HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

Ez év február végén röppent fel a hír és március 12-én magam is örömmel bloggoltam, hogy Nagyatádon is (bár némi késéssel) születőben a helyi TDM.

Azóta eltelt néhány hónap, s bár a TDM élére vezetőt kereső hirdetéssel találkozhattunk, de egyéb „haladásról” szóló hír az óta sem látott napvilágot. Persze ettől függetlenül a kulisszák mögött még lázas tevékenység folyhat, s remélhetően folyik is, csak a nekilendülést követő hallgatást és toporgást nem tudom mire vélni.

Mint mostanában mindenütt, így Nagyatádon is sok az eszkimó, kevés a fóka, de az érintett szereplők igyekeznek a maguk módján programokkal kikapcsolódásra bírni a város és térsége lakóit.

A színesedő „nagyatádi ősz” nem csak jó idővel és kellemes tiszta környezettel szolgált az itt élőknek, hanem sokszínű kulturális kínálattal is.

Aki a tetemes távolság és költségvonzat miatt nem jutott el Münchenbe a jubileumi Oktoberfest-re, az itthon is leguríthatott néhány korsó sört a hazai csülökre és kolbászra a Viktória Panzió jó hangulatú zenés „plagizált” rendezvényén.

Volt Márton napi liba-lakoma a Viktóriában és az Aranykakasban, majd ráadásként a Vencelben is, "világlátott" új chef kreálta pazar menüvel. Az ifjabbaknak és örök ifjaknak szóló koncertekben sem volt hiány.

Itt járt Kökény Attila és Kállay Sanders András a Megasztár 5-ből, s volt Házibuli Attilával a Nóta TV és Hálózat TV házibulijának házigazdájával.

Míg az előbbi az érdektelenséggel (alig harminc néző) kissé erodálta településünk (és a szervező) presztízsét, addig a másik koncerten telt házzal ünnepelték városunk szülöttét, aki véget nem érő koncerttel hálálta meg földijeinek, lelkes fogadtatását. Aki ott volt bizonyára jól érezte magát. Aki nem volt ott, nem látta miből lesz a cserebogár, de megnézheti a holnapi helyi TV adásismétlését, és az azt követő társalgót. Az elmúlt évek legjobb „Társalgójáról” kiderül, miként lett az egykori rosszcsontból, céltudatos, sikeres, elégedett „kisvállalkozó” a messzi fővárosban.

Aki persze csodát vár az valószínű csalódni fog, mert a helyi sportcsarnok nem a New Yorki Carnegie Hall, s Attila (és vendégei) sem világhírű sztárok, de a körülmények ellenére a szervezők  és előadók is kitettek magukért, hogy néhány órára kikapcsolják a nagyérdeműt mindennapi gondjaiból.

Az esemény, mint már annyiszor, most is Pelikán elvtárs szavait juttatják eszembe, amikor az új magyar narancsot bemutatta. „Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a mienk”.

Ami némi hiányérzetet okozott az őszi rendezvényeken az a (szerintem) alacsony részvétel (kivéve a Házibulit). Nekem ugyan nem hiányzott a „tömeg”, de a vállalkozók kasszája nem csilingelhetett úgy, ahogy az ilyenkor elvárható volna.

A mai társadalmi-gazdasági helyzet közismert, de bízom benne, hogy a „tolongás” hiánya nem szegi kedvét az érintetteknek, s a szerzett tapasztalatok hasznosításával a jövőben is gondoskodnak az esetlegesen hagyománnyá váló rendezvényekről. Ehhez azonban először, ki kell kapaszkodnunk a gödörből. Bízzunk benne, hogy a pesszimista prognózisok ellenére ez belátható időn belül bekövetkezik.

Remélhetően az addigra felálló és beinduló TDM koordinációs tevékenysége is hozzájárulhat majd "fürdővárosunk" vonzerejének további növeléséhez, s a helyi vállalkozások felemelkedéséhez.

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr73395825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vörösposztó 2011.11.20. 09:07:34

Először is tiztázzuk a rövidités fogalmi jelentését,ami nem más mint Turisztikai Desztinációs Menedzsment,remélem,jól emlékszem rá.Lehetséges hogy nyelvtanilag kis betüvel kellene irni,de ez legyen a legnagyobb gond.
Sokkal inkább alapvető kérdés az,hogy ezen micsodát amilyen nagy mellénnyel beharangozta a FIDESZ cilinderkalapból előhuzott"üdvöskéje",azóta olyan nagy a csönd!
Ha ezen "csapat" irányitását,vezetését saját magára akarta szabni,esetleg néhány százezer Ft havi baksissal kibélelve,akkor bizony nagyot koppanhatott a fiu.
Egy olyan kisvárosi önkormányzat,amely nyakig el van adósodva,1-2 évente váltogatja a müködését!finanszirozó bankot,ami a banknak mindig 8-1O milliós nem várt uj bevételt jelent,ami az önkormányzatnál ugyanennyi felesleges kiadást ,fejlesztési tőke nincs,az önrészt is esetleg hitelből előlegezné meg a bank,ahol napi megélhetési gondokkal,vagyis müködési fizetési nehézségekkel,tetemes kifizetetlen számlákkal büszkélkedhetnek,ott vajon miből tellene a jól hangzó,azonban teljesen értelmetlen TDM létrehozására?.
Ehhez persze egy jól átgondolt,megalapozott célkitüzés,program,ennek megvalósitásához rátermett csapat,menedzsment,és nem utolsó sorban pénz,pénz és pénz kellene.Ezen feltétek közül azonban egyik sincs.Hát akkor minek a nagy mellény,ami egyébiránt jellemzője a nemes férfiunak,csak "üres kamrának bolond a szakácsa".Egy lufi az egész,amiről többet nem is érdemes szólni.
Nagyatád méltóságos irányitói jól el vannak egymással, a kiszolgáló holdudvar kritikátlanul nyal,a havi apanázs megvan,ez a lényeg.Meg az,hogy igy karácsony közeledtével jönnek a különféle fővárosi haknizók,akik a kereskedelmi tv-k jóvoltából egy-két hónapig valakiknek érezhetik magukat,majd fél év mulva a nevüket sem tudják,nemhogy a produkcióikra emlékeznének.
Panem et circenses-mondták a rómaiak,ennek nagyatádi változata zajlik a mai hetekben,hónapokban,nincs uj a nap alatt.

zenész1 2011.11.20. 12:53:28

Nagyon egyszerűen érthetően, és frappánsan fogalmaz vörösposztó!

Augustus korában elterjedt mondás szerint a nép figyelmét ingyengabonával, lakomákkal, illetve cirkuszi játékokkal kell elterelni a politikai kérdésektől.

A Ti pistátok erre a mondásra ráérzett, alkalmazni is próbálja, ezzel együtt ostobának nézi a népet, azt hiszi, hogy nem ismerjük az éneket, és bevesszük a maszlagot.

Ne feledkezzünk meg a fentebb felsorolt költséggekkel járó cirkuszi attrakció szervezésével együtt járó kiadásokról, tehát egy 30 fő részvétel mellett fellépő több milliós gázsiért leutazó haknisok költségét valakiek fedezni kell, és ez költség jobbára az Önkormányzati költségvetést terheli!

Magát a TDM filozófiát nem minősítem, annak fenti értékelésével teljes vertimumában egyet tudok érteni azzal a megismételt kiegészítéssel, hogy a Turimform iroda működése és fenntartása sem a kívánalmaknak megfelelő céllal jött létre, az is csak egy személy egzisztenciájának kielégítésére szolgál, nem beszélve a közterhekről, többszázezres rezsiről, soha fel nem használt kiadványok, reklám, és posta költség, telefon internet, fax, egyéb infrastruktúrális költségekről, kapcsolt szolgáltatások, mint elktronikai berendezések beüzemelése, nyomtatványok, íróeszközök, szinezők beszerzése, és szerződéses karbantartások, továbbá egyéb járulékos költségekről!

Csak egy irodáról beszélek!
Ezeket a kiadásokat, beleérte a bér és közterheit, ami szintén milliós nagyságrend, vajon ki finanszírozza, mi a befektetés-megtérülés arányszáma?

Út-törő 2011.11.20. 13:32:09

Addig emlegetitek ezt a TDM-et, hogy még is feláll a költségeivel együtt, és aztán akkor lesz miért tárgyalni a KGST-t felváltó alappal. Lesz ok álláspontot, szemléletet változtatni, igaz ennek tárgyalására sem kell 2 percnél többet fordítani.

Ez a köpönyegforgatás egyébként sem idegen itt a faluban, ehhez kiválóan ért a volt KISz funkcionárius. Most merre mutat az iránytű? Tudja valaki, marad a járási hivatal vezetőjének várományosaként ez a sehonnani bitang ember...?

civil48 2011.11.21. 10:52:59

NO COMMENT:
2011-11-17 21:28
puputeve

BOTRÁNY
Csapataink harcban állnak, a kormány a helyén van, kérjük a Magyarok Istenének segítségét, de ha az sem segít, akkor jöjjön a gyászos vég, üljön népünk dacos nyakára ismét az IMF! Csak azt ne felejtsük el, hogy aki most behívja őket, az nem más, mint a Nemzet Miniszterelnöke, a nem szokványos magyar gazdaságpolitika atyja, a Nemzet Tevepárduca, aki egyébként felcsillantotta a reményt bizakodó népe előtt: ha az IMF jön, akkor ő megy.

Na, erre azért ne kössünk fogadásokat, nem olyan családból való ő, hogy csak így, egyszerűen, habár az ötlet oly gyönyörű, hogy minden belső késztetésünk és dús fantáziánk dacára nem adnánk neki tippeket sem arra vonatkozóan, hogy hová menjen, menjen sebesen ahova akar, vigye a lopott milliárdjait és hagyja végre ezt a népet békében.
Hagyja megnyugodni, ráébredni arra, hogy a nemzet felemelkedésének útja nem a permanens háborúskodás, hanem a békés, nyugodt építőmunka, a hétköznapok józan optimizmusa, a kiszámítható és minél kevesebb ideológiával terhelt jövő.
Ami ma történt, az bátran állíthatom, felülmúlta még az MSZP miniszterelnök-keresési akcióját is, pedig azt hittük, hogy az felülmúlhatatlan.
Hogy egy kormány közleményben tudassa azt, hogy tárgyalásokat kezd a világ egyik leghatalmasabb pénzügyi szervezetével, meghatározva azt is, hogy mit kíván elérni, majd az ominózus szervezet pár órán belül hivatalos közleményben közli, hogy ők erről a tárgyalásról nem tudnak, és amiről Orbán kormánya tárgyalni kíván, azt nincs mód megadni az országnak, ez több mint kínos, ez botrány.
Mint ahogy botrány volt az Egyesült Államok nagykövete által szóban közölt demarche eltagadása is, visszaélés az amerikai kormányzat jóindulatával, hogy ne fogalmazzunk túl diplomatikusan, ez a pofátlanság minősített esete volt.
A mai történet véleményem szerint Orbán kormányának végét jelenti a nemzetközi színtéren, innen már csak az időpont kérdéses, hogy a pénzügyi világ nagyjai a világgazdaság egyéb tényezőinek figyelembevételével mikor pöccintenek egyet Magyarországon, hogy beleessünk a legsötétebb nyomorba.
Mert ne legyen kétség afelől, hogy ha ez az ára annak az Orbánnak nevezett rosszindulatú politikai daganat eltávolításának, akkor ezt az árat meg fogják fizettetni velünk.
Még panaszkodni sem panaszkodhatunk, hiszen mi adtuk a konyhakést egy őrült kezébe, mi néztünk rá csillogó szemmel, mint az ország megmentőjére, mi bámultuk kancsalul az általa festett egeket, mi hittünk neki akkor is, amikor már ezerszer bizonyította, hogy egy kispályás, ócska tolvaj, egy politikai szemfényvesztő.
Persze lehet mondani, hogy én ugyan nem, én utáltam őt meg az egész politikát, el se mentem szavazni.
Az csak a baj ezzel az érveléssel, hogy hazug és ostoba.
Ha a nővéred erőszakolja egy haramia, a család nem állhatja körül a kanapét, nem fordíthat hátat az eseményeknek, hanem bizony meg kell lengetni sodrófát, hólapátot és világgá kell kergetni az erőszaktevőt.
A választó sodrófája a szavazata, ha azt a háta mögé rejtve jópofán semlegeskedik, akkor becsapja önmagát is, mert hallgatásával egy olyan kurzust támogat, amelyik aztán barmot fog csinálni belőle, a családját meg nyomorba löki.
A közleményben, melyben bejelentették az IMF visszahívását rengeteg szépség lapul, győzelmes csaták felemlítése, az ország új aranykorának ecsetelése, győzelem győzelem hátán.
Ez IS csak azt bizonyítja, hogy a Kis Kártékony még most sem képes szembenézni a valósággal, folytatja a hazudozást és már megint hülyére veszi a népet.
Azt hiszi, hogy alkudozhat, de a helyzete leginkább Dönitz helyzetére emlékeztet, aki szintúgy megpróbált alkudozni, de csak a feltétel nélküli megadást fogadták el tőle a győztesek.
Természetesen ez lenne a kisebb baj, mert a nép majd a saját nadrágszíján az új lyukak fúrása közben rájön, hogy hiába ígért neki a Vezér minden napra majorannás libapecsenyét, az aranykor mégis Csányinak és Demjánnak jött el.
Aki meg hozzá érkezett, azt végrehajtónak hívják.
A nagyobb baj az, hogy ez a torzszülött politikai rendszer még egy darabig agonizálni fog, kezdődik majd a politikai tánc, mert a gazdaság csak egyik – bár legfontosabb szelete a társadalomnak.
És bár ezek idáig is gátlástalanok voltak de innentől ez egy halálra sebzett kurzus, márpedig a sebzett hiénánál kevés vad veszélyesebb.
Vannak itt más fontos dolgok is, a szabadságjogoktól kezdve a kulturális diktatúráig, az önkormányzati dolgozók kategóriába sorolásától (fideszes vagy nem) a Kubatov-listákig, a demokratikus intézményrendszer felszámolásától a különféle testületek jogkörének kiüresítéséig.
Ha a fékek és ellensúlyok rendszerét nem lehet visszaállítani, ha a közélet továbbra is néhány idegbeteg halaskofa csendes piacsarki megbeszélésére emlékeztet, akkor lehet itt bármilyen pénzügyi segítség, akkor ez a helyzet egy fikarcnyit sem fog javulni, a beteg magyar társadalom továbbra is beteg marad.
Lehet, hogy hitelt kapunk majd, de ennek a kormánynak a hitele elfogyott.
Itt lenne az idő, hogy elkezdjenek magyarosan öltözködni - remek lenne látni Orbánt mentében…

:O)))

Út-törő 2011.11.21. 18:33:55

@civil48:
Erre nem gondoltam volna, civil48 végre valami tartalmasat is közöl.
Érthető a felháborodása, és a józan ész szintén az általa elmondottakat diktálja.

Orbán megy!, az már biztos, mégpedig félév elteltével. Valóban a közlemények összevisszasága tragikomikus,és helyes a helyzetkép festés is, úgy a két díszpinty, mint csányi-demján, mint a IMF tekintetében. Valóba, csak egy erőtlen mozdulat kell a bizonytalan egyensúly kimozdításához, az pedig közel van.
Kitűnőek a hasonlatok, de ha a vezír megy,mi lesz belőle?
Bizonyára nagyon sokan látnák az új stafirungjába, a mentébe.

vörösposztó 2011.11.23. 18:10:34

@civil48:
A NO COMMENT c."hozzászólás"-melynek van egy alcime is puputeve megjelöléssel,és más dátummal-tekintetében nekem deja vou érzésem van,mintha ezt a cikket korábban már máshol,lehet hogy valamelyik WEB oldalon önálló cikként vagy hozzászólásban már olvastam.
Ezek előrebocsátásával okos ötletnek tartom,hogy civil 48 ezen blogban is megjelenitette,ugyanis a cikk nagyon jó, rávilágit a mai politikai vezetés valódi arcára,amit az utóbbi napok is ékesen bizonyitanak.Csak igy tovább fiuk,csak semmi félelem,megéri a világ,ha az ember az marad,ami /volt?/,nemes,küzdő szabadlelkü diák-de hol vannak ma már ilyenek,kérdem én?

Szofista 2011.11.23. 23:53:18

Jó estét kívánok, ha van még valakinek kedve foglalkozni a TDM-el, javaslom, hogy próbáljon meg a keresőbe beírva tájékozódni a net-en. Én megtettem, és teljesen elképedtem. Nagyon jó az ötlet, a program, csak nem igazán hiszem, hogy a mi "emberünk",képes lesz-e erre, mármint " a településünk turisztikai klaszterbe illesztésére, stb.
Ezt arra is alapozom, hogy jelenleg a Turinform Iroda Nagyatád weblapján egy nagyatádi fényképes kulcstartó, vagy még esetleg ugyan ilyen bögre látható, illetve, hogy számtalan ingyenes kiadványt tudnak adni a környékről.
Nem tudom, hogy hol van most az iroda , de több címet is találtam...
Elképzelem a mai kor emberét, amint egy (akár) hosszú hétvégi programot keresve Nagyatádon és környékén, a neten próbál meg tájékozódni.. Szerintem, hamar el megy a kedve, mert nagyon primitív a kínálat tálalása.
Mi változik attól, ha csatlakozunk egy ilyen szervezethez ?
Miért nem lehet a meglévő értékeinket tetszetősen, érdekesen bemutatni , érdeklődést kelteni ?
A fejétől bűzlik a hal ? Az irodavezető állítólag elvégzett valami idegenforgalom, marketinggel kapcsolatos iskolát, vagy éppen hiányzott amikor erről volt szó?
Hogy mi lenne a megoldás? Vannak a városban okos fiatalok, miért nem lehetne erre a célra-mármint weblap készítés,karbantartás-diákokat felkérni, (persze nem ingyen)vagy nem pénzért tapasztalt, világlátott polgárainkat..politika mentesen...
Azon kommentelők javaslatát akik arra kérnek, hogy Szofistából Naívára váltsak...még megfontolom:)
süti beállítások módosítása