HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

A Fidesz Nagyatádi Alapszervezet Elnöksége, mint azt a korábbi (május 12-én „Mi is történt polgármester úr” címmel) bejegyzésemben jeleztem, közérdekű kérdésekkel fordult a város első emberéhez.

Az érdeklődő levélben a Bárdos Lajos Általános Iskola és Zeneiskola – Alapfokú Művészetoktatás Intézmény ingatlan rekonstrukciójának folyamatával kapcsolatosan került megfogalmazásra közel három tucat kérdés, amit a kérdésfeltevők magánszemélyként is fenntartottak.

Miután csak nem egészen háromra érkezett válasz, a kérdéseket május 21-én megismételtük.

Ezt követően június 16-án keresetet nyújtottunk be a Kaposvári Városi Bíróságra, kötelező közérdekű adatok kiadására kötelezés iránt.

A Kaposvári Bíróság szeptember végére kitűzte az ügy tárgyalását. Az erről szóló értesítést követően az érintett városháza „felfüggesztette” vonakodó magatartását, és megküldött részünkre 16 korábban nélkülözött dokumentumot. A hiányzókat azonban a mai napig nem adták át részünkre.

A kért dokumentumok „visszatartásával kapcsolatosan a Kaposvári Városi Bíróság levelére a városháza július 29-i válaszában az adatok kiadásának elutasítását kezdeményezte mondván; „….a feltett kérdésekre a projekt jelenlegi szakaszában még nem tudunk választ adni. A pályázat szerinti feladatok teljesítése még nem zárult le, az elszámolás még nem történt meg. Az önkormányzatnak különösen fontos érdeke fűződik ahhoz, hogy a szerződés teljesítése során keletkezett dokumentumok a teljesítés lezárásáig ne kerüljenek nyilvánosságra. A kötbér iránti igényünk peres úton történő érvényesítéséig nyilvánosságra kerülésük a döntés meghozatalát hátrányosan befolyásolják.”

 

Különösen figyelemre méltó az önkormányzat védekezése, amely az adatvédelmi törvény 19/A §-ra vonatkoztatva tagadja meg az általuk sem vitatott közérdekű adat kiadását. Hivatkozásuk szerint 10 évig lehetővé teszi számukra a törvény, hogy, döntés megalapozását szolgáló adatokat a keletkezésétől számított tíz évig titokba tarthassák. Ezen adatok megismerését a polgármester engedélyezheti csak.

 

Ezt magyarra lefordítva úgy kell csak értelmezni és alkalmazni, hogy ha a közügyek iránti kíváncsiságból kikér valamely közérdekű adatot a naiv polgár, akkor a polgármester eldönti, hogy kegyesen válaszol valamit, vagy nem. Ha a kérdező kifogásolja az elutasítást, az a hivatalos válasz, hogy a kért „kényelmetlen” adatot további döntésre kívánom felhasználni. Ergo tíz évig várjál csak türelemmel. Csak egy a bökkenő, az esetleges bűncselekmény elkövetését is bizonyító „titkosított” adat, a polgárjogi felelősséggel egyetemben legtöbb esetben öt év alatt elévül. Az, hogy valóban döntés előkészítést szolgál-e a kért adat, s az előkészítés folyamatban van-e, azt a titokgazdának kell bizonyítania, s erről és a többi kérdésről is végső soron csak a független bíróság dönthet, szerencsére.

 

 Ezen fenti indokok elfogadhatósága a hó végi tárgyaláson tisztázódhat.

Ami pedig az adósságnövelő ámokfutás folytatását vagy megállítását illeti, nos, az már a vizsgálat eredményén, és a városatyák további hozzáállásán múlik.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr203224903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Út-törő 2011.09.22. 19:53:06

A kötelező közérdekű adat kiadásának MEGTAGADÁSA nem bűncselekmény? Ez alól csak Nagyatád kivétel?
Ez a "Gyesenei legjobb barátja, helyettese," mindent megtehet ami az érdekébe áll, ugyanis a SOMOGYÉRT ELNÖKÉNEK a keze hosszan el tud NYÚLNI!

Út-törő 2011.09.23. 08:02:48

T. Bakos Úr!
Mit lehet tudni arról a bizonyos "mandátum dátum"-ról?
Magam részérőlnem meglepő, hogy Ti pistátok oda rakja a csomagot, ahol tömi a majmot!
Az ilyen elvetemült, aki a népet sorozatosan, többször megetette, már ott tart, hogy a "kenyéradó gazdáját" is neandervölgyinek nézi, azt elárulja azért, hogy a sajátbőrét mentse a szoruló hurok elől.
De nem számíthat másra az sem, aki vele lepaktál, mert ez a tulipános Őt is el fogja árulni az első adandó alkalommal, a saját érdekének megfelelően.
Ezt a rendkívüli tulajdonságát úgy látszik nem ismeri minden érintett!
A jövőre vonatkozóan tessék csak vigyázni!
Az eddigi intelmek be teljesültek, tehát statisztikai, és tapasztalati szempontok szerint nem fog változni a "tanult" tulajdonságú egyén!
süti beállítások módosítása