HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

Korábban még csak gyanítottam, de a legutóbbi (hétfői) soron kívüli testületi ülésen már megbizonyosodtam, hogy sajnos nem.

Az ülés harmadik napirendje egy beszámoló volt a Városfejlesztési és Gazdálkodási Bizottság átruházott hatáskörben hozott döntéséről, melyet a jelen lévő csonka testület (hét képviselő) kérdés, észrevétel, vélemény nélkül egyhangúan jóváhagyott.

A döntés lényege, hogy a város tulajdonát képező Széchenyi tér 1/A szám alatti ingatlan FONTANA étterem és szálloda üzemeltetését (5 évre!)az egyetlen pályázó MGS-FONTANA Szálloda és Vendéglátó Kft. nyerte el.

Na és, ha megnyerte hadd vigye, mondaná bárki (pláne egy új képviselő), aki a szálló történetét nem ismeri.

Nehéz idők járnak, s bár keményen dolgozik a helyi TDM.de tény, hogy a szállodánkat is sújtó visszaesés az ilyen gazda „gondosságával”nem orvosolható.

Ezért aztán első hallásra nagyszerű eredménynek tűnik az üresen kongó 17 szobás, étteremmel, konyhával rendelkező berendezett 1032,5 m 2 hasznos alapterületű ingatlan bérbeadása. Mennyiért is?  10.000Ft/hó+ÁFA, az-az egy szoba egy napi díjáért egy éttermes-konyhás egész szállodát.

Bár ez is figyelemre méltó, de elsősorban nem is díj az érdekes és emészthetetlen a mai földbérlet-dohánybolt pályáztatási eljárások korában, hanem az út, melyen eljutottak a döntéshozók a Castrum Kemping bérletére hajazó, a vagyongazdálkodás gyöngyszemének is titulálható határozathozatalig.

Önkormányzatunk egy muzeális épülete (régi posta) uniós segítséggel történt felújításával régóta hiányzó vendéglátó-szálláshely kapacitáshoz jutott, s mivel profiljába nem illett, meghirdette és kiadta üzemeltetésre a létesítményt. A 2006-ban „nyertes” Mobil Gastro Service Vendéglátó és Szolgáltató Kft. első öt évében fizetett átlagos bérleti díja 1,7 millió Ft+ÁFA volt (2011. évben 2.2 millió Ft.). A szerződés értelmében a 6. évtől (2012. január 1-től) közös megegyezéssel az új díj az előző évi árindex +10% szálláshely forgalom díjjal kerül elfogadásra.

Ekkorra azonban a bérlő már jelentős tartozást halmozott fel (2,7 millió Ft.), de a tulajdonos hozzájárult az időközben beszerelt klímaberendezés költségének (melynek értékét ne firtassuk) bérleti díjba történő beszámításához, valamint a tartozás részletekben történő törlesztéséhez. Az üzemeltető cég azonban végelszámolással elhatározta a megszűnését.

Ekkor az egyik korábbi tulajdonos nevén (2011.12.22.) bejegyzett új cég az MGS-FONTANA Szálloda és Vendéglátó Kft. vette át pályáztatás nélkül további üzemeltetésre a szállodát.

Miután az új üzemeltető sem tett eleget fizetési kötelezettségeinek, a tulajdonos önkormányzat 2012. év októberében a szerződés felmondása mellett döntött.

Az új pályáztatási javaslat 10 évről (1.8 millió Ft.+ÁFA+8% szálláshely forgalom utáni díj, továbbá az évenkénti KSH fogyasztói árindexszel növelt díj) szólt, s a lebonyolításig megbízást kapott az üzemeltető a bérleti díj nélküli, azaz ingyenes (rezsiköltség vállalással történő) üzemeltetésre.

Miután a 2013. januári, majd meghosszabbított február 28-i pályázati határidőig nem volt jelentkező, az április 29-i ülésen ismét az MGS-FONTANA Kft. kapta 5 évre az üzemeltetés jogát, a bevezetőben jelzett összegért (amiért Nagyatádon is legfeljebb egy garázst lehet bérelni).

A döntéshozók figyelmét valószínűleg elkerülte az üzemeltetők cégkivonata, mérlege, az ugyanazon két személy tulajdonában lévő, korábbi Mobil Gastro Kft. ellen indult 18 végrehajtási eljárás, valamint az új üzemeltető ellen is már elrendelt NAV végrehajtás bejegyzése a cégnyilvántartásba. A 38 m 2 –es egykori Tourinform iroda sorsáról szó sem esett, holott korábban elszámolási vita tárgya volt. Csak nem egy újsütetű dohányboltos rak majd fészket benne, mivel Nemzeti Trafiknak kiváló helyen van?

Miből gondolják a döntéshozók, hogy az ugyanazon két személy tulajdonában lévő, de idáig nem fizető új cég majd holnaptól törleszti a tartozást? Vagy újabb cégeltüntetés után egy legújabb „házon belüli” cég már ki tudja majd nyögni a havi tízest?

Az sem volt hétköznapi, ahogy a potenciális érdeklődőt elhajtották egyezkedni a már kiebrudalt bérlővel. A korábbi és jelenlegi (oda-vissza) tartozások rendezése is megérdemelt volna némi városatyai figyelmet, de ki ér rá odafigyelni, mikor boltokat osztogatnak (s közben választópolgárokat fosztogatnak).

Egy szó mint száz, ez a testület (élén a polgármesterrel) messze áll a jó gazda gondosságától, de az adófizetőknek tetszik. Csak így tovább a Lenini, pardon, Ormai úton.

.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr245261113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

civil48 2013.05.06. 14:20:09

Bakos Úr! Miről beszélsz? Jó gazda gondosságáról? Amiről írsz, azt a Btk. nem úgy definiálja, hogy hűtlen kezelés, vagy közvagyon hűtlen kezelése? (Vannak-e járulékos cselekmények is, mint csalás, sikkasztás, - ezt ugyan ki tudhatja?)
Az, hogy a cselekvést szövetségben követjük-e el, vagy csak egy lekötelezetti körrel próbáljuk legitimizálni gombnyomogatással? – eldöntendő kérdés. Jogászdoktorok biztosan meg tudnák mondani.
Nem akarom felsorolni a korábbi blogokban szereplő, ennél szerintem sokkal nagyobb összegeket érintő eseteket, - hiszen akkor sem verte ki a biztosítékot az ellenőrzésre hivatott szerveknél, - mint például az ügyészségnél.
Ezek után már semmi sem számít. Már a látszatra sem adunk! Gátlástalanságnak ugyan ki szab gátat? Talán te? - ha kellőképpen felbosszant ez a nagy háttér-asszisztálási inger?

Egyébként, jól elvagyunk.
Városnapon megmondtuk a jónépnek, hogy minden heppi.
Adósságainkból 62,5 %-ot átvállalt az „állam”, - saját zsebből fizeti-e valaki, vagy esetleg csak szétterítettük a teljes népességre, - ugyan, mit számit!
Arról, hogy még így is maradt 1,3 milliárt, és most vettük (veszünk) fel 500 milliót a túléléshez, - ezt is tudomásul vette már a lakosság, minek beszélni róla.
Sokkal jobban hangzik, hogy kemény munkát végeztünk, (Mi Magunk) megőriztük a városi intézmények működőképességét, ebben a rettenetesen eldurvult világban, és ehhez kellő támogatást kaptunk a város „képviselő”-itől (melyet nem győzök megköszönni), valamint a város lakosságától (melyet szintén nagyon köszönök) és idén is mindent el fogok követni, hogy Nektek jobb legyen. Ilyen összefogással hegyeket is meg lehet mozgatni. Csak így tovább, ésatöbbi, ésatöbbi!
Éljen és virágozzék, a Mi és a Városlakók örök, megbonthatatlan barátsága!

S.O.S 2013.05.07. 15:37:26

Hát tényleg nem normális a Margó, vagy akárki.

Egy kis friss Fontana anyagra szomjúzva, felkeltve az érdeklődésemet, az eredeti forráshoz járulva döbbentem észlelém, hogy valakinek elment az a csöpp vize is.

A tiszta, átlátszó tudásszomj oltó anyag helyett milyen zagyot látunk a nagyatádi krónika kórtörténeti dokumentumában?

A Fontana anyag önkormányzati jegyzőkönyve a következőket tartalmazza szó szerint:

„Ormai István polgármester szavazásra bocsátja a Nagyatádi Óvodák infrastrukturális fejlesztésére irányuló pályázat benyújtásáról szóló előterjesztés határozati javaslatát.

Ormai István polgármester megállapítja, hogy a képviselőtestület a határozati javaslatot egyhangú – 7 igen – szavazattal elfogadja, és a következő határozatot hozza:

128/2013. (IV. 29) számú határozat:

Nagyatád Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Városfejlesztési és Gazdálkodási Bizottság 2013. április 26-i soron kívüli ülésén átruházott hatáskörben a nagyatádi 22 helyrajzi számú, természetben a Nagyatád, Széchenyi tér 1/A. szám alatti, 2.149 m2 nagyságú telken lévő, földszint+emelet+tetőtér, összesen 1032,5 m2 hasznos alapterületű szálláshely és étterem kialakítású épülettel ellátott, az önkormányzat tulajdonában álló ingatlan bérlőjének kijelöléséről hozott döntését jóváhagyja.

Há’ má’ Margit te ezt sem érted?

Már Francois Villon is így írt az Ellentétek című versében: Szomjan halok a forrás vize mellett.

De Villon Kövér Margot-jára hajazóknak ide illően inkább ezt a békaperspektívás négysorost küldöm:

Francia vagyok Párizs városából
mely lábam alatt a piszkos mélybe vész,
s most méterhosszan lógok egy nyárfaágról,
és nyakamon érzem, hogy seggem míly nehéz.
(Faludy György)
süti beállítások módosítása