HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

Soron kívüli testületi ülést tartott pénteken reggel városunk önkormányzata.  A szokásos ötperces „formalitásra” számítottam, de kellemesen csalódnom kellett, mert számomra tanulságos, mellesleg „élvezetes” eszmecserének lehettem szem és fültanúja.

A szoros határidő miatti összejövetel fő témája; „Előterjesztés a köznevelési intézmények működtetési kötelezettsége alóli mentesülésre irányuló kérelem benyújtásáról” volt.

A munkaanyag a körülményekre tekintettel is részletes, közérthető és világos volt, a polgármesteri szóbeli tájékoztatóval egyetemben, s kellő alapul szolgált egy esetleges testületi vitához, ill. a döntés előkészítéséhez.

Az első meglepetés(?) az volt, hogy a tájékoztatót néma csend fogadta, s a kérdések, észrevételek, előterjesztői felszólításra egyetlen képviselő sem jelentkezett. Pedig a teljességre törekvő előterjesztés számtalan kérdést (hiányzó és függőben lévő információk) generált, függetlenül attól, hogy a pillanatnyilag rendelkezésre álló valamennyi adatot megosztotta az érintettekkel, csak végig kellett volna olvasni valamennyiüknek a záró táblázatot is.

A csendet mielőtt kínossá vált volna, a pénzügyi bizottság elnöke törte meg, aki a korábbi ülésen kifejtett szkepticizmusához hasonlóan, ismét hangot adott aggályainak. Jelezte, hogy a rendelkezésre álló kalkulációs tételek ismeretében nem igazán érti a kormányzati koncepció célját, természetesen elsősorban gazdasági (pénzügyi) szempontból. Felsorolta a korábbi normatívák hiányosságait, az elvonásokat, majd levonva a konklúziót kifejtette, hogy a nagy átalakítások következtében a közoktatási intézmények működtetése többe fog kerülni. Akkor mi volt az átszervezés célja? Saját embereket ültetni a vezetői székekbe?

„Hozzá kell szólnom, hogy a Sasvári képviselő ne egyedül mondjon véleményt”, szólalt meg a testület FIDESZ frakciójának „vezetője” (?). Ha csak azért szólt…., jobb lett volna, ha hallgat, talán bölcs maradt volna.

Először is az önkormányzat testületében nincsen FIDESZ frakció, mert ha esetleg alakítottak is a kulisszák mögött, azt elfelejtették bejelenteni a testületnek (polgármesternek), s az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzata sem rögzíti létezését, működését. Egyébként egy frakció az egységet mutat nem úgy, mint a hét tagot számláló, narancssárgára festett nagyatádi „polgári oldal”, ami inkább hasonlít egy gitt egyletre, sem mint kormánypárti frakcióra. Az „egységes” (?) álláspontot megjelenítő, és egyedül képviselő frakcióvezető mellett, csak egyetlen támogatót láttam, azt is független színben. A többiek hallgattak, más véleményen voltak, hiányoztak.

Ami pedig a szomszéd városokkal való egyeztetést illeti, arról talán jobb lett volna hallgatni. Az új körzetvezető (leendő országgyűlési képviselő jelölt) csurgói, a járási hivatalvezető csokonyavisontai, a tankerületi vezető boglári-csurgói, folytassam? A körzetet és a várost átjátszották a FIDESZ „szövetségesének”, s ki tudja még kik és honnan jönnek a leendő zsákmányhelyekre. „Le kell mondani a működtetésről” mondja a frakcióvezető. Ennyi a frakció véleménye, miután a megye megszűnt, most ráteszik a kést a települések nyakára is.

Itt lenne az ideje, hogy a több évi haszonlesés után valamit a közért is tegyenek, s ne csak a zsákmányszerzésen mesterkedjenek. A város 25 évre történő eladósításához asszisztálás kiválóan sikerült. Most eljött az ideje, hogy kihúzzák a város szekerét a kátyúból. Még most is a fülemben cseng a választáskor hangoztatott; „A kormány velünk van….stb”. Akkor, nosza rajta, legalább 60%-os (a 45 kevés!) konszolidációt, közműadó mentességet, általános kiegészítő támogatást mentőövként Nagyatádnak. A korábbi intézményét pedig finanszírozza továbbra is a megyei önkormányzat.

 Ezek, és az egyéb városi szempontok érvényesítése lenne a helyi kétharmados kormánypárti képviselő feladata, s nem az egységes NAT hirdetése, s ideológiai blabla, mert arra ott a KIK. és, a kihelyezett kormányhivatal.

Remélem, hogy a frakció küldetése sikerrel jár, s akkor egy kommentezőhöz csatlakozva magam is javaslatot tehetek a következő ciklus városvezetőjére.

 Sikeres lobbizás esetén, kizárólag a csurgói díszpolgári díj átvételét követően, a helyi jóléti tó jegén válasszuk meg polgármesternek (korona mellőzésével) a „frakcióvezetőt”.

Kommentezők; lehet magasztalni a jelöltet, fanyalgók kíméljenek!

A polgármester húsz év után először mondta ki, hogy probléma van, pedig erőforrásaink már jóval korábban elfogytak.

Szendergő képviselők, tessenek már felébredni, s a struccpolitikát elfelejtve tudomásul venni, hogy nyakig ül a város a slamasztikában. Hiánymentes jövő évi költségvetés, még az önként vállalt feladatok feladásával sem produkálható (hiába a törvényi előírás), miközben a várható vérveszteség minden nagyatádit érint.

Egyértelmű, hogy az elfuserált intézményi struktúrát a jelenlegi pénzügyi kondíciókkal a város nem képes működtetni, s a mélyrepülés a közoktatási reformmal még nem ér véget. A realizálható támogatások és a tényleges jövő évi költségvetés ismeretében el kell felejteni a lehetetlent, s újra kell gondolni a lehető legkisebb fájdalommal járó, de lehetségesen fenntartható struktúra kialakítását, mert a lebegtetett ígéretek már nem segítenek.

 A még függőben lévő bizonytalansági tényezők a későbbiekben bármilyen kedvezően is alakulnak, a város ebből a helyzetből csak anyagi, erkölcsi, és egyéb veszteségekkel vergődhet tovább a következő bizonytalan környezeti ciklusba.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr534906630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

civil48 2012.11.14. 20:01:57

Bakos Úr! Két bajom van a bloggal. Az egyik: ha valaki nem látta a testületi ülést, annak nem mond sokat a blog. Több konkrét utalás kellene ahhoz, hogy akár a tv-közvetítést is helyettesítse. A másik:olyan szépen sztaniolba csomagolja a mondandóját, hogy ember legyen a talpán, aki azt megfejti, - hacsak nem sokciklusos képviselő.
De, gondolom, ön nem a képviselőknek ír, hanem az olvasóknak. Ne adja fel, az eddigi, országgyűlési - akarom mondani- képviselőtestületi tudósító státusát!

Azt írja: „A polgármester húsz év után először mondta ki, hogy probléma van, pedig az erőforrásaink már jóval korábban elfogytak.”
Ez közérthetően annyit jelent, hogy: először mondta ki, hogy a város hiánya olyan mértékű, hogy az problémát jelent és nem „megoldandó feladatot”. Erőforrásaink pedig igazán nem is voltak, ez, látszik a prognosztizált 2013-as költségvetés adataiból. Vagy, az öt-hatféle állami támogatást és az eddigi helyi adókat mondja erőforrásnak? Ugyan, kinek ez erejéről is beszél?
Ha őszintén akarunk beszélni, akkor azt kell mondani, - kegyelemkenyéren él a város.

A képviselők szenderegtek? Ugyan! Ilyenek voltak mindig is. A két doktorunk megint „kinevettette magát”, az asszisztensek meg hozták eddigi formájukat, a kukát.
Aki érti a város szorult helyzetét, és annak hangot is ad, az a Sasvári képviselő úr. Aki érti még, de sumákol róla, az a polgármester. Csűrte-csavarta a mondatokat, (sztaniolba csomagolva) csak hogy ne kelljen kimondania, újabb helyi adókra számíthatunk. A prognózisa szerint, ha nem adjuk át az iskolák működtetését az államnak, akkor 600 millió, ha átadjuk, akkor 320 millió hiányzik a város 2013.évi költségvetéséből! Mindez, a 420 milliós várható helyi adó-bevételek figyelembe vétele mellett, azaz már azt is beszámítva.
Ez pedig nem semmi helyi „megszorítást” indukál, és nem csak „önként vállalt feladat”- elhagyást!

Két dolgot jelentenek ezek közérthetően: Nagyatád önfenntartó képessége a béka segge alatt van. „Mi Pistink” eddigi ténykedési ideje alatt, csak támogatásokból, adófelélésből és eladósodásból éltünk. Ennek beismerése és munkahelyteremtés elősegítése helyett egyszerűbb volt mindezt agyonhallgatni a város lakossága előtt, és a különböző támogatásokból fenntartani a látszatot. Ez a lehetőség a 2013-as évben már nem lehetséges, mert kötelező olyan költségvetést készíteni, amely nem tartalmazhat hiányt!
A másik, - amelyre felhívnám a t. nagyérdemű figyelmét, - ezek a sztaniolba csomagolt kiselőadások, már előjátékok arra, hogy ideológizálják azt a leendő magyarázatot, mintha az iskolák államosítása okozná a város gondját! Rá lehet fogni, elkendőzni vele a 20 év gazdálkodás nélküli helyi „gazdaságpolitikáját”! Gazdálkodásnak nevezni a pénzszórást, semminemű hasznot nem hozó presztizs-beruházásokra, - akár eladósodás árán is! Ezt én nem nevezném gazdálkodásnak. A város (iskolák és kórház nélküli) egyéb intézményeinek bevételei 323 millió Ft, kiadásai 869 millió Ft. Valamiből fedezni kell a hiányzó 546 milliót! A százmilliós hiánnyal bíró fürdők-strandokat, és a többi intézményt. Az eddig felvett hitelek kamatait „eldugták” a kv-i tervezetben, de igencsak kiváncsi lennék arra, hogy mitől kerül 250 millióba az önkormányzat működése, a 263 milliós polgármeseteri-hivatali éves költségek mellett!

Szendergő képviselők? Ugyan! Két eset lehetséges itt is. Ennyire futja a hozzáértésből, (inkább, a hozzá nem értésből) vagy ugyanolyan sumákok, mint a „gazdájuk”. Én az első-re tippelek. Az ilyen „nagy-tudású” emberek okozzák az országban is nagyban, mint itt kicsiben(?!) a”problémát”! Nekünk, a lakosságnak.

Sajnos nem tudom támogatni a tó jegén megválasztandó új polgármesternek a mai frakcióvezetőt, mivel a 2014-es év még visszavan. Vigye el a „balhét” az, aki összehozta!
Úgy gondolom, hogy addig a 2013-as költségvetési év megteszi azt a tabula-rázát, ami nemcsak a képviselőket rázza fel kómás szendergésükből, hanem a lakosságot is.
Ha valami haszna van ennek a hosszúnevű előterjesztésnek, akkor ez az!

Jó reggelt Nagyatád! /a többi már foglalt(:-))))/

Szofista 2012.11.14. 21:19:45

Kedves Bakos Úr !

Egyetértek az előttem "szólóval", tényleg részletesebben le kell írnia, hogy mi történik a "testüléseken", mert már a jegyzőkönyvek sincsenek fenn a honlapon, habár az SZMSZ előírja.Lehet, hogy olyan rövidek, hogy nincs értelme az ülés jegyzőkönyvezésének, mert nem hangzik el semmi, csak szavaznak?
Szerintem a slamasztika már nyakon felül ér, csak csukott szemmel nem akarja a többség észre venni.

Kedves Bakos Úr !
A KÖZNEVELÉSRŐL már tárgyaltak, lehet tudni mikor kerül a KÖZJÓ napirendre ?

Szép estét !

vörösposztó 2012.11.28. 08:15:31

Kedves Bakos Ur!
Kifogyott a közérdekü témából?Most már az a probléma,hogy nincs probléma?

Bár ahogy látom,a november 14-i bejegyzésére mindössze ketten kommenteltek,ez bizony Nagyatád.
süti beállítások módosítása