HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

 

Rendkívüli testületi ülésen „sürgős” előterjesztéssel rukkolt elő a többségi frakció az oktatási bizottság elnökének vezényletével.

Első hallásra egy lerágott csontnak mondható ötlettel hergelték fel a város első emberét, de a több mint másfél évtizede lezajlott „börtönvita” óta sok víz folyt le a Rinyán, s jelentősen megváltozott a város gazdasági-társadalmi helyzete.

Már annó dacumál is elhamarkodott lépés volt az elutasítás, ezért a jelenlegi helyzetben sokkal megfontoltabban kellene közelíteni a kérdéshez. Kell e börtön Nagyatádnak?

Mielőtt véleményemnek hangot adnék, volna néhány észrevételem, illetve költői kérdésem.

Ha már az újsütetű képviselők tapasztalatlanságából és tájékozatlanságából eredően a dilettantizmus határát súrolja a kezdeményezés elővezetése, akkor kérdem én, hol vannak a rutinos, tapasztalt „öreg róka” képviselők, és kiválasztott csapatvezetők? Miért az oktatási bizottság elnöke az előterjesztő? A két alpolgármester nem vett részt a „baráti beszélgetésen”? Ha nem, akkor miért nem? Ha igen, akkor miért nem ők vitték a prímet az előkészítésben és igehirdetésben? Nem lett volna szerencsésebb, ha a kezdeményező lépéseket „baráti kérésre” a büntetés végrehajtás kompetens vezetői teszik meg a polgármester felé, s ő vitte volna a testület elé? Hol volt a konstruktív együttműködés, stb. stb.?

A miért, illetve miért sürgős az előterjesztés kérdésre adott nem éppen frappáns válasz előtt az elmúlt fél évben nem ártott volna elolvasni az önkormányzatra vonatkozó törvényt. Igaz, hogy a kampány során, mint már a korábbi ciklusokban is, a képviselők zöme a munkahelyteremtést jelölte meg elsőrendű céljául, de nem ártott volna megjegyezni a kötelező és önként vállalt (és vállalható) feladatok listáját. A munkahelyteremtés nem önkormányzati feladat, de az elősegítéséért tehet egyet, s mást a tettre kész és „stabil” önkormányzat. E közben, ill. megelőzően elsősorban működtetni kell a várost. Miközben a város intézményeiben sorra szüntetik be az ellátást a szolgáltatók a lejárt tartozások miatt, a város komoly likviditási problémákkal küszködik, és fulladozik az egyre csak növekedő adósságban, továbbá folyamatosan fogyasztja maradék mobilizálható vagyonát. Az újabb hitelekhez egyre nehezebb folyósítót találni, s miközben reménykedve várjuk a fentről jövő támogatást, ismét „elengedjük” a beruházáscsúszásból érvényesíthető kötbér milliókat.

Nem tudom megérteni ezt a fura mentalitást, de ha netán valaki tudja az okát, kérem, ossza meg velünk.

Ami a munkahely teremtés börtön verzióját illeti, nosza rajta konstruktív városatyák. Tessék megkérdezni a városlakókat mi a véleményük, de előtte tessék alaposan felkészülni a felmerülhető kérdésekre. Jól összegezett adatokkal meg lehet győzni a kétkedőket a hozadékok többségéről, de ahhoz konkrét előzetes információk szükségeltetnek. A „barátok” bizonyára tudják prezentálni, hogy cca. mit jelent a befogadó településnek egy meghatározott típusú és méretű intézmény, munkaerő szükséglet, beszállítói struktúra és volumen, vízfogyasztás (koncessziós díj!), infrastrukturális beruházás, költségvetési támogatás, stb. stb. szempontjából.

Az érvek pro és kontra ütköztetése alapján eldöntendő, hogy érdemes e „gesztenyefás” hírnevünket börtönvárosra cserélni.

Gondoljunk az első ciklusra, és Publilius intelmére, miszerint „latolgatni tízszer kell, de dönteni csak egyszer” viszont „ a fontolgatással gyakran elmúlik az alkalom”.

                                      

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr752932937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

civil48 2011.05.26. 11:50:19

Börtönt Nagyatádra? Igen, mert igény van rá! :-) Mármint országosan, - itt pedig „félkész” állapotban, adott egy lehetőség egy lakatlanná vált laktanya formájában. Egyszerűen nem értem az eddigi polgármestereink merev elzárkózását a munkahelyteremtés elősegítéséről. (Mert, azt az egy-két fős, fürdőmesterit-vezetőit nem tartom annak!)
Nem kellett Nagyatádnak az angol vegyiárú kiszerelő és elosztó üzem, mert hátha környezetszennyező! Valóban, 10-20 éves az első börtön-felvetés. Akkor még „élt” Nagyatád (de most „haldoklik”!), teljes kapacitással dolgozott a kórház is. A képviselőtestület tele volt orvosokkal, így nem nagyon volt vonzó a bűnözők korházi kezelését is felvállalni. Arról pedig nem korteskedett senki sem, hogy mit jelentene ez munkahelyekben, szolgáltatói ellátás terén, így nem is csodálkoztam, azon hogy a féloldalasan tájékoztatott lakosság elvetette!
Azóta, viszont nagyot változott a világ, - még Nagyatádon is. A képviselő urak a polgármester vezényletével, máson sem „fáradoztak”, minthogy önkormányzati intézmények felújítása- építése, fürdőlétesítmények, díszburkolatok stb. építését, - azaz, olyan építmények létrehozását szavazta meg, ami csak viszi az egyre kevesebb adót és eladósítsa a várost az ellehetetlenülésig. (Sajnos máshol is ez volt a jellemző, de mit sem változtat ez a lényegen, és a mi helyzetünkön)
Lehet ugyan fintorogni, hogy muskátlis város helyett börtönvárosként is bekerüljön a köztudatba Nagyatád, - de ajánlom, délelőtt és délután sétálgatni a városunkban! Emberek alig teszik ki a lábukat otthonról, az üzletek konganak a vásárlóhiánytól (már ami még nem zárt be!). A fiatalok városából olyannyira öregek városa lettünk, hogy, talán még tíz év, és eladhatatlan lakásokat fognak örökölni a máshol élő gyermekeink!
A Börtönt Nagyatádra bloghoz visszatérve, - nyilván nem hűbelebalázs módjára kell intézni, megfontolt döntést kíván. De hát még az sem tény, hogy valaki is erőltetné a városra a kérdést, inkább pályázati lehetősége lehet a levegőben. Hogy ki kapja, mint lehetőséget – mert az csak a fintorgóknak nem világos, mindennemű hatástanulmányt mellőzve is, - hogy, ez egy sokszáz fős munkalehetőség!
Én, a kezdeményezők mellett állok!

civil48 2011.05.27. 15:40:32

Az előző komment után volt „szerencsém” megnézni a képviselőtestületi ülést, melyen a Fidesz II. hat fős csapata felvetette a laktanya helyén börtön lehetőségét. Azt az izzadságszagú ellenkapálódzást, amit a polgármester produkált, a háta mögött lezajlott, munkahelyteremtést célzó tájékozódás ellen, mutogatni kéne napjában többször. Mindenki lássa – főleg azok, akiknek, egy családtagjának sincs városi állása – micsoda kínban volt ez az ember. Azt ajánlom a javaslattevőknek, hogy a pm.-re testált levél tartalmát ellenőrizzék le, mert másképpen kétséges, hogy annak megfogalmazásában lesz köszönet.
Börtönbe illő bűn lamentálni azon, hogy kell-e a városnak egy olyan intézmény, amely várhatóan kb. 800 főt fogad be. Ennyi ember ellátásához legalább 1500 fős munkahelyet kell betölteni. (Istenem, könyvtárosokat miért engedsz gazdasági döntések közelébe?!)
Az ügy kimenetelétől függetlenül, ajánlom a javaslattevőknek, hogy újabb előterjesztésként vonják meg egy évre az öt fő tartózkodó képviselői díját, valamint a pm. fizetését havi 28.500.-Ft-ra mérsékeljék, de úgy hogy a bankkártyájához se férjen hozzá. Talán tanulnának belőle! Tudom, hogy nem lehetséges ez, - de annyira megérdemelnék!!!!!

S.O.S 2011.05.31. 11:33:32

@civil48:
Tisztelt civil48!
Ha már börtönről, kaptárról van szó, akkor nézzük a kaptárlakók összetételét. Van ugye a királynő, aki lehetne 1500 dolgozónak a főnöke, s 800 here, akiket el kell látniuk kb. 2.000.000.- Ft/fő adóforintból. S az 1500 dolgozó, s családtagjai, beszállítóik jelenthetnének 3000-5000 választópolgárt, aki egzisztenciálisan nem a kiskirály M.P.-től függ. Továbbá a BV intézet jelentős számú, hű alattvalóitól is megfoszthatná a kiskirályságot, s ez bizony a királyi koronába kerülhet, hát csak ettől izzadságszagú a fuldokló ellenkapálódzás. Amikor nem a M.P.-től függ, hogy ki lesz a legnagyobb munkáltató királyföldön, s kiket alkalmaz, na, akkor itt a kiskirályság vége. Nem lehet többé az embereket manipulálni, egzisztenciálisan kiszolgáltatott helyzetben tartani. Ugyan az obsitos futárok serege sajnos folyamatosan növekszik, cirkusz ugyan, még ha ritkán is, de van, viszont a királyi kincstár üres, s a regálék sem folynak be, mivel nincs több beruházás, s a pénz nyomát mankóval ütni hosszútávon fárasztó, s főként nem motiváló. Viszont a leendő kaptárlakók is érdekesek lehetnének.

Apropó erről jut eszembe, tud-e valaki arról, hogy milyen büntetőügye van szeretett közgyűlési elnökünknek. Ide másolok egy friss, a Magyar Közlönyben megjelent országgyűlési döntést:

Az Országgyűlés 30/2011. (V. 26.) OGY határozata

Gelencsér Attila országgyűlési képviselő mentelmi ügyében*

A Magyar Köztársaság Országgyűlése Gelencsér Attila országgyűlési képviselő mentelmi jogát a Pesti Központi Kerületi Bíróság
13. B. XIV. 33.126/2010/4. számú megkeresésével érintett ügyben nem függeszti fel.

Kövér László s. k.,
az Országgyűlés elnöke
Dr. Stágel Bence s. k., Szilágyi Péter s. k.,
az Országgyűlés jegyzője az Országgyűlés jegyzője

Talán a Somogy Tv, valamely országgyűlési képviselő, vagy a sajtó többet tud arról, hogy Gelencsér Attila országgyűlési képviselőnek és a Somogy Megye Közgyűlése elnökének milyen bűntető ügye keletkezett a választás évében. Csak annyit lehet tudni erről a határozatról, hogy az országgyűlés - élve a fülkeforradalomban kivívott példátlanul dicsőséges győzelmével elért hatalmával - Gelencsér Attila vádlottat nem engedi a büntetőbíróság elé állni, nehogy kitudódjék, milyen bűncselekmény elkövetésével vádolja az ügyészség a megyei elnököt.

Persze van tétje: ha a Gelecsér Attila képviselőt és közgyűlési elnököt elítélné a bűntető bíróság, ugrana az összes sarzsi, s a vele járó hatalom, pénz stb…, s kiderülhetne, hogy nemcsak a rothadt szegfűnek, de a vérnarancsnak is lehet bűze.

Orwell óta tudjuk, hogy „Minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél.”

Ez így van szeretett városunkban is, de lenne alapanyag az új műintézmény megtöltésére a szép Somogy országból is, ha a jog mindenkire egyformán vonatkozna legyen akár választott képviselő, bíró ügyész, politikus. Kíváncsian várom, hogy Gy. F. ügyében is hasonló döntés születik-e?

Bakos Úr! Megjöttek-e már a kért válaszok a feltett kérdésekre? Aki többet tud a felvetett ügyekről ossza meg a többiekkel is!

Egyébként tényleg, aki nem tud dönteni valamely ügyben miért, veszi fel a fizetését? Talán tartózkodhatna a havi tiszteletdíj felvételekor is!

civil48 2011.05.31. 14:31:59

Kedves S.O:S. !
Már azt hittem senkit sem érdekel a nagyatádi börtönügy, hasonlóan a tartózkodóktól. Látom teszel róla,hogy a nick-nevedben megjelölt „feladatodnak” eleget tégy! Helyes.

Mielőtt a számokkal dobálóznánk, - a 800 fő börtönlakó elhangzott, de a közel duplája hozzátartozó álláshely csak olvasott, emlékeimben lévő szám: az „ülőhelyek” közel duplája „álláshelyet” generál. De, gondolom ebben a szolgáltatók munkahelyteremtése is benne van. Persze a 800 fő is csak saccolt, (az előterjesztés során hangzott el) ugyanilyen erővel lehet akár 1200 fő is. Magam, csak tartalékosként voltam szerencséltetve tartózkodni benne, (az is már régen volt) a tényhez közeli számot nem gondolom, hogy a dolgok jelenlegi állása mellett meg lehetne mondani. Apropó honvédség. Bármerre jártam Somogyországon kívül, és szóba került, hogy ki hova valósi, - Nagyatádról mindig a honvédség, a katonaság jutott eszébe a társaságnak. Véletlenül sem emlegették fürdővárosként, hallani sem hallottak róla. Ennyit a 16 év „erőfeszítéseiről”.Egyébként a véleménykialakító döntéshez szükséges valamennyi adat, vállalkozói munkatempóval 3 főnek 3 nap alatt beszerezhető lett volna, ez csak államigazgatásiéknál vagy önkormányzatiéknál tart több hónapig. De mint tudjuk, nemakarásnak nyögés a vége.

Ami a büntető és mentelmi ügyet illeti, elsőnek az jutott eszembe, hogy minden eb egy kutya.(így különírva) Másodszor az, - mintha M.P. (nem tudom ki kezdte, és pontosan mit jelent: vagy Mi Pistink, vagy Muskátlis Pisti?, de maradjunk M.P.-nél) a megyei közgyülés pénzügyi bizottságának elnöke lett volna, vagy az is? Nem kombinálok én semmit, csak hát nem én találtam ki, hogy összenő, ami összetartozik. Minden esetre nem értem azt sem, hogy miért nem tudható a bűncselekmény vádja, - amikor GYF.-nél minden újság hozta. Egyik kutya, másik eb?

Hogy, a kommentelők miért hallgatnak az ügyről? A cikizett feleket még csak értem, az olvasókat már kevésbé.
Egy Széchenyi idézettel zárom: (Bakos Úr is mindig ezt teszi.( :-))
A’ kisded Makkbul, ha nem romlott, idővel termő Tölgyfa lessz, csak senki el ne gázolja”
Ezzel a mottóval (és helyesírással) indul Széchenyi István első könyve, a Lovakrul.
süti beállítások módosítása