HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

Csalhatatlan jele a tél végének, hogy ismét rügyeznek, pardon virítanak a PET palackok, fém dobozok és egyéb hulladékok az út menti árkokban, valamint az erdő széleken. A város ragyog a tisztaságtól, de bármelyik irányba is indulok a településről kifelé, mindenütt ugyanaz a látvány fogad. Italos göngyölegek és szemét mindenütt. Ha az elszórt hulladék a városunka igyekvő turistáknak szolgál iránymutatásul, akkor a ”projekt” sikeres, mert biztosan idetalálnak, hiszen téves az a mondás, hogy minden út Rómába vezet. A szemetes utak Nagyatádra. Csak azt tudnám, hogy az állandóan szervezés alatt lévő közútkezelő egységek mit csinálnak, ha nincs se hó, se kaszálni való? Netán a diákokra várnak, akik majd „úttörő” módjára összeszedik a rendetlen felnőttek kulturális iránymutatását? Legalább egy felhívást eresztenének meg az érintettek felé, a sok értelmetlen plakát helyén.

Tisztelt polgártársak! A természet „gyomra” bármennyire is erős, a fém és műanyag hulladékok nyomtalan megemésztése sok esetben évtizedeket (évszázadokat) igényel. Erdeink lakói nem szeretik és nem is fogyasztják az élőhelyükre kihelyezett kommunális hulladékokat. A turistáknak és a kimozduló helyi lakók többségének sem növeli komfort érzetét a gépjárművekből kihajigált „maradék”. Kérjük, hogy a fogyasztásuk utáni göngyölegeket hagyják a járműben, s az útjuk végén helyezzék azokat az erre a célra szolgáló gyűjtőedényekbe. Köszönettel, mindannyiunk nevében.

Nem a tavasz hírnökeként, de tavaszi fuvallatként suhant át városunkon az x-faktor két üde színfoltja, Janicsák Veca és Király L. Norbi. Bár volt némi hakni íze szereplésüknek, s a csarnok hol felléptek nem az akusztikájáról nevezetes, de az összegyűlteket ez nem zavarta a műélvezetben. Veca mint mindig, gyönyörűen énekelt, ezúttal gátlásait és kényelmetlen cipőjét is levetkőzve. Norbi pedig betöltötte a színpadot, aktív csápolásra késztetve a tinédzser korú, és annál is fiatalabb lányokat. Kellemes este volt.

Ha nem is hajnalok hajnalán, de szintén a tavaszt hirdetve megjelent a PIRKADAT első (remélhetően nem utolsó) száma. Sokévi szünet után ismét született egy régóta várt „közéleti” (havi, negyed, vagy félévi?) kiadvány, amelyről még nem tudni biztosat. Közéleti felirat a címlapon, de az impresszum „Kizárólag belső használatra” felirattal bizonytalanítja el az olvasót. A megjelenés példányszáma ismeretlen, s hiába is kerestem a postaládákban, valamint az ismerősöknél, nem volt fellelhető. A cukrászdában figyeltem fel rá, s kérésre kaptam egy példányt a krémesek mellé. Remélem nem szalmaláng lesz e figyelemre méltó kezdeményezés, s a továbbiakban talán az általam hiányolt spiritusz sem fog kimaradni belőle. Kellő kitartást, és sok sikert kívánok a „működéshez”.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr632738277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

civil48 2011.03.14. 15:37:06

Megjelent a PIRKADAT című, nagyatádi közéleti lap első, 2011. márciusi száma. Kiadja a Nagyatádi Erdélyi Kör. Szívből gratulálok és többszörösen is köszöntöm a lapot!
-.-
Erdély ormain és lankáin a suttogó szélnek is lelke van. Hát még az erdélyi embernek! Neki különösen érzékeny a lelke és nagy a szíve. Aki nem hiszi, (és teheti) járjon utána. Érdemes. Lehet tanulni belőle. Főleg magyarságot. Nem magyarkodást!, - magyarságot. Tiszteletet, kiállást, hitet, ünneplést, szorgalmat, tudást, és mindent ami súlyt ad egy embernek. Gondolom a szorongatott kisebbségi lét összetartóbbá, egymásra jobban figyelővé, hagyományápolóbbá, helyzetéből adódóan többnyelvűvé, és sok más érték mellett érzelmeiben igazibb magyarrá tette őket, jobban mint minket az un.„anyaország-bélieket.”
-.-
A legújabb, modern kori népvándorlás során sokan jöttek át az „anyaországba”. Főleg olyanok, akik jól konvertálható hivatással, szakmával bírtak. Komoly, országosan is jegyzett pozíciókba kerülő, kellemes, okos emberekről szereztünk tudomást, arról is, hogy erdélyi gyökerűek. (nem szeretem az áttelepülteket kifejezést). Nagyatádra is jelentős számban Erdélyből származó és tiszteletet kiérdemlő ember érkezett. Irigylésre méltó szorgalommal, szívóssággal eresztettek gyökeret, szervezték meg közösségüket, de élesztői voltak egy sor más civil szerveződésnek is. A munkájuk mellett. Most nagyatádi közéleti lapot indítanak!
Olyat, amelynek a felütése tetszik: „Ünneplésből legyen ismét ünnep!” Jakab László Tibor, - egy erdélyi út során megismert, általam igen nagyra becsült, nagy tudású ember, református lelkész történeti áttekintést ad a március 15-i ünneplések viszontagságairól, okairól, - és sajnálkozva látja, hogy az ünnep ideát az „anyaországban” csak ünnepi rendezvény, de nem ünnepe a magyar embernek!
-.-
És egy Erdélyből jött magyar ember közéleti lapot indít! Nem egy „anyaországi”! Emlékszem, talán tíz éve is már, próbálkoztak néhányan egy Nagyatádi Civil Fórum lapocska indításával. Egy év alatt elhalt. Érdektelenséggel fogadták, a hatalom megfenyegette, a helyi hatalom alkalmazottai sunyítottak, a helyi ’értelmiség’ közönye pedig éppen akkora volt, mint most. Ezt tapasztalhatták az „erdélyiek” is és ez inspirálhatta a Pirkadatot? Nem tudom, - de őszintén kívánom, hogy legyen tiszta, előremutató, segítő, és sikeres, ez a helyi újság!

Atesz01 2011.03.14. 19:57:55

Tavasz.Kikelet.........és Pirkadat.
Üdvözlöm a lapot és reménykedem.Reménykedem, hogy nem lesz hosszú életű.Viszont újra életre keltheti a Nagyatádi Civil Fórumot, amely városunk rég óhajtott önmegvalósítása, kultúrájának sarja.
Elszomorító, hogy ennyi idő elteltével ismét rá kell ébrednünk, hogy IGENIS van igénye a nagyatádi embernek a lapra.Egy echte civil lapra, ahol bárki kifejtheti a véleményét pártállástól függetlenül.Azért vonjuk le a konzekvenciát, a Pirkadat első példányában olvasott cikkek írói, hirdetői nevének olvastán kilóg a lóláb, hogy nagyon politikai indíttatású a lap.De legalább a kiadó, a szerkesztő...stb nem is tagadja.
De szüksége van a SOMOGYI EMBERNEK az Erdélyi Kör hírmondójára?
Somogyban, Nagyatádon? Dícséretes a kezdeményezés, de csak akkor ha építő jelleggel, segítő szándékkal a Nagyatádi Civil Fórum újraindulását segíti és nem próbál meg pressziót gyakorolni az egyszerű nagyatádi emberekre. Úgy gondolom, hogy a Pirkadat nagyon sok ember számára Nagyatádon az Alkonyat.Jó volna, ha a polgármester, az alpolgármesterek és a képviselő testület akit képviselni küldött a szavazó polgár végre észrevenné, hogy igenis nem csak ,,kanásznak termett a somogyi paraszt" és végre jöhetne már a Pitymallat............
süti beállítások módosítása