HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

Bármennyire is devalválódni látszik az egyetemi-főiskolai diploma, azért még nagyon sokan döntenek megszerzése mellett, kerül amibe kerül. Igaz, hogy egyre drágább, de a munkaerő piacon szűkebb mozgástérrel számolhat az, aki nem rendelkezik semmilyen diplomával. Természetesen nem ad garanciát az elhelyezkedésre (a túlképzettség is lehet akadály), de nem ok nélküli a tolongás a diplomák megszerzésére.

A tetemes költségek enyhítésére, ill. a rászorulók megsegítésére született anno a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat. Mivel korlátozott az erre szolgáló keret és a hozzáférés is, ezért bevezették a diákhitelt. Könnyű hozzájutni, felélni, de annál nehezebb visszafizetni.

Az elmúlt napokban kapták meg az érintettek az éves zárlati egyenleg értesítőt, s bár bizonyára sokan dobták olvasatlanul a kukába, de azért jócskán lehet hallani a sziszegő, szitkozódó, dühöngő adósok hangját, akik vették végre a fáradtságot, és több év után elolvasták a kiküldött elszámolást. Bizony sokuknak tágra kerekedett a szemük s rádöbbentek, mit eredményezett a figyelmetlenségük. A korábban befizetett nem kevés tandíjhoz most jelentős „tanulópénz” társult annak a részére, aki semmibe vette a vonatkozó hitelszerződés alapos és figyelmes áttanulmányozását.

Az induláskor kedvező,                alacsony törlesztő részletű hitel, a későbbiekben a kamatos kamatnak köszönhetően „megbokrosodhat”. A törlesztési kötelezettség független a munkaviszonytól, s bár előtörlesztéssel alakítható a futamidő, de figyelni kell a vonatkozó előírásokra. Jelezni kell a banki átutalásnál, hogy a befizetés „előtörlesztés” ami a tőketartozást csökkenti, különben elő takarékosságnak tudják be, ami azoknak jó, akiknek nincs rendszeres jövedelmük, és csak esetenként tudnak fizetni. Ez a befizetés nem mentesít az előírt havi törlesztő részlet befizetése alól.  Kicsit bonyolultnak tűnik, de nem az, főleg nem egy egyetemet végzett számára, csak alaposan el kell olvasni, megrágni a szabályokat, amelyek bizony kevéske szociális érzékenységgel vannak ellátva, de megértésével megelőzhető a „csőd”.

A szekértábor vélemények megoszlanak. Vannak, akik ellenzik a felvételét, és nélkülözni is tudják, míg mások muszájból felveszik, s vannak, akik lazaságukból okulva jelzáloghitellel, személyi kölcsönnel, vagy egyéb módon próbálnak megszabadulni a nyugdíjazásukig elhúzódható adósságállománytól.

Akinek nem inge ne vegye magára, de aki ez idáig nem vette észre, annak ajánlom figyelmébe a www.diakhitel.hu honlapot, és az esetlegesen szükséges egyéb tájékozódást.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr382609378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása