HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

A Menedzser Fórum összeállította az Állami Számvevőszék által közölt adósság és bevételszintek vizsgálata alapján a 2007-2010 között legjobban eladósodott városok listáját.

Bár településünk lepukkanása mára már köztudott, még is hiába keresnénk Nagyatádot a listán, mivel ez idáig csak a megyei jogú városok helyzetét értékelték.

Ami késik, nem múlik, így hamarosan napvilágot lát a kisvárosi lista is, melyen várhatóan „előkelő” helyet foglalhat el Nagyatád.

Az elemzés szerint a nagyvárosi toplistát pillanatnyilag az a Hódmezővásárhely vezeti, melynek irányítója a parlamentben igen gyakran hirdeti az igét, de a lövészárki megmérettetésen könnyűnek találtatott.

Egy bolond százat csinál szokták volt mondani, ezért nem kell csodálkozni, hogy ilyen helyzetben van az ország, mert a felelőtlen gazdálkodás, a hozadék nélküli csili vili beruházások nem csak egy települést hozhatnak nehéz helyzetbe, hanem egy egész országot is. A településeknek a látszat ellenére sem a listavezető, de nem is az azt követő helyezettek kell, hogy legyen a követendő példa, hanem a józan gondolkodású városvezetések, melyek a takarékos gazdálkodást ítélték fontosabbnak, az adósságnövelő presztízsberuházásokkal szemben.

Városunk a múlt év végén kapott önhikis támogatási részlettel közel százmilliós kormányzati mentőövhöz jutott, de pénzügyi helyzete ez által sem javult, sőt bátran kijelenthető, hogy tovább romlott.

A decemberben megszavazott újabb nyolcvanmilliós hitel nem realizálódott, mert a kiválasztott pénzintézet időközben revideálta korábbi álláspontját, és nem biztosítja az igényelt hitelt. A többi bankból már korábban jelezték, hogy „hitel nuku”.

A kötvénykibocsátás a testületi jóváhagyás óta még folyamatban van, de „sikeres” végrehajtása fogja a toplista felső harmadába (ha nem az élére) emelni településünket. A kormányhivatal ugyan semmi kivetnivalót nem lelt a tranzakcióban, de az érintett pénzintézet még átgondolhatja az ügylet jogszerűségét, hiszen a korábbi is két munkatársának menesztésébe került.

Ami a „Bárdos” forrást illeti, nos, ott is bűzlik valami, hiszen a polgármester többször hangoztatta, hogy a város érvényesíti jogos követeléseit, s perli a kivitelezőt. A jövő hónapban lesz egy éve, hogy a felújított intézményt átvette a város, de a kötbérnek, a pernek nyoma sincsen. Vajon miért?

A vonatkozó statisztika szerint városunkban a legolcsóbb a víz. Ez mind szép és dicséretes volna, ha nem politikai megfontolásokat szolgálna éppúgy, mint az évekig alacsonyan tartott kommunális adó.

„Nincs ingyen sajt, csak az egérfogóban” hirdeti a kormány, de ez nálunk süket fülekre talál. Az alacsony vízdíj mellett a város az elmúlt évtizedben eltapsolta a vízi közművek rekonstrukciójára szolgáló cca. félmilliárd koncessziós díjat, miközben a földalatti közműhálózat ismeretlen mértékben erodálódott, csökkentve a vízmű vagyon értékét. A kommunális adó 32%-os emelése természetesen már az új kormány „rovására” történt, de a praktikának még koránt sincs vége.

Eszembe jutnak a kampányidőszak hangzatos ígéretei, és nem értem a néma asszisztenciát.

A városatyák passzív buzgólkodása, egy régi verset juttat eszembe:

Mikor a hernyóból lepke lett,

kérkedve repkedett,

hogy fényben keringve mind tovább

csillogtassa hímporát.

A derék kutyának

képére mégis kiült az utálat.

Villogj csak fent, te szép féreg,

nem lesz nagyobb az értéked!

Hernyó maradsz, bár fent keringsz.

Nem a szárny szab itt mértéket,

hanem a gerinc.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr543519777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

civil48 2012.01.04. 18:44:44

Nagyatád-bóvli

„Ha elmúlik Karácsony, a szeretet lángja halványabban ég,
De ha vigyázunk rá nem alszik ki még.”
A dal-idézet akár kajánkodás is lehetne, - ha az alábbi kommentet olvassuk. De nem az. A valóságban is már januárt írunk , és a „szeretet lángja” nem kell hogy mindig személyeket érjen, lehet az maga a város is. Lehet ez aggódás is, - a jövőnkért.
................

Sok a hasonlóság az ország és a városunk bóvli minősége körül. A különbség annyi, hogy a Mi Fényességünk előbb tett érte, hogy bóvlivá váljunk, mint a jelenlegi országvesztőink.

Az első és legfontosabb egyezőség, hogy Szemünk Fénye az első periódus során már rájött arra, hogyha mindent a maga képére formál, és semmi infót nem ad közre, ez nagyon nagy lehetőséget jelent a számára.
Ennek érdekében eltávolította a szűk környezetéből azokat, akik adott esetben ellenlábasok is lehettek volna képességeik és reálisabb látásmódjuk alapján. Fokozatosan lecserélte – így saját embereiként kerültek posztra azon intézményvezetők és tisztviselők, akik elfogadták az Ő megfellebbezhetetlen elképzeléseit, döntéseit. Következő választások előtt már saját szája íze szerint a tapasztalatai birtokában alakította át a helyi „alaptörvényt” a Szervezeti és Működési Szabályzatot, amit aztán rendre az újonnan megválasztott testület első ülései egyikén, amikor még többnyire eufórikus hangulatban voltak a megválasztott városatyák ezt meg is szavaztatta. A későbbiekben, ha valaki nem e szisztéma szerint szeretett volna változtatni a működésen, azt „közösen elfogadtuk el a játékszabályokat” rendreutasítással szerelte le, vagy akár szüntette meg a posztot. A külső civil egyesületeket, nyugdíjas klubokat és szerveződéseket a néhány tízezer forintos „támogatásokkal” állította maga mellé, nem feledkezve meg az esetenkénti virágos-szendvicses „vendégül-látásról” sem.
Ma már ott tartunk, hogy a lekötelezett és alkalmazotti körön túl, csak egy-két alkalmas ember jöhet szóba, aki leválthatná, - a civil szférából – akkor, ha hajlandó lenne feladni jelenlegi pozícióját. A képzett, és elvándorolt ifjúságon túl, ma már a szakmunkások is sprintelnek el a városból munkahelyek híján.

Tökéletesen működött a hírzárlat, nyilatkozni csak a Szemünk Fényének volt szabad. Aki ezt elfelejtette volna, annak nem volt bocsánat.
A bizottság-vezetőket úgy javasolta, hogy lehetőleg ne a legjobban hozzáértő legyen az elnök, vagy előre lepacsizva „hitbizományba” adta az amúgy is lekötelezett és egyben intézményi beosztottaknak. Bizottsági üléseken a bizottsági elnökök csak formai szerepet játszottak (játszanak), az ülés megnyitásán túl, azt rendre a Szemünk Fénye vezeti és szavaztatja meg az elképzeléseit. Merthogy Ő van a mindentudás birtokában. Így a bizottság csak azt tudja (tudhatja) amit ő elmond, elemzésre alkalmas, számszerűsített anyagok nemhogy kifelé, de a részükre sem készülnek.
A testületi ülésekről a város lakossága felé nem derülhet ki semmi, (ritka kivételtől eltekintve) hiszen mit lehetne tudnia 23. napirendi pont b. javaslatáról, amit megszavaznak.
A „három testőr” anomáliákat feltárni akaró hozzászólásai a Fidesz-puccsal megszűntek, így fékek és ellensúlyok, sincsenek, tehát szabad a pálya a még teljesebb autokráciához. A teljes örömből csak az hibádzik, hogy lassan-lassan még az állami ellehetetlenülést megelőzően, - mivel itt korábban történtek a túlköltekezések (most nagyon finoman fogalmaztam!) – elő-elő bukkannak az eddig elmismásolt disznóságok.

Tisztelt Olvasó! Gondoljon csak bele. Ön, - ha minden különösebb követelménytámasztás nélkül, kölcsönbe kapna úgy 100-200 millió Ft. hitelt elképzelései megvalósításához, - ön is tudna belőle építetni, mondjuk egy helyre-kis lakóházat. Ehhez különösebb tehetség nem kell. A hitel visszafizetéséhez annál inkább. De az is hozzátartozik, hogy Ön nem kacsalábon forgó palotát, fürdőmedencével, masszázzsal, szaunával, fitty-fenével építene, - hanem megelégedne szerényebb házzal, a többit meg vállalkozásba forgatná be, hogy vissza is tudja fizetni a hitelt. Ez lenne a normális, a józan paraszti ész szerinti. Országosan is, helyi viszonyainkban is és magánemberként is.

Az országos butaságainkat most hagyjuk, - bár nem független az un. Önkormányzati butaságainktól – de fókuszáljunk a helyiekre.

Azt senki sem vitathatja, hogy ha valami újonnan készül, az jobb és szebb, mint ami addig volt.
De, hogy mindenáron, öncélúan, és csak „haszontalan” befektetésként valósuljanak meg egy ember „elképzelései” szerint, azt én igenis vitatom. Csak az utóbbi évek „termését” sorolom fel:
Miért volt szükség a 15 éve felújított, repedésmentes aszfaltjárdákat szét-trancsirozni és kilapátolni többszáz millióért, hogy helyette díszburkolat készüljön mégtöbbszáz millióért a parkban?
Miért kellett több mint százmillióért körforgalmat építeni ott, ahol a balesetmentes közlekedés biztosítva volt, már évtizedek óta, és műszaki állapota is megfelelő volt?
Miért kellett milliárdos nagyságrendben építeni iskolát, amikor a meglévő kettő is sok a várható gyereklétszámhoz képest?
Miért kellett széttrancsírozni a piacteret sokszázmillióért, amikor a burkolatfelület felújításával a töredékéért újjá lehetett volna varázsolni?
Miért kellett a művelődési házat a falakig szétszedni, hiszen negyven éve sincs hogy épült? Egy általános felújítás-karbantartás a töredékébe került volna.
Miért? Miért?
Mert, így esély van arra, hogy valamelyiket majd a „hálás” utókor Szemünk Fényéről nevezi el, - a „városfejlesztőről”!(?)
Mert, nem az Ő pénzébe került. Kérte, adták neki. Az EU, (amit az ország fizetett be tagdíjként) a helyi és országos adókból, (mely utóbbiakat nem mi /a város/ termeltünk meg,) és a bankok hitelből. Szemünk Fénye csak elköltötte. Számolatlanul.
Ilyet egy magánember nem tesz. Megépíteni a szaunát, a fürdőmedencét, a garázst, mindent extra kivitelben - ház, meg ami a lakhatást oldaná meg elmarad.
Nem jutott a sokmilliárdból arra, hogy a város élhető legyen. Még büszke is volt Szemünk Fénye, sokszor ki is nyilatkozta: nem tartja feladatának, hogy megélhetést segítse a városban. Az nem az Ő dolga. Vállalkozások létrehozása persze hogy nem. De azok létrejöttének elősegítése igenis, nagyonis kellett volna, hogy dolga legyen. Néhány százmillió a milliárdokból. Hogy holnap is legyen mit ennie a városnak. Mert, nemcsak lubickolásból, sportból, sétából, zenéből, művelődésből él az ember, - dolgoznia is kellene, ha lenne hol. Sőt a végzett munka eredményéből kellene megépíteni a szaunát, a garázst, a kerítést, cserélni a kocsit. Az első a lakhatás, - az még elmegy hitel-segítséggel, de minden?
Majd az unokáink kifizetik!- mondja a Szemünk Fénye. (És ezt mondta az állambácsi is) Ugyan miből? A díszburkolatok termelte bevételből?

Ilyen, nem a mi pénzünk, hadd menjen gondolkodással, nem csoda, hogy mindenféle szóbeszéd, sustorgás lengi körül ezeket a pénzszórásokat. Országosan és itt helyben is. Józan, megfontolt ember nem viszi csődbe a várost. Hallani, (én hozzáteszem,- még szerencse) hogy a 3 milliárdra felturbózott (ami a 900 millió eltapsolásából keletkezett) 25 éves hitel még nem lefutott ügy, mert valami nem „tiszta” körülötte. Ha nem kapja meg a város, akkor másnap már a csődbejelentés következik, megelőzve az eddig elmaradt szállítói követelések várható csődkérelmét.
(Ugyhogy, jó lesz vigyázni szállítók, - nem mindegy a sorrend!)
A decembert a Nagyatád Takarék 80 milliós hitele menthette csak meg, (ha megkapta egyáltalán,) valamint az a százmilliós „önhiki”- segélycsomag.

Ezzel az üggyel sem tudta meghazudtolni önmagát Szemünk Fénye. Az Új-Atád-kötvényt novemberben szavaztatta meg. Azóta volt decemberi testületi ülés. Annak napirendi pontja a két ülés között történtekről való beszámoló. Hallott valaki róla, hogy mi van a „leállított” új kötvénnyel? Hát persze, hogy nem. A Doktorok és Asszisztensek sem voltak kiváncsiak rá,- nemhogy rákérdezzenek! Televíziónk sem azért van, hogy hírt adjon arról, ami nagyon is érint bennünket, a lakosságot?
Ez nem őszi napfény, vagy szentmise, vagy netán egy sportesemény! Nem olyan nagy ügy ez, hogy tudjon róla a „nagyérdemű”?, hiszen ez nem fényezné tovább a Mi Fényességünket, - akkor pedig jobb, ha hallgatunk róla?

Hát, ez a fajta demokrácia a bóvli Nagyatádon! Ez a Nagyatád-bóvli.

vörösposztó 2012.01.11. 11:54:08

@civil48:

A komment tartalmával teljes egészében egyetértek.Ha ehhez még hozzátennék,csak rontanék a "bukéján".

Akkor kell megszólalni,ha van értelmes mondanivaló.Ehhez tartom magam
süti beállítások módosítása