HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

10.
november

Miért?

bakos.jozsef  |  8 komment

A csatornákon tallózva véletlenül kattantam tegnap 23 óra tájban a Somogy Tv. adására.

Aki nem látta e kései, vagy az esetleges korábbi adást, annak melegen ajánlom figyelmébe.

A riport megtekinthető a videó tár „Miért?” című felvételeinél, az Anonymus ablak mögött.

Nem tudni miért nem írták ki, de megnyitásakor kiderül, hogy körzetünk országgyűlési képviselője Karvalics Ottó a riportalany. Először azt hittem, hogy egy újsütetű Tiborc panaszát hallgathatja a nagyérdemű, de tovább figyelve az eszmecserét kiderült, hogy másról van szó.

„Időm eljárt, jaj s panasz közt” mondhatná bölcs vezérünk, de nem hagyta el, jaj, szó az ajkát, hanem frakciótagságához méltón hirdette az aktuális igét.

Mielőtt az új jelszóra is kitérnék, még egyszer figyelmébe ajánlom (ahogy képviselőnk is tette) a nagyatádi és városkörnyéki lakóknak, választottunk őszinte vallomását.

Elismerte (ez manapság nagy szó!), hogy elhibázott döntésük volt az időközben silányan megvalósult giga beruházás. A Barcsot és környező településeit érintő közös szennyvízprogram balul sült el (baloldal szervezte?), ezért most pertársaságot alapítottak a kár minél hatékonyabb enyhítésére.

Miután Nagyatád is hasonló projekt előtt áll, érdemes (főleg a döntéshozóknak) némi figyelmet szentelni az intelmeknek.

A másik figyelemre méltó önvallomása, a település valós helyzetéről és annak kialakulásáról szólt.

Nem köntörfalazott, sem a költségvetési hiányt, sem a kötvénykibocsátás okozta kezelhetetlen helyzetet illetően. Beszélt az elmúlt évek virtuális költségvetéseiről, a felvett hitelekről és arról, hogy az fizesse vissza, aki elhasználta (ismerősen hangzik, pedig Barcsról beszélt).

Beismerte, hogy elhibázták, de azt szemérmesen elhallgatta, hogy a parlamentben is sokat emlegetett elmúlt nyolc évben Ő is asszisztált a történtekhez.

Döntéshozóként ott ült a megyei közgyűlésben, és alpolgármesterként a barcsi képviselő testületben is.

Lehet, hogy ágált az ésszerűtlen döntések ellen, de én egyszer sem hallottam, vagy olvastam még hírét sem, ma oly harcos kiállásáról. Na de ezt a barcsiak dolga értékelni.

Megtörtént, a hajó elment, de most, hogy a marsallbot az Ő kezében van, nehogy már az ellenzék mondja meg a frankót.

Igaza volna, vagy mégsem? Nehéz eldönteni.

TELJESEN MINDEGY KI MIT MOND!”. „AZ ÚTON VÉGIG KELL MENNI!”.

Nos, a fenti mondatait illetően komoly dilemmában vagyok, mert csak akkor tudnék azonosulni vele, ha pontosabban fogalmazna.

A korábbi években elmulasztott, nagy ellátórendszerek reformja valóban elodázhatatlan, de a közelmúlt történései alapján legalább a "saját sereg"  jajkiáltásaira illenék odafigyelni.

Észlelni kellene, hogy a reformok végrehajtása során beszabadult néhány elefánt is a porcelánboltba, a dilettánsokról már nem is beszélve. A többséget sujtó egy kulcsos adó után egy „kormánypárti bölcs” előáll az ingatlanadó 3%-os ötletével. Ha el is gurult néhány ország atya gyógyszere, a mi képviselőnk, mint gyakorló polgármester jelezhetné a betegeknek, mi a valós helyzet a „végeken”. Persze ha a jelszó alfa parancsként született, akkor érthető, hogy teljesen mindegy ki mit mond.

Igen, az úton végig kell menni. De tessék már azt is megmondani melyiken?

Anno Buci Gyuri (Marosán György!) büszkén hirdetett egy utat, melyen végig ment (és minket is végigrángatott), amiből ma már úgy gondolom a történtek után, nem kérünk. Ha erre gondolt, akkor menjenek, de nélkülünk.

A Zathureczky Gyula által megismerhetett tudatosan vállalt fogság útjára, a békésnek mondható időszakra tekintettel, nem tartunk igényt.

A Pereházy Miklós és társai által járt útra egykori kormányfőnk ugyan utalt, s bár sokan megfogadták, de a többség számára járhatatlan.

A Lenini út remélhetően eszébe sem jutott.

Van még a dr. Kállay Emil által is jelzett becsületes út, ha frakciója arra gondolt, de ahhoz nem keveseknek előbb a damaszkuszi úton kellene végig menni.

 

Nos, nem tudni milyen út vár ránk, de mihez tartás végett jelezném képviselőinknek.

Bármennyire is távol esik a parlamenttől a Rinya és a Dráva-mente, az ott élő választópolgár sem csak azért született, hogy; „Dolgozzon, éhezzen, sanyarogjon és meghaljon”.

Reméljük, ez valamennyi Somogy megyei országgyűlési képviselő szeme előtt ott lebeg, midőn a „megfelelő” gombot nyomja a parlamentben. Egyelőre bízzunk képviselőinkben, tekintettel arra, hogy a türelmi idő még nem járt le.

Reménykedjünk a pozitív végkifejletben. Te pedig nagyatádi (és minden somogyi) választópolgár addig is „Tűrj békességgel!”

 

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr613368432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vörösposztó 2011.11.13. 11:23:23

Karvalics mester ugy tesz,mint egy előkelő kivülálló,mintha ő nem is vett volna részt-ALPOLGÁRMESTERKÉNT!-a barcsi csapatban,mintha ő nem is nyomkodta volna az "igen" gombot a felelőtlen döntések meghozatalakor,elődje városvezetői tevékenységét támogatandó.
Gyomorforgató ez a jellemtelen magatartás,az utólagos okoskodás,minden ami a választók zsebére megy.
Karvalics most megvilágosodik,valószinü,hogy mindennapos templombajáróvá,hivő emberré válik,mint Gyenesei.
Egyik nap egy hivatalos ügyben találkoztam a volt barcsi polgármesterrel,aki-ugy hirlik-átnyergelt a csufos bukása után a Gyurcsány pártba,és aki nekem négyszemközt simfölte Karvalicsot,emlegetve annak mostani,summa-summárum mintegy havi másfél milliós apanázsát!
Micsoda szemforgató magatartás,az egyik kutya,a másik eb,többet ne is érdemes ezzel foglalkozni.HOMO HOMINI LUPUS EST.

zenész1 2011.11.14. 17:55:38

Csak egy gondolattal folytatva vörösposztó bölcsességét. Fentiek szerint "ember, embernek farkasa", de a közpénzbeni járandóság, és a múltbéli szavazások sem vágnak egybe a szintén bölcs latin mondással, miszerint:

Imperare sibi maximum imperium est. Önmagán uralkodni a legnagyobb uralkodás. ..

Szofista 2011.11.15. 23:02:21

Miért ne !!? Valójában gamesz által idézett latin mondás hozta ki belőlem a "bölcsességet" amit ezúton osztok meg a T.olvasóval:
Uralkodhat-e önmagán az a közszereplő, akit folyamatosan bírálnak, kritizálnak, minden lépését árgus szemmel figyelnek és minden tettét minősítik (persze negatívan),vagy nincs helye egy közszereplő esetében az ilyen fajta önmegtartóztatásnak és minden fórumot meg kellene, hogy ragadjon arra, hogy magyarázatot adjon a tetteiről?
Nem tudom, hogy én hogy viselkednék ebben a helyzetben! Persze lehet mondani, hogy sose' leszek polgármester- mert remélem kitalálható volt, hogy rá céloztam- de, mint tudjuk bármi megtörténhet....
Lehet, hogy naívan állok hozzá, de igazán kíváncsi lennék arra, hogy lehet ezt elviselni, feldolgozni, hogy folyamatosan csak a negatív dolgok ( elég finoman fogalmaztam)között említik a nevét.
Van egy nagyon kedves ismerősöm, aki más területen kiemelkedő tehetség és megszüntette a weboldalát, mert annyi rosszindulatú, rossz ízű,gonosz, aljas bejegyzéseket kapott, hogy bármennyire is erős jellem, és minden alapot nélkülöztek a megjegyzések, mégis nagyon nehéz volt olvasnia.
Persze, lehet azt mondani, hogy ne csodálkozzon az, akit leszólítanak, ha a sarkon áll!(vagy valami hasonló, már elfelejtettem:))
Visszatérve, azt gondolom, hogy nem csorbítja a város első ? emberének a tekintélyét az, ha a választópolgárok megszólítják interaktív fórumon, akkor válaszol- vagy válaszoltat-mert nincs titkolni valója, és leírja, hogy a város sorsát meghatározó döntések átlátható előkészítéssel, kellő körültekintéssel és demokratikusan születtek. Vagy nem, de annak is van vállalható magyarázata, indoka.
Lehet, hogy nem is vagyok bölcs, csak idealista?
Mondhatná azt is, hogy nem válaszol név (arc)nélküli embereknek ?
Az úton tényleg végig kell menni, és nincs főpróba kedves "véleményezők", ez már az előadás...

Út-törő 2011.11.16. 19:05:02

A T. kommentelő összekeveri a szofistát a focistával!

Amit ír, az hasonló a "kedves ismerősének" a kiemelkedő írásához.
A bölcsességét azért nem feszegetem, mert az "kissé" hiányos!
Az idealista fogalmi meghatározásának körében a köznapi értelemére ezt a meghatározást találtam: gyakorlatiatlan; az érdekek befolyásoló hatását el nem ismerő egyén.
Az írása ezt minden szempontból alátámasztja.

Ami a hozzászólásának összességét illeti, elég lehangoló, ezért én nem kérnék az Ön ezúton történő "megosztásából"!

FIGYELEM! A közszereplő az a személy, akinek igen is uralkodnia kell önmagán.
Milyen jogon állítja Ön azt, hogy nem kell magyarázatot adni a tetteiért?

Milyen az a közszereplő, aki saját magát, a közösségét, a választóit ELÁRULJA!?

Hogy lehet azt elviselni, hogy annak a bizonyos közszereplőnek diktátori hajlamát, és uralmát évtizedekig gyakorolja?

KÉREM!
Legalább Ön magát ne csapja be azzal a szemlélettel, miszerint ez a közszereplő a
"város sorsát meghatározó döntések átlátható előkészítéssel, kellő körültekintéssel és demokratikusan születtek" megfogalmazással írásában közöl!

Volt Ön már testületi ülés közelébe? Tudja mi az a diktatórikus "átlátható előkészítés"? Ezekre a kérdésekre tessék keresni a választ első lépésben!

Az arcnélküli kérdésekre is szükséges válaszolni, mert pl.: a telefon is ezért van!

Végezetül tájékoztatnám Önt, igen is van az illetőnek titkolni valója, nem is akármilyen titokról van szó!

Azon az úton, amelyre Ön gondol én sem kívánok végig menni, és arra is felhívnám a figyelmét, hogy az előadás már régóta megy!

De ezek szerint Ön hosszú SHOPIANAE cigaretta szünetet tartott,(talán innét a fantázia név?) és most nem tudja hol van!!!!

Tessék felébredni kedves Szofista!

Vagy ha Ön fizetett prókátor, akkor érthető az írása, de ettől a tények nem változnak!

Szofista 2011.11.16. 22:50:23

Kedves Látható !

Megfogadtam, már triplax-ként is, hogy nem hagyom magam befolyásolni a kommentet kommentelő írásoktól, de hát ha már megszólított.....
Néhány infó:
1. a szofista álbölcselő,tetszetős érvekkel hamisan okoskodó embert jelent.
2. a bölcsesség nem hiányos, vagy van, vagy nincs.
3. az idealista az,aki az eszmények híve, aki nem veszi tudomásul, hogy a világot jórészt az érdekek igazgatják.
4. Nem dohányzom .
5. vagy fogadatlan prókátor, vagy fizetett provokátor lehetnék, mert ugye a prókátorok - különösen a jólmenők- alapból fizetettek.

PS.voltam már testületi ülés közelében, sőt...
üdvözlettel

Helóta 2011.11.17. 00:31:00

Hadi tudósítónk végre nemcsak a mi Muskátlis muskétásunk, hanem az alvégi kapitánya dicső tetteit is megénekelé. Szóból ért az ember, zsoldból a katona, főleg ha hű, s nem köntörfalaz. Üres várnak, s a lőporkamrának bolond a gazdája. Bezzeg a szomszéd vára mindig szebb, s főként, ha sziget, s kapitánya arannyal teli zsebbel rohanhat ki. Ez az igazi áfium elleni orvosság, s nem a szennyvízi pertársaság. Perrel mi is televagyunk: pereljük a skolistát, az ártistát, meg a Kelement, a kőmívest. Hová lett a negyven (véka) ezüst? Ezt még a perzekutor sem fogja megtalálni. Addig van remény, míg „Ajtó megől fehér galamb, Ősz bárd emelkedik”, s továbbra is húrjába csap. Várjuk a többi Bárdot, halljuk éneküket.

civil48 2011.11.17. 19:24:31

Sokat hezitáltam a hozzászóláson, részben azért mert nem (teljesen) nagyatádi a téma, és kerülni akartam azt is, hogy minden topik civil48-al kezdődjön. (:-)

Aztán örömmel konstatáltam, hogy megszólaltak többen is. Szofista (tripla x) elmeditált, elfilozofált néhány fogalmon, gondolaton, és felvetett néhány megszívlelendő kérdést is. Átható, (úgy látszik, ilyen a habitusa?) ismét harapós módon reagált,(kevés sikerrel) és újra vádolt, oktatott, képzelgett (nem kellett volna!), megbántva Szofistát, aki finoman (ahogy illik), helyreigazította.
Szabad jobbágyunk ismét szellemesen írt: a hadi tudósító, a muskátlis muskétás, az alvég kapitánya, a skolista, ártista, a kőmíves Kelemen találó (rejt)jelzőivel. Jól megfogalmazta a kommentelés lényegét.

A damaszkuszi út térítő erejében nem hiszek mai Saulunk esetében, és a blog többi részéhez most sem tudok mit hozzáfűzni, - a kommentek néhány gondolatához viszont van véleményem:

A „közszereplő” nem azért nem válaszol, mert nem tud, hanem, mert ha válaszol, azzal csak magyarázkodni tudna. De főként azért nem, mert a válasszal legitimizál. És ezt nagyon nem akarja.
A negatív dolgok felemlegetéséről önmaga tehet, negatív megnyilvánulásai okán. És valljuk be őszintén, ki tud pozitív dolgairól? A demokráciája pedig áldemokrácia.
Az arcnélküliség, tetszik - nem tetszik, e „műfaj” sajátja. Arccal hol van rá mód a nemtetsző dolgokat a tudomására hozni? Nincs olyan fórum. Igaz, lehetne valós nevet is használni, mint a blogíró, - de én, (és gondolom, Önök is) azzal is megelégszem, hogy olvassa, és valamifajta féket jelent a „húrba csap”-ás. Nagyon igaza van ebben Helotának. Részemről, a többi legyen a hatóságok, a pártok és az önkéntes közszereplő-jelentkezők dolga.

További jó, (és egymást kímélő) kommentelést, a blogírónak több szerencsét, és sok, érdeklődésre számot tartó témát kívánok.

Út-törő 2011.12.03. 21:29:51

A vihar kitört, de a szemfényvesztő elővette "IT A PIROS-HOL A PIROS" játékát, és az épen most esedékes szerződés hosszabbítás miatt, a szolgáltató nem nyúlt a csapokhoz.

De miért kell vállalkozóval elvégeztetni több millióért azt a munkát, amit a városgondnokság is végre tudna hajtani?

Ennek oka számomra teljesen világos!

* * *

Néhány gondolat a választókat súlyosan megalázó, cinikus megjegyzésektől nem mentes közmeghallgatásos testületi ülésről!

Két főszereplő, egyik, aki vezette az ülést, másik, aki védelmébe vette őt, történetesen mindketten Pisták. Együtt szerkesztik az előterjesztéseket, amely nem csak a közös médiumukban, a hírháttérben, de jelen helyzetben is nehezen olvasható, értelmezni pedig lehetetlen.
Ezt támasztja alá egyik tisztelt olvasó, tőle idézek!

„Van egy nagyon kedves ismerősöm, aki más területen kiemelkedő tehetség és megszüntette a weboldalát, mert annyi rosszindulatú, rossz ízű,gonosz, aljas bejegyzéseket kapott, hogy bármennyire is erős jellem, és minden alapot nélkülöztek a megjegyzések, mégis nagyon nehéz volt olvasnia.”

Az óvodai szinten lebegő ormia lélegzete is elállt, amikor az egyik felkészült "állampolgár" konkrét kérdést nyújtott át a döntnökök részére.

Fontos, és kardinális kérdésekről volt szó, melyekre sem érdemi, sem közönséges válasz nem érkezett.
A kérdezettek között szerepelt O.Cs. orvos, aki korábban folyamatosan orvoshiányról beszélt, most pedig a műtő asztal elhagyva épen Ő olyan pozícióért ragaszkodik, amelyhez fogalma nem sok lehet.
Ezt támasztja alá az a történet, miszerint a bizottsági ülés után megkérdezték tőle, mit szavazott meg, mire kiderült, NEM TUDTA mit tartalmazott az előterjesztés, nem tudta miről szavazott. A szavazás eredményére mondhatja Ő praktikusan, „A műtét sikerült, csak a beteg nem élte túl!”

Fentiek alapján meglehet-e megbízni olyan orvosban, akinek politikai nézete diktatúrán alapszik? Ez a szemlélet egyéb kérdést is felvet, amelyet itt nem kívánok kifejteni.

Ugyan ez vonatkozik a választások előtt nagy dirrel-dúrral fellépő, az ormiat lemondásra szólító alpolgármesterre is.
Jelen helyzetbe teljes mellszélességben az eddigi ádáz ellensége mellett kiáll, a lakossági érdekek szem előtt tartása nélkül.

A tárgyi ülésen megkérdezett képviselők azt sem tudták megmondani, mennyi a város hitele, mennyi a ki nem fizetett tartozás, mennyi a kibocsátott részvények összege, egyáltalán az egyenlegről semmilyen ismeretekkel nem rendelkeznek, és így döntenek a város sorsa felett.

Ezek után milyen döntéseket hozhatnak, a döntéseik mit eredményezhetnek, tisztában vannak-e döntéseik következményeivel?

Nemes egyszerűséggel úgy jellemezhető a színvonal nélküli ominózus közmeghallgatásos testületi ülés, mint mondani szokás, "NESZE SEMMI, FOGD MEG JÓL!"
Én vagyok a király, én vagyok az úr, igaz kivül meztelen, belül üres, de nálunk a diktatúrában így szokás, ezt hoztam magammal a KISz-ből!!!
süti beállítások módosítása