HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

Előző jegyzeteimben már hiányoltam a képviselők kellő figyelmét az előterjesztések és azok mellékleteinek tanulmányozásakor, de a gyengéd célzások hatástalanságára tekintettel ezúttal konkrétan kell a kérdést feltennem. A testületi-üléseket megelőzően a napirendi pontokhoz kapcsolódó, nyomtatásban kiküldött előterjesztéseket elolvassák a városatyák, vagy arra várnak, hogy az előterjesztő ismertesse kellő magyarázatokkal annak tartalmát? Nem tudom kinél mi a helyzet, de meglátásom szerint a többség nem veszi a fáradtságot, hogy elmélyüljön az anyagokban, mi több, egyesek még az átlapozástól is megkímélik magukat.

A napirendek élén sorra kerülő költségvetéssel kapcsolatos előterjesztések hosszúak, nehezen emészthetőek, s értelmezése némi konzultációt is igényelne. Ez eléggé strapás, s a téma amúgy sem éri el a többség ingerküszöbét ezért nem csoda, hogy a napirendek végén lévő előterjesztéseknek már cseppnyi figyelmet sem szentelnek. Több mint valószínű, hogy néhány kivételtől eltekintve bele sem kukkantanak, csak megnyomják a jóváhagyó gombot.

A legutóbbi ülés  tájékoztatóit is valószínűleg mellőzték, mert elolvasás esetén bizonyára felvetődött volna néhány közérdekű kérdés. A szeptemberi ülésen felmerült, hogy a hulladékos szolgáltatóval történt egyeztetések nem igazán sikerültek, s szokás szerint többnyire a polgármester volt az érdemi tárgyaló.

A decemberi előterjesztésben közel sem a szeptemberben elfogadott és meghirdetett elvek szerint tálalta az anyag a tervezett szerződésmódosítást, s a polgármesteri tájékoztatóból kiderült, hogy ismét személyesen tárgyalt a szolgáltató képviselőjével. Mivel a tájékoztatót kérdés, észrevétel mellőzésével fogadták el, így valószínű, hogy egyetlen képviselőben sem merült fel a miért négyszemközt, miről, és hogyan tárgyaltak a döntéshozók mellőzésével.

A jegyzői tájékoztató is tartalmazott a témával kapcsolatos részinformációkat, de annál sem merült fel egyetlen kérdés, észrevétel, s egyhangú volt az elfogadó gombnyomás.

Senki nem volt kíváncsi rá, hogy ugyan már milyen közérdekű adatok kiadásának megtagadása miatt áll ismételten perben a korábban ez ügyben már pervesztes önkormányzat? Mire kíváncsi már megint a korábbi pernyertes s ismét felperes dr. Barbalics István?

Senkit nem érdekelt, hogy a Kúria miért ítélte peren kívüli eljárásban alaptalannak az AJB (Alapvető Jogok Biztosa) a testület hulladékos rendelete ügyében törvényellenesség megállapítására irányuló indítványát.

A jegyzői tájékoztató jelezte, hogy Nagyatád Város Önkormányzata felperesnek a ZÁÉV Zrt. alperes elleni kötbér megfizetése iránti perében a Kaposvári Törvényszék előtt szünetelő peres eljárás folytatását kérte.

Emlékezzünk vissza! A Bárdos iskola átadását követően városvezetőnk kijelentette, hogy a pénzügyi elszámolás megtörtént, minden és mindenki ki lett fizetve. Majd ezt követően bírósági per lett a projekt közérdekű adatai kiadásának elmulasztása miatt. A bíróság kötelezte az önkormányzatot a dokumentumok kiadására, s nyögve-nyelve elindult az egyébként jogos kötbérigény iránti per is. Az indítást követően szakértői elbírálásra hivatkozva a per felfüggesztésre került, s az újraindítást a múlt hónapban kérte a felperes önkormányzatunk.

A tájékoztató kapcsán senki nem kérdezte meg az illetékest, hogy az elmúlt hosszú hónapok alatt mi történt a háttérben. Mennyibe került és milyen eredménnyel zárult a felkért szakértői csoport vizsgálata? Mi a jogi alapja az alperes kivitelezőnek a 200 milliós viszont keresete benyújtásának?

A testületi tagok figyelmetlenség, érdektelenség, nemtörődömség, vagy ki tudja mi miatt nem tették fel az egyébként okkal felmerülő kérdéseket. Úgy gondolják, hogy amiről nem beszélünk az nincs?

Miután a kormányzati konszolidáció eredményeként elkerüli városunkat a pénzügyi tornádó, a helyzetet megnyugtatónak ítélve elégedetten hátradőlve eredményesnek minősítik testületi munkájukat.

Személyesen bizonyára profitáltak három éves tevékenységük során, de a város adósságának jelentős csökkenése mellett az önkormányzat vagyona is jelentősen megfogyatkozott, s az irányítás is „idegen” kezekbe került.

Mondhatnánk, hogy a történtek a város hasznára válnak, de mint tudjuk a puding próbája az evés, s még csak az első falatoknál tartunk.

Legyen szerencsénk, s újabb és újabb hitelekkel vészeljük át az elkövetkező, könnyűnek nem ígérkező éveket, míg eljő a Kánaán. Bizakodjunk, hogy az időközben eltávozó ifjú polgáraink hazatérjenek, s kifizessék a város fennmaradása érdekében, a jelenlegi generáció által örökségül hagyandó adósságot.

Ha másképpen alakulnak a dolgok, legfeljebb néhány évtized múlva az akkori lakosok ismételten kezdeményezhetik a település városi rangra emelését, s kellő létszám esetén a MI PISTÁNK, mint újból megválasztott polgármester elmondhatja majd, hogy immáron negyedszerre lett város Nagyatád.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr815729784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vörösposztó 2014.01.05. 10:40:36

Bizony nem költői,hanem nagyon is valóságos kérdéseket feszeget a blogiró,mi több,a képviselők felkészületlensége,hova tovább-mondjuk ki-alkalmatlansága legalábbb is többségük esetében ez már közel husz éve,Ormai regnálása óta igy van.
Egyszerüen megdöbbentő,a választók számára pedig-hiszen élő,egyenes adásban láthatják a tesze-toszaságukat,alkalmatlanságukat,elvtelen gombnyomogatásukat-pedig nyilvánvaló ténynek kell lennie,hogy azok,akik ilyen szervilis módon kiszolgálják a volt KISZ,illetve MSZMP funkcionáriusból lett polgármestert,önmagukról állitanak ki bizonyitványt,amely bizony hitvány.
A képviselők felkészületlensége,tájékozatlansága nem ujkeletü.Emlékezzünk vissza mondjuk a második-1994-98 közti-ciklusra,amikor a kórházigazgatóval az élen öt! orvos/főorvos?/ült a testületben,mely ugyan önmagában nem lett volna baj,de az már igen,hogy nem is egyszer előfordult,hogy főorvos Uram,nem is titkolva,éppen a rendelőből jőve,fehér köpenyben "betévedt" a testületi ülésre,hóna alatt a felbontatlan,nagy csomaggal/ez volt a testületi anyag/,és ott,mindenki szeme láttára bontotta,tépte fel a csomagot,vagyis halvány fingja nem volt arról,hogy mi van benne,nemhogy elolvasta,vagy-horribile dictu-felkészült volna az előtertjesztésekből.Az ilyen képviselőktől mit lehet várni?Semmit.Ezek semmibe veszik a választóikat,a megbizatásukat,de ennél talán fontosabb az,hogy saját önmagukkal szemben sincs semmi önbecsülésük,tartásuk,csak madzagon rángatott eszközök Ormai kezében,aki nagy valószinüséggel nemhogy lenézi,de talán meg is veti őket,hiszen információban/mely a hatalom egyik fontos eszköze/,eszközökben és pozicióban messze fölöttük áll,ezt minduntalan nyilvánosan is érezteti velük,alázza,gyalázza őket beszólásaival,képviselőtársai iránt-az előbbiekből következően-semmiféle tisztelettel nem viseltetik.Igy könnyü Ormainak,gyakorlatilag semmilyen valódi testületi kontroll alatt nem áll,mindenhol egyedül tárgyal,és a balga társaság kérdések nélkül nyomja a gombot,minden tájékoztatóját kritikátlanul elfogadja.
A képviselőtestületbe a legkülönfélébb felkészültségü,tudásu,tájékozottságu,foglalkozásu emberek kerülnek be,a pártok jelölése alapján,ez eddig rendben is van,de felteszem a nem költői kérdést,hogy ezen semmittevők vajon miért vállnak köztisztséget,mi motiválja őket,miért jelennek meg felkészületlenül az üléseken,és nem néznek néha tükörbe?Igy lényegében a polgármester,a jegyző,és ezáltal a kinevezett apparátus mint farok csóválja a kutyát,a testületet,és azért irtam,mondtam már sokszor,hogy ez nem egy valós,hanem virtuális önkormányzat,éppen forditva müködik,mint ahogy kellene.Persze kifelé,formailag minden rendben,ezért is dicsérheti meg őket,buksi fejüket megsimogatva Ormai,hiszen készséges kiszolgálói mindannak,amit tesz,nem kell tartani attól hogy a "tökös" testület bármikor is elszámoltathatná nemcsak politikai,hanem elsősorban közjogi értelemben.
Ebből következően a gombnyomogatók "döntésével" meghozott testületi határozatok pro form rendben vannak,de a valódi hatalom a polgármester kezében van,aki bármikor a megszavaztatott határozatok mögé bujva,azt a lakájok orra alá dugva pofátlanul hivatkozhat arra,hogy hisz Ti szavaztátok meg,mit ugráltok most?Ennél kényelmesebb,félmilliós fizetésü/egyéb előnyőkről ne is beszéljünk/ állása nincs senkinek a kisvárosban.Ez az igazi nagyatádi önkormányzati modell,csak igy tovább kedves lakájaim!-gondolja a porondmester,és mondjuk ki,igaza is van.
Most már csak egy kérdés kivánkozik ide:Vajon kötelező-e képviselőnek lenni?Jól tudjuk Simicska óta szabadon, a hülyeség alkotmányos jog,azt már én teszem hozzá,hogy nagy az Isten állatkertje....-és 2O14?
süti beállítások módosítása