HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

Bizony, nem csak látni, de fizetni is fogják. Ahogy ősszel a sárguló levelek, úgy fognak hullani a postaládákból a befizetésre szolgáló sárga csekkek, csak még azt nem tudni, hogy milyen címen (ingatlan, kapu, füst, kémény, stb. adó) kell majd „szponzorálni” a városkasszát a felhalmozott gigantikus adósság törlesztéséhez.

Amint az várható volt a bizottságok jóváhagyták a hitelkiváltási előterjesztést, s ezért holnap a testület is asszisztál a városvezető újabb barbatrükkjéhez. Igaz, hogy a 24. órában jelenleg nem látszik más megoldás, de az elmúlt évek hibás pénzügyi gazdálkodásához felelőtlenül felvett, és jórészt működésre eltapsolt hitel visszafizetését teljes egészében a következő generációk nyakába varrni, arcátlanság.

Az adósság törlesztését hat éven keresztül szüneteltetni, s bele sem kóstolni az odakozmált levesbe? Áttolni a döglött lovat az unokáink telkére?

Most már egyértelmű, hogy a polihisztor apparatcsiknak kiképzett exSomogyértes alelnök ezt is megengedheti magának.

Miért?

Mibe került a kötvény, mibe kerül az újjal történő kiváltás?

Nem érzékeltem a bizottsági kérdésekben, észrevételekben a jelen esetben okkal felvetődhető kételyeket, aggályoskodó véleményeket, pedig sok minden maradt homályban. Az előterjesztő lazán elsiklott a „mibe kerül a kötvénycsere” kérdés mellett. Az ilyenkor szokásos banki technikai, bonyolítási költség merül fel. Arról, hogy ez mit jelent és volumenében mennyi többletköltség terheli a hitelfelvevőt, egy szót sem ejtett.

A három éves türelmi idő kérdésének megválaszolása is dajkamesével végződött. Ki tudnánk fizetni a törlesztő részleteket, mondja az előterjesztő, de nem akarjuk. A 2009. év végén lejárt türelmi idő után egy félévi részletet tudott kifizetni az önkormányzat, miközben tetemes egyéb „hátralékos” számlát halmozott fel, s jelenleg is komoly likviditási nehézségekkel küszködik.

A helyzet egyértelmű, hogy az adósságrendezés elkerülése végett kell új szerződést kötni (cca. 10 millió Ft. költséggel), mert a város 1.5 éve nem tud fizetni, de a banknak nem lehet érdeke az adós önkormányzat „beborítása”

 

A nagyatádi kötvény is, mint sok más önkormányzaté valójában burkolt hitel, zártkörű kötvényprogramba csomagolva. A kibocsátás (hitelfelvétel) számos egyéb költséggel jár, mert felmerülhet a banki jutalék, a közvetítői jutalék, a jogi tanácsadás díja, a közjegyzői díj, a pénzügyi tanácsadói díj, a fordítási díj (osztrák bank megköveteli a németre fordítást), jelzálog bejegyzési (törlési) díj, stb.

Elővéve a hamarosan ismét aktuálissá váló kötvény kibocsátási banki ajánlatokat, a 2007. júliusi 27.-i ajánlat úgy gondolom tanulságul és iránymutatásul szolgálhatna a mostani döntéshozók számára.

Vajon mitől lett nyertes a legmagasabb kamattal és egyszeri díjjal (9 millió Ft.) pályázó hitelfolyósító?

Az, hogy a jelenlegi svájci frank (CHF) alapú kötvényt CHF-re cseréljük, ráadásul 15 helyett 25 év futamidőre, még nem jelent megtakarítást, csupán időnyerést. A három év múlva esedékessé váló törlesztő részlet ugyan alacsonyabb lesz, mint a jelenleg aktuális, de a 25 évre növekvő futamidő több százmilliós többletköltséget eredményez az adós önkormányzat terhére. Az új szerződés megkötésével együtt járó újabb cca. 10 millió Ft. kiadásról nem is beszélve.

Az országos méreteket öltött önkormányzati kötvénykibocsátás „értelmi szerzői” és a hatalmas közvetítői jutalékok kedvezményezettei máig ismeretlenek. Csak a PSZÁF tekinthetne a paraván mögé, de nem teszi. Ha mégis, az információt a banktitok szabályai szerint kezeli. Ki van ez találva, de azért el lehet játszani a gondolattal, hogy a korábbi években ugyanazon helyen Somogy+Baranya+Kaposvár+Pécs…? által felvett sok milliárdért ki és mennyi jutalékot kapott?  

A miértre, és néhány apróságra tudom, de inkább a kommentelőktől akarom hallani a választ. Remélem, ez a nem mindennapi esemény eléri ingerküszöbüket, erőt vesznek bátortalanságukon (tisztelet a kivételnek) s megosztják kendőzetlen véleményüket a mostanában nem csekély létszámú olvasóval.

Eszembe jutottak a legutóbbi választás előtt megjelent nagyatádi „felmentői” üzenetek;

„Nagyatádon is eljött a változás ideje, azt kell megvalósítanunk, amit az emberek akarnak”

„felszólítjuk Ormai Istvánt: azonnal állítsa le a nagyatádi polgárok vagyonának elkótyavetyélését”

 „zárjuk le a nagyatádiaknak egyre több kárt okozó Ormai korszakot”

Nem sorolom tovább, de kérdem én;

Biztos, hogy ilyen változást vártak, ezt akarják a Nagyatádiak?

A növekvő adósság, a csökkenő ingatlan fedezet a kótyavetyélés megállításának menete?

Mikor zárjuk le a nagyatádiaknak egyre több kárt okozó Ormai korszakot? 28 év múlva?

 

 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr583331737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Helóta 2011.10.27. 01:56:53

Mennyi is az annyi?

Tisztelt Bakos Úr!

Megdöbbentett engem is az Ön írása, még inkább az önkormányzati „szakbizottságok” hozzáállása, döntése és az Ön szavaival élve rácuppantam a korábbi, 2007-es és a mostani kötvénykibocsátós testületi anyagokra. Ezek szerint az önkormányzat a csütörtöki testületi ülésén tárgyalja a 2007 évben kibocsátott 900.000.- Ft értékű Atád kötvényének a visszavásárlását és az új New Atád kötvény kibocsátásának tervét.

A polgármesteri javaslat a szokásos rutin szerint készült, sok mindent megmutat, de a lényeget most is mesterien leplezi. Aki évek óta figyelemmel kíséri szereplését tudja, hogy nem arra kell figyelni amit leír, kimond, hanem amit elhallgat, vagy amit tesz.

A tökéletesen megkoreografált előadása szerint 2007. szeptember 27-én 5.882.000 CHF értékű, akkor 900.000.000.- Ft-ot érő kötvényt bocsátott ki az önkormányzat 2 év tőketörlesztési haladékkal, változó kamatozással 15 éves futamidővel.

A türelmi idő leteltével egy évig fizeték, de a 2010. 10.15-i, a 2011.04.15-i és a 2011.10.15-i teljesítési kötelezettségnek már nem tudott a város eleget tenni (azaz csődbe jutott).

A felvett 5.888.000.- CHF összegből 429.974.- CHF-et, azaz az egy évi törlesztő részletet visszafizettek, a többit az utolsó fillérig elköltötték. Maradt tartozásként 5.452.000.- CHF, a mai napon a kibocsátó banknál 250.63.-FT/CHF vételi árfolyamon számítva az 1.366.437.000- Ft.

Tehát a 15 éves futamidőből eltelt négy év és az egy évnyi rész visszafizetésének ellenére a város tartozása 1,36 Milliárd forint.

Most az a terve a az öszödi maklernek, hogy ezt a kötvényt a város visszavásárolja abból az 1,36 milliárd forintos kötvény árából, amelyet a feltehetően kibocsátó bank újra kibocsát és megvesz.

De ez a New Atád kötvény már NEM 15 évre, hanem 25 évre (2036 évi lejárattal, de szép lenne egészségben megérni!)szól 3 éves türelmi idővel.

Tessenek most figyelni és számolni.

Az előző, 900.000.000.- Ft értékű 15 éves kötvényt 2 év türelmi időt követően 1, azaz egy évig bírta a város fizetni, majd 2010. évben már a választásokkor esedékes részletet sem tudta, s azóta sem tudja fizetni.

Az öszödi hazudozó is a választások előtt titkolt el mindent, akárcsak a Rinya party klónja.

A mostani javaslat is arról szól, hogy 3 év türelmi időt kér( eddig több mint 17 évet kapott), azaz az első törlesztő részlet 2014-i önkormányzati (ha lesz még ilyen) választások után lesz esedékes, azaz az öszödiző performance prolongálva.

A paktum szerint hol lesz ő már addigra? Tán nem a járási alispán, államtitkári helyettes-helyettesi sarzsival?

Nagyon tragikomikus az öszödi-gyurcsányi tanonc banki-maklerünknek azon hazudozása, hogy megvizsgálta az önkormányzat adósságot keletkeztető éves kötelezettségvállalásának felső határát, a csatolt táblázat szerint levezetés lehetővé teszi az 1,4 milliárdos új kötelezettség vállalást.

A kimutatás szerint a város törvény szerint számított bevétele 468.171.000.- Ft, ebből vissza kell fizetni ez évben 180.000.000.- Ft hitelt, kamatot, így marad 288.029.000.- Ft-ja. Ezen összeg 70%-ban szabja meg a kötelezettségvállalás felső határát a törvény, azaz 201.620.000.- Ft-ban, de ebbe bele kell számítani a visszafizetendő hitelt.

Mivel a New Atád kötvényre 2011. évben fizetési kötelezettsége városnak nem lesz, és a szállítókkal szembeni kötelezettséget pedig szintén több év (???) alatt fizetik ki, így törvényileg szabad a pálya az új kötelezettségvállalásra.

Az csak hab a tortán, hogy az önkormányzat által jól megfizetett könyvvizsgáló a könyvvizsgálói véleményében még csak korlátozó nyilatkozatot sem tesz. (Ha megtenné, biztos jövőre már új könyvvizsgálója lenne a városnak!)

Irigylem a jegyző bátorságát, aki szintén úgy nyilatkozott, hogy a polgármester javaslata törvényes. Valószínű ő sem olvasta az anyagot, csak pecsételt.

A javaslat ugyanis arról szól tisztelt pajzsként felhasznált jogi, számviteli és laikus szakemberek - szó szerint idézve -: „ Az új kötvény kibocsátásának célja az Atád kötvény visszavásárlása”.

Ezen egyszerű mondat azt jelenti, hogy a város visszafizeti az 5.452.000.- CHF adósságát. Ami lefordítva újmagyarra, annyit jelent, hogy a visszavásárló bank a mai napi saját árfolyama szerinti 239.83.- Ft/CHF árfolyamon 1.307.553.000.- Ft-ot kérne a kötvényekért.

A visszavásárlás és az új kibocsátás között – joggal feltételezve, hogy ugyanaz a bank lesz a New Atád kötvény kibocsátója és megvásárlója is egyben -

van 58.883.900.- Ft árrés, vagy nevezzük „tranzakciós költségnek”.

De természetesen van további, több milliós költsége a kibocsátásnak, az idő előtti visszavásárlásnak is (továbbá Bakos úr által említett sok milliós egyéb költség is), amelyet bevett szokása szerint nagyon gondosan eltitkol az öszödi tanonc.

Mivel a részletekkel (sem a törlesztésekkel) az öszödi tanonc nem ér rá foglalkozni, mivel az szerinte nem is lényeges, az nem tartozik a képviselőkre, városlakókra, akik a számlát ki fogják fizetni.

Lehet, hogy született előzetes megállapodás, s sikerült kedvezőbb költségeket kialkudni, akkor azt miért nem osztja meg a szakbizottságokkal, a képviselőkkel, végső soron mindazokkal, akik ki fogják fizetni ezt a pénzügyi ámokfutását is a kispályás öszödi tanoncnak.

A kozmetikázott költségvetés alapján készített táblázat levezetése szerint az önkormányzatnak 2011. évben van még 16.000.000.- Ft olyan mozgástere, amelyre új kötelezettséget tudna vállalni.

Ehhez képest a javaslat 1.366.437.000- Ft. új kötelezettségvállalásra (New Atád kötvény) tesz javaslatot, szót sem említ a 70-80 millióra taksált tranzakciós és járulékos költségről!

Tisztelt képviselőink!

Én az Önök helyében nem lennék ennyire nyugodt, mint ahogy Bakos úr élethűen bemutatta írásában.

Ma már a terézvárosi volt képviselők sem azok. Szorgalmasan is fényezik a bíróságnak azt a padját, ahova senki nem kíván jegyet váltani. Ne higgyék azt, hogy a Skic Papi
rus kegyelmébe fogják ajánlani őket.

A törvény szerint, ha az önkormányzatnak 90 napnál régebbi lejárt, ki nem egyenlített kötelezettsége van, köteles adósságrendezési eljárást indítania (könnyebb érthetőség kedvéért: csődöt jelentenie).

Tessék már megkérdezni a törvényesség őrét, vagy a megyei Főispánt, hogy ő hogy látja!

Az öszödi tanonc aláírta - de tudjuk, hogy az ő aláírásával ellátott okiratok tartalmát nem szokása elismerni, nemhogy annak következményét vállalni, ha annak számolható előnyei vannak, akkor meg, "mi az hogy" -, a város másfél év óta nem törleszti adósságát!

Mégsem történt meg a bejelentés, vajon miért?

Mi is a tényleges ára az új „forró” pénznek, amit nem is kapunk meg, hanem mi fizetünk még egy rahedli fölös pénz az új barbatrükkért a banknak, s azon felül pedig a FIDESZ-KDNP keresztet vethet a 18,3 ha belterületi föld, a 3.177 m2 belterületi irodai telek, az 5,8 ha laktanyai telephely, a 3190 m2 üzlet, lakás elzálogosítására.

Elgondolkodtak azon, hogy mennyi lehet ezeknek a belterületi ingatlanoknak a tényleges forgalmi értéke, tisztelt (állítólagosan bennünket képviselő) testület?

Mennyire értékelte az önkormányzati értékbecslő és mennyire a bank? Hogyan dönthetnek erről, ha nincs értékbecslés?

Vajon tényleg annyi, az annyi, ami a nyilvános anyagból kiolvasható?

Sem én, sem gyermekeim, sem unokáim, sem mások nem kívánják az Önök esetleges esztelen döntését huszonöt éven keresztül adózott pénzünkből, egyre fogyatkozó értékű nyugdíjunkból, az ingatlanunkra terhelendő települési, telek, kommunális, vagy hamarosan akármilyen jogcímen kiróható, kifizethetetlen mértékű adókból megfizetni. Mert erről van szó tisztelt képviselők.

Könyörögve kérjük: Állítsátok meg Arturo Uit!

civil48 2011.10.27. 11:37:12

Helóta könyörgése a képviselőkhöz érthető,a döntés előtti rövid idő miatt.
Ezek a legújabb ámokfutásról szóló hírek sem érik el az ingerküszöbét, sem a törvényesség őrének, sem valamelyik oldali pártnak?
Ez,a + 500 milliós (összességében 1,4 milliárdos = 1,366 milliárd felvétele + bankköltségek)lakosságra testált "örökség" és ingatlan-kótyavetye nem jelent annyit egy városi ügyésznek, hogy vizsgálatot indítson? Vagy, egy valamire való nagyatádi pártnak, hogy tüntetést szervezzen?

Ébresztő Nagyatád! "....aztán értem jöttek, de nem volt, aki szóljon"

zenész1 2011.10.28. 04:12:08

Néhány gondolat az "Unokáink is..." (leborulnak?) cikkhez.
Nem számolok Helóta után, elfogadom az eredményét.
De arról bizonyára neki is tudomása van, létezik a büntető jogban olyan fogalmi meghatározás, hogy "...hanyag kezelés..", vagy valami ilyesmi.

Ha azzal tisztába van, hogy a 90 napon túli kifizetetlen számláknak mi lehet a következménye, akkor e tekentetben mi hátráltatja állampolgári kötelességének megtételére?
Nem kell félni, nem sok van már hátra!
(Tessék vissza tekinteni, megfigyeln a trendet a diktátorok vonatkozásában!)

Azt még nem értem: miért "Állítsátok meg Arturo Uit"? miért nem kíván részt vállalni ebben a megállításban úgy, hogy "ÁLLÍTSUK meg"!!!
Már is eggyel többen lennénk!

Civil48 felvetése is érthetetlen az alábbiak miatt.
Melyik lehet az a "valamire való párt" amelyik képes tüntetést szervezni?
Az egyiket az örökös, torzsalkodás jellemzi,- nem kis szerep vállalással a sakk mester részéről, most is, a Bakos nélkül -, a másik szintén szakadt, nincs egyetértés, női vezetés latt áll, amit nem kell kommentálni, a gesztenyésekről, az árulásról hirhedt csapatról nem beszélve!

Tüntetés szervezést nem csak párt kezdeményezhet, ezt civil48 is megtehetné, ha van némi szervezői képessége.(E téren számíthat segítségemre, és további 14 főre!)

Az ügyész szerepét nem tudom miként értelmezni, ugyan is, aki a fentiek szerint nem kíván tudomást venni a júdás, a rinyamenti ciceró nem csak közlekedési eseményeiről, mit várjunk?

Mit várjunk attól, aki fizimiska alapján hoz döntést, nem a cselekmény elkövetésének súlyát veszi figyelembe?

Mit lehet várni attól törvényességi őrtől, aki a cicerót himestojásként óvja?

Kell-e a városnak ilyen felelős beosztást gyakorló, szubjektív elemeket összeillesztő, személytől függően az objektívitást mellőző egyén, aki ezek szerint nem tesz eleget hivatali kötelezettségének, nem vizsgálódik olyan ügyekben,ami feltételezhetően törvénytelen, és amiről tudomással bír?

Egyáltalán meddig mehet ez még így itt Nagyatádon?

"Könyörögve kérjük": Állítsuk meg a júdást, és az ügyek eszét!

Amíg nem vesszük ki a fullánkot, addig a méreg csordogál!

Ébresztő Nagyatád!!! Gyertek vissza fiatalok, és kezdjünk el építkezni, új alapokat lerakni!

Szerezzük vissza azt a nem kis vagyont, amit a diktátor és holdudvara, főként műszaki tervek, műszaki ellenőrzés, beruházások ürügyén láthatatlanná tett!

CSATLAKOZZON MINDEN JÓÉRZÉSÜ, TISZTA ERKÜLCSÜ, VÁLTOZÁSRA TÖREKVŐ, KORTÓL, NEMTŐL, FÜGGETLEN EGYÉN!

Itt a lehetőség!

Út-törő 2011.10.29. 08:24:20

ÉN CSATLAKOZOM!!!!, Bár a "júdás" alaposan besározott, de a szellemiségemnek ártani NEM TUD!

ThomasEagle 2011.10.29. 12:35:30

Mindig érdeklődéssel olvasom Bakos Úr írásait. Jelen bejegyzése is figyelemre méltó. Elolvasva az előterjesztést és összehasonlítva azt Bakos Úr eszmefuttatásával felmerül néhány kérdés.

” Igaz, hogy a 24. órában jelenleg nem látszik más megoldás, de az elmúlt évek hibás pénzügyi gazdálkodásához felelőtlenül felvett, és jórészt működésre eltapsolt hitel visszafizetését teljes egészében a következő generációk nyakába varrni, arcátlanság.”

Ha nem látszik más megoldás, akkor miért is kritizálunk? Mégis jó lenne tudni, hogy miben is volt hibás az önkormányzat pénzügyi gazdálkodása? Bakos egykori képviselő Úr részese volt ennek, ott volt a kötvény kibocsátásakor is. Vajon milyen alternatív javaslattal állt elő annak idején és milyen javaslata van most, hisz ” Igaz, hogy a 24. órában jelenleg nem látszik más megoldás…”?

Vettem a fáradságot és utánanéztem a honlapról a 2007 óta elfogadott költségvetési rendelet számainak. A költségvetés működési hiánya hiteltörlesztés, kamatok, fejlesztési kiadások nélkül, tehát az állami normatíva és a helyi adók bevételével számolva, kizárólag a működési kiadásokat figyelembe véve 2008-ban 160 mFt, 2009-ben 150 mFt, 2010-ben 180 mFt, 2011-ben 320 mFt összesen 810 mFt. Ha ehhez hozzáadjuk a kötvénykibocsátáskor működésre fordított (az előterjesztésben ez a szám szerepel) 336 mFt-ot, és feltételezzük, hogy ezzel akkor minden működési hiányt lenulláztak, mára az önkormányzat működési hiánya elérte az 1146 mFt-ot. Ezt „eltapsolta” a mindenkori képviselő testület az elmúlt 21 évben. Szívesen olvasnám a hozzászólásokban azt is, hogy mit kellett volna tenni ennek elkerülésére.

„Elővéve a hamarosan ismét aktuálissá váló kötvény kibocsátási banki ajánlatokat, a 2007. júliusi 27.-i ajánlat úgy gondolom tanulságul és iránymutatásul szolgálhatna a mostani döntéshozók számára.
Vajon mitől lett nyertes a legmagasabb kamattal és egyszeri díjjal (9 millió Ft.) pályázó hitelfolyósító?”

Vajon mitől? Miért nem mondja meg Bakos Úr, hisz ott volt? Lehet, hogy meg is szavazta?

Az előterjesztés szerint egy ajánlattételi felhívás kondícióit határozta meg a képviselő testület. A döntésig még van idő. Mondjuk meg, hogy mit csináljanak, hátha elfogadják (azon kívül, hogy ’mindenki monnyon le’)!

Az adósságrendezési eljárás lefolytatása vajon miért érdeke Nagyatádnak? Milyen haszonnal jár a lakosság szempontjából?

zenész1 2011.10.30. 17:51:19

@WendrinerAladár:
T. Aranyalkony!
Addig provokálják Önt is, amíg csak-csak belép, - ahol egyben üdvözöljük - és közli meglátásait. Ez nem jelenti azt, hogy azzal egyet is értek, de nagyon jó kérdéseket tett fel Bakos Úrnak!

Ne tessék azonban abban a csapdába esni, hogy egy adott képviselő, aki ráadásul nem azt a sípot fújja amit elvár a diktátor, megszivleli szavait. Ellenkezőleg:lesepri azt!

Így nem tudhatjuk volt-e alternatív javaslata Bakos Úrnak, de feltételezhetően lehetett, mert talán Ő az, aki elolvasta a félkész előterjesztéseket, amelyeket felhasználni csak egyoldalúan lehetett, annak tartalma több mint kétséges volta miatt.

A mindenkori képviselők felelősége az "eltapsolás" vonatkozásában eltúlzott!
Vitathatatlan, a képviselők szavaznak.
De ez a folyamat úgy bonyolódik hogy vannak képviselők, és hozzátartozójuk.
Ismeretes előttünk, van kisdoktori végzettséggel (ami már nem létezik, habilitálnia kellett volna)intézményi jogtanácsos, más intézményeknél ilyen-olyan képviselői státus, és még ott van a família elhelyezkedése.

Ezek a képviselők általába túlsúlyosak a szavazáskor, és Bakos, vagy Dr. Gerencsér, aki 2 cikluson át folyamatosan a racionális pénzügyi döntésekre helyezte a hangsúlyt, kisebbségbe maradt! Természetesen volt más racionálisan elmélkedő kéviselő is, akire koholmányokkal zúdították a kommunista újságírókat!
Megjegyzem, ha ormia neve mellet nem lenne a (választási?)jelző, senkinek sem neveznék.

Túlzottan nem kívánom megsértenia júdást, van neki elég baja mostanába, amiből nehéz lesz kikeverednie, de pl. az említett Dr. Gerencsérnek, a rongyos cipőfűzőjét sem foghatná meg semilyen szempontól, sem politikai, sem gazdasági, jogi, nyelvi, stb.

A probléma az, hogy fél tőle a környezete, ezért tud galád módon uralkodni, ami mint említettem megtörni látszik.

Nos ezek után fenn tartja-e a kérdését?

A másik érdefeszítő kérdése, "..mit kellet volna tenni ennek elkerülésére"?

Én magam tudok olyan javaslatról, ami a várost kiemelt helyzetbe hozta volna akkor, ha megvalósításra kerül az adott képviselő javaslata.
Ebből a javaslatból az egyik műszaki jellegű, a másik élelmiszer előállítás volt.
Mind két esetben tudományos ismeretek támasztották alá a minimális kockázatok melletti tőkebefektetés gyors megtérülését az átfogó piackutatások elemzésével, beleértve a humán erőforrás volumenét.

Ennek ellenére, már a javaslatot ipari méretű seprővel takarította el a diktátor a testületi asztalnak még a közeléből is.

Ugyan ez vonatkozik a jelenlegi hulladék szállítóra, volt kedvezőbb pályázat tőle.

Tessék elképzelni, hogy a hivatal tervtárába több százmilliós tervek pihennek, amelyeknek jelentős része soha nem fog megvalósulni, és ezt már a pályáztatás nélkül megrendelt időben tudta a "megrendelő"!

Hol van az vissza nem igényelt 62.000.000.-Ft, ami jelenlegi számítások szerint 500.000.000.-Ft-ot érne?

Miért csukták be kapuit azok a vállakozások, amelyek konkurenciát jelentettek az diktátor érdekeltségi körében tartozó vállalkozásoknak?

Ezek után milyen javaslattal lehett volna élni, főként akkor, amikor a pü. bizottság élén olyan ember állt, aki a bíróság előtt a júdás javaslatára hamisan tanuskodott!

Nos ezek azok a kérdések,amelyeknek válaszai adják meg Önnek is a kérdésére a választ!

Ezen kérdések ellen kellett volna tenni nem önös célok előtérbe helyezésével azért, hogy ne kerüljön sor a finom kifejezéssel szólva adóság rendezésre, aminek a közismertebb megfelelője a CSŐD!

Ennek az egyszemélyes előidézője az a személy, akit a nagymamája ezelőtt 22 éve elindított a kultúrházba, adott neki tíz forintot, vegyen rajta egy szendvicset + egy kólát. Majd amikor helyzetbe került, nem tudta mit kezdjen a sok pénzzel, és szakirodalmat nem ismerve, sajátos módon, mint az az átkosból ismert, kezelte a közpénzt.

Tessék elhinni, nem a Bakos féle szemlélettel van a baj - bár a személyisége kissé nyers -, hanem azzal, aki nem tudja értelmezni az előterjesztést, kérdezni szégyel, inkább jópofaságból, saját érdekkörének biztosítása céljából irracionális szempontok szerint - ormia javaslatára - szavaz!

Ez az oka a jelenlegi pénzügyi válságnak! Itt állunk, de ez Önt ne ábrándítsa ki a változások mellől.

Tetszik látni, a bíróságon valami megkezdődött, nem látható már az a jogtanácsosból átalakult döntnök, aki kénye kedve szerint, a júdással egyeztetve hozta meg az igazságtól messze álló döntését.

Folytatódik ez a trend, csak kissé lassú!

vörösposztó 2011.10.31. 09:33:02

A miértre és néhány apróságra választ keresve-ahogy a blogiró várja a választ a hozzászólóktól-az eddigi kommentelők,különösen "Helóta"számszerü levezetése pontos választ ad,talán ,igy a halottainkra való emlékezés napjaiban nem árt ezekhez néhány kiegészitést tenni.

Csak a mának élő,de a jövőt teljesen felélő volt kommunista aparátcsik polgármester amit immáron 17 éve müvel a város közpénzével/a szervilis tettestárs képviselőivel együtt,tisztelet a kivételnek/,bizony rendőrért,ügyészért kiállt!Az egyes beruházások során vélhetően,de nagy valószinüséggel kimondható elkövetett"hibák,hiányosságok" akár több száz millával is megkárosithatták a várost.Ezek mikor lesznek felderitve,nyilvánosságra hozva,a felelősök megbüntetve?.Kimondhatjuk,hogy valószinüleg soha,a felelősök,a tettestársak és bünsegédek megusszák,a magyar "jogállam" teljes dicsőségére.
A blogban vastag betüvel irt,mondjuk ki világosan,Kárpáti László ,a FIDESZ szineiben egyik napról A MÁSIKRA "ÜSTÖKÖSKÉNT" FELTÜNT KIVÁLÓ POLITIKUS által a FIDESZ nevében tett felszólitások csak jó blöffnek,hazugságnak tekintendőek,és a nevezett uriember ha mostanában tükörbe néz,bizony szemrebbenés nélkül szembeköpheti magát,azok,akik rá szavaztak,nyugodtan,nyilvános helyen ezt megtehetik mentoráltjukkal.Ez lenne az igazi válasz a sok félrevezetésre,hazugságra,jellemtelen sunyiságra.Egyébiránt felteszem a kérdést,hogy ezen FIDESZ "Titán" vajon hogyan került elő,ki a mentora,patrónusa,hiszen őt a közélet,a politika,különösen a várospolitika közelében aktiv szereplőként soha nem lehetett 2O1O-ig látni,csak a hátsó udvarokban,négyszemközt sumákolva,a háttérben kavarva az emberi végterméket.Nyilvánvalóan a megélhetési politikusok egyik figurája.
A kötvénycsere minimum tiz millába került a városnak,és jól irja Bakos József,ez csak az agóniát nyujtja el időben,az amugy is de facto fizetésképtelen város polgárai ezt közvetlenül még nem érzik,majd akkor,ha nem lesz közszolgáltatás.Mai világunkban egyébként is az emberek nagy része -sok esetben érhetően-csak saját magukkal törődnek,azt hiszik,hogy őket soha nem érheti utol az ámokfutó költségvetési machinációinak következményei.Az ébredés a mély kómából bizony nagyon fájdalmas lesz,és akkor vajon mennyiben lesz gyógyir a fizetésképtelenségre a szép virágos,tulipános Nagyatád képe?
Az,hogy ezen öngyilkos agóniát időben plusz 1O évvel egyhangu határozatban megszavazták,saját településük nyaka köré fonták a kötelet.Ebből az adósságból kimászni csak a Kedves Vezető azonnali kormányzati segitségével lehetne,bár talán ez sem lehetetlen,ismerve a két FIDESZ-es alpolgármester nagyon hatékony,kiváló érdekérvényesitő képességeit a közügyekben,hiszen ugy hirlik,hogy "napi kapcsolatban" vannak kormánnyal!Ez az intenziv kapcsolat meg is látszik eddigi másfél éves tevékenységükön,a város üdvére szolgálva.
Kommentem elejére visszutalva-az emlékezés napjaiban-nem árt figyelmeztetni az élőket:Ugy élj,tudd,hogy bármikor meghalhatsz.A halál csak idő kérdése,egyesek egyszerüen hamarabb halnak meg,mint mások.Ezen gondolatokhoz már csak én teszem hozzá a kérdést:de mi lesz a tulőkkel?

civil48 2011.11.03. 13:41:14

@gamesz: Gamesz figyelemre méltó felhívást tett közzé: „CSATLAKOZZON MINDEN JÓÉRZÉSÜ, TISZTA ERKÜLCSÜ, VÁLTOZÁSRA TÖREKVŐ, KORTÓL, NEMTŐL, FÜGGETLEN EGYÉN! „ a város eladósítása elleni tiltakozásul. „Itt a lehetőség! – írja.

A kortól és nemtől nem vagyok független, - a többi jelző még saját megítélésem szerint elmegy. Sőt, a függetlenségem odáig megy, hogy akár magányos farkasnak is nevezhetném magam.
Viszont, ha már a Gamesz nem lát egy valamire való pártot, (én sem láttam, de mégiscsak az ő szerepkörük lenne egy tüntetés megszervezése!) de, van egy 15 fős csapata, ( ennyi ember manapság akár egy párt is lehet!) akkor tényleg szervezzen meg egy tiltakozást az ámokfutás ellen!
Én is csatlakozom.

Üdvözlettel. Civil48

Út-törő 2011.11.03. 19:57:07

@civil48:
Ok! Én elkezdem szervezni, de ehhez kell egy igazán jó jogász, aki nem sunyít egy estleges guszti féle kérdésnél.
Ez a személy meg is lenne, ha vállalná a kitanítást, és ellátna néhány instrukcióval.
De mivel a telefonomat valaki idegen használja beleegyezésem nélkül, és a száma benne volt, így meg kell várni amíg személyesen találkozok vele.

Annyira emlékszem, hogy 20-as vonala van, de megjegyzem; már akkor volt neki WESTEL-e, amikor még a JÚDÁS azt se tudta, hogy létezik mobil telefon.

Ha már itt tartunk, egy röid anekdota:

Utazik a képviselő testület Olasz testvérvárosba, Júdással az élen, amikor az osztrák autópályán nagystílüen meghívja a tagságot egy kávéra.
A pultos kiadja a portékát, és közli, hogy 620 schiling lesz!
Ekkor a judás kapargat, majd az egyik képviselőt megkéri, segítse ki, mert nincs nála annyi pénz, Ő ilyen nagy árra nem számított....!

És most hol tartunk?

Tehát igazolódni látszik a nagymama 10Ft-os effktusa.
Igaz lehet ez kedves tiszta ERKÜLCSÜ, nem függő, magányos farkas?
A csatlakozás regisztrálva!!!

zenész1 2011.11.09. 21:32:19

Én kezdtem el szervezni, de mindegy, megbukott a JÚDÁS! Úgy hallani, előre hozott választások lesznek.
Megkapta a kegyelemdöfést is, nem kapott szavazatot a jelöltje, folynak a bűnügyi vizsgálatok ellene, feje tetejére állt a hivatal, most már a légynek nem ártó, mindenkivel szembe lojális G.I.-t is besározza, csatasorba állítja.

Nehéz lesz kiszabadulnia a hurokból, amit másnak állított.
Bízom benne, vissza gondol a gyalázatos tetteire, amellyel oly sok embernek okozott lelki, anyagi, neurológ fájdalmat, nem utolsó sorban egy közöséget vitt olyan adóságba, amelyet az unokáink sem tudnak törleszteni, s gyalázni fogják ha csak rokon értelmű szavakat használ valaki!

Bárhova futsz, bárhova menekülsz, a sorsod elől nem menekülhetsz!

Ezeket a szavakat bizonyára ismeri a diktátor is!!!
Forgatunk róla egy filmet, az lesz a címe,
"VÉGJÁTÉK A RINYAMENTÉN"
süti beállítások módosítása