HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

Majd szültek egy egeret.

A csütörtöki soros testületi-ülésen, egy „hosszú éjszaka”, és közel két órás vízgereblyézés után, a képviselők egyhangúan beletörődtek, a polgármester által kissé „felmelegített” települési szilárd hulladék díjkedvezményéről szóló előterjesztésbe.

Az előző napi (a bizottságok által nem támogatott) szemétdíj támogatási javaslatát, mely az eltörölt 50%-os kedvezményt hivatott pótolni, 10%-ról 18%-ra (?), pontosabban a negyedévenkénti önkormányzati juttatást 800 Ft-ra emelte. Az éves 3200 Ft-os támogatást az egy fős ingatlanok tulajdonosai kérelmezhetik, s ha lesz fedezet a 2013. évi költségvetésben, meg is kapják.

Ezzel „sikeresen” megoldották azt a problémát, amit majd egy évvel ezelőtt figyelmetlen és gondatlan magatartásukkal önmaguk idéztek elő. Legalább is abban a hitben nyomták meg az előző napi piros helyett a zöld gombot, hogy nagy szolgálatot tettek a becsapott korábbi kedvezményezetteknek, és elhárult az akadály a további sikeres díjmérséklés elől.

„Ez a támogatás nem elhanyagolható, mint azt egyes képviselők állítják, s üljünk le a szolgáltatóval tárgyalni a további ésszerűsítési lehetőségekről”, mondták a testület vezetői.

Miért tárgyalna, és miről a szolgáltató, mikor a hajó már elment?

Be szép is lenne rábeszélni az egyedüli nyertest az áldozatvállalásra, ha nem szólnának ellene a körülmények, melyekről ismét hajlamosak a döntéshozók elfeledkezni.

Nem tudom, hogy a képviselők észrevették e, de nekem feltűnt, hogy a szolgáltató, aki az elmúlt másfél évtizedben minden hulladékos témát érintő bizottsági és testületi ülésen 2-4 fővel képviselte a céget (még a decemberin is), a januári üléseken egy emberük sem jelent meg, holott melegében pontot lehetett volna tenni az ügy végére.Távolmaradásuk arra volt jó, hogy így nem lehetett feltenni kérdéseket, melyekre esetleg kínos válaszok is születhettek volna a nyilvánosság előtt.

A polgármester két ülés közötti beszámolója szerint január 15-én egyeztetést tartott a szolgáltató ügyvezetőjével. Egyetlen képviselő sem kérdezte meg, hogy az aktuális feladatokról szóló egyeztetésen ki vett részt a polgármester mellett, s miről szólt a megbeszélés? Az elutasított decemberi díjmódosításról, a közületi díjak emeléséről, újabb „potyajegyek” átvételéről, vagy netán a ki nem fizetett konténerürítési számlákról, ki tudja?

Nos, a szolgáltatóval a 10 évre szóló szerződés megkötése tavaly márciusban megtörtént, s elfogadásra került (33%-os díjnövekedéssel) az új (csak a szolgáltatónak kedvező) díjstruktúra. Megszüntették az 50 l-es kukákat, előírták a minimális 120 l-es edény használatát, csökkentették az ürítési gyakoriságot, és bevezették (teljesen indokolatlanul) a rendelkezésre állási díjat.

Mint ahogy december 19-én a „Mutyi Pista „kalandjai? jegyzetemben említettem, a szolgáltató a rendelkezésre állási díjjal cca. 30 millió Ft. „talált” bevételhez jutott, minden erőfeszítés nélkül (csupán néhány üveggyöngyért). Ebből futotta arra a 2-3 milliós kompenzációra, melyet a megszüntetett kiskukák használóinak kompenzálására szerződésileg beígért, illetve az önkormányzat által jelzett szintig teljesített is. Miután év közben kiderült, hogy a kedvezményt igénylők száma a duplája a korábban jelzettnek, a szolgáltató megtagadta a kedvezmény további finanszírozását. Az önkormányzat testülete a díj megállapítási jogosítványa lejárta előtt, decemberben díjcsökkentés kezdeményezése mellett törölte rendeletéből az 1-2 fős ingatlanok 50%-os kedvezményét.

Most kiderült, hogy a szolgáltató a decemberi önkormányzati díjmódosítási kezdeményezést elutasította, így a korábbi díj maradt érvényben. Ez viszont kétségessé teszi az elfogadott kedvezmény mértékét (18%), mivel a szolgáltató számára a kormány által ez évre engedélyezett max. 4,2%-os díjemelés még nem történt meg.

A kivetett illetve beszedett rendelkezésre állási díjból származó cca. 30 milliós többletbevétel bőven fedezné az aktuális létszámú kedvezményezetti kör eredeti (50%-os)díjkedvezményét is, de a szolgáltatónak esze ágában sincs alkudozni egy számára kedvezően elnyert pályázat illetve szerződés utólagos, számára kedvezőtlen módosításról. Csak levelezgessen a polgármester a minisztériumokkal.

Mit vár évről évre Nagyatád Önkormányzata a bérbe adott helyi vízműtől? Nos, más néven, de ugyan azt várja Nagykanizsa Önkormányzata az általa létrehozott cégétől is.

Közismert tény, hogy a szolgáltató céget jelentős hitelfelvétellel vásárolta meg az új tulajdonos, majd kistafírungozta az „új” menedzsmentet, melynek szabad kezet adott a gátlástalan profitszerzéshez, mert abból szándékozik törleszteni a felvett hitelt és kamatait, valamint a cégvezetés magas fizetéseit, nem csekély gépkocsi költségeit, stb.A menedzsment csupán igyekszik megfelelni az elvárásoknak, s ahol hagyják, ott brutálisan kihasználja megszerzett monopol helyzetét.

Jól érzékelteti törekvéseit, hogy a társasházaknál kialakított és megkifogásolt „túlszámlázást”, nem díjcsökkentéssel, hanem felesleges többlet edénykapacitás kihelyezésével „oldotta meg”. Profit éhsége korlátlan, s minden gátlás nélkül szedi be a nem létező hulladékmennyiség utáni díjakat is. A lakossági kommunális hulladékszállítási díjemelést a kormány ez évre már behatárolta számára, de a többit nem.

Ezt kihasználva emelte 70-100%-al a konténerürítések (építési törmelék) díját, s hogy a vállalkozások se maradjanak ki, a közületek edénybérleti díját 5-6%-al, az ürítések díját pedig 20%-al emelte az előző évihez viszonyítva.

Mivel az önkormányzatok díjmeghatározó jogosítványa január 1-el megszűnt, s a szolgáltató képviselői sem kötelezettek díjképzésük „megindokolására”, a többségi polgári oldal jobb híján a polgármester mesedélutánját hallgatta, a már négyfejűvé nőtt szemétsárkányról, a reklamáló gonosz polgárokról, valamint az akadékoskodó hivatalokról. Miután dilettáns módon többször elsütötték „szociális” problémamegoldó alternatívájukat, elalvás előtt két perc szünetet kértek, majd zokszó nélkül egyhangúan megszavazták az előző nap még ellenzett hideg (de reggelre már langymeleg) előterjesztést.

Tisztelt Képviselő Úrasszony, és Urak!

Ha már múlt év márciusában elfelejtettek döntésük előtt a tükörbe nézni, akkor most nézzenek a tenyerükbe és ne feledjék a honosított Finn mondást: Aki az ördöggel kezet szorít, az ne csodálkozzon, hogy kormos lesz a tenyere.

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr145058215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

civil48 2013.02.02. 13:33:42

Az, hogy országszerte megy a visítás a szemétszállítási díjak „magyar kézbe” vétele utáni pofátlan (30-80%-os) díjemelésektől, semmit sem von le a nagyatádi szemétségek súlyából.

A doktorok és néhány asszisztens már majdnem hogy zokogtak a népbutító ülésen (igaz Novák úr) meg kellett mutatni a pórnépnek, hogy mi együtt érzünk, meg keressük a megoldást, meg minden,- de hát azok a fránya körülmények! Na mindegy, megszavaztunk 800-Ft-os „kedvezményt” az egy fős háztartások szemétdíjából. És még tovább folytatjuk a tárgyalásokat a szolgáltatóval, - ezt megígérjük!

Ezzel szemben a valóság:
A szolgáltató jan.1.-tól a lakossággal áll jogviszonyben, ugyan milyen alapon állna szóba egy obligón kívüli csapattal? Mire fel? Nincs miért? Nem vették észre, hogy már erre az ülésre el sem jöttek?
Az erőltetett „jaj de jó szívünk van” - „már mindjárt sírunk is”- hablatyolás kimondottan nevetséges volt. A szemétszállítás díja nem szociális ügy, hanem mennyiséghez kötődő szolgáltatás, melyet nem szegénységi alapon kell fizetni, vagy nem fizetni, hanem a teljesített szolgáltatást kell kifizetni. A teljesítettet, és nem a nem létezőt! Tetszenek érteni?
Tizenvalahány évig 60 literes kukám volt, melyet nyári hónapokban hetente kétszer ürítettek, most pedig a tartsuk csak fel a kezünket módi (így mulat egy képviselőnek mondott….) következtében 120 literesként, félig üresen kell heti egy alkalommal fizetni, mintha tele lenne! A társasházakhoz is megduplázták a nagykukákat, de minek? Ott sem fognak többet szemetelni, legfeljebb két kuka lesz félig tele. A félig üres részt is hadd fizesse a lakosság, mert mi olyan okosak voltunk, mint a kapanyél, amikor még lehetett volna beleszólásunk, akkor, hallgattunk, mint a kukák. Bevettük a Mi Pistánk cumiját! Akárcsak mostani ülésen, miután az egyik doktorunk észlelte hogy már nevetséges köröket futnak a nézők előtt. Az elrendelt szünet után pedig 9:0 arányban nyújtózkodtunk egyet! De szép volt.

Az előzmények voltak a szemétségek. Mondom, hogy miért?

A tisztaságcsináló rinocérosz 2012.tavaszán, - még a szerződéskötés előtt- Bundesliga meccsre vitte, teljes költségátvállalás mellett a „képviselők” egy részét. Hogy ki a teljes létszám azt megtudhatják Mellesrácz uraktól. S.O.S kommentje szerint és szerintem is ez korrupció!
Polgármesteri előterjesztésre és ráhatásra, egy törvényileg tilos időszakban tíz évre szóló szerződést kötött e díszes társaság,a közeli változás tudatában!) kijátszva a rendeletet azzal, hogy nem díjat emelt közvetlenül, hanem az osztrák Rinónak „pályázatot hírdetett.” – melyben senki sem vizsgálta hogy mitől lett a 33%-os díjemelés. Ebben a szerződésben szerepel hogy az 1-2 fős háztartások 50%-os díjkedvezményt kapnak. Hab a tortán, hogy ezt a kedvezményt miért a város pénzéből kell adni?! Azért kapták a háztartások, mert a 60 literes kukát lecserélte a tisztaságcsináló 120-asra, kompenzálandó a félig üres állapot. Nem az önkormányzatnak kell fizetnie ezt (nézzék meg a szerződést!) az önkormányzat csak a névsort adta kérelmek alapján. Esetleg a becslés (1040 család) és a valóság, (2250 család )közti különbséget akarta kompenzálni a szolgáltatónak a polgármester 8 millió ! Ft-tal? illetve ha megtette, teljességgel értelmetlen, (bűzlik a szemét) mivel a nem történt szállítást ( a félig üres kukát) miért kellene kifizetni.Maga a díjkedvezmény fogalmazás is otromba, mert nem kedvezmény az, amit nem végez el egy vállalkozás!
A (mégegyszer mondom) díjemelésre tiltott időszakban történt, és kijátszott 33 %-os díjemelés után, a szerződés aláírása után, (akkor már egyértelmű és tudott volt, hogy 2013-tól már csak „magyar”-cég viheti a szemetet) a „szemétlobbi” elintézte, hogy a fenti trükköket máshol is lejátsszák. A mi Pistinknek meg hálából elhordták ingyen és bérmentve az építkezése törmelékét. Mi ez, ha nem korrupció?

Mit számit a 33 %-os díjemelés, - majd elmaszatoljuk az ügyet, a testület úgyis olyan, amilyen. Decemberben, 10 nappal a tisztaságcsináló rinó „magyar” kézbe adása, és az államilag 2013-re „engedélyezett” 4,2%-os díjemelés előtt, mi Pistink kierőszakolta a másodszorra jelenlévő elkötelezetti körtől az 50%-os "engedmény" törlését, azzal az ígérettel, hogy majd januárban újabb „határozat születik” az engedményekről.
Meg is történt, 800Ft/n.év/egy fős „család” a „kevezmény”, - ha kéred!.A többi, fizesse az üres kukát is! Hát, nem?
És, ezt most már tényleg csak önkormányzati pénzből lehet adni, mivel ráhatása a hivatalnak a tisztaságcsináló-nére (értsd: magyar rinó) nincs. A város pénzét ami ugye nem a mi pistink pénze, a „mi pénzünk”, mindnyájunké, hadd vigye ezt a szégyenletes összeget az, akivel, amúgy tényleg indokolhatatlanul fizettetik meg még így is az 50 és a 10 % közötti különbséget! Hogy, a kétfős háztartásokról és a dupla fizetésről, a „készenléti díj”-ról már ne is beszéljek.
Hadd fizesse mindenki a félig-kukát, a mindezt létrehozó korruptak és „kukák” helyett!
süti beállítások módosítása