HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

Mi célból? Acélból, „szokták volt mondani” az érthető választ nélkülöző kérdésekre, az ugyancsak értelmetlen, de jól hangzó választ.

Ez lehet a válasz a hónap elején megjelent cikk kapcsán feltehető kérdésre is, melyet a megye hivatali krónikása adott közre a neten, mint uborkaszezon közepén felbontott uborka befőttet netes saláta gyanánt.

Néhány olvasó a reagálásában úgy tett, mind ha értené a választási ciklus kezdetén született írás felbukkanását, de vajmi kevés sikerrel, mert az ismét aktuális kampány ellenére sem érthető az idéző valamint facebook-os megosztó célja (emlékeztető, dicséret, számonkérés,elmarasztalás?).

Akik nem botlottak a történetbe azoknak röviden csak annyit, hogy a megjelent cikk felidézi, hogy a korábbi és jelenlegi kormánypárti polgármester jelölt miként vonta ki kardját az akkori parlamenti képviselőnkkel karöltve a helyi kórház megvédése érdekében. Megvédjük a város kórházát (bezárt gyerekosztály újraindítása, a betegszállítás gyorsítása, stb.), volt az egykori fórum (2010. 09.) jelszava és témája, s bár a jelszó az akkori, ill. jelenlegi polgármester zászlaján is ott virított, de sok víz folyt le az óta a Rinyán, ezért lássuk mi is történt valójában.

A történet sok évre nyúlik vissza, de Ádámot és Évát mellőzve az elején kezdem.

A vonatkozó kordokumentumok (előterjesztések, jegyzőkönyvek) tanúsága szerint még csak csírázni kezdett a gazdasági válság, amikor kórházunk „gyengélkedése” napirendre került a városatyák havi rendszeres fórumán.

Arról nem található feljegyzés, hogy Mutyi Pistánk kivel és miről tartott kulisszák mögötti tervezgető egyeztetést, de „sugallatára” városunk képviselő-testülete 2007. március 12- ülésén azt a feladatot adta a hivatalnak, hogy végezzék el a működtetésbe adás mérlegeléséhez szükséges elemző munkát.

Az áprilisi ülésen aztán az akkori főigazgató tájékoztatója, ecsetelve a kórház helyzetének további romlását (TVK hozadéka, likviditási gondok) mintegy alátámasztotta, megerősítette a városvezetői felvetés szükségességét, időszerűségét.

Ezt követően korábban soha nem tapasztalt huszáros tempóban indult be a hivatott és érdekelt „gépezet”.

A májusi ülésen az ötletgazda már komoly szakmai előkészítésről adott tájékoztatót a döntéshozók részére.

A működtetésbe adás gondolatának alappilléreit a Kató és Társa Kft. korábbi (2005. évi) helyzetértékelése, a Citifund Pénzügyi és Vezetési Tanácsadó szakértői elemzése, valamint a kórházi dolgozók két illetékes fórumán, továbbá a kibővített főorvosi értekezleten megfogalmazott feltételek, felvetett pályázói háttér és garanciák meghatározásai, valamint az akkor még „ismeretlen érdeklődők biztatásai” adták.

A júniusi ülésen már az előírások szerinti menetrendet (vagyonértékelés, pályáztatás mikéntje, stb.) ismertette a polgármester, majd augusztusban beszámolt az elkészült vagyonértékelésről, az eljárási szabályok (hirdetmény, ajánlat értékelés, stb.) előírásáról, valamint a kiválasztott (nyertes) közbeszerzési tanácsadó (Propritus Bt.) személyéről. Szeptemberben a testület elfogadta a nyílt pályázat feltételeit a működtetésbe és vagyonkezelésbe adásra, s jóváhagyta az engedélyezési okiratot, majd októberben döntött a kiírásról.

A következő év januárjában a bejelentkező Allegro Kft. valamint Medical Investments Zrt. érvénytelen pályázata miatt az eljárás eredménytelenül zárult, ezért új felhívás került meghirdetésre. A megjelölt határidőig pályázó Hospinvest Zrt. valamint Medical Ivestments Zrt. vetélkedéséből a hiánypótlás után a bíráló bizottság döntését és a testület jóváhagyását követően (márciusban) az utóbbi került ki győztesen.

A nyertes menyasszonyt a támogatói sokkal szebbre festették, mint amilyen a fátyol alatt volt. A nem sokkal korábban alapított céget milliárdos tőkeháttérrel, kellő szakmai felkészültséggel ruházták fel, de ezekkel kapcsolatos kételyeit, fenntartásait csak a „három testőr” fogalmazta meg, s szavazatával nem támogatta a kórházügy ilyetén megoldását.

Az előkészítés után (áprilisban) a szerződést a rögzített feltételekkel, a győztessel 25 évre megkötötték, majd ezt követően a Városi Kórház és Rendelőintézet intézménye megszűnt. Májusban szerződésmódosítás, júniusban kiegészítés történt, majd augusztusban elfogadásra került a végleges átadás-átvétel.

 Miközben egymást váltották az ügyvezetők a kórház élén, 2009 márciusában, az időközben szárba szökkent gazdasági válságra tekintettel ismét módosították a szerződést, és újabb határidő született az üzemeltetői, illetve vagyonkezelői kötelezettségek teljesítésére.

Bár időközben beigazolódtak a leszavazott aggályok, s egyértelműen nyilvánvalóvá vált, hogy a szerződő fél a kelleténél többet markolt, s kevesebbet fogott, de hathatós érdemi lépés a tulajdonos részéről nem történt.

2008 januárjában aztán megint szembesülhetett az önkormányzat, hogy az újsütetű üzemeltető-vagyonkezelő nem tudta teljesíteni szerződésben vállalt kötelezettségeit. Elmaradt költöztetések, fejlesztések, fizetések után jött a 70 milliós tagi kölcsön mentőöv, majd hosszú csend, s semmi tulajdonosi presszió a választási ciklus végéig.

2011 januárjában aztán az üzemeltető az új testületnek felvázolta a strukturális átalakítási elképzeléseit (Mátrix, stb.), melyet a többségében tájékozatlan, kisebb részben nagyon is tájékozott városatyák egyaránt előremutató kezdeményezésnek, tenni akarásnak minősítve kérdések, aggályok nélkül egyhangúan elfogadtak, és megszavaztak.

Ki olvasta az „első bálos” képviselők közül az előzményeket (szerződéseket), ki nem, nem tudható, de bennfentes (kórházbéli) vezetőjük a bonyolult, de előremutatónak minősített helyzet átmeneti megoldására, jó kompromisszumnak ítélte, a megnyíló új lehetőségek, pályázati sikerek reményében.

A már javában virágzó válság közepette, az intézmény további gyengülésére tekintettel (finanszírozás és forrás elérhetőség csökkenés) áprilisban aztán létrejött a Medical Investments Zrt. 100%-os leányvállalata, a Nagyatád MED Kft.

„A fejlesztési elképzelések elvben kikezdhetetlenek, gyakorlatilag betarthatatlanok” mondta az üzemeltető, „ezért az elképzelt célokat jelentősen ki kell igazítani, hozzá kell igazítani a realitásokhoz”.

Meglátásuk szerint a kiírás óta drámaian romlott a helyzet, s bár legjobb tudásuk szerint irányították a kórházat, de eszközeik, lehetőségeik beszűkültek, kimerültek a működési finanszírozás miatt. A helyzet tárgyalásakor az önkormányzat által korábban a kórházi FB-be (Felügyelő Bizottság) delegált tag, parádésan alakította a néma leventét.

Igaz, hogy a korábbi spekulációs tételek (tervezett több biztosítós rendszer, vizitdíj, kórházi napidíj, pályázati források, stb.) léket kaptak, de kérdem én ismét oly sok év után, hol volt a korábbi nyomós érvként hangoztatott sokmilliárdos „tőkeháttér”? Természetesen csak a pályázó és érdektámogatóik fantáziájában!

„A kórház elvesztése beláthatatlan kockázatokat, károkat hordoz”, mondta az üzemeltető, s felajánlotta a tulajdonosnak, hogy szálljon be, legyen résztulajdonos az újcégben. A testület a javaslatot elvetette, s újabb szerződésmódosítást követően az üzemeltető-vagyonkezelő nonprofit társaságként működött tovább. Az önkormányzat FB. tagját időközben új tag váltotta a megváltozott testületi erőviszonyokra (alpolgármester cserére) tekintettel, de kardja, lobogója neki sem volt.

2012 áprilisában újabb szerződésmódosítás következett (decemberig), mivel a korábbi határidő módosítások ellenére sem került kiürítésre és visszaadásra a 4014m2-es ötvösi, valamint az 1821m2-es Rókus közi ingatlan.

Május 1-től aztán az egészségügyi ingatlan vagyont, majd 2013 júliusától a Kórház-rendelőintézet üzemeltetését is átvette az állam. Ennek következményeként az önkormányzat a szóban forgó ingatlanok értékesítési lehetőségétől elesett. A sorozatos mulasztások többmilliós veszteséget okoztak az egyébként is jelentős kötelezettség állománnyal terhelt önkormányzatnak, s melynek a testület kormánypárti többsége ellenére, ugyan úgy nem akadt felelőse, mint a Bárdos projekt elszálló 300 milliós kötbérének, vagy a kultúr centrumunk kellő körültekintést nélkülöző rekonstrukciójánál keletkezett milliós többletköltségeknek.

Miután a hajó elment a polgármester (április 18. Megy a gőzös..? jegyzetem) még fogadatlan prókátorként „lobbizott” (?) a kórházi dolgozók időközben elmaradt béremelésért, de az idei parlamenti választás során kiderült, hogy a késedelmes hiánypótlás megvalósulása valójában új képviselőnk érdeme, aki az induló kampány alkalmával (miheztartás végett!) a következőket jelentette ki: „Nagyatádnak arra van szüksége, hogy a kormánnyal a költségvetési ciklus idején együtt tudjon szorosan működni. Nagyon fontos, hogy olyan szakembert találjunk és olyan politikust, aki ezeknek a feltételeknek meg tud felelni. A kormánypárt régi-új polgármester jelöltje mindezen feltételeknek maximálisan meg tud felelni”!

 Nos, Tisztelt Polgártársak az elmúlt évek történéseit figyelembe véve lehet értékelni, és ha eljön az ideje, a „kórházmentők” közül választani!

 

 

 

 

 

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr596581187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vörösposztó 2014.08.12. 18:11:03

A nagyatádi kórház agóniája nem az utolsó pár évben kezdődött,hanem sokkal korábban.
Attól függetlenül,hogy ki volt a gazda,vagyis a fenntartó,mindenki csak kivenni akart az intézményből,beletenni senkinek nem volt ínyére.
Bakos Ur által felvettek mellett mondjuk ki világosan és egyértelműen,hogy a nagyatádi kórház csak fejős tehén volt egyesek számára,Ezen "egyesek" közt van az önkormányzat,benne az örök polgármester dicstelen szerepével,benne vannak nyakig azok a kórházi vezetők,igazgatók,főorvosok,akik mondjuk ki,pofátlanul a köz intézményében,a köz eszközeivel,de magánrendelőkbe terelve a betegeket hatalmas összegeket tettek zsebre,miközben ezen gátlástalan magatartásuk felett a mindenkori gazda szemet hunyt.Bizonyára emlékeznek arra z időre,ugy az 1994-98-as,majd a következő ciklusra,amikor volt olyan négy év,hogy öt kórházi főorvos,benne az igazgatóval ott ült a testületben,csak azt nem tudom,hogy minek?A kérdés prózai,megválaszolása nem kevésbé egyszerü:Saját pecsenyéjüket sütögették,egyéni érdekeik érvényesitése végett,és nem a város szolgálatának olthatatlan vágya vezérelte őket.Ormai pedig homokba dugta a fejét,neki kiválasztott közalkalmazottak kellettek a testületbe,akiket pórázon tudott tartani.Itt az "eredménye"
A pénztelenségen,a forráshiányon semmit nem változtatott az,hogy a kórház különféle KFt-ék martaléka lett,a profitérdekelt magántársaságok aztán tovább szivták a kórház vérét,mára olyan helyzet állt elő,hogy a lepukkadt intézmény méltatlan a városhoz.Osztályok szüntek meg,és kerültek el Kaposvárra,az épület állaga olyan,hogy annak rekonstrukciójára legalább 4-5 milliárd kellene,ugyanennyi a műszerezettség kicserélésére,és akkor hol vannak a humán erő, vagyis az orvosok és a középkáderek?Aki csak tehette,elhagyta a kórházat,tehát szakmai háttér lyukas,elöregedett,7O-8O éves főorvosok dolgoznak több helyen.A tulajdonosi változások tehát semmi jót,előbbrelépést nem hoztak a város legnagyobb intézményének,e tekintetben Ormainak elévülhetetlen a bűne.Tudta mi a helyzet,ennek ellenére csak politikai karrierjével,és széke megtartásával törődött.Csak a legnagyobb tisztelettel lehet szólni azokról az egészségügyi dolgozókról,orvosokról,ápolókról,akik ilyen helyzetben még mindig dolgoznak,és a csodában reménykednek.Csodák pedig nincsenek,annál inkább a mások rovására saját pecsenyéjüket sütögető politikai kalandorok,a mindig a húsos fazék körül sündörgők,a mindig talpra esők,a mindenből saját érdekeik szerint hasznot húzók.Az egészségügyi ellátás minden baja,betegsége mint csepp a tengerben megmutatkozik a nagyatádi kórház mai állapotában.Mit lehet kezdeni azzal a megállapitással,hogy a "feljesztési elképzelések elvben kikezdhetetlenek,gyakorlatban betarthatatlanok"Vagyis szép az elv,csak éppen nincs rá pénz.Sajnálkozni,mindig a másikra mutogatnia a bajban mára igazi magyar mentalitássá vált,csak ebből nem lesz sem a kórháznak,sem a betegnek gyógyulása,épülése.
Az pedig,hogy Szászfalvi 2/3-os Ur a FIDESZ helyi üdvöskéjében látja a "megoldás"kulcsát,jól mutatja azt a fontosságként eladott nesze semmi fogd meg jól mentalitást,mellyel hosszú évek,sőt évtizedek óta etetik a szerencsétlen? választót.Ha pedig az az egyetlen és legnagyobb kivánalom,hogy az illető a költségvetési ciklusban szorosan együtt tudjon működni a kormánnyal,annak csak akkor lenne értelme,ha Orbán Viktor egy stadionnal kevesebbet építtetne az országban,és helyette a nagyatádi kórházat hozatná rendbe,mind az épületet,mind pedig a müszaki és humán eszközrendszert értve alatta.
De ez csak vágyálom,a kórház pusztulása napi szinten is érzékelhető,az eddigi üzemeltetők nagy dicsőségére.
süti beállítások módosítása