HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

Megyei lapunk a körzeti választási iroda tájékoztatóját megosztva olvasóival, közreadta a 2. számú választókörzetben elfogadott országgyűlési képviselő jelöltek névsorát. A lista szerint a rendszerváltás óta soha nem tapasztalt létszámú (21 fő) jelölt száll harcba a körzet parlamenti képviselő helyéért.

Témaindító január 29-i jegyzetemben a választási lehetőség csökkenését prognosztizáltam, de úgy látszik az új választási törvény adta pénzszerzési lehetőség túlzottan is felkeltette a potyalinót kedvelők figyelmét. Miután a jelöltállítás kritériumai között nem szerepelt a „kalandorok kíméljenek” feltétel, ill. felszólítás, ezért olyan meglepően nagy a tolongás. Lupus in fabula (Ne fesd az ördögöt a falra, mert megjelenik) mondja a közmondás, s bár korábban emlegettem ugyan, de ha árnyéka fel is bukkant, azért még nem jelent meg. Az Atádi jelölteket hiányolva jeleztem, hogy ha a trend nem változik, akkor a környező falvak valamelyikének jelöltje (volt már ilyen!) lesz városunk képviselője. Nos, a vártnál több jelölt ellenére sem kell aggódnunk, mert képviselőnk, ha nem is Atádi, de továbbra is városi lesz.

A porondra lépett újdonsült pártok könnyűnek találtatott jelöltjei, a választást követően a pénztárhoz járulva visszafizethetik a könnyen megszerzett millát. A zsákmányból esetlegesen csak azok a jelöltek részesülhetnek, akiknek pártja az előírt országos listaállítás alapján elnyerik a százmilliókat, melyből „kárpótolhatják” vesztes jelöltjeiket. Természetesen ez is kutyavacsora a leszerepeltnek, mert az indítója a teljesítmény értékelése alapján bárkinek kimondhatja a verdiktet; paripa pimpili a popódba!

A listát elnézve a jelöltek döntő többségét az elmúlt évtizedekben sehol nem észleltem a közéleti terepen, de ugyebár egyszer el kell kezdeni, s ha már lúd, legyen kövér, s kezdjük mindjárt parlamenti székkel. Nosza rajta, sok sikert a megmérettetéshez. A kampány ugyan már javában tart, de csak egy-két jelölt hallható, s valószínű a későbbiekben is így marad. Kecsegtető ajánlatot nagyon keveset hallani. Se 13, 14. havi nyugdíj, se pulykapénz vagy ingyen repülő. Úgy látszik ennyire szegény az eklézsia, hogy még ígéretekre sem telik. A korábbi bőséges nem teljesült ígérethalmazt most hagyjuk.

A zászló, vagy legyen inkább barométer, a jelenlegi kormánybiztosnak áll, s mindent mérlegelve a legesélyesebb, s legalkalmasabb befutó. Ez furcsán hangzik korábban kifejtett álláspontomra tekintettel, de a mérlegelések során nem hagyhatók figyelmen kívül az elmúlt években viselt tisztségek, megszerzett gyakorlati (politikai, szakmai) tapasztalatok, melyek nem elhanyagolható helyzeti előnyt biztosítanak egy jelöltnek.

Ahogy a lóversenyeken (bocsánat a hasonlatért) úgy ennél a futamnál sem kizárt és benne van a pakliban a bukás lehetősége is, s ez minden jelöltre érvényes. A körzetünk még mindig szociba hajló, de a korábbi produkciók miatt a bázis erősen erodálódott, s a választók az elmúlt ciklusok tapasztalatai szerint egyre inkább szeretnének a győztesekhez tartozni.

Győzzön hát a jobbik, mondják az egyre gyarapodó internetes szimpatizánsok, de bármilyen meglepően jó eredménnyel is zárnak, győzelmüknek e körzetben jelenleg nincs realitása.

A körzetünk jelöltjeit nem a parlamentbe szánja gazdájuk, csupán töredékszavazat szerzése a feladatuk a tényleges kiválasztottak számára. Meglepetések a múltban is előfordultak e területen is, s most sem kizárt, de csekély az esélye.

A hallgatag sokaság reakciója kiszámíthatatlan. Mik jöhetnek még a Simon-ügy és „Zusi” után? Milyen lesz a részvételi arány? Mennyire zavarja meg a választókat a hosszúra sikeredett szavazólap?

Egy szó, mint száz, a „demokráciát” e területen nem hiányolhatjuk, mert van választék bőven, nem úgy, mint az átkosban. A helyzet tehát változatlan, LEHET VÁLASZTANI!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr405853275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása