HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

Szokásos „országjáró” programomról hazatérőben több településen átutazva nem tudtam nem észrevenni a karácsony közeledtének harsány jeleit. Ismét mind minden esztendőben feldíszített karácsonyfák, villanyfüzérek tömkelege hirdeti országszerte a készülődést a legnagyobb ünnepünkre. Nem úgy Nagyatádon, ahol díszkivilágítás híján, csak a nyomda tetején díszelgő városzászló lengedező foszlányai fogadják a városba érkezőket. Persze, hogy tudjuk „szegény az eklézsia”, no de ennyire?

„Dübörög a gazdaság” s Nagyatád szénáját is rendben lévőnek hirdetik, ezért kíváncsian kukkantottam bele a legutóbbi testületi ülés előterjesztéseibe, hátha találok utalást a kialakult helyzetre. Mivel semmi érdekfeszítő napirendet nem leltem a honlapon olvasható iratokban, a néhány mazochista polgártársamhoz csatlakozván megnéztem a 24-i ülés felvételét. Bár ne tettem volna!

Távol áll tőlem, hogy szándékosan borzoljam a közvetítésről véletlenül, vagy szándékosan lemaradtak kedélyállapotát, de az észlelteket meg kell, hogy osszam a „olvasóimmal”.

Az ülés elején mindjárt az első napirendi pontnál (a köztisztviselői juttatások kiegészítésként) városunk pénzügyminisztere (pardon, bizottsága) ÖNÁLLÓ (a polgármester által megfogalmazott!) javaslattal állt elő.

A javaslatának indokolását (amit szintén maga a polgármester fogalmazott meg!) senki ne keresse a városi honlapon, mert az nem került fel a napirendi előterjesztés mellé, s az ülésen sem olvasták fel. Azt az ülés előtt osztották ki a döntésre jogosult városanyáknak és városatyáknak.

A „titkos dokumentumot” cinikus pofátlansággal a korábbi évek gyakorlatának megfelelően, ismételten egy „gesztenyés” csókos javasolta elfogadásra az előzetesen meg nem kérdezetteknek. Mivel az SZMSZ (Szervezeti és Működési Szabályzat) ciklus elején történt módosítása a jutalmazási kompetenciát a pénzügyi bizottság hatáskörébe helyezte, a javaslattevőnek „semmiféle tájékoztatási kötelezettsége nem volt”!

No, de térjünk a lényegre, miről is szólt a kiegészítő javaslat. Nem másról, mint korábban már annyiszor, a polgármester jutalmazásáról. Az előterjesztő hat havi (bruttó 3 millió Ft.) apanázs kifizetését javasolta a jutalmazással kapcsolatos indokok alapján. Az adófizetők számára ismeretlen indokolás semmi extra produkciót, teljesítményt, nem tartalmaz, csak a törvényi előírásokból és a polgármester munkaköri kötelezettségeiből eredően elvégzett feladatokat. A hab a tortán pedig az a kritikátlan szervilizmus volt, amivel a képviselők (egy kivétellel) egyhangúan megszavazták a javaslatot. Még a külsős alpolgármester is részleges amnéziáról tett tanúbizonyságot, mikor támogató hozzászólásában méltatlannak nevezte kollégája véleményét s kijelentette, hogy nem emlékszik polgármesteri jutalomra. Pedig ha megerőltetné kissé emlékezetét, akkor eszébe jutna a Somogyi Hírlap „Jutalomosztás hitelből Nagyatádon” cikke, vagy a Nagyatádi Hírlap „JUTALOM” című cikke, ami nem másról, mint a polgármesterünk indokolatlan jutalmazásáról szólt. Ha netán számára távolinak tűnik, akkor emlékeztetném a 2014. március 2. „Évértékelő” jegyzetem 25. pontjára, melyben ugyancsak a polgármester korábbi javadalmazásait ecseteltem. Ha még ezektől sem dereng semmi, akkor idézze emlékezetébe azokat a „kirohanásaimat” amit képviselőtársaként, mi több „frakciótársaként” polgármesteri jutalom témák esetében tettem.

Nem vagyunk már a ciklus elején, de még a közepén sem, s a vége is még távol van. Mire hát ez az időszerűtlen minősítési kényszer? Netán nyugdíjba készül örökös polgármesterünk, és jól jön egy kis turbózás a nyugdíjalaphoz?

 Máshol is jutalmazzák a polgármestereket („egy bolond százat csinál”) indokolás anno az irreális (tízezres településen százezres besorolás) megállapításnál is elhangzott. Ha már a köztisztviselők kapnak, akkor nehogy már a polgármesterünk lemaradjon? A testület már nem emelheti a polgármester fizetését? Nem véletlen! Ha januártól emelkedik az államtitkári illetmény, akkor a városatyák széttárják a kezüket, hogy erről nem mi döntöttünk?

Javaslom a kíváncsi és alul informált lakótársakat, hogy kérjék el körzetük képviselőjétől a „rejtegetett” kissé szánalmasra sikeredett öntömjénező indokolást” és egyúttal olvassák el polgármesterünk két ülés közötti tevékenységéről szóló beszámolót. Ha netán irtóznának még a gondolatától is, akkor elárulom polgármesterünk istrángszaggató havi teljesítményét. Egy emlékülés, egy ösztöndíj átadás, egy megbeszélés a vizesekkel, és egy kórházi ünnepség (Ha netán a döntéshozók sem olvasták volna, akkor most erre kössenek csomót!).

Nem lehet igaz, hogy képviselőink többsége süket és vak. Még az újsütetű első bálos döntéshozók is megtapasztalhatták, hogy az önkormányzati feladatok zömét átvette az állam, így a munka is jelentősen megcsappant. A költségvetés a korábbiak töredéke, s a felvázolt, ill. közreadott programálmok megvalósítása a körülményekre tekintettel illúzió kategóriába tartozik.

A vonatkozó törvény lehetővé teszi (de nem kötelezi!) a polgármester jutalmazását. Jutalmat rendkívüli teljesítmény elismerésére szokás adni, s erre az egyetlen „józanul gondolkodó” képviselő emlékeztette is társait, de mindhiába. A nem említett, de a város által frissen elnyert Arany Rózsa Díj elsősorban a Városgondnokság és nem a polgármester érdeme, ezért ildomosabb lett volna oda kiosztani a három millát.

A kormánypárti frakciónak azonban változatlanul nincsen vér a pucájában. Siófokon le tudták vetetni a napirendről a „saját előterjesztésű” jutalmat. Nagyatádon csak titkos paktumra, és tájékozatlanságukat leleplező alibi kérdésekre futja képességeikből.

Az „értékelés” során a ZÁÉV. háromszáz milliós kötbérének „jegelését”, a tízen kétmilliós hivatali autó beszerzését, a polgármester házépítését, a szolgáltatóval történt nyilvánvaló mutyizását nem firtatták. Miért? Azért mert akkor a bürgermeister nem „delegál” alpolgármesternek, tanácsnoknak, bizottsági elnöknek, de még alelnöknek sem, s ha netán szót emelünk, még bizottsági tagok sem lehetünk. „Van keretünk, ki tudjuk gazdálkodni, (a befizetett adóból!), az elismerés vállalható”! Ezért inkább megszavazzuk „főnökünk" „Karácsonyi” jutalmazását. Na, mára ennyit a közösségi képviseletről, és polgármesterünk jutalmazásáról.

Legközelebb egy „EMLÉKEZTETŐ”-vel járulok hozzá polgármesterünk tevékenységének további felmagasztalásához!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr7412010226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása