HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

A múlt héten már a harmadik áprilisi soron kívüli ülésére került sor a helyi képviselő-testületnek. Az előterjesztéseket átfutva nem érzékeltem a sürgősség igényét (az Önhiki-s pályázatok benyújtásának határideje IV. 30. már a korábbi ülések idején is ismert volt), ezért érdeklődve vártam, hogy kiderüljön, miért kell a soros ülés előtt pár nappal ismételten összeülnie egy „csonka” testületnek.

A fő napirend, illetve előterjesztés „a Kórház vagyonkezelésbe adása során megkötött vagyonkezelői, használati és hasznosítási szerződés teljesítéséről, módosításáról” szólt.

A képviselőktől nem volt várható érdemi hozzászólás, kérdés, vélemény, de reménykedtem, hogy a témában kompetens új „kórházi megbízott”, alpolgármester tesz néhány okkal elvárható észrevételt. Levente azonban néma maradt.

A vagyonkezelői beszámolóból, és a múlt havi belső ellenőri tájékoztató vonatkozó fejezetéből egyértelműen kiderül, hogy a Vagyonkezelő adósa maradt több korábbi ígérete betartásának.

A korábbi (a vagyonkezelői és üzemeltetői szerződés megszületésénél bábáskodó)”kórházi megbízott” ugyan utalt a teljesítési hiányosságokra, de leginkább a reményének adott hangot, mi szerint az üzemeltető a közeljövőben pótolja a hiányosságokat és továbbra is gondos „gazdája” lesz az intézménynek, de határozott megnyugtató válaszra hiába várt. Az elkövetkező hónapok történései ugyan olyan bizonytalanok, mint a kórház további működése (üzemeltető, struktúra, finanszírozás, stb.) Miközben Kaposvár után Nagykanizsán is többmilliárdos kórházfejlesztésbe kezdenek, az atádi fejlesztési remények továbbra is kutyavacsorának számítanak.

A 2008. április 8-tól datált szerződés több pontjában vállalt kötelezettségét a Vagyonkezelő nem teljesítette. Többek között az 547 hrsz. 1821 Rókus köz 3. szám alatti orvosi rendelőnek nevezett ingatlan vonatkozásában sem, melyet a kórházba költöztetés időtartamára, de maximum egy évre adott használatába az önkormányzat. A Vagyonkezelő kérésére a szerződést két alkalommal (2009. 04.27. és 2010. 06. 15.) is módosították (meghosszabbították).

A vagyonkezelői szerződés 5. pontja szerint a szerződés bármely okból történő megszűnés esetén a Vagyonkezelő köteles a rögzített feltételeknek megfelelően visszaadni az ingatlant.

Mivel a szerződés szerinti használati joga a Vagyonkezelőnek 2010. december 31-én lejárt, az ingatlant vissza kellett volna adnia, de ez valamilyen oknál fogva nem történt meg. Még alig egy hónapja kérdéses volt, hogy az állam visszaveszi e, s ha igen, mikor, hogyan a nagyatádi kórházat, de időközben eldőlt, hogy városunk intézménye is állami tulajdonba kerül, függetlenül attól, hogy kezelője jelenleg nem a tulajdonos önkormányzat.

Amit nem értek, hogy miként lehet egy lejárt (kvázi nem létező) szerződést ez év végéig meghosszabbítani?

Igaz, hogy az ingatlan önálló helyrajzi számmal rendelkezik, és nem a kórházi vagyon része melyet elsejétől átvett az állam, de miért nem értékesíti a tulajdonos, amíg még lehetséges, hiszen a „feltételek” hetente változnak.

 Az ingatlanforgalom ugyan rendkívül alacsony, de bármennyiért is kelne el, a frekventált helyen lévő ingatlan utáni bevétel mindenképpen talált pénz lenne a szorult helyzetben lévő önkormányzatunk számára.

Mire spekulál a további használatba adó, amikor a Vagyonkezelő több haladék ellenére sem teljesített, s helyzete az új „tulajdonossal” sem javul, mi több várhatóan romlik. Az átadás és elszámolás csak most kezdődik és az év végéig elhúzódik.

