Akkor mi a lényegi különbség?Semmi.A krumpli leves az krumplileves,ennyire egyszerü.
A nagyatádi politikai kibitó show pedig hosszu évek,évtizedek óta-mint a wurstliban a körhinta- forog tovább,a keverőpultnál Ormaival,a birka választó pedig még jól is érzi magát ebben a penetráns"közéletben".Hajrá Nagyatád,hajrá FIDESZ!

civil48 2012.11.11. 12:10:57

Tele van az ország ilyen "csinált" pártkatona állásokkal, és tobzódik a hozzá nem értés. Ez az igazi, milliárdokkal mérhető kára az országnak!
Mégsem ébred az ország, mert, a zöm nem olvas, nem hall, nem lát. Csak néz, bele a semmibe. Újságot nem járat, mert nem jut rá, vagy járat, de annak 95 %-a ugyanazt a hazugságot sulykolja , ennélfogva nem lát.
Sohasem gondoltam volna, hogy a paraszt-, és munkásemberek fiaiból, unokáiból lett értelmiségiek ennyire szervilis, talpnyaló senkikké válnak a „hatalom” mámorától, a hatalom közelségétől. Vagy, tán éppen azért van így, – rövid volt (kevés?) az első generációs szakasz?
Mikor lesz itt (lesz-e egyáltalán) európai, (vagy hogy időszerű legyek) amerikai jegyeket hordó demokrácia? Megjósolhatatlan!

De az is hozzátartozik a teljességhez, hogy a sok megteendő társadalmi reformmal, - amelyek éppenséggel nem baloldali megoldásokat kívánnak - adós maradt a baloldal. Talán rosszul értelmezetten, a fájdalommentes megoldásban bízva(!?), vagy az egység hiánya miatti torzsalkodások okán, - de mindkettő esetben a gazdaságra is, a demokráciára is károsan.
Hogy, okultak e belőle azt az Együtt 2014. szemlélése talán leközvetíti.
Egy bizonyos, csak a jól működő gazdaság lehet a társadalom stabil alapja, sem jobboldali, sem baloldali ésszerűség nincs, csak ésszerűség.
Éppen ezért szocialista kapitalizmus sincs! És, mégis annyian hiszik!
süti beállítások módosítása