HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

Néhány évi szünet után ismét meglátogattam helyi képviselő-testületünk ülését, tekintettel az új felállásra.

Ránézésre nem tűnt tragikusnak a kormánypárt hatalmas zakója, mert a polgármester hat fős „csapatával” átellenben ötfős „ellenzéki” képviselőt láthattak az érdeklődők. Itt inkább a helyi TV esetleges nézőire gondolok, mert a helyszínen rajtam kívül egyetlen kíváncsi polgártársat észlelhettem az irodavezetőkön kívül.

A látszat sajnos néha csal, mert ugyan öten vannak a nem „gesztenyés-prologosok”, a tényleges arány valójában 11:0 a polgármester javára. Miért? Mert a MI PISTÁNK „meggyőzte” mindegyiket. A részleteket ez alkalommal mellőzöm, s ki-ki fantáziájára bízom.

Az ülés a lehető leg ideálisabban zajlott le, minden akadékoskodás, fennakadás nélkül. Ottlétemig (55 perc) 15 előterjesztés ment át, mint kés a vajon. Igaz, hogy érdekfeszítő napirend csak egy volt közöttük, de akkor is ragyogó előkészítésről, tökéletes testületi összhangról tanúskodott a huszáros tempó.

Ez mellett apró szépséghibának tűnik, hogy a város minden lakóját érintő napirendi kérdés (a kommunális adó emelése) sem zökkentette ki nyugalmából, a „Néma levente” szerepére kárhoztatott sztoikus képviselőket.

Hallgatásuk (legalábbis számukra) érthető, hiszen nem történt semmi különös, csupán a sok-sok kisnyugdíjas Mariska nénit és Pista bácsit érintő kommunális adó 33%-os emelését hagyták jóvá zokszó nélkül egyhangúan.

A „jelmagyarázat” szerint (hogy az érintettek is értsék) azért kellett most ennyit emelni (9000-ről 12000-re), mert 8 éve nem emelték, s az ebből befolyó 17 millióra életbevágóan szüksége van a város „viharvert” költségvetésének. Mondhatnánk, hogy bagatell összeg ez a rongyos 3000 forint, pedig nem egy polgártársunknak felemészti a 2,7%-os nyugdíjemelését, de ezt most hagyjuk.

Nézzük inkább azt, hogy miért nem emelt 8 évig a MI PISTÁNK kommunális adót? Nos, azon egyszerű oknál fogva, mert a korábbi két „vészterhes” ciklusban (a kormánypárti frakció még jó kondícióban volt) nem csak jelentős népszerűség és szavazóbázis vesztéssel járt volna, de politikai szempontból egyenesen „öngyilkosság” lett volna mindenkit érintő adót emelni. Most, hogy a narancsosok már nem rúghatnak labdába, s „munkaviszonya” is a végéhez közeledik, bármit megtehet az „utánam a vízözön” jelszavával. Ahelyett, hogy hallgatna „bűnbánó pentitó” szerepébe kényszerült egykori balján ült jobb kezére, s a kiadások mérséklésére törekedne, újra és újra herdálja az adófizetők nehezen megkeresett pénzét. Ha csak a közelmúlt értelmetlen kiadásait nézzük, már is kitűnik, hogy mire ment el a tervezett, és jóváhagyott jövő évi adóemelés összege.

Itt van mindjárt a máig megválaszolatlanul hagyott kérdés. Mi szüksége van a jelentős feladatcsökkenést szenvedett önkormányzatnak kettő alpolgármesterre? A kegyvesztett egykori képviselő megpróbálja megválaszolni, (inkább megideologizálni), hogy a politikai sakkjátszmák keretében szükséges évi 8 milliót kifizetni teljesen értelmetlenül, amikor a polgármester évtizedek óta nem veszi ki a szabadságát, s mindig is lazán megbirkózott egyedül is a feladatokkal. Ugyan csak érthetetlen a testület magatartása a polgármester szabadságolásának és jutalmazásának kérdésében. Az elmúlt ciklusok során több mint 20 millió adóforintot hagytak jóvá a polgármester részére. Mint munkáltatók, minden ciklusban kötelezhették volna (mint mindenütt minden munkavállalót) az éves szabadságának letöltésére. Ehelyett most is asszisztáltak a szabadságmegváltáshoz, ami cca. 3,2 millió kiadást jelent a költségvetésnek. Ehhez jön még a közelmúlt pervesztése miatt újabb cca. 3,5 millió kiadás, a jogtalanul elbocsátott önkormányzati dolgozó javára.

Nem kapirgálok tovább, ez nem demagógia, mert így is látszik mire „fogy” el a jóváhagyott adóemelésből várható többletbevétel.

Az elmúlt hetekben sokévi hallgatás után úgy érzékelem, hogy megtört a csend. Az interneten nem csak a jegyzeteim kommentjeként, de a facebook-on is többen megnyilvánultak a felmerült kérdésekben. Ehhez jelentős lökést adott a „fogalmazás gátlóként” megszűnő „frakciófegyelem” a leköszönt képviselők esetében, akik kellő rálátással és információval rendelkeznek, az esetleges „össznépi” vita kialakulásához.

Remélem, hogy sok éves tapasztalatukkal nem csak szerecsenmosdatóként, hanem igazi közéleti szakértőként alkotott hozzászólásukkal bizonyítják a képviselők által hangoztatott, de nem gyakorolt lokálpatriotizmusukat.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr9515333868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stb. 2019.12.04. 21:23:29

Először is gratulálok a bloghoz. A nyilvánosságnak mégis van hatalma. Csodák csodája, a bejegyzést követően a jegyző összeszedte magát, s elvégezte a feladatát. Feltetette a 11 elmaradt képviselő-testületi jegyzőkönyvet a város honlapjára, a törvény(telen)esség őre meghátrált.

De számoljunk, nemcsak az adóemelésekkel, hanem annak költségével is. Az előző bejegyzésnél levezetett adatokból láthatjuk, hogy, ha levonjuk a képviselő testület havi 2.542.190.- Ft-os (bér)költségéből a polgármester bérét és járulékát, akkor 1.600.000.- Ft-ba kerül a többi testületi tag (külsős bizottsági tag) havi juttatása.

Ezért általában havonta végig kell hallgatniuk a polgármestert egy-másfél órán keresztül (farkció)fegyelmezetten.

Na már most – a tudósítás szerint- , ha átlagban öt perc alatt ad elő a polgármester egy-egy napirendi pontot, úgy a húsz előterjesztés megvolt cirka 100 perc alatt. Tíz képviselővel számolva 1.600.- Ft-ot tesz ki egy képviselő percenkénti bére, azaz kb. 100 perc alatt hússzor nyomták meg az igen gombot 160.000.- jó magyar forintért.

Megjegyzem a nem gomb megnyomása sem került volna többe, de akkor miből fizetné ki a polgármester a hallgatás bérét?

Szumma-szummárum egy-egy gombnyomkodás képviselőként 8.000.- Ft-ba került minden adófizetőnek, amelyet az elfogadott adóemelésekből (röhögve) ki fogunk fizetni.
süti beállítások módosítása