HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

Tegnapi jegyzetemben idéztem néhány mazsolát a 2010. évi demokratikus közmeghallgatásos testületi ülésből, és ígéretet tettem a folytatásra. Tekintettel arra, hogy 1989-től részt vettem minden lakossági fórumon, s valamennyi városházi közmeghallgatáson, nagyon jól emlékszem a nagy létszámú érdeklődőkre. Arra is emlékszem, hogy évekig nem volt semmiféle korlátozás a kérdezéseket és hozzászólásokat illetően, de aztán szép lassan elkezdte a korlátozásokat a polgármester/testület, ami 2010-re kiteljesedett, s a fórum gyakorlatilag kihunyt.

A közmeghallgatást szabályozó törvény és önkormányzati rendelet így szól:

  1. évi CLXXXIX. törvény 54. § A képviselő-testület évente legalább egyszer előre meghirdetett közmeghallgatást tart, amelyen a helyi lakosság és a helyben érdekelt szervezetek képviselői a helyi közügyeket érintő kérdéseket és javaslatot tehetnek. Az elhangzott javaslatra, kérdésre a közmeghallgatáson vagy legkésőbb tizenöt napon belül választ kell adni.
  2. § (1) A képviselő-testület a szervezeti és működési szabályzatról szóló rendeletben rendelkezik: i) a közmeghallgatásról; SZMSZ Közmeghallgatás 12. § (2) Közmeghallgatásos képviselő-testületi ülést kell tartani a négy éves városfejlesztési és gazdasági program, valamint évenkénti időarányos megvalósításának képviselő-testület által történő megtárgyalását megelőzően is. (megj.: Nem kimondottan ebben a témában, hanem előtte.) (3) A közmeghallgatáson a jelenlévő állampolgárok kérdéseket tehetnek fel és a képviselő-testületi ülés szabályainak megfelelően kifejthetik véleményüket, javaslatot tehetnek.

Nos, ezek ismeretében nézzük tovább, hogy miként működött városunkban a választópolgárok éves meghallgatása, s ki-ki mélázzon el egy kicsit, vajon mennyiben feleltek meg a történtek a vonatkozó előírásoknak?

Jegyzőkönyv.

Készült: Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. november 24 napján tartott közmeghallgatásos ülésről.

Érdeklődő állampolgárok száma: 2 fő

Ormai István polgármester javasolja, hogy a testület a meghívóban és a közzétett hirdetményben megjelölt „Előterjesztés Nagyatád Város Önkormányzata 2012. évi költségvetési koncepciójára” című napirendet tárgyalja meg.

Bakos József választópolgár: Tisztelt Képviselő-testület! A mai napra rendelt szent evangéliumot, úgy, mint a jövő évi koncepciót az I-III. n.évi beszámolót és a várható jövő évi ismert prognózisokat többször elolvasta, többször meghallgatta. Nem egy kérdésben osztja a döntéshozók véleményét, de van néhány dolog, amiben más a meglátása, az álláspontja. Mielőtt eltérő véleményének hangot adna, szeretne néhány úgymond kontrolláló kérdést feltenni néhány döntéshozónak. Hogy megkímélje őket a jegyzeteléstől és elkerüljék az esetleges félreértéseket, megkéri a jegyzőkönyvvezetőt, hogy az általa írt írásos kérdéseit adja át az érintett képviselőknek. Ez idő alatt felolvassa, hogy mindenki tudja kiről és miről van szó.

Ormai István polgármester: Mielőtt folytatná Bakos úr, hozzájárulok a kérdések kiosztásához.

Bakos József választópolgár: Megköszöni a polgármester úrnak a lehetőséget. Ha már megszólította a polgármester úr, kéri, engedje meg, hogy gratuláljon a tavalyi fellépése eredményességéhez. Sikerült elijeszteni a választópolgárokat, hogy megtiszteljék többen is a közmeghallgatást, hiszen ahogy elnézi a jelen lévő hallgatóságot, írd és mond ketten vették a bátorságot, hogy megjelenjenek. Ha esetleg elfelejtette…………..

Bakos József választópolgár: Nem. Nyugodtan ki lehet osztani. Látja, hogy megint igyekszik a polgármester úr megzavarni gondolatait. Tehát a fonalat visszavéve, emlékezteti a polgármester urat arra, hogy tavaly „beléfojtotta” törvénytelenül a szót.

 Ormai István polgármester: „Az nem itt volt, hanem a megyein………..”

Bakos József választópolgár: Nem, az itt volt. Jegyzőkönyv és videofelvétel van, és utána az SZMSZ módosításával legalizálta. Tehát az ideje most korlátozott, de csak a véleménynyilvánításnál. Azért adta oda a kérdéseket, hogy miközben felolvassa, érlelhessék magvas gondolataikat és kielégítő választ tudjanak adni a felmerülő kérdésekre. Elsőnek a korelnök

Dr. Novák János képviselő úrtól, bizottsági elnöktől kérdez: A jelenlegi szerződésre úgy emlékszik, hogy volt néhány sor apró betűs kitétel, mely szerint idő előtti teljesítés esetén – nem emlékszik a %-ra, de lényeg az, hogy pótlékot – pótlékot tartoznak fizetni. A hitel volumenének figyelembe vételével ez nem csekély összeg. A kérdése, hogy látta-e a szerződést, akár a most érvényest, akár a tervezet újat? Hogy emlékszik rá, van-e ilyen apró betűs rész, vagy ő emlékszik rosszul és semmi ilyen kötelezettség nem terheli az önkormányzatot. A jelenlegi ismeretei illetve tudomása szerint, jelenleg mennyi a város teljes kötelezettség állománya? Az elnök úrtól nem olyan választ vár, mind a polgármester úr. Nem kell részletezni, 100 milliós nagyságrendben kérdezi, hogy véleménye szerint, összesen most mennyi – hangsúlyozza a félreértések elkerülése végett nem hosszú, nem rövid, hanem – a város, az önkormányzat kötelezettség állománya, benne a kifizetetlen számlákkal, mindennel együtt. A bizottság által megszavazott kötvénykiváltással kapcsolatban – amit az előbb említett – van egy kitétel, legalábbis úgy gondolja, hogy a papíron rajta van. Mi indokolja, az adó felderítési jutalomkeret fenntartását, illetve felső határának 3 millió Ft-ban történő megállapítását?

Sasvári Tamás elnök úrtól kérdez: A koncepcióban tervezett létszámleépítésektől és egyéb takarékossági intézkedésektől körülbelül milyen nagyságrendű, milyen volumenű megtakarítást remél? Természetesen független attól, hogy jövőre elég sok változás bekövetkezhet. Mégis valamit az ismert prognózis alapján kell tudni datálni, hogy jövőre körülbelül mennyivel lesz több a kötelezettség. Mekkora költségvetési hiánynövekedés várható jövőre? – ez az, amit említett a kalkulációs elemek változásának függvényében, illetve ismeretében. Megítélése szerint a kötvénykiváltás milyen volumenű többletköltséget terhel az önkormányzatra, a kamat, a türelmi idő és a futamidő növekedése tekintetében? - itt sem Ft-os pontosságra gondol, hanem 100 milliós nagyságrendre.

Dr. Orbán Csaba képviselő úrtól, elnök úrtól kérdez: Miként értelmezi a sportra szánt állami támogatás növekedésével egy időben tervezett sporttámogatások csökkentésének tervezetét? Volumenében tervezik csökkenteni az érintett szervezetek támogatását vagy az állami támogatás növekedésének függvényében? Esetleg az önkormányzati tehervállalás csökkentése az elképzelésük? A kötvénykiváltás megszavaztatása előtt, tudta-e, illetve tudja-e a jelenlegi és az új kötvénynek mennyi a kamata? Tudomása szerint éves szinten mit jelent a változás, illetve Ft-ban milyen volumenű többletköltség jelentkezik? – 10 millió nagyságrendű pontosságra gondol. Kárpáti László alpolgármester urat kérdezi: Rossznyelvek szerint a testületben elfoglalt helyétől erősen balra tart. Reméli, érti, hogy mire céloz! A szóbeszéd, amit a polgármester úr cáfolt, mégis bekövetkezne, miből teljesítené a 3 év türelmi idő lejárta után a kötvénykamat mellé esedékessé váló törlesztő részletet? Mit remél a maya naptár jóslatának beteljesülését, vagy a megyeihez hasonló kormányzati mentőövet? Tudomása szerint a kötvény biztosítékaként, a hitelező banknak felajánlott jelzálogjogos ingatlanok milyen volumenű értéket képviselnek? – itt is 100 milliós pontosságra gondol.

Ormai István polgármester: Komolyra fordítva a szót. Látszólag egy nagyon kedves jelenet részesei, de ez nem az. Most, Nagyatád Város Önkormányzata 2012-es költségvetési koncepciójának közmeghallgatásos képviselő-testületi ülése van. Minden szabály és a józanész is azt mondja, hogy a közmeghallgatás célja az, hogy az érdeklődő állampolgárok kérdéseikre választ kapjanak, kifejthessék véleményüket, nézeteiket. Tehát az, hogy valaki eljön a közmeghallgatásra, és ő megmondja, hogy kitől vár választ mely kérdésére, ez a demokrácia szabályai szerint lehetséges. Azaz megteheti, elmondhatja, de teljesíteniük nem kell. Az illető úr, aki most részt vesz a közmeghallgatáson…. …ez, abszurdum. A képviselő-testület tagjainak elmondja, hogy azt tesznek, amit jónak látnak, de semmi nem kötelezi őket arra, hogy ezekre a kérdésekre válaszoljanak. Nyilván különböző módon lehet ezt a helyzetet megoldani. Ezeket csak azért szerette volna elmondani, hogy ilyen módon, ilyen megközelítéssel, degradálva, lejáratva a közmeghallgatás intézményét, nagyon súlyos hiba. Mindjárt itt most tetten érhető, hogy vajon miért maradnak távol a józan gondolkodású nagyatádiak. Ilyesminek nem akarják kitenni magukat. Kéri, hogy aki válaszolni akar, az a gomb megnyomásával jelezze.

Dr. Novák János képviselő, a Városfejlesztési és Gazdálkodási Bizottság elnöke: Nem tér ki a válaszadás alól, bár egyetért a polgármester úr által elmondottakkal, hogy nem lehet célzottan kérdéseket feltenni. Pontosabban fel lehet, de annak kell rá válaszolni, aki leginkább… Pontosan, az előadónak elsősorban.

Bakos József választópolgár: Nem ezt várta a polgármester úrtól, de hát ez jutott osztályrészül. Először is a kioktatásról. A közmeghallgatás intézménye, az nem arra hivatott, hogy a megjelentek azt mondják, amit a polgármester hallani szeretne, bár előre bocsátotta, hogy a koncepcióval kapcsolatos a közmeghallgatás. Ez mind összefügg a koncepcióval! – amit elmondott, feltett kérdést. Mutassa meg az SZMSZ-ben vagy bármilyen törvényben, ami tiltaná! Ugyanis nem csak a polgármesterből áll a testület, hanem a képviselőkből, akiket a választópolgárok küldtek a testületbe és interjúvolhatók, megkérdezhetők. Ha nem válaszolnak? Lelkük rajta, látják a választók. Uraim! Én erre a kérdésre meg arra… Kezdjük akkor sorba. Orbán doktor. A bizottsága és személy szerint is…. Megszólal a hozzászólás időtartamának lejártát jelző hang.

Ormai István polgármester: Ez már hozzászólás ugye?

Bakos József választópolgár: Igen. Igen, igen. Tudom, már nyomná a gombot a polgármester úr, de még van egy pár… Kéri a polgármester urat, hogy ne szakítsa félbe, mert rabolja.. Kéri az órát visszaállítani!

Megszólal a polgármesteri figyelmeztetést jelző hang.

Ormai István polgármester: Kéri a közmeghallgatáson részt vevő, jelenleg szereplő állampolgárt, hogy ne személyeskedjen. Nem lehet személyeskedni.

Bakos József választópolgár: Nem vezeti… Megint csak meggátolja a véleménynyilvánítást. Nem személyeskedés. Úgy hívják, hogy Dr. Orbán Csaba. – polgármester úr.

 Ormai István polgármester: Ismét megkéri a Bakos urat, hogy ne személyeskedjen.

Bakos József választópolgár: Köszöni a szót a polgármester úrnak. Igyekszik, de ha mindig közbeszól, akkor nem fognak haladni. Novák doktor. Már volt pénzügyi bizottsági elnök, már minden volt. A korelnök. 20 éve itt ül a testületben, ilyet..

Megszólal a polgármesteri figyelmeztetést jelző hang.

Ormai István polgármester: Bakos úr, ne személyeskedjen!

Bakos József választópolgár: Bocsánat. Név szerint tette fel a kérdéseket. Nem mondhatom a polgármesternek……. Kéri a polgármester urat, hogy hagyja végre elmondani a véleményét! Majd ő kikéri magának, ha megsértődik, amiért Dr. Nováknak szólítja. Ő nem válaszolt a kérdésére, mondván, hogy ez a pénzügyi bizottságra tartozik. Minden képviselőnek mikor felemeli kezét a költségvetésre, tisztában kell lenni azzal, hogy mennyi a költségvetési hiány. Az előtte szóló is kérdezett a polgármester úrtól. Elnézést a kifejezésért, de „hablatyolt” a polgármester úr. Nem mondta meg, hogy hány milliárd a kötelezettség állomány. Évek óta próbálja kimondatni, de nem hajlandó. Elnök úr! Nem ért egyet ezzel a mentalitással, hogy ez nem az ön asztala. Minden kérdés, minden képviselőnek az asztala. Ugyanis felteszi a kezét és megszavazza, amikor az napirendre kerül.

