HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

Előző jegyzetem egyik kommentelője feltette a nem költőinek szánt kérdést, van e értelme, foganatja, érdekli e  a helyi közéleti kérdések feszegetése a lakosságot?

Nos, osztom polgártársam közreadott őszinte véleményét, s magam is egyetértek helyzetértékelésével, de mindaddig kitartok „tudósításaim” mellett, amíg az érdeklődés szintje megmarad a mai, ill. korábbi mértéken, s továbbra is várom a lakossági megnyilatkozásokat minden közérdekű kérdésben.

Június 26-i (Kukát kukára halmozni) július 2-i (Untauglich!), szeptember 25-i (Kit képviselnek?), valamint az október 8-i (Az alagút vége?) jegyzetemben, s ezeket megelőzően is már sokszor ecseteltem a hulladékkezelés körüli anomáliákat, de a téma nem hagyja magát levenni a napirendről.

A szeptember 26-i soros testületi ülésen ismét napirendre került a múlt év elején elszabott önkormányzati rendelet revíziója. Azt ígérték, hogy: „a novemberi ülésre hoznak egy kész rendeletet, mely egy érdemi díjra vagy kedvezményekre vonatkozó konkrét javaslatot tartalmaz”. Előzetesen azzal is kecsegtették a nagyérdeműt, hogy a korrekció során lehetséges az 50 l-es edényzet, valamint a kétfős háztartások kedvezményének visszaállítása is.

Amint azonban a csütörtökön aktuális testületi ülés vonatkozó előterjesztése mutatja, a megkésett madzagról lemaradt a méz, pontosabban az újabb szerződésben várhatóan ismét a szolgáltató érdekei, ill. akarata érvényesülnek, mert a testületünk érdekérvényesítő képessége továbbra is a nullával egyenlő.

Részben érthető, mert eléggé beszűkült a mozgástér. A beígért és várva várt kormányzati segélycsomag ugyan megérkezet, de a reméltnél jóval soványabbra sikeredett, s a szolgáltatónak változatlanul sok tízmillióval tartozik a város (mellesleg a szomszéd várak sem voltak az alkudozásnál sokkal jobb helyzetben).  

A tervezett új verzióban már nincsen szó 50 l-es edényről (Marcaliban, Nagykanizsán, stb. ma is van), s a kétfős háztartások sem kapják vissza a korábbi kedvezményt. Az egyfős háztartásoknak tervezett 1000 Ft-os támogatásnöveléssel sem érik el a korábban biztosított, majd eltörölt 50%-os kedvezményt.

„Legyen kisebb edényzet minél előbb. Lépjünk előre. Fejezzük ki azt a kifejezett akaratunkat, hogy Nagyatádon érvényesítsük a kisebb edényzet bevezetését. Keressük meg a szolgáltatót, hogy a gyakorlati megvalósítást készítse elő. A testület egyet ért azzal, hogy Nagyatádon a lehető leghamarabbi időpontban 120 literesnél kisebb edény (szóvivői kiegészítés; 50 l-es!) kerüljön bevezetésre. Ez a képviselő testület akarata, EZT AKARJUK!” Jelentette ki harsányan a polgármester, (s nem a polgári frakció) ez év júliusában, majd „halkabban” szeptember 26-án.

Miközben a szomszéd várak sikeresen vívták meg csatáikat a szolgáltatóval, s csikartak ki jelentős engedményeket, addig városatyáink sokadszor maradtak alul az alibi „küzdelemben”.

Mi történt a kulisszák mögött? Mi változott a júniusi „megvilágosodás” óta?

Nos, valójában semmi, és mégis száznyolcvan fokos fordulatot vett a történet. Mint már korábban is jeleztem az önkormányzatunk vonatkozó hulladékkezelési rendelete ügyében beadvánnyal fordultam az AJB-hoz (Alapvető Jogok Biztosa). Az „Ombudsman” a lefolytatott vizsgálatot követően a Kúriánál kezdeményezte a rendelet egyes rendelkezéseinek megsemmisítését, tekintettel arra, hogy azok ellentétesek a hulladékokról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény rendelkezéseivel.

A Kúria határozatát még nem olvashattam, de a hivatalunk jogtanácsosának két ülés közötti peres ügyekről szóló tájékoztatójából mindannyian értesülhettünk, hogy a Kúria az AJB indítványát - mint alaptalant- elutasította. Az indok még nem ismert, de érdekes lehet, mert egy korábbi precedens értékű eset ismétlődéséről van szó, s korábban az AJB mellett az Alkotmánybíróság is a kifogásolt önkormányzati rendelkezések megsemmisítése mellett döntött.

A korábbi eset óta bekövetkezett időközi törvényi változások az esetünkben kifogásolt rendeleti rendelkezéseket nem érintették, ezért kíváncsian várom a Kúria „magyarázatát”.

Ha jobban belegondolok, egy lényegtelennek tűnő, de úgy néz ki nagyon is lényeges változás még is csak történt, ill. történik, mert a jelenleg többségében „idegen” kézben lévő szolgáltató cégek (ill. a szolgáltatás) a kormányzati célkitűzéseknek megfelelően „állami” kézbe kerülnek, s ez megváltoztatja a leányzó fekvését.

Ezek után a tisztelt lakosságnak be kell érnie a rezsicsökkentéssel?

Várhatóan igen, mert ezután nincs itt helye semmiféle szolgáltatás arányos díjfizetésnek, holmi edényválogatásnak, ilyen-olyan kedvezménynek. Tetszik, nem tetszik így döntöttek a képviselőink, oszt jó napot.

 

Ui: A postaládámból most esett ki egy (talán karácsonyi ajándéknak szánt) méltányosnak tűnő hulladékszállítási számla. Csak az esetlegesen elaléló és ez által figyelmetlenné váló polgártársak lelkesedését kívánnám mérsékelni. A számla bár „negyedéves” de a csekk csak kettő havi díjról szól, mert december 1-el a korábbi szolgáltató elköszönt (és „végszámlázott”), tekintettel arra, hogy a hó elejétől a Viridis-Pannonia Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. az új szolgáltató! A decemberi díjat a jövő évi első számlával már az új cég postázza majd.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr455697576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása