HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

Figyelemmel kísérve szeretett vezérünk ténykedését, havonta szembesülhetünk „városépítő” tevékenységének újabb és újabb sikereivel.

Az elmúlt héten Barcsról kaptam telefont, hogy már ott is harsogja a média (rádió!) Nagyatád újabb sikeresen megvalósult projektjét, a városi hulladéklerakó „uniós betakarását”.

Szó nincs róla, hogy nem üdvözölném magam is örömmel, a bezárt lerakó „ingyenes” rekultivációját, de mivel ismerem a történet előzményeit, nem ünneprontásként mondom, de számunkra, mint adófizető városlakóknak nem sok hozadékkal bír a lerakó re kultiválása (2011. 08.09.). A szolgáltató viszont annál többet profitált a jogkövető magatartás semmibe vételével, amihez az önkormányzat elnézően asszisztált.

A szolgáltatóval 1996 nyarán 10 évre kötött szerződés előírásának megfelelően, a vonatkozó törvényi kötelezettség szerint rekultivációs alapot kellett képeznie a szolgáltatónak a beszedett lerakási díjakból. Az így képzett alap szolgált volna fedezetül, a lerakó bezárása utáni rekultivációjára.

A hulladékkezelési és köztisztasági szerződés kapcsán méltányos díjért bérelt (a város tulajdonát képező) lerakóra a környező települések hulladékát is behordta, ill. lerakta a szolgáltató, természetesen a megfelelő díjért. A díjnak ugyanis, szintén a vonatkozó törvény szerint fedezetet kellett nyújtania valamennyi felmerült költségre, így a rekultivációra is.

Mikor a szerződés (10 év) lejárt kiderült, hogy rekultivációs alap, mint olyan, az bizony nincs. Az e célra beszedett díj sorsáról nem szolgáltak felvilágosítással, de mentségül elhangzott, hogy „nem akarták terhelni a lakosságot” (mondta a polgármester). A vonatkozó törvényi kötelezettségekről szó nem esett, de az újabb 10 évre kötött szerződésből már egyszerűen kihagyták az alap képzésére vonatkozó passzust, noha a törvény nem változott.

Az idő múlásával a körülmények mellett a jogszabályi környezet is változott. A város lerakója megtelt, s műszakilag sem felelt már meg az új hatósági előírásoknak. Éppen ezért kapóra jött a felbukkanó regionális hulladék projekthez csatlakozás lehetősége, amibe a város is belekapaszkodott, mint egyetlen lehetséges mentőövbe. A projekt keretében aztán befedték a lerakónkat. Persze aki tényleg elhiszi, hogy mindez „ingyenes” az nagyon is tévhitben él.

A rendszer tagjaként már eddig is fizettünk, s a jövőben is (mi lakók), megfizetjük a korszerűsítés árát, már azelőtt, hogy a modernizálásból bármit is érzékelnénk. Mert mi történt ez idáig. Öt helyett ötven kilométerre viszik a város hulladékát, egy idegen tulajdonban lévő lerakóra, ahol a hazainak többszöröse a lerakás díja. A szállítás díja a távolságból adódóan természetesen növekedett, amihez a „környezetváltozás” újabb tételekkel járult. Aki ezt ma még nem tudja, az „holnap” már a saját bőrén érezheti. A miérteket nem ismétlem, mert korábbi (április 27. Keserű pirula) jegyzetemben felvázoltam.

 A beérkezett visszajelzésekből úgy tűnik, hogy néhányan már kapizsgálják a legújabb önkormányzati rendelet várható következményeit, amelyek természetesen ismét nem a lakók javát szolgálják. Az értelmi szerzők természetesen agyon propagálják alkotásukat, de érdeklődve várom az érintett lakók eszmélését, amikor „megértik” a TV-s magyarázatokat. Néhány döntéshozónak a legutóbbi testületin már bevillant, hogy „el….k” a szabályozást, de a vezér azonnal leintette őket az aggályoskodásról és további elmélkedésről, mert nehogy már aláássák saját rendeletüket. Így az elfuserált mű maradt az eredetiben.

A félkész (?) művelődési házra kiírt hibás pályázati felhívás felelősére, valamint a becsődölt kivitelezővel kötött szerződésre is kíváncsi volnék (referencia, banki garancia, kifizetési ütem, stb.), úgy mind a Mobil Gastro Kft-vel történt elszámolásra, de egyelőre a Bárdos projekt igaz története, és a több mint egy éve be nem nyújtott (csak ígérgetett) kötbérigény kereset sorsa érdekel. Türelmes vagyok, ezért kivárom a vonakodó, és további időhúzáshoz fellebbezéssel operáló városháza törvényi kötelezettségének teljesítését.

Az 1994-ben nevelőegyesületét cserbenhagyó, csalhatatlan polihisztor városatyánk 2011 évi újabb mezcseréje után, úgy gondolom, lecsatolhatja Meine Ehre ist Treue feliratú (Becsületem a hűség) derékszíját, továbbá ha ez idáig nem tette, itt lenne az ideje, hogy megkövesse hamisan vádolt mentorát.

Tisztelt Nagyatádi Képviselők!

A polgármester immáron sokadszor (igaz néha nem alaptalanul) de ismételten felülemelkedve a testületen, leszólva a más véleményen lévőket, változatlanul diktátorként uralkodik a városvezetésen. El kellene gondolkodni azon, hogy kinek az érdekeit szolgálja a testület? A városlakókét, vagy a polgármester mindenkori hatalommegőrző helyezkedését?

Itt lenne az ideje, hogy végre a testület gyakorolja a városvezetést, s ne a nyúl vigye továbbra is a vadászpuskát!

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr784494999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

civil48 2012.05.08. 07:45:57

Jól értem? (Persze hogy jól értem!) A Mi Pistánk, már ténykedése kezdetekor a törvényi előírás megszegésével kötött szerződést a rekultivációs feladatok elhagyása mellett, ingyen adott területet /a város tulajdonát/ a lerakáshoz, (az én emlékezetem szerint ezt azért tette, hogy fedezete legyen a „rekultivációra”) oda hordatta a környék szemetét, a „szemetes cégnek” fizetett rekultivációt is tartalmazó díj ellenében, (hogy mielőbb beteljen!?), most pedig uniós pénzekből letakargattatták, és erre, mint nagy „hőstettre”, annyira büszke?
Hát, ez nem semmi! Törvényszegés, csalás gyanú, uniós pénzek el-”magyarítása”?
Ha már az „elején” ilyeneket megtett, - akkor miért is csodálkozunk azokon a közelmúltbéli „csodákon”, amiket a blogíró szépen fel is sorol: Bárdos-projekt, Művészetek Palotája, hamis vád-ügy, - hogy a többiről most ne is beszéljünk!
Tényleg nincs hivatalból „elhivatott” szervezet arra, hogy kikaparja az ilyen és ehhez hasonló ügyek vélt, vagy valós disznóságait? Ha már egy többnyire laikus testülettel szentesített döntés születik, akkor minden rendben? Akkor is, ha törvénysértő? Akkor is, ha köz-kár keletkezik? Nem sorolom fel, de annyi ilyen közpénzből fizetett hivatalunk és hivatalnokunk van! Tízmilliókba kerülő testületeink! Vannak. Jól elvannak.

Mindent az elkábított és átvert köznéppel kell megfizettetni? Nem lehet csodálkozni azon, hogy a középkorosztály, aki csak teheti, „elhúz” ebből a városból, ebből az országból. Városvezetőink, érintett hivatalnokaink, otthon, a mosdó magányában sem szégyellik el magukat? Néha sem?
Nagyon így látszik!

Szofista 2012.05.09. 21:19:52

Kedves Bakos Úr !
Kétszer is elolvastam a bevezető sorait: "újabb sikeres projekt Nagyatádon", mi volt a korábbi?
Egyébként az a véleményem a rekultivációról, hogy az elszámolást igérő FIDESZ frakció talán foglalkozhatna a témával, mivel most már alpolgármesterként, képviselőként simán hozzáférnek a korábbi iratokhoz, szerződésekhez.
Szerintem testhezálló téma lenne a szemét ügy- és ezt szó szerint is értem.
Figyelemmel kísérem kezdete óta a blogot és úgy látom, hogy nem lesz változás sem a fejekben, sem a szavazófülkékben. Nagyatád megérdemli a sorsát, aki nem képes saját életét, pénzét, vagyonát, családját megvédeni, aki csak a megalkuvásra képes , az így járt.
Szép estét Nagyatád !!!

civil48 2012.05.10. 17:31:12

A testületi ülés ismétlését nézve, egy dolog megállapítható és összegezhető: van egy alkalmatlan polgármesterünk, (a megállapítás miértjét a későbbiekben) akinek az esze kereke sem úgy mozog, és nem is tud úgy gondolkodni, hogy az alkalmassá tenné a város érdekeinek, a „zemberek” érdekeinek szolgálatára. Képtelen felfogni, hogy az Ő munkájának is szolgálatnak kellene lennie, melyért a köz fizeti. Ő, a polgármester, egyedüli letéteményese a történések meghatározásának! Punktum.

A fürdő.
17 évig „etette” a város lakosságát azzal, hogy azért fejlesztik a fürdőt, mert ez lehet az úgymond „kitörési pont” a város munkahelyteremtésében. Ma, úgy nyilatkozik, hogy ez csak egy szolgáltatás, és vegye tudomásul a lakosság, hogy csak két hónapra lesz nyitva, mert...ha nem nyitunk ki, akkor kevesebb lesz a veszteség. Háááát, nem mondom, nem semmi a produkció, a kitörési pontból eljutni a zárva tartás hasznosságáig. Hátha még számolnia is kellene a Mi Pistinknek (mint a más vállalkozások beruházásainál, - akiktől még több tucatnyi adót és egyéb elvonást is megkövetelünk!) az amortizációval, vajon akkor mekkora veszteségekkel kellene számolni! Könnyű más pénzéből (helyi adók, állami támogatás, pályázati pénz) építkezni, és nem számolni annak fenntartási, felújítási költségeivel, amortizációjával. Csak az üzemeltetéssel, ami a tényleges költségek töredéke, de ezt sem fedezi a bevétel!. Jellemző gondolkodása a Mi Pistinknek: majd ha lepukkan a létesítmény, újra kérünk rá pénzt az adófizetőktől, amit majd szétszedünk, mint a műv.-i házat, lehetőleg „csontig” – hiszen, mit számit, mások pénze.

Szemét-ügy.
Itt is tetten érhető a Mi Pistink jellemző gondolkodásmódja: Fizessen csak a többgyermekes szülő megemelt szemétdíjat, a gyerekei után is Nagyatádon, és fizessenek a gyerekei pl. Kaposvári albérlőkként Kaposváron. Mit is számit ez, nem a Mi Pistink fizeti. Az már nem jutna eszébe, hogy, ha már évente kell bejelenteni az igénylést (annak is, aki egyedül, vagy másodmagával él a házában!- és ami a nyilvántartásukban amúgy is szerepel!!) akkor ezt lehetne úgy is, hogy büntetőjogi felelősségi nyilatkozatot tegyen az állampolgár, - ahol rögzíteni tudná, hogy ki nem lakik vele, vagy ki az, aki csak a nyári iskolaszünet alatt, - és eszerint állapítani meg a szemétdíját. Arról már nem is beszélve, hogy a szolgáltatás díjának arányosnak kell lennie teljesítéssel. Vajon ez hogyan sikerül akkor, amikor nem létező személy után számított szemétdíjat „szállít” a „ szemetes cég” és ráadásul 50 km.távolságra. Nem kis pénz ez! Hadd „hizzon” a szemetes pénztárcája, - nem a Mi Pistink pénze ez sem.
A másik ok lehet a mutyi, mely csak feltételezés ugyan, de ez legalább ésszerű.

Munkahelyteremtés
A Mi Pistink leinti, majd az újabb kérdésfelvetés után a felszólaló képviselő megoldandó feladatául szabja, hogyha zavarja az, hogy fogy a város lakossága, akkor tegyen ellene ő! Mert Őt, a Mi Pistinket ez nem zavarja különösebben. Igaz, hogy 17 éven át választásokkor, azzal „etette” a jónépet (nem egyedüliként!), hogy mindent megtesz a munkahelyteremtés érdekében. Ilyen nyílt és pofátlan elzárkózást még nem hallottam tőle. Brávó Mi Pistink!
Abból a jónéhány milliárdból, amit elherdált és adósságba verte a várost nem jutott erre a célra. Nem munkahelyek „gyártását” kérem számon! Olyan környezetet megteremtését és hozzáállást vártam volna, ami az idetelepülést lehetővé teszi! ( De nem, ipari parki telekeladás aranyáron, elzárkózás a börtön kialakításától, nem fogadni a bejelentkező beruházókat, - most meg még aki ezt felveti, annak szinte leharapja a fejét!)

Fűnyírás
Hozunk egy rendeletet, ami csak egy összekapkodott valami, - a képviselők sem értik (pedig már megszavazták!), hogy hol és kinek kell kaszálnia! (akár a „szemét”-ügy előterjesztése!). Hofi erre azt mondaná: hát persze, mit hozzunk?, rendeletet. Ez a dolgunk! Na de ilyet, amit senki sem ért?
Arról már nem is beszélve,hogy lassan mindent az állampolgár végezzen el a városban, de azért fizessen adót lehetőleg nagyon sokfélét, és örűljön hogy még van lyuk a fenekén!

Summa summarum: Jobban járt volna Nagyatád, ha a Mi Pistink könyvtáros marad!

Út-törő 2012.05.15. 13:26:46

A rekultivációra vonatkozó rádiós nyilatkozatot Ormaitól magam is hallottam, Csikós Magdolna szerkesztésében. Hallgatóként az volt a benyomásom, mint amikor riportot készített a közszolgáltató a plágium ügyről Snitt Úrral!
A riport kiválóan alkalmas egy februári farsang köszöntőnek, de komoly, aggálytalan tudósításnak semmikép nem felet meg.

FIDESZ ígéret az elszámoltatással kapcsolatban illuzíó, hiszen a hozzászóló is kitért a két FIDESZ nyújtotta alpolgármesteri státusra, továbbá mindenki előtt ismeretes, és a cikk is több helyen ALAPOSAN említi a diktatura jelenséget, a relevanciát képező vita indítók, vagy kérdések le intését, az abnormális, pszichopata megnyilvánulásokat falun belül, a feleség, (vagy volt) élet pályáját az igazságszolgáltatástól, az önkormányzatig, a Ti pistátok beavatkozását az államhatalmi ágazat munkájában, mint irányító, a képviselők saját jogállásukat nem ismerve, feltételek nélkül támogatják a Dél-amerikából is ismert láng eszmét.

Ezek a felvetések még csak a dióhéj legkisebb zúgát sem töltik ki.
Hol van a Bárdos projekt, a vissza nem igényelt 62 millió, a keresztény lelkület mögé bújva potom pénzért megvásárolt gyógyszertár, - ami mellé NAGYATÁD DÍSZPOLGÁRA kitüntetés jár, a szintén több értékes ingatlan elkótyavetyélése, és a hátba szúrt mentor esete, ezúttal nem Tóth Marival!

Nem kíván senki ébresztőt fújni????

Út-törő 2012.05.31. 09:00:05

@Út-törő:
A két alpolgármester vonatkozásában tudatni kell a lakossággal, hogy a kertek alatt olyan megállapodásról hallani az érintettekről, miszerint a felállásra váró járási hivatalnak két vezetője leszen,egyik politikai, a másik szakmai.

Ezek után nem nehéz kitalálni, az áruló politikai, a hűbéres alattvalója, aki mellesleg a szürke szilaj néhány tulajdonságát hordozza, a szakmai vezető leszen.

Kell és szükséges a két vezető, ugyan is előre jelzett bérük és közterheik, elérik a havi több milliós nagyságrendet.

NYUGDÍJASOK ÉBRESZTŐ!
süti beállítások módosítása