HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

Alig egy hete adtam hírül, hogy megtört a jég, miszerint képviselő-testületünk öntudatra ébredt.Gyanúm azonban nem volt alaptalan, s lám alig pár nap múlva beigazolódott, hogy ki az úr a háznál, ki irányítja valójában a várost. Elől járóban csak annyit, hogy tegnap a nehezen feltört jégen elsüllyedt a magát képviselőnek képzelő, a saját érdekeit előtérbe helyező szervilis testületi tagok csonka csoportja. A polgármester barbatrükkjét követően korábbi határozatát rövid álmélkodás után megmásítva becsapták szavazóikat, s szép kis ajándékot helyeztek a 2250 rászoruló család karácsonyfája alá.

Az ünnepek előestéjén bevezetőként erről csak ennyit. Bővebben a gyalázatról a reményteli boldog újesztendő küszöbén, de addig is egy újabb eseményről röviden.   

A legutóbb felvázolt hulladékos díjháború mellett, egy másik kalandos történet is érdekesen alakult. Az ominózus csütörtöki ülés után (nem közben!) újabb unikum előterjesztéssel lepte meg polgármesterünk a helyi honanyát és honatyákat.

Korábban már említettem, hogy a Bárdos projekt kapcsán önkormányzatunk utólagos elszámolási vitába keveredett, de a megkezdett bírósági tárgyalások váratlanul és bizonytalan időre megszakadtak. Mint kiderült, nem véletlenül és nem is olyan váratlanul.

A „titkos” (Vajon miért?) előterjesztésből kiderült, hogy az ügy rendkívülien bonyolult, ezért a per nagyon sokáig elhúzódhat, és tetemes költségeket (30-35 millió Ft) vonhat maga után. A felek érdeke azt kívánja, hogy az eljárás minél előbb befejeződjön, és a felek peren kívül megegyezzenek.

Lehetséges, hogy polgármesterünk korábbi magabiztossága elpárolgott, mert javaslatában arra kérte a testületet, hogy az önkormányzat a Kaposvári Törvényszék előtt 1.G.40.050/2012. sz. alatt folyó per alatt a kivitelezővel a költségek közös, fele-fele arányban történő viselése mellett – jogi és igazságügyi műszaki építész szakértői közreműködés legyen igénybe véve.

Az ügyben teljesen alulinformált, mondhatnám tájékozatlan testület a szükséges intézkedések megtételéhez és a megbízási szerződések aláírására a felhatalmazást megadta. Miért ez az újabb vargabetű a történetben teheti fel a kérdést az esetleg érdeklődő olvasó.

Mondhatnám, hogy no comment, de nem teszem, mert az ügy e fordulata inkább sért önkormányzati érdekeket, mint korábbi felperesként gyakorolt pressziónk a kötbérigény szorgalmazására.

Majd jó pénzért kiderül (ha kiderül?), hogy tényleg olyannyira bonyolult ez az ügy, hogy nincs más módja a rendezésnek, de jogi és igazságügyi műszaki építész szakértői képesítés nélkül is látom az általunk szorgalmazott jogos önkormányzati követelés „elkenésére” törekvő igyekezetet. Miért?

A Kaposvári Törvényszék határozata alapján a napokban átvettem a tavaly május óta kérelmezett és legfontosabbnak tartott dokumentum, az építési napló 13 kötetét.

Átolvasásakor kiderült, hogy a legfontosabb (perdöntő) iratokat ezúttal is nélkülöznünk kell, mert vagy nem készültek el, vagy véletlenül továbbra is visszatartották.

A korábban bírósági segítséggel kikényszerített közérdekű adatok (szerződések és módosításaik) alapján egyértelmű a kivitelező késedelme, és a kötbér jogos igénye. Ennek ellenére a korábbi polgármesteri tájékoztatók és az építési napló szerint is a beruházás átadás átvétele, valamint a kapcsolatos pénzügyi elszámolás megtörtént. A dokumentumok szerint kifogás, elszámolási vita nem merült fel.

A jogos kötbérigény benyújtására másfél év múlva került sor, a gondos előkészítésre hivatkozva. A per első tárgyalásán (az átadás után 19 hónappal) kiderült, hogy a kivitelező viszontkeresettel 200 millió forintot követel a megrendelőtől. Az természetesen a mai napig titok, hogy milyen alapon. Erre lesz hivatott közpénzen a jogi és igazságügyi műszaki építész szakértői csoport. A műszaki ellenőrnek és a hivatal műszaki tisztviselőinek a projekt felügyeletére kifizetett közel 15 millió forint mi célt szolgált, ha most újabb milliókért kell megállapítani mi is történt valójában. Mert az építési naplóba pro és kontra (kivitelezői és ellenőri bejegyzések) írt kifogások elfogadását, vagy elutasítását tisztázó jegyzőkönyveknek nyoma sincs.

Vajon a most megfogadott szakértők miből fognak szak érteni? Ők megkapják a teljes dokumentációt?

A megrendelt és közösen fizetett szakértők milyen megállapításra jutnak?

A felek ansterrel elkenik az egészet, oszt jó napot?

Lesz e folytatása valaha is a felfüggesztett pernek?

A kérdések megválaszolását rábízom az olvasókra. Észrevételeimnek, kételyeimnek, aggályaimnak ez ügyben korábban már többször is hangot adtam (2011. V. ’2. Beruházás margójára, 2011. IX. 13. Bárdos projekt folyamatban, 2011. XI. 17. Ismét Bárdos, 2012. X.2. Több mint érdekes), de nyomában a kompetensek részéről mind úttalan síri csend honolt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr324975969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása