HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

Rég várt levelet hozott a hét elején a postás, melyben az Alapvető Jogok Biztosa értesít a beadványommal kapcsolatos vizsgálat eredményéről.

Mint azt már korábbi fél tucat bejegyzésemben ecseteltem, a képviselő-testület 2012 márciusában jóváhagyott új szilárd hulladék kezeléséről szóló rendelete ügyében júliusban az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához fordultam beadványommal. Tettem mindazt azért, mert észrevételezéseim (közmeghallgatás, blog jegyzetek) süket fülekre találtak, s a vonatkozó előírások ismeretében szent meggyőződésem volt, hogy a testület nem csak közérdekeket sértett.

A vizsgálat eléggé elhúzódott, s már-már eredménytelenül záródott volna, ha időközben nem jelzem a vizsgálódók felé, hogy a hivatalunktól kapott információik elavultak, s az új helyzet jelentősen megváltoztatta a leányzó fekvését, illetve az aktuális rendelet megítélését.

Az AJB. újabb tájékozódás és tények alapján a vizsgálatot befejezte, melynek eredményeképpen a Kúriánál kezdeményezte Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének a szilárd hulladék kezelésével kapcsolatos közszolgáltatásról szóló 10/2012. (III. 30.) számú önkormányzati rendeletének más jogszabállyal való összhangjának felülvizsgálatát. Kezdeményezte továbbá az önkormányzati rendelet egyes rendelkezéseinek megsemmisítését, tekintettel arra, hogy azok ellentétesek a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény rendelkezéseivel

A csütörtöki (szeptember 5. soros) ülés napirendjei között a fentiekről a városi honlap szerint nem lesz szó, így ismét a képviselők lesznek az utolsók, akik a fentiekről értesülnek ugyanúgy, mint a legutóbbi ÁSZ jelentés esetében.

Az előterjesztő ismeri a képviselői mentalitást (miszerint az előterjesztéseket nem, vagy nem kellő alapossággal tanulmányozzák át), ezért a 10. napirendi pontban (beszámoló a lejárt határidejű határozatok /182/2013. VI. 27./ végrehajtásáról) „elrejtette” utalását, s egyben megmagyarázza, hogy a felülvizsgálatra a vonatkozó törvényi változások (nem az AJB, ill. a Kúria!) miatt kerül sor.

Aki júniusban odafigyelt a témára az emlékszik még, hogy az előterjesztő tett még egy kísérletet a 80 l-es edény bevezetésére a 120-as helyett (engedve az időközi felháborodás keltette „nyomásnak”), de a jegyzői érv („azért mert a 80 l-es edény szabványos”!) gyengének bizonyult s a testület az 50 l-es mellett tette le a voksát (érthetően, hiszen évtizedek óta szabványos volt, s ma is az). Az ülést megelőzően a témában magam is kifejtettem „felvilágosító” véleményem (VI. 26. Kukát kukára halmozni?), s nem kizárt, hogy az is befolyással volt a döntéshozókra.

A fentiek kapcsán eszembe jutottak a legutóbbi soron kívüli ülésen elhangzott vélemények, kijelentések, amelyek némelyike felkeltheti a választópolgárok érdeklődését;

1.       Képviselő alpolgármester: „Egy nagyon jó, szakmailag megalapozott jó pályázatot látunk. Én azt gondolom, hogy egy olyan szakmai múlttal támogatandó. Viszont van itt ez a technikai malőr, amin nem szabad átsiklani. Vizsgáljuk felül ezt a körülményt, és a jelenlegi pályázatot érvénytelenítsük”.

2.       Polgári képviselőcsoport vezetője: „A testület nem engedheti azt meg magának, hogy bármilyen jogilag bizonytalan dologban szavazzon, és esetlegesen törvénytelenségbe belecsússzon. Bizonytalanságot keltett bennünk, s javítaná a testület presztízsét, ha kormányhivatali állásfoglalást kérnénk.  Javaslom a kormányhivatali állásfoglalás kérést, és utána szavazzunk”.

3.       Polgármester: „Nem figyeltetek. Felelőtlen a FIDESZ képviselő csoportja. Nincs szükség állásfoglalás kérésre. Nagyatád Város Képviselő-testülete önálló autonóm szervezetként végzi munkáját. Nincs bizonytalan helyzet”.

4.       Polgármester: „Mi vagyunk Nagyatád képviselő-testülete. Nehogy már az interneten más irányítsa a testületet. Minket a nagyatádiak küldtek ide, nem egy újságíró. Véleménye lehet bárkinek, de a jegyző állapítja meg, hogy törvényes e valami, vagy nem”!

Figyelemre méltó kijelentések. Ez idáig szó nem esett a testület presztízséről, miközben korábbi „necces” ügyekben egyszer sem adtak hangot kételyeiknek, jogi aggályaiknak.

A történtek és elhangzottak szerint minden bakiért a jegyző a felelős. Nem kiáltott rendőrért a hulladékos rendelet jóváhagyása, a Bárdos projekt „kurta” lezárása, a Művelődési Ház „mutyi szagú” felújítása, az igazgatói összeférhetetlenség bejelentése, s még ki tudja milyen „necces” ügyek alkalmával.

Az ukázokat osztó polgármester, az alul informált döntéshozó testület nem felelős a történtekért, csak a pályázó a ludas, mert az összeférhetetlenség bejelentése (és hallgatólagos jóváhagyása) után nem átallott tovább „vállalkozni”.

Szép kis vircsaft, mondhatom, de nézzük mi várható. Ha a kulisszák mögötti egyezkedés eredménnyel zárul, akkor holnap (vagy a jövő héten) ismét terítékre kerül a „TV igazgató” személyének kérdése. Ha kielégítő ajánlatok kerülnek a serpenyőbe, akkor maradhat a régi vezető, de kenyértörés esetén visszatérhet a „parkolóban” várakozó volt igazgató idegenbe szakadt egykori kolléganője. Ezzel az esetleges váltással nem biztos, hogy jobb lesz az intézmény működése, de a kiegyensúlyozott tájékoztatásra egész biztosan keresztet vethetünk függetlenül attól, hogy a jelenlegi média egyensúly is „necces”.

Alapjában véve a racionalitásnak ellentmond a jelenlegi kettősség (Kaposvár TV és Somogy TV), és a fúziónak, vagy integrációnak már a ciklus elején be kellett volna következnie, de a gátló tényezők még erősebbnek bizonyultak. Az időközben kialakult új helyzet (megye leépülése, költségvetés szűkülése) jövő évi választások után kikényszerítheti a takarékosságot, s a felszabaduló humán erőforrás feleslegnek mozgástér kell. Ki tudja, mit hoz a holnap, s lépni akkor kell, amikor helyzet van. Nos, Nagyatádon most van itt az ideje a „mulasztások” pótlásának, ezért ásta ki a csatabárdot felsőbb parancsra a megtáltosodott civil frakció.

Főhet a feje a MI PISTÁNK-nak, hogy mivel tudná jobb belátásra bírni az ez idáig tenyeréből eszegető, s hirtelen renitenssé váló, és ezúttal fegyelmezetten összezáró polgári képviselő csoportot.

Egy biztos, hogy a korábbiaktól eltérően ezúttal bármelyik „jelölt” győz, az intézmény vezetője mindenképpen nagyatádi lesz.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr665494588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása