HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

Azzal nem ért egyet? Na és, mondaná Horn Gyula. Ez is egy vélemény, szokta volt mondani polgármesterünk annyi éven át, de a szavazzunk felszólítása ezúttal teljesen értelmetlen, hiszen ahogy elhangzott, a kocka el van vetve, „a javaslat a tankerülettől már elment a Klebersberg központba”.

Az értelmetlennek tűnő bevezetés az előző jegyzetem folytatása, a május 16-i soron kívüli testületi ülést követően. De kössük csokorba a történteket.

Az ultimátum miatt halaszthatatlanná vált tankerületi előterjesztés semmilyen szempontból nem ütötte meg a polgármester, illetve a csonka testület elvárási szintjét.Ahogy az várható volt, az előterjesztőnek valamint a Klebersberg központnak írt „vélemény” a polgármester véleménye lett („álláspontom egyértelmű”), bármennyire is igyekezett azt a holdudvar érvek nélkül támogatni.

A tankerület, ha formalitásból is, de véleményezést kért a képviselő-testülettől, és nem Ormai Kuno féle újsütetű oktatáspolitikai koncepciót. Helyette mi történt?

Az Oktatási Kulturális és Sport Bizottság előzetesen megtárgyalta, s közben meghallgatta a tankerület vezetőjét, majd egyhangúan elfogadta a polgármester határozati javaslatát, mely nem ért egyet az összevonással, és nem támogatja.

A bizottság elnöke, az egyhangú szavazást követően nem tartotta szükségesnek, hogy egy ilyen fontos napirend képviselő-testületi tárgyalásán is megjelenjen, s kifejtse a szakmai bizottság álláspontját, a sajátjáról nem is beszélve. A hab a tortán, hogy az elnököt tisztségébe választó „tréfás kedvű” polgári frakció egyetlen képviselője sem jelent meg az ülésen, így borítékolható volt a polgármesteri álláspont diadala.

A korábban magukat polgári oldalhoz tartozónak vallók „A királynét megölni nem kell félnetek jó lesz” típusú kétértelmű mondatokkal igyekeztek lojalitásukról biztosítani a polgármestert és egyúttal „támogatni” a tankerületi koncepciót.

A kritikai észrevételek során elhangzott, hogy érdemi döntést hozni nem lehet, mert kevés az információ, részletesebb adatok kellenének, nincs hatásvizsgálat, előkészítetlen, hiányos, elégtelen, felháborító, egyszerű ötletezés, melynek továbbvitelét semmi nem indokolja. Nem tudni miért az összevonás, mi a célja, egyetlen indoka sincs az átszervezésnek, stb. stb.

Polgármesterünket időközben küldetéstudattá alakult hivatástudata arra inspirálta, hogy óriási veszéllyel, súlyos következményekkel riogatva a hallgatóságot, bírja rá a döntéshozókat sötét víziója nyugtázására, javaslata elfogadására.

Közel ezer (963) oldalt prezentált tanulmányozásra az előterjesztő, s olvastam benne majd egy tucat előnyről, de a szakbizottsági és képviselői ellenérveket nem hallottam, s nem is olvashattam. Még nem tudni hogyan alakul az oktatási front néhány hónap múlva, de a főkritikus próféciája már a 4-5 év múlva bekövetkező történéseket is felvázolja. Tönkre megy az eddigi szakmai munka, kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek az iskolák (most nincsenek?), s oda lesz az autonómia (?).

„Nagyatád lakossága számára meghatározó jelentőségű, stratégiai szempont, hogyan működünk tovább. Látszik, hogy felelősségteljesen gondolkodó testület a miénk, és mindig racionális és jó döntéseket szeretnénk hozni a nagyatádiak érdekében” mondta a polgármester.

Az óvodák és iskolák korábbi összevonásakor nevelési intézményt egyesítettek oktatásival (3-14 évesek) de nem voltak aggályaik, s a hatásvizsgálatot sem hiányolta senki. Amikor a hulladékkezelési rendeletről, vagy a szálloda bérbeadásról döntöttek tájékozatlanul („nem voltak kellő információ birtokában”), akkor senki nem hiányolta a szükséges adatokat a felelős döntéshez, pedig azok saját hatáskörben születtek, s nem „külső” előterjesztésre.

„Van e súlya véleményünknek?” hangzott el a nem költői kérdés. „Bízom benne, hogy komoly súlya van a képviselő-testületnek” válaszolt a polgármester.

Persze, hogy van, csak körülbelül annyi, amennyi a korábban lezajlott intézményi vezetőválasztáskor a tantestületnek és az iskolaszéknek volt.

A képviselő-testület „komoly súlya” csak illúzió, mert most is a polgármester döntött, mint ez idáig minden más ügyben is.

Ahogy már említettem, a hajó elment, s nem képviselő-testületi, kompetencia az új oktatáspolitika irányának, intézményi struktúrájának kijelölése. Ezt majd elvégzik az illetékesek által megbízott szakemberek, de nem a polgármester (ha csak nem pályázik, s nyeri el a „főigazgató”-i posztot).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr285312109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása