HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

15.
december

Kudarc!

bakos.jozsef  |  3 komment

Kudarc, hangzott el a mai testületi ülésen egy újsütetű képviselő szájából, majd később egy más aspektusból a polgármester is megismételte.

Nem ezt ígértük, mondta az előbbi, de csapattársa kiigazította, hogy nem az ők (mármint a Fidesz frakció), hanem az állam kudarca.

„Az állam én vagyok!” mondta egykoron XIV. Lajos, de mivel ő közel 300 éve eltávozott, joggal merülhet fel a kérdés, hogy akkor most ki, vagy mi az állam? Miért nem ad több támogatást évek óta, mikor nagy a hiány mindenhol, s számtalan helye lenne a többletnek stb. stb.?

 Nos, az állam Nagyatádon pillanatnyilag a Pista-László-Csaba-János és a többiek, mert az önkormányzatok is azon kormányzati szervek közé tartoznak, melyek a gazdasági szereplőktől jövedelmet vonnak el, és azok felhasználásáról döntenek.

 Na de mielőtt akaratlanul is elmerülnénk az államháztartás rendszerében, maradjunk csak szűkebb hazánk talaján. Mi is történt ma délután?

Képviselőink miután elégedetten nyugtázták a helyi közrend és közbiztonság helyzetéről szóló beszámolót, a szokásos aktivitással ráfordultak a 2011. évi költségvetési rendelet módosítására.

Az év végéig (2 hét) várható bevételek és kiadások számbavételével javasolt előirányzat módosítások után, a határozati javaslatba beillesztettek egy újabb, ezúttal 80 milliós rulirozó hitelfelvételt. Becsületére legyen mondva, a polgármester érthetően tájékoztatta a nagyérdeműt, hogy a bankok már nem adnak hitelt az önkormányzatoknak, ezért a helyi pénzintézetet „preferálva” a Somogy Takarékszövetkezet-től veszik fel a hitelt. Eddig hogy-hogy nem jutott ez az eszébe?

A korábbi, még le sem rendezett hitelhez (kötvénykiváltás) viszonyítva ez a 80 milla (Ft!) bagatell, de azért ez sem volt ingyen, mivel 800 ezer többletkiadással jár. Bár név szerinti szavazás volt, de természetesen egyhangú. Ami újdonság volt számomra, hogy a hitel fedezetéül felajánlott ingatlanok értéke ezúttal fel lett tüntetve (a kötvényfedezetét ma sem ismerhetjük).

Ezt követően áldozatvállalást kérve a helyi polgároktól , a névszerinti szavazástól függetlenül, rezzenéstelen arccal, simán („Egy, csak egy legény volt talpon, a vidéken!”) megszavazták az újonnan bevezetett építményadót, a 32%-os kommunális adóemelést, továbbá a vízdíjak emelését. Az utóbbit a szerződéstől függetlenül az inflációnál magasabb százalékkal tervezték elfogadni, de a szolgáltató megjelent képviselői, józanságra intő javaslata szerencsére meghallgatásra talált.

A fenti történések elég hamar visszaigazolják a korábbi bejegyzéseimben (Unokáink is, Miért? Felfelé a lejtőn! stb.) vizionált jóslataimat, de nem is ez támasztja alá a „kudarcot”.

A kudarc az, hogy évtizedes reménytelen hadakozás után végre meg van a korábban hiányzó többség, és mégis a farka csóválja a kutyát. A többségben lévő döntéshozók a korábbi ígéretüket elfeledve, a kardinális kérdések helyett változatlanul a buszmegállókkal, villanykapcsolókkal, védőoltásokkal foglalkoznak, s rendre csak az interpellációknál, egyebeknél „élénkülnek” fel. Persze ezek is fontosak, de a prioritások figyelembe vételével, s elsősorban nem a testületi ülésen, hanem a városháza illetékes irodájában.

Szánalmas nézni és hallani, hogy több képviselő nem tud különbséget tenni a kötelező és önként vállalt önkormányzati feladatok között, az önkormányzatra vonatkozó törvény és működési szabályok ismeretének hiányát nem is említve.

Filléres gondokkal küszködik az önkormányzat, de egyetlen kérdés sem hangzott el a szükséges strukturális átalakításokról, további létszámleépítésekről, Bárdos projekt kötbérének (több százmilliós!) állásáról, a korábban elpazarolt félmilliárd koncessziós díjról.

Persze ezek nem szerepeltek az előterjesztésben (korábban se), s így karácsony táján ünneprontás lenne ilyen kérdéseket firtatni, noha valamennyi összefügg a jelenlegi legnagyobb problémával.

El lehet pihenésre vonulni, de a kérdések maradnak és „rendezésre” várnak. Elbújni előlük ideig-óráig lehet, de előbb utóbb muszáj lesz tisztázni és megoldást találni.

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr203467177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Út-törő 2011.12.16. 22:56:48

Találó a cím, csak az a kérdés, kinek a kudarca ez a testület? A laikusokból, és különböző érdekek mentén felállt grémium nem az ott helyet foglalók hibája!

Ez pusztán a következmény!

Az ok, amiért ott ülnek, - egyesek csak státusz szimbólumként - a választók félretájékoztatásából ered. Ennek pedig az előidézője maga a diktátor, aki kiépítette maga körül azt a médiát, amely csak az ő "érdemeit" villogtatja, törvénytelen tetteit elhallgatja.

Ebből következően a lakosság széles körét nekünk kell tájékoztatni a valós eseményekről, az ormia féle hamis ideológiát feltárni, tiszta képet adni arról, hogy a lakosságot a szakadékba löki, miközben ő a gyerekes, idióta megnyilvánulásával próbálja a választókat kiskorú, skizofrén színekben látni.

Végig mehetünk az említett pista-lászló-csaba-jános "büszkeségeken", de értelmetlennek találom.
Nincs olyan motivált erő, ami lendületet adna fentiek terítékre hozatalára, egyáltalán elemezni a semmit tevésüket.

Ez olyan lenne, mint amit a "fúró kihány", majd e melléktermékről valami féle ismertetőt közölni.
Szükségtelen!
A fáradt olajat lecserélik, ha a közösségi eszköz használatát hozzáértő gazdára bízzák, aki annak felelős üzemeltetését ellátja, aki érti a dolgát.

Esetünkben ez a filozófia inkább fordított, azt mondja a felelőtlen bandavezér, és hűséges bástyái, essen szét a szerkezet, ami "olaj" van benne azt kihajtjuk belőle, ha nagyon szükséges utána töltünk, kölcsönökből felújítjuk, és majd a következő "gazda" rendbe teheti, ha tudja, de ez már bennünket nem érdekel.
Az sem érdekel bennünket, hogy több száz millióval tartoznak nekünk, mert azt úgy kezelem, hogy nincs, annak rám eső része már egyébként is meg van.
Az pedig miért lenne baj, ha a Dani barátomtól, egykori párt-társamtól vettem fel 80 milliót. Neki is meg kell élni, nehéz fenntartania az árverésen néhány millióért "szerzett" kastélyt.

Az e fajta szemléletet teljes vertikumába beitatta a testületbe a tékozló fiú, ebből következően a cikkben említett régóta várt többség, idézem,
"A kudarc az, hogy évtizedes reménytelen hadakozás után végre meg van a korábban hiányzó többség" ezáltal a tulipános még nagyobb többség lett, így cinikus vigyorgásának kíséretében elégedetten viszi át diktátori elképzeléseit, amelyhez a lekötelezettek mindvégig asszisztálnak, feladva emberi méltóságukat, korábbi elveiket, fenntartások nélkül ízlelgetik a neuropszichiátriai terápiára szoruló Conturbator extalis-át, illetve vestigia-ját.

civil48 2011.12.18. 10:10:05

Kudarc! Nagy-nagy kudarc! Állami szintű és helyi kudarc. Egyre megy. Mindegyik hatása rajtunk csattan. Nekünk kell megfizetni a kudarc árát,- ki másnak! Formailag még csak nem is nagyon tiltakozhatunk, hiszen mi választottuk meg őket. Most ihatjuk a hibás döntésünk levét.

A baj csak az, hogy aki már évekkel korábban is látta, hogy ezeknek a Nagyatádon lezajló ámokfutásoknak nem lesz jó vége, az is ugyanúgy „fizet”, mint aki tapsikolt hozzá, sőt, aki valamilyen formában még haszonélvezője is volt a dolgoknak. A szép „mesékben” hívők tömegei a legnagyobb vesztesek, mert az „igehirdetők” által okozott károk közös megtérítésen túl, az „álmuk” is odavész.

Senki sem születik gonosznak, rossznak, azzá csak fokozatosan válik az ember, főleg ha habitusa erre alkalmas. Nem ritka, hogy a ”tiszta szívvel” induló később, ha kell „embert is ölök”-ké válik. Nem a primer köztörvényes gonoszságokról beszélek, csak a társadalom politikai „vezetését” megszerzők emberi alkalmatlanságáról, politikai prostituálódásáról. A folyamatról, a „vezetők”-ről.

Az ország és a falunk politikáját nézve: a csillagokat is leígérte a politika az égről, - mint az örök igazság és tudás egyetlen letéteményese, - csak szavazzon rá a „jónép”.
A könnyű szívvel hazudozók mindenkinél előbb léptek színre. Első igyekezeteik között minden pozícióban lévő és értelmes embert elüldöztek a környezetükből, mert ellenfél, mert ezek nemet is „képesek” mondani. Akik nem tudták bevenni ezt a gyomorforgató mentalitást, igyekeztek megélhetést biztosítva távolmaradni a közélettől.(Nagyon nem dicséretes módon!) Más részük beállt a koncra várók közé.
Maradt a megélhetési politikusok (de a semmihez nagyon értők) térfoglalása. És a semmihez jól értés meg is hozta a gyümölcsét: azaz, itt tartunk most. Országosan is, és helyi szinten is. Nem részletezem, sokszor, sokan leírtuk, itt is, és egyes „megtévedt” de szakmáját értő-érző újságírók tollából is olvashattuk, hallhattuk. Nem annyiszor, mint kellett volna, és nem is olyan hangosan. Vagy, csak elnyomta a „mesélők” hangja.

Itt a vihar előtti csend. A kivárás mozdulatlansága. Nálunk is, országosan is. Hiszen, elég egy hitelező kétségbeesett mozdulata a pénze érdekében, - és borul a billegő dominó.
De borulnia kell, a népharaghoz ez elengedhetetlen, - mert a „jónép” csak a direkt „kokikból” ért. A „meséből” fel kell ébredni, - kell hozzá a tavarisi konyec!

Abban reménykedem, hogy megint nem a könnyű szívvel hazudozók fognak következni!

civil48 2011.12.20. 14:45:24

Kedves Blogíró! Kommentelők! és Olvasók!

Ady Endre: Karácsonyi rege című versével, - Szabó Gyula által előadott, képes-zenés link-kel, - köszöntöm mindnyájukat, és kívánok kellemes karácsonyi ünnepeket, valamint boldog új esztendőt!

www.youtube.com/watch?v=941ka-nI3uw

Üdvözlettel: civil48
süti beállítások módosítása