HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

A médiák napi híradásaiban hallhatunk, olvashatunk esetekről, amik során újságírók, országgyűlési képviselők, stb. által kért közérdekű adatok kiadása ütközött ilyen, olyan akadályba.

Nem egyszer a jogi útra terelés is hiába való igyekezet a törvényileg evidens informálódási lehetőség realizálására. Rétestészta perek sora sem elegendő a helyzet megváltoztatásához, ezért aztán az átlagpolgárnak eszébe sem jut a döntésekhez szükséges tájékozódás e formája. Szavazzunk! Mire? Akármire!

Korábbi jegyzeteim során már említettem, hogy a Bárdos projekt, valamint az elfuserált hulladékkezelési szerződés ügyében kértük az illetékeseket közérdekű adatok, információk kiadására. A Bárdos iskola felújításával kapcsolatos dokumentációk peresített kiadatása közel két esztendeig húzódott, de a „presszióval kikényszerített” kötbérigénylő peres eljárás a felesleges többlet költség ellenére a mai napig nem hozott eredményt. A háromszáz millió forint kötbér úgy kellene csóró önkormányzatunknak, mint a falat kenyér, de valamilyen oknál fogva (vajon milyen oknál?) nem akaródzik az ügy végére pontot tenni. Megy a maszatolós időhúzás, hogy majd a feledés homálya „megoldja” az ügyet.

A hulladékkezeléssel, pontosabban a díjakkal kapcsolatos közérdekű adatok kiadását a szerződő felek (mind a szolgáltató, mind az önkormányzat) megtagadták.

A szolgáltató esetében illetékes bíróság az üzleti titok, magán cég, stb. indokokkal visszatartott adatok kiadásának kötelezettségét tárgyalás nélkül rendelte el.

Az önkormányzat esetében illetékes bíróság több mint fél éve tárgyalgat a szolgáltatóéval azonos témában, s a májusi újabb tárgyalás sem biztos pont az ügy végére. Ki érti ezt?

Mivel a vagyonnyilatkozat is a közérdekű adatok kategóriájába tartozik, ezért aztán néhány újságíró, képviselő, stb. tájékozódási céllal kikérte néhány polgármester, neves politikus vagyonnyilatkozatát.

Volt, akinek kiadását a peresítés ellenére megtagadták (pl. Felcsúton) s volt, hogy a kiadott nyilatkozat átvizsgálása során észleltek több esetben fehér foltokat, téves adatokat.

Törvény ide, törvény oda, a mulasztások valamennyi esetben következmény nélkül maradtak.

A piaci verebek csiripelésére kíváncsiságból öt évre visszamenőleg kikértem polgármesterünk vagyonnyilatkozatát. A korábbi adatigénylés megtagadására tekintettel újabb vonakodásra számítottam, de a kért információ időben megérkezett.

A történtek után érdeklődéssel várom a bíróság májusi döntését, mert még is csak furcsán veszi ki magát, hogy a személyes adatok megismerhetők, de a város minden lakosát érintő díjszabási, ill. számlázási adatok visszatarthatók.

Bár a facebookon többen is közreadták, de ha valaki nem hallotta, nem olvasta, pénteken felavatásra („átadásra”) került a felújított művelődési ház. Egyelőre csak megtekinthető, de remélhetően hamarosan birtokba is vehető a körülményesen megújult intézmény.

A korábbi héten felszállt a füst, s végre van felelős vezetője a fürdők intézményének. Most már csak jó idő, sok vendég és még több bevétel kell a zavartalan működéshez.

A kórháznál is felszállt némi füst, na, nem azért mert FŐ az egészség, hanem mert ott is készül a kondérban az „új vezérkar”. A „kormozási” kísérletek miatt a füst színe azonban nem felel meg az előírásoknak, s ezért nincs még végső eredmény. A döntéshozók elfoglaltságára tekintettel csekély az esély, hogy a munka ünnepére béke lesz az olajfák hegyén, de az új parlament és kompetens intézménye felállását követően pont kerülhet ezen ügy végére is.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr26095030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vörösposztó 2014.05.04. 09:17:03

A legutolsó téma,valamint az előző/Megy a gőzős I-II/olyan,távolinak tünő,de rendszerében összefüggő következtetéseket vetnek föl,melyeket meg kell ismernie annak,akinek az érzékszervei,benne a füle és a hallása jó,és a fejét elsősorban nem kalaptartónak használja.
Amit a blogiró a konkrét nagyatádi viszonylatban feszeget,sőt jól bemutat,a helyi hatalomgyakorlás beteg,eltorzult voltát mutatja,lényegében letérképezi az országvezetés módszereit, a hatalomgyakorlás praktikáit,amelyet sokan az un."vezérdemokráciának" irnak le.Nagyatádon is a "kedves vezető" kizárólagos hatalomgyakorlása demokratikus választással alapozódott meg,ezek után senki ne csodálkozzon azon,hogy a neki kiszolgáltatott lakájok hada,és azok holdudvara megteremtette a nagyatádi "modell"-t,már ami a virtuális önkormányzatot illeti.
Szegény megboldogult Hofi Géza-aki a Kádár korszakban a hivatalos bohóc dicstelen szerepéért eladta kiváló képességeit-találóan legyezte meg egy izben,hogy a" magyar ember nem is boldog,ha nem szaros a szája".Ebben benne van a tömény valóság.
Mivel vélhetően sokan olvassák a blogot,de jóformán senki nem akar vagy nem mer hozzászólni,legyen itt közreadva Noam Chomskynak,a hires amerikai,köztiszteletben álló filozófusnak a tömegek agymosásáról,a politikai vezetőkről vallott "tizparancsolata",melyek saját kutatásainak megállapitásait tartalmazza:
1./Az állampolgárok figyelmét másod-és harmad rangu problémákkal kell elfoglalni,hogy a valódi szociális gondok ne jussanak eszükbe.
2./Az állampolgároknak ugy kell tekinteniük a politikai vezetőikre,mint a nemzet megmentőire.
2./Az irányított sajtónak azon kell munkálkodnia,hogy egy olyan kormány/önkormányzat,ez utóbbi tőlem!/ képét vetitse a lakosság elé,amely minden erejével azért küzd,hogy a jövőt biztonságossá tegye.
4./A nemzetet meg kell győzni,hogy az éppen aktuális kellemetlenségek kizárólag a szebb jövőt szolgálják.
5./Az embereket le kell szoktatni a gondolkodásról,s arról,hogy a történésekben felfedezzék az ok-okozati összefüggéseket.
6./Minden adandó alkalommal az emberek érzelmeire kell hatni,nem a racionális gondolkodásukra.
7./Az embereket a lehető legnagyobb tudatlanságban és müveletlenségben kell tartani,mert igy nem lesznek motiváltak magasabb célok megvalósitásában.
8./Az állampolgárokat el kell zárni az objektiv,korrekt és teljes tájékozódás valamennyi forrásától.
9./A polgárok mint önálló személyiségek a legártalmasabbak a hatalomra,ezért erősiteni kell bennük a nyájszellemet.
1O./A megfigyelés teljes kiterjesztése annak érdekében,hogy az állampolgároknak ne maradjanak titkaik.A hatalomnak arra van szüksége,hogy jobban ismerje az egyént,mint ahogy önmagát ismeri.Mindez azonban a legnagyobb titokban kell tartani.
Nos tisztelt nagyatádiak,most már csak körül kell néznünk,hogy demokráciában vagy diktaturában élünk jelenleg...
süti beállítások módosítása