HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

Érdekes jelenségre lettek figyelmesek blogom rendszeres olvasói az elmúlt napokban. Gondolom a sok-sok telefonálón kívül többeknek is feltűnt már, hogy a témájában szervesen összefüggő, s ez év április 1-én (nem tréfából!) megjelent Pinokkió! majd május 5-én közreadott „Huncut Pinokkió”? című jegyzetem eltűnt az érdeklődők látómezejéből. Akik idejében kattintottak, s olvashatták a bejegyzésemet azok sejthetik, hogy mi is történhetett a kulisszák mögött, de a lemaradóknak fogalmuk sem lehet az egészről.

Az érthetőség kedvéért röviden csak annyit, hogy polgármesterünk kérésére a hulladékkezelő szolgáltató nagykanizsai központja levélben kérte az internetes szolgáltatót a Pinokkió! című „cikk” blogomról történő törlését. Az internetes szolgáltató a kérésnek értesítésem, ill. megkérdezésem nélkül eleget tett. A kérőlevél indokolásának cáfolataként május 5-én írt „Huncut Pinokkió” jegyzetemet is zárolta, de erről is a telefonálóktól értesültem. Az indokolás megismerése céljából a médiaszolgáltatótól levélben kértem tájékoztatást, valamint a zárolás feloldását.

Hát itt tartunk 2015-ben a hatalmas demokráciánkkal, ill. szólásszabadságunkkal.

Erről ennyit, s addig is, míg választ és feloldást kapunk, váltsunk témát, hiszen más is történt a napokban, ingerszegény városunkban.

Akiknek még jár a megyei napilap, vagy olvassák annak internetes oldalát (netán a facebook-ot) azok a főoldalra való „szenzációs” hírrel találkozhattak az elmúlt héten.

„Leváltották a nagyatádi fürdőigazgatót egy belső ellenőrzés után”! Ezt kürtölte világgá városunk „tisztaságát”, erényét védendően, újabb korábbi harcostársát lejáratva a MI PISTÁNK.

Címeres gazemberek, többszörösen visszaeső bűnözők személyiségi jogait védendően, az ártatlanság vélelme köntöse alatt rendre OJ. BS. stb. monogramokkal nevesíti a média a szabályszegőket.

Mi történhetett, hogy városunk közismert Petyáját, a Dél-Dunántúli Gyógy és Termálfürdők Egyesülete által nyolcszor újraválasztott elnökét nevén nevezve állítja pellengérre városunk vezetője?

A félreértések elkerülése végett előre bocsájtom, hogy sem fogadott, sem fogadatlan prókátor nem vagyok, de több polgártársammal történt beszélgetést követően azonos véleményt alkotva, szükségesnek érzem „közös” észrevételeink megosztását.

Kezdjük talán a promt leváltás okának indokolásával:

„Belső ellenőrzést végeztek a Nagyatádi Fürdőknél, s ennek során szabálytalanságra, visszaélésre utaló jeleket tapasztaltak”. Ez rendben is volna, hiszen rend a lelke mindennek, ezért a vonatkozó szabályok, előírások betartását időnként ellenőrizni kell. Többünknek azonban az „időzítés” az, ami szemet szúrt. Kisváros lévén sok minden köztudott, amit egyesek titoknak vélnek.

Közismert tény sok éve, hogy munkaterületéért lelkesedő Petyánknak a számviteli rend sohasem volt erős oldala. Tudta ezt a munkáltatója a belső ellenőrzés, s rajtuk kívül még sokan mások (pl. jómagam is, mint egykori kollégája). Évtizedek óta fürdővezetőként dolgozik munkáltatója és a szakmai szervezetek megelégedésére, jó néhány belső ellenőrzésen átesve. Valamilyen egykori dorgálására halványan emlékszem, de semmi komoly, ami galamb lelkének traumát okozott vagy munkastílusában változást eredményezett volna.

Vezényletével működtetett gyönyörű strandunk mindenki megelégedettségét, elismerését elnyerte. A polgármester csapatának tagjaként volt önkormányzati képviselő, s alapító majd elnökségi tagja a polgármester trónra juttatására szolgáló Nagyatádért Egyesületnek. Ment a szekér a szabálytalanságra utaló jelek ellenére, míg aztán a politika közbeszólt, s Petyánk kissé meggondolatlanul elhajította a kalapácsnyelet.

Kicsit megfontoltabb lehetett volna, mert a kalapács ugyebár nem bumeráng, ami visszatér elhajítójához.

Történt ugyan is, hogy néhány évvel ezelőtt kilépett az anya (Nagyatádért) és apa (Somogyért) egyesületéből is. Ezt követően önkéntes száműzetésbe vonult, s eltávolodva a politikától, csak a családjának és imádott strandjának élt. Főnöke az időközben megváltozott erőviszonyokra tekintettel látszólag tolerálta pálfordulását, de sohasem bocsájtotta meg a gesztenyésből narancsligetbe sompolygását.

Az előző ciklusban a titkos paktum segítségével még újból prímásnak választották a fürdők zenekarában, de már ezzel is irritálta „kenyéradóját” mivel új spanjának csak a másodhegedűs szerepe jutott.

Aztán egy szép napon újabb és újabb földrengés rázta meg polgármesterünk gesztenyefáját.

A kormánypárt az átkosbeli káderpolitikát feledtetve új humánerőforrás gazdálkodást honosított meg Nagyatádon is. Az elvártaknak fittyet hányva, sorra cserélte saját csatlósaira a korábbi intézményvezetőket, ami nem csak az érintett személyeket, de a gesztenyés vezért is érzékenyen érintette.

A legfrissebb fiaskó aztán végképp kiboríthatta, és az újabb megrázkódtatás már revánsra sarkallhatta. A kollégium aktuálissá vált vezetői pályáztatása alkalmával bejelentkező új jelölt személye már olyan sokkot okozott, hogy a legutóbbi testületi ülésen hangot is adott felháborodásának, a korábbi váltásokra és az újabb várható cserére utalva. Mivel már csak véleményezési joga maradt a testületnek, karakánul kiállt a jelenlegi vezető mellett, s kerek perec elutasította az új jelentkező támogatását.

Az események várható alakulásának ismeretében már korábban eszébe jutott az új rendhez dezertáló katonája, s elérkezettnek látta az időt a válaszcsapásra. A testület előzetes tájékoztatását mellőzve, időben előkészítve a kellő pillanatban húzatta deresre druszáját.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Természetesen a „háttér” mit sem von le a feltárt „bűncselekmény”(?) súlyából, de az esemény tisztánlátásához feltétlenül hozzá tartozik. Miért?

„Nem teljesítette a felelős költségvetési gazdálkodás követelményét, megszegte a gazdálkodásra vonatkozó jogszabályi előírásokat”!

Bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű? Aki „kamu” dokumentumokkal akarja bizonygatni jogkövető magatartását?

Ugyan mondja már meg nekem valaki, hogy hol volt a belső ellenőrzés az elmúlt másfél évtized vízi közmű koncessziós díjainak előírást sértő „eltapsolásakor”? Hol volt az előírt hulladéklerakó rekultivációs alap képzésének elmulasztásakor? Hol volt a Bárdos projekt pénzügyi elszámolásakor? Hol volt a művelődési ház (és a polgármesteri rezidencia) rekonstrukciójának pénzügyi ellenőrzésekor? Természetesen ezek nem szerepeltek a belső ellenőrzési ütemtervben, és a polgármester (jegyző) sem adott rá utasítást.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Véleményem szerint, ha valóban csak utaló jeleket észleltek az ellenőrzéskor, akkor az alapos vizsgálat idejére, a konkrétumok megállapításáig felfüggesztik (felmentik a munkavégzés alól) az érintett vezetőt, majd ha bebizonyosodott a szabályszegés, akkor nem felmentés, leváltás, pellengérre állítás, hanem a cselekmény súlyához mérten fegyelmi büntetés, elbocsájtás, feljelentés, stb. a szankcionálás.

A történtek tükrében úgy ítélem, hogy előre borítékolható nem csak a kollégium vezetőjének személye, hanem a fürdők másodhegedűsének prímássá avanzsálása is.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr737446982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása