HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

Ismételt „hazai” pengeváltásoknak lehettek szemtanúi, ill. olvasói a hét elején a facebook rendszeres látogatói.

A korábbi közéleti vitapartnerek ezúttal igencsak filozofikus megközelítésékkel estek egymásnak, némi halvány egyetértésre utalás mellett.

Tekintettel arra, hogy a vitát a legutóbbi blog jegyzetem idézetének közzé tétele generálta, ezért bátorkodom (nem kibicként) néhány észrevételt tenni a szünet után prolongált pozíciójától kissé „megrészegült” alpolgármesterünk kijelentéseihez.

Egyik másik megjegyzésével, a vitapartnerével egyetemben magam is egyet tudok érteni, de akad néhány dolog melyek megítélésének megközelítésében eltérőek nézőpontjaink.

Akik olvasták az eszmefuttatásokat bizonyára idézet nélkül is tudják, miről van szó, ezért igyekszem rövidre fogni önálló észrevételeimet (a vitapartnerével történő egyeztetés mellőzésével).

A Somogyi Hírlap cikkéből nem ragadtunk ki nekünk tetsző mondatot, mert az egész cikk, ahogy volt elnyerte tetszésünket. Nem rúgtunk polgármesterünkbe, s nem toldottuk meg korrupciós váddal, csupán érdeklődtünk, hogy ilyen vagyoni helyzet mellett mi szükség van a nyilvánvaló (a bizonyító dokumentumok nálam is megtekinthetők!) jelentős értékű „ajándék” (cáfoló dokumentumot még senki nem mutatott fel!) szolgáltatás igénybevételére. Az elmúlt két esztendő során ezt többször is „jeleztem” írásaimban, de az érintettek és illetékesek semmilyen formában nem reagáltak. Vajon miért?

Az nem kérdés, hogy szükség van e polgármesterre, képviselőkre, stb. de a „kismiskányi” demagógnak minősített megközelítés ellenére is felmerül az egyébként „törvényileg rögzített” díjazás módjának kérdése.

Bár a 120%-osan LOJÁLIS alpolgármester elfogadja azon véleményeket miszerint a képviselői és alpolgármesteri teljesítmény nem érdemli meg a jelenlegi díjazást, s magam is e véleményen vagyok, de a hibát nem ebben látom.

Tény, hogy a bizottsági elnökök, valamint az értelmetlenül és feleslegesen elfogadott két alpolgármester nem illeti meg az egyébként törvényileg rögzített díjazást.

A bizottsági („szakember”) elnökök a képviselő bizottsági tagok díjának hétszeresét kapják, holott tényleges tevékenységük csupán a moderátori szerepben merül ki. Az üléseken (személyes benyomásaim alapján tanúsíthatom) csak köszöntik a megjelenteket, s rögtön átadják a szót az előterjesztőnek (polgármesternek), aki aztán úralja az egész bizottsági ülést. Az írásban kiküldött előterjesztés szóbeli megismétlését követően nyoma sincs a sokat emlegetett szakmai vitának, az érvek és ellenérvek pro és kontra ütköztetésének. Az elnökök is csak érdeklődve kérdezik az előterjesztőt, holott szakemberként nekik kellene generálni az eszmecserét, az esetleges véleménykülönbségekről, más alternatívákról.

Ugyan ez a helyzet az alpolgármesterekkel, akik a határozati javaslat kapcsán kérdezgetik rendre az előterjesztőt, holott részesei kellene, hogy legyenek a javaslat előkészítési munkálatainak. Persze lehet, hogy csak azért kérdezgetnek, mert hivatalból kötelességük megtörniük a sokszor kínos bizottsági „csendet”.

Most lenne igazán aktuális az a 2006. októberi polgármesteri javaslat, melyben miután illetményét akkori ügyeletes csókosa „megemeltette”, a képviselői munkára, a ténylegesen végzett tevékenységre, valamint az önkormányzat anyagi erejére utalva indítványozta a képviselői tiszteletdíjak csökkentését. Lehet, hogy most is jelen van az ötlet (kellően beépítve) a gondolkodásában, de a fránya törvények stabilan rögzítik a „kötelező” díjakat.

Röviden szándékoztam, de közben elkalandoztam, s ráadásul a lényeg kedvéért vissza kell, hogy menjek Ádámhoz és Évához. A lényeg gyökere ugyanis a kezdetekre nyúlik.

A „rugdalódzó” vitapartner ez egyszer valóban tévedett, mert ezúttal nem volt ciklus eleji polgármesteri fizetésemelés. Mi több, minő tragédia a polgármesterünk a törvényi változásból adódóan ezúttal a „vesztesek” (pardon, a rosszul jártak) közé került.

Mielőtt egyesek krokodilus könnyeket hullatnának, elárulom, hogy két évtized „túlfizetés” után a törvényi változás miatt (nincs a testületnek X-Y-ig mérlegelési joga) ugyan ezúttal is nőtt a fizetése, de csekély mértékben csökkent a jövedelme „hatszoros” Pistánknak.

A korábbi 521.775 Ft-os illetménye mellé + 30% költségátalány (156.533 Ft) járult. Az új illetménye 523.514 Ft, de a költségátalány 15%-ra módosulva már csak + 78.527 Ft. Így 76.259 Ft-al kevesebb jövedelmet tudhat magáénak, nem számítva a mentora elárulásából adódó megyei közgyűlési tiszteletdíj (100.000 Ft.) elmaradását. Természetesen a sajnálat előtt nem szabad megfeledkezni a változatlanul korlátlan (vagy inkább kontrolálatlan?) és térítésmentes gépkocsi valamint telefon használatról, továbbá az évi 270.550 Ft. cafetériáról, ami természetesen a polgármesternek is dukál.

A szolidáris szomorkodás előtt emlékeztetni kívánom a felettébb LOJÁLIS gesztenyés szimpatizánsokat, hogy Mikulásból zöldbe átöltözött vezérük a városi marsallbotot kezébe véve miként szavaztatta meg színre lépésekor a város nagyságához mérten irreálisan magas illetményét. Az azóta eltelt sok-sok év és a lanyhuló emlékezetre tekintettel segítségül lehet hívni az akkori dokumentumokat (előterjesztések,testületi-ülés jegyzőkönyvek) melyekből felidézhető, hogy kik és miért biztosították elvtelen támogatásukról az újsütetű polgármestert, s miként viszonozta busásan „szívességüket”. Nyomon követhető, hogy miként lett a 10 ezres település vezetőjének „nagyvárosi” illetménye évtizedekre bebetonozva a szervilis potyalesők jóvoltából.

Miként markolt fel milliókat érdemtelenül szabadságmegváltás és jutalom címén.

Mentora regnálása (Önkormányzati Minisztersége) idején egyesületi alvezére (alpolgármestere) javaslatára hogyan részesült kitüntetésben, melyet díszpolgári kitüntetéssel viszonzott jótevőjének még a Brutusi szerep eljátszását megelőzően.  

A hatszori újraválasztásra tekintettel elvileg valóban kiváló teljesítményt nyújtott a polgármester, de ha a „megfogyatkozott” kiüresedett, s a 24. órában konszolidált (csődtől megmentett) várost nézzük, akkor az értékítélet már felettébb más képet mutat. Az alulinformált, többnyire tájékozatlan szavazók képviseletére kiválasztott városatyáknak a lehulló morzsák reményében nem a csalhatatlan polihisztor polgármester kisded játékaihoz kellene asszisztálniuk, hanem végrehajtaniuk a beígért korszakváltást.

A véleménnyel miszerint: „Ezt a mérést pillanatnyilag a választók gyakorolják a politikusok tekintetében. És az elmúlt 24 évben így választottunk.” sajnos egyet kell, hogy értsek, mert a kijózanodás bár beindult, de kiteljesedése még jó ideig várat magára.

A választás a jövőben is (remélhetően!) a polgároké lesz, de a választék ezután sem reménytelibb, mert a felhozatalban várhatóan továbbra is az egyéni zsákmányszerzés és nem a közösségért tenni akarás lesz a domináns cél.

Ami a nyugdíjasokra vonatkozó megjegyzést („nyugdíjasok miért kapnak egy „kismiskánál” többet, mikor semmilyen alkotó, értékteremtő munkát nem végeznek? Mennyit lehetne megtakarítani ezzel? „) illeti, a bevallás (nem gondolom komolyan) ellenére viccnek is durva, de ezt már had ne részletezzem, ill. kommentáljam.
Földindulás a közeljövőben nem várható, de reménykedjünk, hogy az elkövetkezendő öt esztendőben nem csak a polgármesterünk (és családtagjai), hanem jócskán fellendülve a városunk is a legvagyonosabb lesz Somogyban, s talán azt is megérjük, hogy Somogy ország is feltápászkodik a padlóról az új megyei vezetés hathatós közreműködésével.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr866965749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Prof. Wurm 2014.12.09. 14:38:29

Hogy eltérőek a vélemények, az egyáltalán nem meglepő, hisz mindenki más szemszögből közelíti meg a dolgokat. Egyben furcsa is lenne, ha mindenki azonos véleményen lenne, hisz hogyan alakulhatna ki akkor vita?

A blogbejegyzés egészéhez nem kívánok hozzászólni, mert tudomásul veszem az álláspontodat, ha nem is értek vele mindenben egyet.
Mindössze a "... a választék ezután sem reménytelibb, mert a felhozatalban várhatóan továbbra is az egyéni zsákmányszerzés és nem a közösségért tenni akarás lesz a domináns cél." gondolat kapcsán jegyezném meg, hogy amennyiben ez így van, vajon mi értelme bejegyzéseket írni ezen a blogon?

Ha jól értelmezem a nyugdíjasokra vonatkozó megjegyzést, az egy fricska lett volna a vitapartner felé, bár lehet, hogy nem túl szerencsés, hisz te is félreértetted.

Az utolsó bekezdésre pedig - úgy legyen!!

civil48 2014.12.09. 18:17:26

Prof. Wurm!
Mindenek előtt az „amennyiben ez így van, vajon mi értelme bejegyzéseket írni ezen a blogon”?-ra reflektálnék:

1.) „S ha néhányan nem kiáltoznának,
Azt se tudná, hogy őt pofozzák.” (Ady: Hőkölés népe –ből) (őt= a jónépet)
2.) Sokféle szemszögből való vizsgálódásnak is (így a vitának is) egy az igazsága!
3.) Ha a blog - bejegyzéshez nem kívánsz hozzászólni, akkor hogyan legyen vita!
Vagy nincs érv?

Szívesen olvastam volna az álláspontodat a blogíró állításairól, a bizottsági (szakember) elnökök moderátori szerepéről, a polgármester-helyettesek alibi-munkájáról, netán arról a megerőltető helyettesítésről, amihez a polgármesternek kell hárommillió Ft szabadságpénzt felvenni!
Két polgármester-helyettes sem tudja helyettesíteni? Vagy nem képes? Vagy nem bízik bennük? Fél, hogy távollétében megfúrják? Vagy belelátnak a kártyáiba?
Valami okának csak kell lennie annak, hogy rendszeresen és módszeresen szabadság-megváltásra mennek milliók az adófizetők befizetéseiből!
Jól van ez így? Jónak látod?

Prof. Wurm 2014.12.10. 00:29:56

Kedves civil48 és Bakos József!

Te mindig Emil Gustav Friedrich Martin Niemöller és Ady Endre gondolataira hivatkozol, miszerint időben szólni kell, hogy később ne tehess szemrehányást magadnak, és mások se neked. Persze, ebben igazad van, csakhogy olyat is számon kérsz, amiről mindenki tudja, hogy más szintű döntést igényel, valamint olyat is, ami közösségi döntés (ún. demokratikus).

Márk evangéliuma, Jézus a hajón.
A vihar lecsendesítése.

„35Aznap alkonyatkor így szólt hozzájuk: „Keljünk át a túlsó partra.” 36Erre elbocsátották a népet, és magukkal vitték úgy, ahogy ott volt a bárkában. Más csónakok is csatlakoztak. 37Nagy szélvihar támadt, a hullámok a bárkába csaptak, úgyhogy az már-már megtelt. Ő a bárka végében egy vánkoson aludt. 38Felkeltették: „Mester – kérdezték –, nem törődöl vele, hogy elveszünk?” 39Erre fölkelt, parancsolt a szélnek, és utasította a tavat: „Csendesedj! Némulj el!” A szél elült, s nagy nyugalom lett. 40Ekkor hozzájuk fordult: „Miért féltek ennyire? Még mindig nincs bennetek hit?” 41Nagy félelem fogta el őket. „Ki ez – kérdezték egymástól –, hogy még a szél és a víz is engedelmeskedik neki?””

A lényeg annyi, hogy át kell vinni a hajót a túlsó partra. Csakhogy az országban már „évszázadok” óta olyan a politikai helyzet, hogy aki a kapitányi hídon áll, elosztogatta a haverjainak a vitorlát és az evezőket. Aki tudja, a tenyerével lapátolja a vizet. Annyi rum éppen jut, hogy ne jusson a matrózok eszébe a kapitányt és a tiszteket feletetni a cápákkal. Az aspiránsok egyike nem is rejti véka alá, hogy a hajót a szemközti jéghegynek szeretné kormányozni. A másik minden nap önképzőköri performance keretében a fedélzeten a korláthoz láncolja magát tíz percre azonos színű széldzsekiben, tiltakozásul a csikóhalak élőhelyének megzavarása ellen. A harmadik egy mentőövön gyakorolja a kormányzást, azt kapdossák ki egymás kezéből, miközben a kötél szépen rájuk fonódik. Javukra legyen mondva, hogy legalább a túlsó part felé néznek. A néhány mentőcsónakon menekülők meg most kapaszkodnak fel arra a távoli óceánjáróra, amelynek füstje egyre halványabban lebeg a horizonton.

„…el nem tagadhatjuk, és nem szépíthetjük azt a példátlan önzést, amelynek durva konfliktusaiból áll e korszak úgynevezett politikai története. Keserű arra gondolni, hogy ez ország politikai vezetői méltatlan, alacsony lelkű, legjobb esetben tehetségtelen emberek voltak” Szekfű Gyula Tomori című tanulmányából.

Erről és a helyi politikáról is többször ejtettem szót, még korábbi hozzászólásaimban is. Igazság, igazságérzet – fennkölt szavak. Csak nem gondolod komolyan, hogy a „Sokféle szemszögből való vizsgálódásnak is (így a vitának is) egy az igazsága!”? Az igazság szubjektív, bármennyire is nem így látszik.

Rajneesh Chandra Mohan Jain , más néven Bhagwan Shree Rajneesh, majd későbbi közismert nevén Osho, egy Indiában és az Amerikai Egyesült Államokban élő vallási vezető, egy új, sokat vitatott vallási mozgalom megalapítója mondja:
„Soha ne kérdezd senkitől, hogy mi a helyes és mi a helytelen. Az élet egy kísérlet, magadnak kell felfedezned, mi a helyes és mi a helytelen. Megeshet, hogy helytelenül cselekszel, de szert teszel a tapasztalatra, ami tudatosítja benned, mit kell kerülnöd. Megeshet, hogy valami jót teszel, és azonnal kiélvezheted az áldásait. A jutalom nem ezen az életen túl, nem a mennyországban és a pokolban vár. Hanem itt és most. Minden tett azonnali eredményt hoz. Csak légy éber, és figyelj. Az érett emberek azok, akik megfigyelték és felfedezték maguknak, mi helyes és mi helytelen, mi jó és mi rossz. És azáltal, hogy ezt felfedezték a maguk számára, mérhetetlen belső tartásra tettek szert. Ha az egész világ mást gondolna, számukra az is közömbös. Megvan a saját tapasztalatuk, ami vezeti őket, és ez elég.” Valamint ezt is: „Az ego a létező legnagyobb hazugság a világon - te pedig a legelemibb igazságként fogod fel.”

- Ezeken lovagol maga? Amit a vaksi szemével lát? A süket fülével hall? A tompa agyával gondol? Azt hiszi, fölér az a mi nagy céljaink igazságához?! - Ezt pedig Virág elvtárs mondta.

Számon kéred véleményemet, és hogy nincsenek érveim? Érdekel is az téged/titeket! A lényeg, hogy ismét, és ismét, és ismét elmondhasd a sajátodat, miközben meg sem hallod az enyémet. Azt, hogy megpróbáltam néhány – a hozzáállásomat alapvetően meghatározó – gondolatomat közzétenni, azonnal holmi hatalmi túltengésnek értékelni, számomra meglehetősen hajmeresztő hallani!

De sebaj! Míg mi itt a vita látszatát keltjük, a homokszemek peregnek, a víz pedig folyik lefele a Rinyán.

civil48 2014.12.10. 15:07:05

Kedves Prof.Wurm!
Vallási idézeteidet értékelem, a hívő embert mindig tiszteltem, tisztelem. Magam is hívő ember vagyok, csak nem vallásos.
Jobban tetszett az a helyzetelemzés, amely a Máté evangéliuma után következik. Úgy tűnik országos bajaink megítélésében nincs vita közöttünk, ha meg a helyi helyzetre is értetted, akkor nagyon találó.
Ugyanezt tudom mondani a példátlan önzésről írt idézetedre is.

A sokfajta igazságról, a helyes és helytelen megítélésének filozofikus megközelítéséről nincs sok értelme vitázni, részben mert az egón túl vannak társadalmi igazságok, (lásd,ahogy Virág elvtárs mondta) részben mert valamifajta helyes-helytelen értékítélethez, akár emberként, akár társadalmi lényként ragaszkodnunk kell. Ettől van saját értékítéletünk, saját igazságérzetünk , mégha szubjektív is az-az igazság. Megvan a saját tapasztalatom, ami vezet és ez elég (ez utóbbi mondat csak egy majdnem idézet!) és ebből következik, hogy legelemibb igazságként fogom fel a magam igazságát, különösen akkor, ha azt társadalmi igazságnak is érzem.

Prof. Wurm!- én nem kértem számon semmit, csak kérdeztem!
Aztán, azokat a kérdéseket, amelyeket a blogíró felvetett, kifejtettem róluk, miről hallanék tőled szívesen, és a kérdésekhez találgatásokat is fűztem , való igaz.
A „(a bizonyító dokumentumok nálam is megtekinthetők!)” zárójeles formulát még meg sem említettem.
Egyszerűen nem értem, teljesen konkrét témákat említek meg, te pedig filozofálgatsz helyette válaszadás helyett. A „hatalmi túltengés”-t honnan szedted? Nem tudom megfejteni.

civil48 2014.12.12. 13:58:19

Prof. Wurm jó ellenfél, (vagy vitapartner)! - mert jókat lehet vele vitatkozni, különösen, ha az szóban történik. Írásban már inkább mellébeszél, de ott is vannak megszívlelendő gondolatai.

Prof.Wurm, az egyik kommented során konkrét kérdéseket hiányoltál. Szerintem már többször tettem fel konkrét kérdést, csak választ nem kaptam rá. Mindezen korábbi kérdéseken túl most összeállítok egy piciri csokorral!

1)A polgármester úr magátfényező, választópolgárt dicsérő, minden bokornál jelenlévő tévészereplései helyett, miért ne lehetne bemutatni a t. nézőknek azt a több-kismiskát érő, bizottsági elnök vitákat, melyek állítólag megelőzik a hangnélküli (vagy alig hallható) képviselőtestületi vitákat? Miért ne tapasztalhatná a választópolgár, lakossági minőségében is, hogy milyen óriási munkát végez érdekében a képviselete!?
Erre mondhatod, - menjen oda és nézze meg. Dehát tudjuk, hogy nem megy oda. Vigyétek a házához, a tévével! (eg újság százszor jobb lenne, - ezért lett kiiktatva !)

2)„… át kell vinni a hajót (az önkorm.hajóját) a túlsó partra. Csakhogy az országban már „évszázadok” óta olyan a politikai helyzet, hogy aki a kapitányi hídon áll, elosztogatta a haverjainak a vitorlát és az evezőket. „ – írod. Hát ez az! Muszáj ennek mindig így maradnia? Muszáj az országos, disznó „bajainkat” a helyiekre is elfogadni, mint megváltozhatatlan tényt? Tudom, áttételesen és általánosságban már adtál erre választ, amikor az országos törvényekre meg a többségi döntésre hivatkoztáll. Nade, ha magad is érzed a helyzet hamiságát, és, még ha tudod is, hogy a disznóság elfogadása is lehet demokratikus, azért lehetne ellene ágálni. Szabadna bemutatni, hogy na, ez a minket képviselő ember egy „tökös” gyerek, kiáll az érdekeinkért, még akkor is, ha a többi leugatná!

3)Még nem láttam, hallottam a saját és polgármesteri fizetésemelésen túl,i önálló képviselői vagy alpolgármesteri indítványt, előterjesztést!! (jó, lehet, hogy volt elvétve egy-egy kiosztott, vagy megírt téma)
Ha itt, helyben valaki demokratikus működést akarna, ahhoz helyre kellene állítani a demokratikus jogokat, visszaépíteni az önkormányzati gazdálkodás ellenőrzésének minden formáját. Ehhez még csak országos törvény sem kellene, csak demokráciát igénylő képviselői hozzáállás. Mondjuk, önálló indítványként!
Ki kellene dolgozni a közélet demokratikus elvek szerinti működését biztosító - felügyeleti, ellenőrizési, és szankcionálási rendszert. Ha kell civilek bevonásával, elkötelezett alpolgármester vagy képviselő vezénylete mellett.
Ki kellene dolgozni a pm.-i hivatali működés felügyeletét, a meghatározott célok megvalósulásának ellenőrzését, a kötelező és hiteles lakossági tájékoztatás formáit, a helyi köz-tévé és újság, pártoktól, hivataltól független megnyilvánulását, és védelmét. a pm.-i hivatallal, az intézményeivel szembeni panaszok, működésbeli zavarok kivizsgálásáának rendjét, a szakmai, és (ha szükséges) külső vizsgálatok kezdeményezésének formáit, a lakossági bejelentéek ügyintézésenk automatizmusát, ellenőrzését
Így lehetne átláthatóvá tenni, demokratikus kontroll alatt tartani polgármestert és hivatalát.

(Igen, egy blogból vettem!) Ende! Már ennyi is sok egy kommentben!

Prof. Wurm 2014.12.12. 21:38:06

Hát igen. Írásban valóban mellébeszélek a konkrét kérdéseket illetően. Ennek oka elsősorban az, hogy míg a beszélgetések során a partner látja a mimikát, testbeszédet, és ebből értelmezi az elhangzott mondatok szándékát, addig írásban ez nem lehetséges. Megfigyeltem, hogy az általam leírtakat helyenként ti sem úgy értitek, ahogy azt én szerettem volna. Négyszemközti beszélgetésben vissza lehet kérdezni, és pontosítani a gondolatokat, írásban nagyon körültekintetőnek kell lenni, mert erre nincs lehetőség. Félek, hogy a véleményemet a blogot olvasók nem úgy értelmezik, ahogy én azt szeretném, ezért inkább tartózkodok a konkrét kérdések megválaszolásától. Nem azért, mert nincs véleményem, hanem mert azt többféleképpen is lehet interpretálni szándéktól függően, erre pedig semmi szükségem nincs.

