HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

Előző jegyzetemben feltett (nem költői) kérdésemre (Mi célból?) augusztus 6-án megkaptuk a választ, mégpedig egy facebook-ra feltett „információs kiadvány” formájában. Most már világosan érthető, hogy a négy évvel ezelőtti ”kezdeményezés” újbóli közzététele Somogy Megye Vezető Híreként a Somogy neten, egyértelműen kampányolási célzattal történt!

A polgármester jelöltünk által közreadott tájékoztató lényege, hogy az egykor önkormányzati kórházunk az elnyert 1,1 milliárdos uniós támogatású projekt kebelén belül többé-kevésbé megújul.

Örömteli hír minden újszülöttnek, s mindazoknak, akiknek a kórház kerítésén virító gigant tábla ez idáig elkerülte figyelmét. A kórházba ilyen-olyan célból, vagy a közeli Sparba igyekvők már másfél éve szembesülhetnek a nagyszerű hírrel, mert a munkálatok befejeztével, a kiadvány szerint „javulni fog a régió lakosságának általános egészségi állapota”.

Hát ebben egy kissé kételkedem, de azt bizton állíthatom, hogy ugyan csak ráfér a régóta lepukkant (ma már állami) intézményre egy komolyabb ráncfelvarrás, amihez az elnyert támogatást kissé keveslem. Az épület külső és belső állapota, valamint az elavult technikai-gép-műszer állomány mai szintre fejlesztése meglátásom szerint az elnyert összeg három-négyszeresét is simán lenyelné.

Na, de ne legyünk telhetetlenek, ne akarjunk az „engedélyezettnél” nagyobbat álmodni és az évtizedek mulasztásai után érjük be azzal, ami van. A megvalósult energetikai, valamint a folyamatban lévő rehabilitációs projekt mellett óriási lépés a kórház életében a Regionális Fejlesztési Alap támogatásával megvalósuló fejlesztés, ami arra is némi reménnyel szolgálhat, hogy a még folyamatban lévő egészségügyi reformnak nem esik áldozatául, s fennmarad az intézmény. Mivel a KÖZGÉP is itt van a város szélén, okkal remélhetjük, hogy kórházunk rekonstrukcióját is rendben elvégzik.

Az interneten frissített hírt olvasva az egyik projektelem megragadta a figyelmemet, s egy újabb ezúttal nem acélos kérdésfeltevést generált bennem.

Sok-sok évvel ezelőtt az akkori „kórházmentők” nagy-nagy igyekezettel próbálták a kórház helyzetét a valósnál feketébbre festeni, s amúgy sem rózsás pénzügyi gondjait tovább tetézni.

Akik a városi televízión folyamatosan figyelemmel kísérték a kórház sorsát egyengető kompetens vezetők valamint a képviselő-testület tevékenységét, azok talán emlékeznek a történtekre.

Figyelemre méltó esemény volt a mélyrepülés kezdetén, amikor polgármesterünk a leköszönt igazgatót (dr. FF-re) is felelőssé próbálta minősíteni a sanyarúvá vált kórházi helyzetért.

Az utólagosan „bűnbaknak” jelölt korábbi vezető azonban karakán módon, nyilvánosan cáfolta az egyértelműen alaptalan vádat, mivel bizonyítottan „százmilliós” tartalékkal és nem hiánnyal adta át utódjának az intézmény vezetését.

Az új igazgató (nő!) is megszenvedte a polgármester önös érdekeitől vezérelt kisded játékait, s a végén ráadásul (a felelősök helyett) el is vitették vele a balhét.

Mi is történt, mi a kérdés? Nos, a felújítási programban a projekt egyik elemeként szerepel a röntgendiagosztikai géppark cseréje. Igaz, hogy a gyors technikai fejlődés következtében, vagy inkább eredményeként az egészségügyben használatos géppark is elavul és amortizálódik, ezért időnként cserére szorul, de annak vannak látható jelei. A közelmúltban a rendszeres és eseti vizsgálatok alkalmával (kórházban és tüdőgondozóban) láthattam, hogy muzeális értékű gépekkel estem át a vizsgálatokon!

Kérdésem; Hol vannak az önkormányzat által a kórháztól „kölcsönzött” pénzen vásárolt röntgengépek?

Anno 2002-2004 között a polgármester az önkormányzat részére a képviselő-testület tudta és hozzájárulása nélkül, kilenc alkalommal összesen 184 millió forintot kért, majd követelt kölcsönbe a kórház vezetőjétől.

A szabálytalan „kölcsönzés” indokaként új röntgengép, majd gép-műszer, majd ismét röntgengép beszerzésének önrészét jelölte meg. A 7%-os kamatra (?) történt kölcsönzések tényét a nyilvános üléseken három alkalommal is feltett kérdésem ellenére tagadták az érintettek (jegyzőkönyv tanúsítja!), de a vonatkozó dokumentumok ma is bizonyítják nyilvánvaló hazudozásaikat. Az akkoriban illetékes hatóság felé jeleztük is észrevételeinket, de az ügyet szokás szerint szőnyeg alá söpörték.

Az igaz, hogy a „követelő” (utasítom!) levélben forrásként a kórház saját bevételét jelölte meg a polgármester, de az intézmény akkor már likviditási gondokkal küszködött, így OEP pénz használatára is sor kerülhetett.

Az biztos, hogy a kölcsönök többszörösének is lett volna felhasználási helye az intézményben (pl. egy aktuális informatikai fejlesztésre nem jutott 5 milla), de a városvezetőnknek előbbre való volt gazdálkodási botladozásainak leplezése, mint a lejtőre került intézménye megsegítése.

A gazdasági-társadalmi változások kedvezőtlen alakulása ugyan nem a MI PISTÁNK lelkén száradt, de szervilis holdudvara asszisztálásával nem csekély mértékben hozzájárult az egykor szebb napokat megélt intézmény leépüléséhez.

Az egykori 600 ágyas, közel hetven orvost foglalkoztató kórház a megfelelő gondoskodás hiánya és felelőtlen privatizáció eredményeként, ma alig 120 aktív, ill. 250 krónikus ággyal rendelkezik alig több mint egy tucat főállású orvos felügyeletével. Na, ettől biztosan nem javul a járás lakosságának általános egészségi állapota.

Az induló fejlesztést propagáló messiás („kórházmentő”) tevékenységét egy „buzgó” szimpatizánsa ügyesnek titulálta, s már-már csodatevőnek tüntetné fel, de igehirdetését óvatosan kéretik kezelni, hiszen a 2010 évi ígéretesen indult kampány nyilvánvaló kudarca nem olyan régen volt.

Az persze már egy újabb történet, amiről talán majd máskor, esetleg a közeli jövőben!

Ui: Aki netán nem olvasta, egy újabb jó hír!

A legújabb alig egy hetes kimutatás szerint térségünk gazdaságilag és társadalmilag továbbra is egyre jobban fejlődik (évek óta ezt halljuk!). A fejlettségi mutatók szerinti statisztika, Nagyatádot a járások (176) „versenyében” az előkelő 132. helyre sorolja. Na, erre varrjon gombot, aki tud!

A fanyalgóknak csak mellékesen jegyzem meg (sovány vigaszként), hogy a szomszéd várak mögöttünk kullognak (Csurgó 137, Barcs 152).

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr96607509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vörösposztó 2014.08.16. 17:21:16

A kórház helyzetével kapcsolatos második blog tartalma alátámasztja az elsőhöz füzött kommentemben foglaltakat.
Vagyis azért,hogy a kórház ide jutott,elsősorban a kompetens vezető Ormai,másodsorban a szervilis,impotens képviselőtestület a felelős.
Kérdés a blog szerkesztőjéhez ezek után:
A bejegyzés második bekezdése első mondatát,melyben a "polgármester jelöltünk"-ről beszél többes számban,bele kell-e érteni őt is,vagyis az ő jelöltje is a FIDESZ üdvöskéje,a nagyatádi kórház állitólagos megmentője?Mert ha igen,nagy csalódás lenne számomra az eddigi,a témával kapcsolatos két bejegyzés,nem beszélve a hitelességről,bár ez manapság senkit sem érdekel rajtam kivül.
A többi:NO comment.
süti beállítások módosítása