HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

12.
március

TDM

bakos.jozsef  |  6 komment

„2010-ben jelentősen erősödött a nemzetközi turizmus a gazdasági és pénzügyi világválság időszakához képest. Szakértők szerint tisztán látszik, hogy a turizmus kilábalt a gazdasági és pénzügyi krízisből, de még sok szempontból elmaradt a rekordnak számító 2008-as évtől”.

Városunk „turisztikai vállalkozói” bizonyára felkapták a fejüket a hírre, mert elmondásaikból úgy ítélem, a fenti megállapítás Nagyatádra nem érvényes. Most, vagy nem „szakértők”, vagy nem tettek meg minden szükséges lépést, hogy az idézett megállapítás szűkebb pátriájukra is érvényes legyen, netán a hír nem igaz.  Ezt döntse el ki-ki maga.

Mint sok mindenről, arról is az Atád TV-ből értesülhettünk, hogy városunkban is zászlót bontott TDM szervező „bizottság”. Korábban már lehetett pályázni a helyi szervezetek megalakítására, és közben Esztergomban megalakult a Magyar TDM szövetség is. A polgármestereket már felvilágosították, a „szakembereket” már kiképezték, s aki bújt, aki nem, elindult a „hálózat” építés. Az alulról történő szerveződéshez erőteljes, meggyőző, szakszerű felvilágosító munka kell, de ez a déli végeken még úgy néz ki, gyerekcipőben jár.

A közreműködéshez megszólított érintettek többsége kétkedve és kissé értetlenül áll a „lehetőség” előtt, s felteszik a nem költői kérdéseket. Mi a garancia a szervezet létrehozására, bejegyzésére, pályázati eredményességére? Mikorra készül el a stratégia, ki készíti a pályázatokat, s mikorra térül meg a befizetett tagdíj, stb. stb.?

Nem, és nem. Garancia semmire nincs, de a lehetőség adott. Tény, hogy rögös az út a hatékony működésig, s nem könnyű feladat a rendszert a saját helyzethez igazítani, befutó pályázatot készíteni, de aki kimarad, az valószínű lemarad. Már sok-sok „működő” szervezet létezik, mivel 2-3 évvel ezelőtt nálunk is lehetett már uniós forrást szerezni a szervezet felállítására és működtetésére.

Jó, de mi is az a TDM?

Turisztikai Desztináció Menedzsment szervezet, amelynek lényege, hogy Nagyatádon és vonzáskörzetéből betársult turisztikai szereplőket összekapcsoló hálózat jön létre, amely egységként működik. A marketingen és az információszolgáltatáson túl a terület összes turizmussal kapcsolatos szakmai és menedzsment, feladatait ellátja, és működteti (Tourinform irodát is). A turisztikai fejlesztéseket a szolgáltatók és a helyi lakosság bevonásával, a vendégek igényeivel összhangban, a fenntartható fejlődés szempontjai szerint törekszik megvalósítani. A TDM nem csak a turisztikai egyesület tagjainak és a térségbe érkező turistáknak, hanem az egész településnek és polgárainak az érdekeit is szolgálja.

A lépéshátrány ellenére a lehetőség adott. Az önkormányzat partner, s turisztikai szakembernél csak „vizesből” van több.  Most már csak jó stratégia és elszánt partnerek kellenek.

Mivel a város egyik fő „kitörési” pontja az elhangzottak szerint változatlanul a TURIZMUS, nosza rajta kis és középvállalkozások, lehet csatlakozni, és egy sikeres, eredményes projekttel segíteni a város szekerének kátyúból történő kihúzását.

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr972732521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Goldstar 2011.03.12. 09:37:08

Tisztelt Olvasók, Kedves Bakos Úr!

Évekkel ezelőtt személyemet is kioktatta az egyébként nagyon felkészült, napra kész tájékozottságú, szakmailag kifogástalan, nyelveket beszélő "vörösposztó".
A prompt oktatási jelenet - ami finom, tapintatos utalásokat tartalmazott -, meglehetősen tanulságos volt, és tulajdon képen az döbbentett rá, hogy ha egy elefánt lábát megfogjuk, az hengerhez hasonlít, vagy az orra tölcsérhez, stb.,stb., de nem lehet külön kezelni az egységes szerkezetet.

Így fordulhat elő Önnel is az a nem meglepő feltételezés sorozat, miszerint v.ki Önnek elmondja a rém álmát, azt Ön úgy kezeli, mintha megtörtént esemény lenne.

"Vörösposztónak" igaza volt már akkor, ha egy jogász naplót elolvasunk, attól még nem leszünk tejleskörűen felkészültek, szükséges még háttér irodalmat is lapozgatni.
Magam részéről továbbra is fenntartom, vörösposztóval kapcsolatos nézeteimet, - bár a modora nem a legmeggyőzőbb - miszerint alapos, körültekintő egyéniség, és rá igaz a mondás, A SZÉP SZAVAK NEM MINDIG IGAZAK, ÉS AZ IGAZ SZAVAK NEM MINDIG SZÉPEK

vörösposztó 2011.03.12. 14:19:32

Csak sajnálni tudom azt,aki "kioktatás"nak veszi a hozzászólást,Olyan ez ,mint a rossz futballista,aki nem a labdára,hanem-jobb hiján? a babára megy.
Sokszor és sok emberrel szemben tapasztaltam,hogy amilyen mézes-mázos,simulékony stb.volt,annyira simlis,jellemtelen és másokat azonnal eláruló ,ha az aktuális érdekei azt kivánták.Erre szokták mondani találóan,hogy "Isten mentsen meg a barátaimtól,az ellenségeimmel majd csak elbánok".Sok embernél a szavak valójában arra valók,hogy elfedjék a nemlétező gondolatokat.Mindenki véleményét tisztelni nem azt jelenti,hogy azzal azonosulni is kell.Más tudásával ugyanis lehetünk elég okosak,de más tapasztalatával elég bölcsek sohasem!
A személyes "jótulajdonságok",a másnak való mindenáron megfelelés önmagában sehova sem vezet,ezt nap mint nap láthatjuk a szervilizmusban.
Látnunk kell,hogy a megszerzett tudás az erő,de sikerré csak a tettek kovácsolják.
Nap mint nap kapok magam is "kioktatást" olyanoktól,akikkel a cipőmet sem tisztittatnám ki,és nap mint nap kapok jót,emberséget,tiszteletet,megértést,segitőkészséget olyanoktól,akiknek táskahordózói sem lehetnének az előbbiek.Ahhoz kell igazán élettapasztalat,hogy meg tudjuk különböztetni a gyümölcsöt termő fát attól,amely csak férget hoz .Mindenkitől lehet tanulni,csak az a nem mindegy hogy mit.Tehát adjuk mindig magunkat,ugyanis akinek rinocéroszbőr van a képén,hibába puderozza azt,ugyis átüt rajta a valóság.
Tehát hajrá Bakos Ur!Engem sohasem másnak a modora győzőtt meg,hanem tartalmi mondanivalója,és érveinek meggyőző ereje,nemkülönben emberi kiállása.Ezt viszont tisztelem mindenkiben,modorától függetlenül.

civil48 2011.03.14. 13:03:44

TDM-hez:
VÉLEMÉNYEM SZERINT: A turizmus (főként a tömeges turizmus, amelyre gazdaságot lehet építeni) elsősorban adottság kérdése, és ha ez megvan, akkor erre lehet ráépíteni. Munkám során volt alkalmam tapasztalni, hogy 70-200 fős falvakban támogatásból
(valóságban politikusi támogatásból ’juttatás’-ként) épültek 8-15 fős, un. vendégházak, melyekben a helyi pm.-ek és potentátok disznóöléses akcióin kívül még vendég nem volt. Miért is lett volna? A településeknek semmi olyan adottsága nem volt, ami csábított és kielégített volna egy 21.századi utazót. Egy üzletszerűen működő = gazdaságos működtetésű fürdővárosi ellátásra a mai Nagyatád nem képes. Pedig itt már az adottságok csírái, egyes részletei jelen vannak, - nem részletezem, - tudjuk. De mi is történt, amikor Nagyatád kb. 16 éve elhatározta,(mintha csak ezen múlott volna?!) hogy fürdőváros lesz? Akkor már az egész országban ez lett a kitörési irány. Mint előtte a falusi turizmus-’akciónál’ elpotyázott milliárdokkal, most ez lett a politikai konc: a fürdőváros-építés ’támogatása’. Nem ott épültek, ahol a hagyományaikból, adottságaikból kiindulva indokolt lehetett volna és országos erővel tudunk építeni új Hévizeket, Zalakarosokat. Nem, mi minden 20 km.-re ’osztottunk’ 1-2-3 milliárdot, épült belőle mindenhol egy-egy csuszka, pancsoló és egy-egy medence. (Országosan 400-ról beszélnek!) Hát persze, hogy nem lehet ezeket gazdaságosan működtetni, - a helyi lakosságnak munkahelyek hiányában, megélhetési gondokból adódóan nincs erre pénze, a kapott 1-2 milliárdból a helyi adottságok sem hozhatók olyan helyzetbe, hogy azok vonzóak, kielégítőek legyenek. Ugyanakkor ennyi sok helyen, gazdaságos létszámú kereslet, nemcsak a nyugati vendégek részéről, de még a vizionált, prosperáló magyar gazdaság lehetséges hazai vendégköre részéről sincs. Olyan ez mint a rendszerváltáskor az első maszek cipőboltosra rányított vagy nyolc-tíz bolt, nem számított hogy van-e erre fizetőképes kereslet, vagy ekkora igény. Persze hogy egyik sem lett rentábilis, csak vegetáltak majd zömük bezárt. A butaságért egyszer fizetni kell. Ez történik most az országban is. Eljött a ’fék-behúzások’ kényszerű ideje. A nyakló nélkül felvett hitelekkel, az átalakítatlan, pénznyelő automatákként működő államigazgatás, egészségügy, oktatás tovább nem működtethetőek, mert, nincs aki, fizesse, dotálja tovább. Az az "irtózatos" államadósság az elmúlt években, a választások előtt, a múlt év végén sőt még januárban sem volt olyan irtózatos? Ugyan, - előtte még Brüsszeltől kértünk a túlköltekezéshez, az irtózatos államadósság növeléshez felhatalmazást! Csak azt nem értem, hogy ezt a felütést miért nem a fizetett politikusok teszik meg,!?
Megjegyzésem: Örök rejtély marad számomra, hogy miért nem tette fel senki különösen a potens körben lévők közül mégcsak félhangosan sem azt a nagyon egyszerű kérdést: Rendben van, építsünk, emeljük bért, stb.stb., - de ezt ki fizesse?!

Véleményem megfogalmazása nem jelenti a nagyatádi fürdőturizmus-fejlesztés elutasítását. Csak nem fő kitörési pontnak látom. Csak amolyan grátisz-feladatnak. Nagyatádnak sincs újabb tizenhat éve arra, hogy évről-évre csöpögtetve, újabb állami pénzeket szerezzen a nem létező igényekhez! Az államnak pedig arra, hogy adjon.

vörösposztó 2011.03.15. 17:31:57

TDM?-előszőr magam is zavarba jöttem,hogy mi a fene lehet a rövidités mögött.Bakos Ur felhomályositott,és nem szégyen tanulni,főként ha É R T E L M E S dologról van szó.Amit ezen név alatt egyesek kiötlöttek,az ugyan "kreativitásra" vall,de értelemre aligha.Civil 48 és Atesz O1-igen,a véleményük rávilágit arra,hogy uj embereknek uj állások,menedzsment ,apparátus stb kell,persze közpénzből.Méghogy "kitörési pont".Nagyatád fényévnyire van olyan településektől,mint Zalakaros,Bükkfürdő vagy Harkány,már ami a fürdővárosi turisztikai "kitörést" jelenti.Ezen települések évtizedekkel ezelőtt már milliárdos beruházásokkal olyan valóban fürdővárosi rangot értek el,melyek méltán nemzetközi hirüek.Lehet egy település virágos,kell hogy tiszta ,rendezett stb legyen,de Muskátlis Pisti és ujdonsült csapata előtt az expresszvonat már régen elrobogott.Nagyatád adottságai,fekvése,rendkivül hátrányos régióban való léte ilyen elgondolásoknak nem enged teret,persze álmodni lehet,szépeket és nagyokat,de az ébredés keserü lesz,valaki figyelmeztesse az álmodozókat.Az egyik alpolgármester neves turisztikai szakértő/lenne/,ha már eddig bizonyitott volna.De a pedigréje nagyon-nagyon szürke.És Uraim,ehhez a megaálomhoz honnan lesznek a milliárdok?-vagy Orbán és Karvalics ezt is elintézi,ugyan kérem,kilóg a lóláb,csak saját pecsenyéjüket sütögetik.

xxxxxxy 2011.03.15. 21:41:55

Ha már a fejlesztéseknél tartunk , megkérdeztek valakit arról, hogy szeretne-e még kb 100 évig :) nézegetni a városközpontban két ilyen szörnyű épületet?
Ez nem durva beavatkozás az életünkbe ?
Értékelte valaki építészetileg az általános iskolát, szörnyen nyomasztó lett így az Aradi utca,(azt persze természetesnek tartom, hogy az ujdonsült csapat már régen kiszámolta,mibe fog kerülni a fűtés és világítás...)a műv.ház sem lesz kicsi,... A Hild-díj az még jelent valamit ???
Ha van valaki hozzáértő az olvasók között, árulja el, miért vannak az iskola É-i homlokzatán az ablakok között -talán-pengefalak?
Mi van az 5 csillagos gyógyszállóval? Lehet, hogy az a pecsenye ?

Stabil 2011.03.18. 10:41:01

@vörösposztó:

Kérem tisztelettel!

Szíveskedjenek közölni, milyen fejlesztéseket szeretnének Önök látni, vagy mit várnak attól a Tulipános Pistától, aki képtelen egy ép-kéz-láb valóban tartalommal teli mondatot elmondani?

Végig hallgatva óvodás gyermekek jelmezes felvonuláson tett előadását, meggyőződéssel állíthatom, komolyabb, felkészültebb benyomást keltettek, mint Ti Pistátok kötetlen, vagy kötött formában tett előadása.

Az alpolgármesterrel kapcsolatos megközelítés nagyon is találó.
Lehet keresni hangzatos kitörési pontokat, lehet idézni Kottler, vagy Piter Lorange munkáiból, azt tudomásul kell venni, hogy az elmúlt 17 évet nehéz lesz helyre hozni ezzel a vezetéssel, ilyen szemlélettel, főként úgy, ahogy azt az egyik volt képviselő, és a Jogi bizottság elnökétől lehetett hallani, az egyik akkori Iroda vezető elfelejtett visszaigényelni az APEH-tól 65 millió forintot. Ez volt az alaphang!
Ezt a Tulipános Pista természetesen elnézte, sőt, ....
Az is tény, hogy az egyik építőipari kivitelező, jobban inkább TERVEZŐ, oly sok megvalósulatlan tervet készített, hogy a régi ZSUK-ját, elkorrodált FIAT 127 személygépkocsiját, eladósodott ingatlanait, újra tudta cserélni, azokat fejleszteni, illetve visszavásárolni, stb.

Ilyen előzmények után nem lehet kérdés, hogy a város kasszáját miként csapolták meg, és kik? legálisan!
süti beállítások módosítása