Nem kérdéseket vártam tőled, hanem megoldási javaslatokat. Kérdések sokaságát tudom én is feltenni, de a feladat nem az, hogy tudsz-e kérdezni, hanem hogy a magadnak is feltett kérdésekre tudod-e a választ, és a válasz az életben megvalósítható-e. Vörömarty óta tudjuk, hogy az álmodozás az élet megrontója. Persze azt is tudjuk, hogy ha nem lennének a begyöpösödött dogmák ellen küzdők, a mindenkori rendszerrel elégedetlenek, az újat és másképp akarók, a gondolkodásban előttünk járók, akkor ma is baltával vadásznánk és hajánál fogva húznánk be az új asszonyt a barlangba.

A TV nyilvánossága nyilván adhat támpontot a munka megítélésének tekintetében, de kérdés, hogy hányan nézik a TV-t, érdekli-e egyáltalán az átlagembert a bizottsági ülésen történtek? Ma azt gondolom, hogy ennél sokkal fontosabb dologgal vannak elfoglalva - az önfenntartással, és ez szomorú. Mármint az szomorú, hogy azért kell aggódniuk és dolgozniuk, hogy a mindennapi betevő meglegyen, és a gyerek se legyen földönfutó, mikorra felnő. Egyébként már gondolkodtam, hogy a Bakos féle blog mellett/helyett meg lehetne jelentetni egy internetes újságot, ami nem kerül pénzbe, csak munkába. Ennek lehetne kinyomtatható verziója, amit terjeszthetne, aki akarja.

A polgármesterrel szembeni fenntartásaitokra már többször reagáltam. Lehet, hogy naiv vagyok, de én nem tapasztaltam semmilyen visszaélést a részéről, és mai ismereteim alapján nem tudom elképzelni, hogy korrupt volna. Az, hogy mennyi a fizetése és felveszi-e a szabadság megváltást, az ő döntése. Nem hiszem, hogy több mint tíz évig ezen kell lovagolni. Egy idő után unalmassá, nevetségessé válik. Biztosan olvastátok az Egy menedzser élete című könyvet Lee Iacocca-ról. Ha nem, érdemes elolvasni. A Ford után a Chrysler igazgatóságának elnöke és vezérigazgatója lett, egy csőd közeli cégnél. Az első évben évi 1 dollár fizetést kért azzal, hogy ha rendbe teszi a céget, a következő évben az eredeti fizetés dupláját kapja. Megkapta. Egyáltalán nem vagyok meggyőződve arról, hogy a mi polgármesterünk nem érdemli meg a fizetését. Persze ez is szubjektív igazság. Tökösnek lenni pedig lehet, hogy népszerű, de nem biztos, hogy mindig célszerű.

Az alapvető problémát nem az ellenőrzés és a civil kontroll hiányában látom, hanem a kiszámítható, tervezhető gazdálkodás feltételeinek hiányában, az örökös „tőlünk függtök” finanszírozási rendszer fenntartásában, a „legyél elkötelezett felénk” igény követelésében. Én elkötelezett vagyok a város irányában, de mi köze van ennek ahhoz, hogy ki van kormányon?
Mindezek megoldása után természetesen elfogadhatónak tartom javaslatodat a 3. pontban vázoltak szerint, és ehhez hasonló más elképzeléseket is, amennyiben azok megvalósíthatók.

off
Most olvasom Frei Tamás 2015 című könyvét. Ha még nem olvastátok, szerezzétek meg. Nem a kerettörténet érdekes, hanem a jellemábrázolások és a kor- és kórtörténet.
on

És továbbra is hajlandó vagyok megosztani veletek gondolataimat, vitázni veletek és másokkal – bár úgy látom nincs tülekedés mások részéről -, mindaddig, míg a nem próbáltok a becsületembe gázolni és megalázni, persze - mint az elején mondtam – visszafogottan konkrét kérdéseket illetően. Arra ott a fehér asztal.

civil48 2014.12.13. 18:17:30

Válasz 2014.12.13-án:

Prof. Wurm! Csak slágvortokban:
- mellébeszélés az írásban felvetett kérdésekben : magyarázkodni lehet!
- korábban mindig kérdéseket vártál, - most javaslatokat!
- a tv-nyilvánosság mellett a megszüntetett újságot javasoltam,” túlléptél” rajta. Az általad javasolt internetes újság üdvözlendő lenne, az internetezni nem tudóknak szóló újság mellett!
- a polgármesterrel szembeni fenntartásokról: én is megadnám neki az egy dollár fizetést addig, míg nem lesz rendbe téve Nagyatád gazdaságilag! Tetszik ez a mondatod: . Egyáltalán nem vagyok meggyőződve arról, hogy a mi polgármesterünk nem érdemli meg a fizetését.” Én sem vagyok arról meggyőződve, hogy nem érdemli meg a fizetését, - arról vagyok meggyőződve, hogy nem!
- a 3. pontban tett javaslatról: Hajrá! Készüljön!
- arról tégy le hogy a becsületedbe gázoljak! (:-))))

bakos.jozsef 2014.12.13. 18:39:56

"Valami van, de nem az igazi". Végre a régóta áhított "társadalmi" párbeszéd, aminek egyetlen hiányossága a szűkkörűsége. Polgártársak lehet csatlakozni! A vitaindítót vállalom, csak nem tudom milyen téma éri el a nagyatádiak ingerküszöbét. Ennél az "ártalmatlan" témánál nem számítottam reagálásra, s pláne nem pengeváltásokra. Az elmúlt négy évben felvetettem néhány érdekfeszítő témát, de többnyire csak olvasás követte párbeszéd nélkül.Hajrá Nagyatád!

Prof. Wurm 2014.12.13. 23:20:48

civil48! Csak röviden.
1. Vagy elfogadod, vagy nem, de ez az álláspontom.
2. Nem emlékszem, hogy kérdéseket vártam volna, bár az én koromban... :) Hamarosan lesz alkalom mindkettőre, a 2015-ös költségvetés kapcsán.
3. Az újságon nem léptem túl, csak nem látom realitását. Egy önkormányzati lapnak mi az értelme? Arra ott a város honlapja, azt nyomtassák ki? Egyébként létezik "újság" Nagyatádon, ha jól láttam, úgy 1,5. De szívesen látnék egy tervezett tartalomjegyzéket a januári számból.
4. Ebben úgy tűnik nem fogunk megegyezni.
5. Rajtam nem múlik!
6. Letettem!! Csak más is így gondolja.

Bakos József! Ez még nem társadalmi párbeszéd, csak 3-4 ráérő ember írásos beszélgetése, ami ugyan kielégíti grafomániánkat, de nem valószínű, hogy bárhová is vezet. Igazából pengeváltások sincsenek, csak ártalmatlan böködések egészen rövid somogyi bicskákkal. De jól van ez így. Még félreértenék. Jó lenne, ha visszatérnének azok a fiatalok (gondolom azok voltak) a véleménynyilvánításhoz, akik korábban egészen érdekes gondolatokat tettek itt közzé (nem anyázást, hanem javaslatokat, értékes véleményeket). És az se lenne rossz, ha áttérnénk az örökös elégedetlenkedésről a megoldáskeresés útjára, már ha létezik ilyen az objektív körülményeket is figyelembe véve.
süti beállítások módosítása