 Milyen „vagyonkezelés” folyik városunkban? A Mobil Gasztro Service Kft. szálloda üzemeltetői tevékenysége is ködbe vész, ahol „elszámolásra” hivatkozva milliókat kentek jobbra-balra kellő megalapozottság (mérőórák, szerződés) hiányában, miközben az ”intézmény” hetek óta zárva.

A kánikula ellenére a strandunk nem nyitásképes, s nincs egyezség a tanuszoda ügyében sem, de a háromszáz milliós kötbérigénylő kereset még mindig nem került benyújtásra.

Nincs elég forrás, s a malmok köztudottan lassan őrölnek, de ezekre tekintettel is túlságosan nehézkesen döcög a taliga Nagyatádon, amiről egyértelműen nem az adófizető lakók tehetnek. Jó lenne, ha az érintettek a gázra lépve kicsit gyorsítanának a hiányosságok rendezésében. A pozíciók feletti marakodás helyett (hol, s ki legyen az igazgató) a strukturális változtatásokra kellene koncentrálni, mert sikeres átalakítás esetén is csak a későbbiekben jelentkezik annak esetleges pozitív hozadéka. Nagy a bizonytalanság, de a csodavárás ideje lejárt. A kormányzati segítség reménye mellett a tennivalók mielőbbi elvégzése lenne a feladat, s nem ártana elővenni emlékeztetőül a választási ígéreteket.

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr154486008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szofista 2012.05.03. 21:15:28

Tisztelt Bakos Úr !

Volt alkalmam belenézni szeretett városunk városnapi ünnnepségéről készült VTV összeállításba,bár ne tettem volna....
Miután egyik ámulatból a másikba estem, főhősünk - egyébként papír nélkül elmondott- ünnepi beszéde közben, ugyanis valamennyi, -e blogban írt bírálatra megválaszolt!
Nevezetesen: ( a sztereotipiáktól megkímélem a T.olvasót- miszerint Nagyatád a nagyatádiaké- ((persze nehezebb lenne ugyanezt Jamaikával elmondani, javaslom kipróbálni nyelvtörőként:Jamaika a jamajikaiaké)) a város töretlenül fejlődik, él a város,a városlakók részt vesznek a közteherviselésben, vannak fórumok, ahol öszintén véleményt formálhatnak,nincs nagy baj a költségvetéssel, folytatódik a Műv.ház stb.

De a legszebb rész a városi kitüntetések átadása volt: narancssárga környezetben több volt? MSZ(M)P-s, vagy ahhoz köthető potentátot tapsolhatott a nagyérdemű-
Persze nem vitatható Bertók László költő és különösen Ludán Imréné Marika munkája amit a nagyatádi ifjuságért tett.
A hosszabb ideig tartó tapsból ítélve, ezt a jelenlévők is így gondolhatták.
Az egész ünnepség visszafogottnak és mesterkéltnek tűnt számomra.
Lehet, hogy tényleg lesz valami változás ?

Szép estét.

vörösposztó 2012.05.07. 14:55:01

Méghogy nem érti Bakos Ur?-ejnye-bejnye,dehogynem,csak egy kicsit nézzen a szinfalak mőgé!
Mert mit is látunk ott?Van egy egyszemélyes Kft.Nagyatádon,ugy hivják,hogy:önkormányzat.Ennek ügyvezető igazgatója I.Ormai Muskátlis Pisti,a nagy városépitő,városfejlesztő,a kiváló mozgalmár,az etalon.És van egy "képviselőtestület",de minek,amikor bugyuta módon az ügyvezető azt csinál velük,amit akar.Egyszemélyben módositgatja a testület előzetes!jóváhagyása nélkül az épitési kivitelezési szerződést/Bárdos iskola/a késedelmi kötbér igényt saját maga magával beszélve eldönti,hogy azt nem érvényesiti,pediglen mivel közpénzről van szó,az Áht/Államháztartási törvény/ szerint ez kötelező!-ez sem törvénysértés
ugye?-a testület inditott ellene vizsgálatot,netán fegyelmi eljárást-ugyan kérem !?Vagyonkezelési szerződés esetén a szerződési kikötéseket nem teljesitő másik féllel szemben-ki tudja? mi okból-az önkormányzat szerződéses jogait nem érvényesiti.Az pediglen,hogy a Rókus köz-i önálló ingatlan esetében egy lejárt szerződést" meghosszabbit",már nem rőhejes,de szinte természetes,az eddigi áldásos tevékenységét látva.
A képviselők egy szervilis mamelukok,őket az orruknál fogva vezeti az ügyvezető Elvtárs/Ur,semmiféle kontroll nincs a polgármester főlőtt,gyakorlatilag azt csinál,amit akar,ezt nem érti Ön Bakos Ur?Mi ebben a nehezen érthető?Az pedig,hogy egyetlen esetben sem inditottak ellene büntető eljárást,és nem vonták felelősségre,az a nagyszerü magyar jogszolgáltatásnak tudható be!Ezek után:Hajrá magyarok,hajrá Fidesz,éljenek a csajok,kezeket a paplan fölé...

civil48 2012.05.08. 06:17:46

Vörösposztó hazaérkezett hosszabb külföldi kiküldetéséből. Összevontan kommentálta az utóbbi blogokat és kommenteket. Legyen üdvözölve az úr!... és Allah növessze nagyra a szakállát!
Ki érti ezt? Ki érti ezt? –sláger szövegére hajazó blogcímről és tartalmáról annyit, hogy talán használt a blogírót korábbban kritizáló megjegyzésem, és azóta „köz”-érthetőbben fogalmaz. Megérdemli a dicséretet! Mert, nem fontos a semmitmondó testületi tv-közvetítéseket nézni, elég elolvasni a Bakos-blogot ahhoz, hogy valós képet kapjunk a Mi Szemünk Fénye leges-legújabb szemfényvesztő trükkjeiről. Csak így tovább Bakos Úr!
..............

Vörösposztó szinte (ál)természetesnek tartja a Szemünk Fénye machinációit, Bakos úr pedig (ál)nemérti azokat, Szofista szép estét kívánva (ál)üdvözli az alvó nagyatádiakat, - mind-mind egy-egy kiáltással is felér: Ébredj fel 17 éves álmodból nagyatádi állampolgár! Vedd már észre, hogy orrodnál fogva vezetnek!

Ami a testületi üléseket és tagokat illeti: Ilyen gyenge, tehetetlen, úgy is mondhatnám, hogy semmit sem értő és semmit sem érő képviselő testülete még nem volt a városnak. Az előzőek nagyfokú szervilizmusa (egy két kivételtől eltekintve) sem volt semmi, - de ezen utóbbiak, - mintha nem is lennének. Nem is érzékelik, hogy mi a feladatuk, hogy nekik kellene lenniük az „ellensúly”-nak a helyi „parlamentben”! Értő módon kellene tárgyalniuk arról, amit csak utólag a Bakos úr blogjából tudnak meg, és talán leesik az is, hogy mennyire át lettek verve. Csoda, hogy a Mi Pistink úgy bánik velük, mint egy taknyos gyerekkel? Kedve szerint inti le őket, vagy oda se figyel, amikor valamelyikükben elvétve megszólal a szégyenérzet. Tetszés szerint nyúl át a fejük felett, dönt, szerződik, módosít, károsít, eladósít, vagy megszavaztat, de ami nem a „terv” szerint sül el átlépi, „megfeledkezik” róla, vagy „közös” határozatként elbagatelizálja. Pedig, állíthatóan, az esküjében a város gyarapítására emelte fel a kezét! De hát, hol van itt (és az országban máshol is) értéke egy eskünek?

Ki érti ezt? Miért szabadította magára - ezt a maga érdekét a város érdekével azonosító machinátort - ez a város?
Miért nem tűnik fel ez a károkozás azoknak a közpénzek feletti ellenőrzésre hivatott, közpénzen működtetett intézményeknek, akiknek feladata lenne akár a helyi akár az országos károkozók felelősségre vonása? Miért kell áldemokráciában élnünk?
Ki érti ezt?
süti beállítások módosítása