Sasvári úr! Érzi, hogy tudja, hogy mennyi az annyi, de hát a frakció fegyelem kötelezi, és hát nem mondhatja ki, hogy a „király meztelen”. A helyzet sokkal tragikusabb. Alábecsüli ezeket az összegeket, amiket elmondott. Köszöni, hogy legalább érzékeltette tegnap is, hogy a baj nagyobb annál, mint ami látszik, és amiket kommunikálnak kifelé.

Kárpáti alpolgármester úr! Egy alpolgármestertől ilyen választ…. Derűs optimizmusa az töretlen, de a tájékozatlansága az változatlan. – ez az érzése.

Megszólal a polgármesteri figyelmeztetést jelző hang.

Ormai István polgármester: Kéri a Bakos urat, hogy ne személyeskedjen. Bakos József választópolgár: Kárpáti Lászlónak és alpolgármesternek hívják. Mit mondjon neki? – neki szól a véleménye. Megsértődhet, zokon veheti, az ő dolga, de neki szól és nem a polgármesternek. Majd ha a balra tolódás bekövetkezik és ő ül ott – ami ellen ugye tiltakozott tegnap polgármester úr – akkor majd ő fog tiltakozni, de most egyelőre hagyja meg, hogy ő mondja meg véleményét. Tavaly kaptak a polgárok Kárpáti úrtól egy levelet, amiben írta, hogy „Felszólítjuk Ormai Istvánt, hogy azonnal állítsa le a nagyatádi polgárok vagyonának elkótyavetélését. Megbízatása közeli lejártáig, ne okozzon több kárt a nagyatádiaknak.” Alpolgármester úr mit gondol, ez a kötvény kibocsátás nem kótya-vetye? Nem válaszolt arra a kérdésére, hogy mennyi volt, milyen értéket képvisel az önkormányzati vagyon, amit fedezetül biztosítanak a banknak. Nem válaszolt rá, mert nem tiszta. Szerinte értékbecslés sem volt. Na de ez lényegtelen. Alpolgármester úr itt az alkalom. Ha elmulasztotta, nosza rajta szólítsa fel a polgármestert – ne a ciklus végén, amikor lejár ugye a türelmi idő, ne jövő nyáron – most, szólítsa fel, hogy fejezze be a vagyon kótyavetyélését, és akár Torgyán módra mondjon le! Befejezésül a plágiumot elkerülendő, idézi és mindenki figyelmébe ajánlja polgármester úr egykori mentorának a legfrissebb sorait. „Mi kellene, hogy dolgaink rendben menjenek? Őszinteség, alázat, gazda típusú vezetők. Ebben a nehéz helyzetben az emberek félrevezetése, a valóság elferdítése a reményt is megöli.” Megköszöni a polgármester úrnak, hogy nem „vágott közbe”.

Megszólal a polgármesteri figyelmeztetést jelző hang.

Ormai István polgármester: Azt gondolja, hogy le kellene zárni ezt a dicstelen szakaszát a közmeghallgatásnak. Mindenki bolond, mindenki bolond. Halja Bakos úr megjegyzéseit. Felhívja az imént asztalnál ülő Bakos úr figyelmét arra, hogy a minimális érintkezési szabályokat egy képviselő-testület ülésén követendő szabályokat szíveskedjen betartani. Ezt elvárja, és kéri, hogy tartsa be. Úgy gondolja, hogy a napirend tárgyalását nem érdemes folytatni, méltatlan és nem való ide. A saját felelősségük alapján kell dolgozniuk, mert kár lenne, hogy ha nem reális szempontok kerülnének a gondolkodásukba.

Dr. Orbán Csaba képviselő, a Szociális és Egészségügyi Bizottság elnöke: Csak egy gondolat erejéig kér szót. A beszélgetés hallgatva elgondolkodott, hogy számára nagy dilemma volt, hogy egyáltalán a politikába párt szinten belefolyjon-e. Ez most számára egy visszaigazolás, hogy érdemes volt, mert a nemzeti oldal és a FIDESZ színeit ilyen stílusban nem lehetett képviselni. Azt gondolja, hogy ők egy más stílust képviselnek. A magyar emberek érdekeit akarják képviselni. A testületi ülések stílusa és hangulata is megváltozott, úgy gondolja, hogy ezt a TV nézők is érzékelik. Lehet, hogy nem csinálnak jól mindent, lehet, hogy kezdők, de igyekszenek legjobb tudásuk szerint ellátni a feladataikat.

Nem mondom, a történéseket így visszaolvasva „hangulatosnak” tűnik az ülés, de higgyék el a kedves olvasók, a pumpa nem csak a polgármesterben szaladt fel, de erről majd a holnapi folytatásban, ha lesz még türelmük az olvasásához.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr5515470078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása