HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

Egy frászt. Vihar egy pohár vízben!

Mielőtt azonban rátérnék polgármesterünk rendkívüli jajkiáltására, had idézzek fel egy ismételten aktuálissá vált korábbi eseményt.

Ez év január 7-i „Szemétség” című blog jegyzetemet a megjelenést követő napokban több mint ezren (a csúcsnapon 567-en) olvasták, de néhány nap múlva jelzéseket kaptam néhány rendszeres olvasótól, hogy a bejegyzés (ez az egyetlen!) eltűnt a blogomról. A gépemen kutakodva felfedeztem, s korrigáltam az általam előidézett hibát. Nem sokkal ezután egy kósza szellő ismét levelet sodort a postaládámba.

A boríték tartalma egyértelműen bizonyítja, hogy furfangos városvezetőnk az elmúlt esztendő során (a gyalázatos hulladékkezelési szerződéskötést követően) több esetben is igénybe vette a nyertes pályázó „nagykonténeres” szolgáltatásait. Miután január óta sok víz folyt le a Rinyán, ezért ismételten, de ezúttal a szolgáltató központjánál informálódtam az ellentételezés iránt. Hiába telt el újabb öt hónap, a konténerek ürítésére az igénybevevő részéről befizetés a mai napig nem történt. A szolgáltató vonatkozó szabályozását átnézve, térítésmentes („ajándék”) tarifát nem találtam.

Ezek után bennem is felmerül az egyik korábbi kommentben már elhangzott kérdés.

Mi az álláspontja a történtekkel, valamint a vonatkozó (transparency.hu/files/p/332/8920400464.doc) törvénnyel kapcsolatosan, az eddig e témában meg nem nyilatkozott helyi önkormányzat „polgári frakciójának”? Hol van, s milyen lépéseket tett a törvényesség helyi őre (2004. évi L. tv.) ?

Ezen nem költői kérdések után térjünk vissza az eredeti témára.

A városi televízió szerdai előkészített műsorát „megszakítva” adott helyt polgármesterünk rendkívüli bejelentésének, miszerint kedden késő délután értesült a városból, külső információkból (?) arról a szándékról, hogy a helyi általános iskolákat és a gimnáziumot, valamint a szakközépiskolát átszervezik.

Meglátása szerint ez az összevonási elképzelés itt fogalmazódott meg a tankerületben (talán Budapesten vagy netán Győrben kellett volna?), s nem ismerjük a hivatalos formáját. Nemrég egyeztetett a tankerület vezetőjével, s akkor szó sem esett róla. Nagyon kíváncsi lenne, mi történhetett.

Az irat elektronikusan elérhető, s semmilyen érv nincs az anyagban, ami indokolná az összevonást, mondja feldúltan városunk főmentora. Lássunk csudát, a kritizált anyag (944 oldal) már az önkormányzat honlapján is elérhető az érdeklődők számára, s a rendkívüli helyzetre tekintettel ismét soron kívüli ülésen tűzte napirendre az égetően sürgős kérdést felzaklatott polgármesterünk. Az anyag terjedelme miatt képviselőinknek igen csak neki kell gyürkőzniük, hogy 16-ára kellőképpen felkészültek legyenek a várható (?) vitához.

Felháborodásának további hangot adva folytatta, hogy az összevonást megalapozatlannak, előkészítetlennek, egy ötletnek tartja. Egy ilyen kérdést elő kell készíteni, érdemben egyeztetni kell minden résztvevővel (elsősorban vele!), mert ez így elfogadhatatlan, jogszabály ellenes. Az összevonás melletti érvelés komolytalan

„Ki kell mondanom ez nem elfogadható számomra, megalapozatlan, előkészítetlen ez a dolog. Nem az eljárási rend szerint történik ez a folyamat”.

A korábbi években megérhettünk egyet, s mást, de ilyen kijelentéseket soha nem hallhattunk városvédőnk szájából, noha régen és többször, több ügyben is aktuális lett volna.

A múlt év decemberi végi testületi ülés jut most az eszembe, amelyen a döntéshozók – cicakörmeiket megvillantva - leszavazták a polgármester - a szolgáltatói pályázat szerint 2013. áprilisig nem változtatható, - drasztikus szemétdíj emelési javaslatát, de az előterjesztő nem hagyta magát, mert szerinte nem az szolgálja Nagyatád érdekeit, hogy ne emeljék duplájára a kétfős családok szemétszállítási díját.

Ezért a számára kínos testületi döntést egy hét múlva ismételten elővéve - a megtévedt elhajlókat meggyőzve - meg is változtatta, hatalmas sallert adva több ezer nagyatádi polgárnak.

Az Oktatási Hivatal által a Somogy Megyei Kormányhivatal közreműködésével készített és az emberi erőforrások minisztere által jóváhagyott „Somogy 2013-2018 Feladat ellátási, intézményhálózat-működtetési és köznevelés-fejlesztési terv” részletes elemzése meglátásom szerint okkal ad „ötletet” a nagyatádi jövőkép, illetve struktúra áttervezéséhez. Az oktatási infrastruktúra, és humánerőforrás helyzete, valamint a hosszú távú demográfiai prognózis indokolttá teszi a jelenlegi szervezeti struktúra újragondolását.

A „pánik” számomra érthetetlen, mert nem történt tankerületi „puccs”, s lesz idő az elmaradt eszmecserére, az érvek pro és kontra ütköztetésére, hiszen tervezetről van szó. A döntéshozóknak nem ártana meghallgatnia a polgármesteri érvelésekkel egy időben a kompetens tankerületi vezetőt is.

A hajó szerintem egyébként már korábban elment, mert az oktatásügy már nem polgármesteri (képviselő-testületi) hanem kormányzati kompetencia. A probléma, hogy a börtönlétesítés, pardon intézmény összevonás ötlete nem a polgármestertől indult útjára, s amivel a MI PISTÁNK-nak nem akaródzik megbarátkoznia. Pedig ahogy előző jegyzetemben említettem, a „nemzetközi helyzet” igazából csak ezután fokozódik.

Korábban már kezdeményeztetett egyéni ötlettől vezérelve jogszabály módosítást a testülettel, de a válaszról még nem hallhattunk. Vajon ezúttal szólózni fog, vagy ismét orránál fogva vezeti a testületet, rángatja bele a városatyákat az indokolatlan küzdelembe?

Kíváncsi leszek, hogy a tankerületnek és a Klebersberg központnak leírt álláspont polgármesteri vagy képviselő-testületi vélemény lesz-e?

                                            

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr495297844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

civil48 2013.05.17. 16:00:39

Mi Pistink rendesen sárgul, akarom mondani, narancsosodik. Már a látszatra sem ad, - nem is tudom honnan tanulta? Józsi Úr! „Polgári frakció”-ról beszélsz? Hol van az? Trafikosok és lekenyerezett csókosok keveréke. Ezektől várod, hogy valamit is számon kérjenek a Mi Pistinken? Így, aztán miért is fizetne a konténeres szemete elszállításáért. Hiszen fizeti a lakosság, szó nélkül a saját szemétdíjában.
Transzparencia, átláthatóság, törvényesség őre, meg ilyen „senki sem figyel oda”- fogalmak, majd, talán a jövő évszázadban előkerülnek. Ez egy mutyi ország, simlis állampolgárokkal. Tudomásul veszik a nagy-mutyikat, mondván, mi is mutyizunk csak lehetőségünk szerint kicsiben. Oszt jó napot!

Amit pedig a szúnyoginvázió során műveltek, az, kész röhej. A szúnyogok kikeltek és csípték a nagyatádiakat. (szokás szerint megtörténik az ilyesmi: mit csináljanak, kikelnek és csípnek)
A városlakók jelezték a Mi Pistinknek, hogy itt vannak és csípnek. A többedik jelzés után elhitte, hogy így van, - ezért előterjesztést írt a soron következő testületi ülésre. A testület kemény munkával megtárgyalta az előterjesztést, és határozatot hozott (mit hozzon?) hogy a csípős szúnyogokat ki kell irtani. Határozatában feladatot jelölt ki a szúnyogcsípés-elhárításért felelős irodavezetőnek, hogy vegye fel a kapcsolatot a csípős-szúnyog hordák elhárítása céljából egy ezzel a tevékenységgel foglalkozó vállalkozással. De a szúnyogirtás előtt kérje ki egy másik hivatal (régi nevén ANTSZ) írásbeli véleményét, hozzájárulását ahhoz, hogy a csípős-szúnyog elhárításban felhasznált permetezőszer nem árt a csípős nem-szúnyogoknak.
Így, aztán amikor a csípős-szúnyog irtás elkezdődött, addigra már a fránya csípős-szúnyogok az élet rendje szerint lerakták lárváikat és átadták lelküket a teremtőnek. Alig maradtak néhányan, amelyek a csípős-szúnyog elleni szert kipermetező helikopter útjába kerültek volt. De ebben a szerben a lárva-irtáshoz nem volt hatóanyag, mert akkor, az több pénzbe került volna, és erről meg nem szólt az a testületi határozat.
Most majd várhatjuk, hogy a kikelő szúnyoglárvák kezdjék elölről az eddigieket, - munkát adva derék polgármesterünknek, még derekabb képviselő testületünknek, határozat nélkül semmit sem tudható irodavezetőnknek, és a minden hatóságok leghatóságabbikának a mi ANTSZ-ünknek.
(Megj: olvasom az újságban, hogy valamelyik dél-alföldi falu egyenesen Orbán Viktorhoz írt levelet, hogy szabadítsa meg őket a temérdek szúnyogtól! Hát persze, ki más?)

Hazánkkal közel azonos nagyságú, lakosságú Ösztereikiában eleve fele a közalkalmazottak száma. Logikus, kevesebb embert kell tisztességgel megfizetni, hogy munkáját ellássa, ugyanakkor a „felszabadult” másik fele részt vesz a termelőmunkában és a közalkalmazottak „eltartásában” is. Aztán, egy ekkora nagyságú falunak, mint a Nagy Atád, elég egy társadalmi munkában tevékenykedő polgármester. A hivatalnokok meg tudják, hogy a szúnyog kikel és csíp, és mivel ismétlődő kikelésről és csípésről van szó, az erre a célra betervezett pénzből mindenféle határozatósdi nélkül, saját kútfeje után, mintegy munkaköri kötelességből, időben elvégezteti a szúnyogirtást, melyhez értelemszerűen olyan permetezőszert használhat a vállalkozó, ami nem árt a szúnyogokon kívül senkinek. Mennyivel egyszerűbb ez! De, ilyet nálunk nem lehet, mert akkor mi lesz a túlszabályozott hivatalainkkal, felesleges hivatalnokainkkal, szellentési ügyekben is előterjesztést író pógármestereinkkel, pláne a mindenféle ügyben szakavatott testületeinkkel.
Nem, az isten őrizzen meg bennünket az ésszerűségtől, a gazdaságos működéstől, - nem, - mi magyarok vagyunk!
süti beállítások módosítása