HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

Januári jegyzetemben (Lojalitás) már észrevételeztem, hogy valami nem stimmel a városvezetés helyzetértékelésében, de amint a mellékelt ábra mutatja, a téveszme az óta sem változott.

A múlt heti (ma ismételt) testületi ülésen a 2011. évi költségvetés végrehajtását is elemezte a grémium, és az első ember tömjénfüstös értékeléséhez a városatyák (egy kivétellel) valamennyien mélységes hallgatással asszisztáltak.

„A testület tudatos, célirányos jól átgondolt döntésekkel megalapozta a város kibontakozását, stabilizálta gazdasági, pénzügyi helyzetét. Ezt a szemléletet tovább folytassuk, ahogy eddig tettük”, mondta a polgármester.

Bizonyára nem ünneprontásnak szánta a realista szemléletét az elmúlt években gondosan leplező egyetlen képviselő, aki józanságra intette a testületet a város helyzetértékelésében, s kimondta azt, amit bizonyára minden képviselő tud (vagy sejt), hogy az önön vállveregetés nem igazán aktuális. "Ezt a sikert relatívan kell értékelni. A város túlélte az elmúlt évet, de a helyzet igazából nem javult. A negatív folyamatokban nem álltak be változások".

A mérlegbeszámoló ugyan tartalmazza a múlt év végén végrehajtott Atád kötvény cseréjét, de nem mutatja világosan, hogy ez milyen többlet terhet rakott az időközi árfolyam és kamatváltozásokból adódóan a város nyakába.

Csak feltételezem, hogy az előterjesztés 9. mellékletének utolsó sora nem kerülte el a képviselők figyelmét, mielőtt igen gombukkal szentesítették az alkalmazott koncepció továbbvitelét.

A Szociális bizottság kiemelten tárgyalta a vállalkozók helyzetét.

 „Adóemelésekkel nem tudjuk segíteni a vállalkozókat, de az önkormányzat tudna segíteni. (???) Arra szeretném buzdítani a nagyatádi vállalkozókat, hogy ne hagyják magukat ilyen letargikus hangulatba süllyedni. Éljenek az önkormányzat segítségével, pályázzanak stb. stb.”

Remélem a vállalkozók ezt értik, mert számomra nem egészen világos. Adóemelésekkel segíteni, fórumokat tartani a vállalkozóknak fából vaskarika. A legutóbbi (kollégiumi) „fórumon” kettő vállalkozó és kettő szemlélődő ült a négytagú „elnökséggel” szemben. Megkérdezve a vállalkozók kompetens helyi képviselőjét, azt a választ kaptam, hogy őt sem most, sem a közelmúltban senki nem hívta semmiféle fórumra, tájékoztatóra.

A reménykeltő buzdítás annak a képviselőnek a szájából hangzott el, aki az ármánykodással, törvénytelenül megkaparintott kapcsolati tőkét sikeresen pénzre (nem apróra) váltotta, mivel régóta tudta, hogy „hátszél” nélkül nem lehet pályázattal vissza nem térítendő támogatást szerezni rendelő(nek álcázott lakás), és egyebek vásárlásához.

No comment.

A fürdők gazdasági társaság formájában történő továbbvitele ismét zátonyra futott, s nem véletlenül. Az „ötletgazda” valószínű nem tekintette át kellőképpen az intézmény elmúlt évtizedes működését (gazdálkodását), mert különben nem állt volna elő ezzel az ötlettel. Léteznek az országban rentábilisan működő fürdők a szükséges feltételekkel. Az ezzel kapcsolatos véleményemet egy korábbi jegyzetemben (2011. 06. 07. Futottak még) már közreadtam, ezért most nem ismétlem. A testület végül is bölcsen döntött a halasztással, mert előkészítetlen a szerintem reménytelen ötlet. A kialakult purparlé nem az, aminek látszik, s ezt a jó szándékú „előkészítő” sem érzékeli, amikor közreadja elképzeléseit. A jövő havi dagálynál kiderül, hogy a zátonyra futott hajó csak megfeneklett, vagy léket is kapott. Az ötéves tervhez már csak a békekölcsön hiányozna, de jelenleg egyik sem aktuális.

„Eddigi döntéseink alapján bátran kijelenthetem, hogy életképes gondolatokhoz adtuk az igen gombot”, mondja a kellő önbizalommal megáldott egyik lelkes és aktív képviselő. Ezen kinyilatkoztatását én nem osztom, de a ciklus végére bizonyára revideálja álláspontját.

A települési szilárd hulladék kezelésével kapcsolatos észrevételeimet már közreadtam (2012. 03. 14. Ünnepi ajándék), de egy új apró „változást” nem értek. A pályázati ajánlattevő, ill. a pályázat nyertese a Nagyatád 2012. Konzorcium Kft.

A jegyző a rendeletben szolgáltatóként a Saubermacher-Pannónia Hulladékgyűjtő Kft-t nevezte meg. Aki tudja a miértet, kérem, világosítson fel (Ünnepi ajándék!).

A bizottságok átruházott hatáskörben hozott döntései közül érdeklődve hallgattam volna egy rövid tájékoztatót a Mobil Gasztro Service Kft – Önkormányzat - Tourinform Iroda elszámolásának lezárásáról.

A kórház helyzetét és sorsát sokan sokféleképpen látják, s szerencsés ötlet volt az egyebekben tájékoztatni a nagyérdeműt a dolgok jelenlegi tényleges állásáról. A kórházunkat nincs mese, állami kezelésbe célszerű adni, s ha valakinek kételye támadna, olvassa el a vonatkozó belső ellenőri jelentést.

Összegezve a látottakat, a polgármester ura a helyzetnek és változatlanul uralja a terepet, ami nem lenne baj, ha a dolgok valóban jó irányba mennének. Félő, hogy hamarosan keserű csalódásban lesz részük a hallgatag asszisztálóknak.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr564366500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása