HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

Bár állítólag „a kormány mellettünk van” az ígért (pardon, remélt!) önhikis támogatásnak a fele sem érkezett meg. A szomszéd várak többet kaptak, Barcs éppen a dupláját. Ez persze érthető, hisz képviselőnk barcsi, ráadásul nálunk rosszabb helyzetben lévő település polgármestere, akinek a dupla gázsi is alamizsna a fennálló hiány tükrében. Természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy az elvi váltás ellenére nem lettünk „kormánypárti” település, s bár városvezetőnk igyekszik alkalmazkodni és igazodni a megváltozott helyzethez, sajnos egyelőre ez még nem elég. Majd ha átcseréli köpenyét, s a következő ciklusban elindul, és netán bekerül képviseltünkben a parlamentbe, akkor talán majd többet vehet városunk számára is a bőség kosarából.  Addig viszont be kell érnünk a sereghajtó hellyel.

Persze a tökéletes igazodás sem garancia a sikerre, hiszen a csokonyai első ember gyorsabban és jobban igazodott, mégsem kapott települése, „indokoltan” elvárt támogatást. Ez esetben természetesen a régóta üzemelő szocreál gyógyfürdőjükre gondolok, amelyikre régóta ráférne néhány százmilliós (uram bocsá milliárdos) fejlesztési támogatás. Évtizedek óta működő, a külföldiek által is kedvelt, de eléggé lepukkant állapotú önkormányzati intézmény, ami megérdemelne némi kormányzati támogatást. A választókörzetben időközben épültek újabb gyógy és termálfürdők is, amelyek jobb állapotuk ellenére is elbírnának milliárdos fejlesztéseket. A barcsiak mertek nagyot álmodni, s fürdőjük fejlettebb ugyan, de a tervtárban pihenő pálmafás projekt, forrás híján nem valósulhatott meg. Az atádi fürdőfejlesztésekre is készültek tervek, de szintén pénzhiány miatt csak vágyálmai maradnak, a likviditási gondokkal küszködő, nyakig eladósodott városnak.

Sok az eszkimó, kevés a fóka, hiszen lassan minden településen lesz egy-egy üzemeltetést és fenntartást igénylő fürdő, de elégséges fizetőképes fürdővendég egyre kevesebb. Ha pályázik és van önrésze, elvileg minden fürdőgazda kaphat támogatást, de mint tudjuk, önrész az sajnos nincsen.

Na ezért támogatja nagy elánnal a megye az évek óta Csipkerózsika álmát alvó nagybajomi fürdőingatlan felébresztését, mert annak külföldi tulajdonosa a támogatás dupláját tudja (legalábbis ígéri) biztosítani. A munkahely teremtés ígérete a varázsszó, de mint köztudott a puding próbája az evés.

Négy éve is hallottunk egyet, s mást ezért várjuk meg, hogy mi realizálódik. Kaposváron most készült el a nagyarányú fürdőfejlesztés, s „élményért” nem szükséges a szomszédba menniük. Bajomnak valami extra unikummal kell majd kirukkolnia, hogy a megyeiek és átutazó „külföldiek”, ne igali, kaposvári, nagyatádi, csokonyavisontai, barcsi, stb. medencében landoljanak, ill. csobbanjanak.

Aki figyeli a híradásokat, az láthatja, hogy a termálvízkincs ésszerű hasznosítására nincsen kidolgozott koncepció. Ha netán mégis létezik, az a döntéshozók előtt valószínű nem ismert, mert különben nem hoznának ésszerűtlen döntéseket. Hiába lehet az országban bárhol karóleszúrással termálvizet fakasztani, nem hogy az újabb és újabb, de a sok-sok meglévő fürdőt sem képes a tulajdonos fenntartani. Forráshiány van, de még is pazarlás folyik, mert a jelenlegi helyzetben a fürdő projekt egy bizonyos szint alatt csak a pályázatíróknak, a”kijáróknak”, a beruházást kivitelezőknek (fővállalkozóknak!) üzlet, a tulajdonosoknak nem. Szigetvár, Harkány, Siklós, stb. kínlódik fürdőjével, de vannak pozitív példák is, mint azt korábbi blogjegyzetemben („futottak még”) már említettem. Nem is értem, hogy a nagybajomi beruházó miért nem az évek óta működő és bejáratott, (ráfizetéses) strandunkat vásárolta meg? Nem hirdettük meg, vagy netán súlyos jelzáloggal terhelt? Pedig több legyet is üthettünk volna egy csapással. Az eladási árból betömhettünk volna egy vagy két költségvetési lyukat. A pályázati költségtől, az esetlegesen elnyert fejlesztés önrészétől, továbbá az éves fenntartási és üzemeltetési költségtől, valamint az évenkénti veszteségtől megszabadulhattunk volna. Igaz, hogy magasabb belépődíjjal, de a fürdő a helyén maradt volna.

 Miután elsejével bankot váltottunk lehet, hogy a jövőben új megoldási lehetőségek nyílnak?

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr603035800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vörösposztó 2011.07.04. 11:34:50

Kapcsolati tőke?-ugyan,ennek a városvezetésnek?
Sem kapcsolati,sem különösen erkölcsi tőkéje nincs ennek a társaságnak,legfeljebb a bankbetétekben lapuló,közpénzekből folyó saját vagyoni tőkéjük van.Akinek nem szelektiv az emlékezete,emlékezhet arra a nagymellénnyel kiálló FIDESZ polgármesterjelöltre,aki felszólitotta az önkormányzati választási kampány finisében az őt legyőző,többszörös polgármestert,hogy ne okozzon stb.több kárt a településnek,mert most mi jövünk,mi vagyunk a jövő,bla-bla,bla.
Miután elvesztette a választást,illetve a jelentős pénzügyi támogatás mellett sem tudott nyerni Gyenesei mentor jelöltjével szemben,sőt beült az alpolgármesteri székbe,mintha elfeledte volna harcias énjét,azóta csak arra futja neki,hogy lépten-nyomon hangoztatja,hogy ő Nagyatád alpolgármestere.Na és,ilyen emberrel mire megy a város?Ugyanolyan megélhetési közpénzes pártkatona,mint a 2O éve a FIDESZ-ből élő Ágoston Gábor.Ennyi.
Az,hogy az un.ÖNHIKI-s pályázati támogatásból Barcs duplát,még a fele akkora település Csurgó is 2O millával többet kapott,jól mutatja a nagyatádi vezetés"kapcsolati"tőkétlenségét,impotenciáját.Ez a helyzet Bakos Ur.Csak semmi naivitás,abban való reménykedés,hogy a bankváltással uj lehetőségek nyilnak.Erre semmi reális esély,a bankváltás mindig a banknak jó,mivel a felemelt számlavezetési és közben a felemelt tranzakciós költségek plusz milliós kiadásokat jelentenek az önkormányzatnak,ami a bank jól "megérdemelt" nyereségét tovább növeli.Önmagában a bankváltás semmi jót nem hoz,ujabb forrásokat nem jelent,hitelképesség már nincs,minden,nem törzsvagyonba tartozó közvagyon eladva,vagy elzálogositva.Akkor hogyan tovább?-kérdezheti a jámbor,balga szavazó.Nincs tovább,illetve csak a vegetálás marad,az adósság pedig napról-napra nő!
Sőt az intézmények müködési-fenntartási költségei állandóan nőnek,ami a téli időben a közüzemi számlák jelentős emelkedése miatt elviselhetetlen többletterhet jelent a településnek.
Ezen igazán fajsulyos problémák mellett a képviselők különféle alibi kérdései,aggódásai/ járda,árok,sővény stb.pitináner problémák/ jól rávilágitanak ennek a társaságnak az igazi sulyára,jelentéktelenségére.
Kedves Bakos Ur!A jövőben a helyi hatalmi és érdekviszonyok kusza szövevényében a "Csókosok és szeretők" cim alatt érdekfeszitőbb blogbejegyzést tudna irni.Nemde?Ennek háttéranyagához vannak tippjeim,sőt talán még egy könyv is kikerekedik belőle.

Stabil 2011.07.05. 00:01:59

@vörösposztó: Tisztelt Tudós Kolléga!
Az az idő lejárt, amikor a közügyeket prioritáltuk. Megváltozott a helyzet, és ez látszik a Barbarics Úr vonatkozásában is. Vajon miért költözött el 260 Km-re északra? Ott közelebb van a tűzhöz, és nem érdekli, hogy távolabb kinek milyen nyavalyája van, mit hagyott hátra. Ő is katona. Itt atádon lehúzta a (nem a nadrágját), ott pedig még többet, és vezényszóra!
Az Ágoston Gábor nem a FIDESZ-ből, hanem belőlünk él, ugyan is mi termeljük meg azokat a javakat, amelyeket ő eldőzsöl.
A tervek pedig nem véletlenek. Kérem: N.atádon az udvari tervező, (Kaszonyi Lálosz) aki egyébként decimális nagyságrendű, cm-ben kifejezett eltérésekkel tervez, tonna szám állnak a tervtában a soha meg nem valósuló tervei. Ez is a politika része, de ez nem kapcsolati tőke!
A bank váltással mit akar mondani Bakos Úr? Tisztába van Ön azzal, hogy a bankoknak a magán ember csak a terhet jelenti? Minden egyes bank arra törekszik hogy Önkormányzati szerződéseket kössön. Bízom benne, hogy nem arra gondol, mely szerint a bank az Önkorányzatot maga elé sorolja. Ebből tessék kiindulni.
A választások előtti Polgármesteri felszólítás a jelenlegi alpolgár mester részéről előttem is kitörölhetetlenül lebeg. De ne feledje "vörösposztó" barátom! Egyszer volt budán kutyavásár!

Az ésszerű döntések vonatkozásában csak annyi kiegészítést tennék. Az Ön számára lehet, hogy ésszerűtlenek azok a döntések, amelyeket a döntéshozók alkalmaznak. Lehet, hogy számukra is ésszerűtlenek a saját döntésük, de nekik az előzőekben említettek szerint, saját pillanatyi, és nem hosszútávú megélhetésük figyelembe vétele mellett kell döntést hozni a Ti Pistátok kénye-kedve szerint.

civil48 2011.07.09. 08:37:47

Bakos Úr! Blogod címétől függetlenül közreadnék egy vitairatot. Sok témát lefed. Nyár van,- hátha nincs jobb dolguk az embereknek.(:-))))

Valamit elrontottunk!

Szinte mindent. Mert nem mondtuk el…

Csodás volt innen nézve a Nyugat. Csillogott Bécs, öntötte a hűtőgépeket, az elektronikát, és mindent, ami szem-szájnak ingere. Itthon, aki dolgozni akart mindenkinek „járt” munkahely vagy egy íróasztal. Dolgos nép vagyunk, ezt mi is meg tudjuk tenni, csak akarni kell. A rendszerváltás tele volt csodavárással.

Mózes 40 évig vezetgette népét a pusztában, ígérve a tejjel-mézzel folyó Kánaánt. Hitték a népek az ígéret földjét, hogyne hitték volna, hisz a sok szenvedésnek jutalma lesz. A mi Mózeseink is elhitették: néhány év és utolérjük az áhított nyugatot. Csak egy kicsit átszabjuk az idejétmúlt rendszerünket.

Eközben, elfelejtettük megmondani, hogy a privatizáció során igazából nem az iparunk kell, hanem a piac. Örült a nép a tavarisi konyec-nak, de nem mondtuk meg neki, hogy az orosz piac elvesztésével szinte nincs kinek termelni a mezőgazdaságban. Nem baj, gondoltuk, családi gazdaságokat hoztunk létre, 30 holdanként egy majdnem ingyen Joon-Deer traktorral dotálva. Nem mondtuk el, hogy ez háromszáz holdat is ki tudna szolgálni, hogy 300 mázsa terményt a múlti nem vesz meg, csak 30 000 tonnát. Nem mondtuk el, hogy így, ellehetetlenül a falu. A családi gazdaságnak nem kell a munkáskéz, mert olyat fog termelni, amihez csak gépi erő kell. Nem mondtuk el, hogy nem tudunk versenyezni az ipari termelés eredményéből dotált nyugati mezőgazdasággal. Mert nincs hozzá olyan volumenű ipari termelés. Nem mondtuk el, hogy a falvak lakosságát nem tudja felvenni a város ipara, mert a város ipara sem kell. De, elfelejtettük megmondani azt is, hogy a kőbaltánk nem csereszabatos a mikroprocesszorral
Nem mondtuk el, hogy a másfél millió nyugdíjazott, rokkantosított embert (a meglévők mellé) ennyivel kevesebb „termelő” létszámmal kell ellátni. Nem mondtuk el, hogy ennyivel kevesebb termelőerő nem képes fenntartani változatlan nagyságú, sőt 3200 „kisállamra” duzzasztott Ausztriánál duplán nagyobb államigazgatást, parlamentet, több állással, intézőbizottsági és egyéb bizottsági tagsággal dotált képviselőségeket, változatlan, Svédországnál 161 korházzal nagyobb, szétszabdalt egészségügyünket, fele gyereket dupla létszámmal oktató pedagógustársadalmunkat. Nem mondtuk el, hogy nincs fedezete, a csak csettintsünk és lőn alapú 30 milliós lakóingatlan-hiteltámogatásoknak, nincs fedezete a 70 %-os államigazgatási, 50 %-os közalkalmazotti béremelésnek, a 100 napos szociális programoknak.
Nem mondtuk el, hogy nincs ingyenleves, hogy az Eu-tól kapott „támogatás” (még a mai újságban is úgy olvastam róla, hogy eu-támogatásből épül!) nagyobb része a mi befizetésünk visszaosztása, hogy az ilyen „talált pénzeknek” hitt pályázati beruházások önerőt is tartalmaznak, így azok a felelőtlen beruházások a mi izzadságunk. Nem mondtuk el, hogy a pályázataink „hamisak”. Az erre „szakosodott” cégek pályáznak a semmiféle szakértelemmel nem bíró többnyire humán értelmiségi polgármesterek megbízásból, az erre a célra „szakosodott” tervezőkkel, és az erre a célra „szakosodott”, dolgozókkal sem bíró kivitelezőkkel, - akik körbetartozásaikkal, alvállalkozóik ki nem fizetésével, tisztességgel helytálló kisvállalkozásokat tettek és tesznek tönkre. Nem mondtuk el, hogy a legnagyobb körbetartozást generáló az állam és a 3200 kisállama, és hogy ez ellen nem teszünk semmit, mert ezek feketepénzéből élnek párjaink, azok, akik nekünk hirdetik az igét!
Nem mondtuk el, hogy újgazdagjaink, politikusaink a minimálbértől tíz-húszszorosan-százszorosan nagyobb javadalmazásból tudják csak azt megoldani, amit megélhetésnek nevezünk.

Őszintén, - nem mondtunk el őszintén semmit, aki elmondta, azt megvesszőztük, ellehetetlenítettük.
Valamit mindenről mondtunk ugyan, de hogy tudatosítva nem volt, az annyi bizonyos.
.
Nem vettük észre, hogy az önkormányzatok irányítása a pártok konca lett, jellemzően, a különösebb szakértelem nélküli, vezetői képességek nélküli, polgármesterekre bízta az állam végzettségi követelmények nélkül egy-egy közösség vezetését.(Kivételek erősítik a szabályt!)
Főleg a kistelepüléseken, csak a jóhiszeműségükben bízva kezükbe adni településirányítás összetett feladatait, - melyről fogalmuk sem volt. Településfejlesztést rájuk bízni, mindennemű szakmai háttér nélkül, kitéve a tervezést, pályáztatást, kivitelezést körüllengő maffiaszerű képződményeknek, melegágyat teremtve a korrupció számára. Mindezt mindennemű ellenőrzés, felügyelet nélkül, és hagyva a helyi ”kiskirályságok” létrehozását.
Nem vettük észre, hogy látvány-beruházásokra költik, sokszor károkozó módon, a pályázatokon „nyert” (valójában, min. 80%-ban hazai adóból befizetett) EU-s ezermilliárdokat. Nem vettük észre, hogy e településvezetők nem számolnak a „nyert” beruházások üzemeltetési költségeivel. Nem vettük észre, hogy nincs szükség 3200 „kisállamra”, mert finanszírozhatatlan, mert értelmetlen.

Nem vettük észre, hogy a túlzott liberalizmus az alap-, és középfokú oktatásban minőségi kárt okoz. Nem vettük észre, hogy a diáklétszám csökkenését nem követi az oktatói létszámcsökkenés. (vagy csak alig). Nem vettük észre, hogy az önkormányzat kezébe adott oktatás-irányítás nem pótolja a megszüntetett szakmai tanfelügyeletet, az irányítás képzetlen polgármesterek kezébe került, pártkonc lett az iskolaigazgatás. Tehetetlenkedés folyt az iskolai szegregáció terén. Nem vettük észre, hogy nincs nevelés, nincs erkölcsi útmutatás, nincs magatartásbéli követelmény az általános és középiskolákban. Hogy, verik a tanárokat. Szinte csak bulvárszerű bemutatása folyik a médiában e szégyenteljes eseményeknek. Nem vettük észre, hogy eszköz nélkül, kiszolgáltatott helyzetben lévő tanárok képtelenek kezelni az eseményeket. Nem vettük észre, hogy túlzott létszámú képzésük minőségromlással jár.

Nem vettük észre, hogy az egészségügyben áldatlan állapotok alakultak ki, hogy nem tartható az elaprózódott intézményrendszer humánerejének és műszerezettségének kihasználatlansága. Nem vettük észre a főorvosi kar hálapénz-ragaszkodó, megcsontosodott, változást ellenző merevsége és a nevetséges orvosi fizetések között húzódó ellentmondást. Nem vettük észre, nem vettük észre…úgy tűnik ez az a terület mely leginkább ismert a „nagyközönség” előtt, de …..mégsem vettük észre, hogy változtatni kell rajta, és sürgetően.
Az erre történő halvány erőfeszítéseket megfúrtuk, és hagyjuk, hogy még rendbetétel előtt külföldre meneküljenek, - a tehetetlenkedések elől.

Nem vettük észre, hogy a rendőrségünk a túlzottan liberális, bűnözőket védő törvényeink miatt elbizonytalanodik, demoralizálódik. Félre néz, ha kényes esetet lát, de büntet, ha közúti szabálysértést követsz el, vagy parkban biciklizel, - akkor is, ha madár sem jár rajtad kívül a környéken és, nincs akinek bajt okozhatnál. A fajsúlyos esetekben, talán képzettség hiánytól, (a rutint szerzett emberek eltávozása) talán vezetési anomáliák miatt, talán hatalom-ráhatástól, de eredménytelen. A falvakban pedig hiányuk háborítja a békés polgárt.

Nem vettük észre, hogy jogrendszerünk eseménykövető, máshol a sűrű változások miatt követhetetlen a mezei polgár számára. Jogszolgáltatásunk van és nem igazságszolgáltatásunk, és az is őrületesen lassú. Rendszeres a bírósági fokok egymással ellentmondó ítélete. Visszatetsző még bűnös bizonyosság esetén is a rabláncon történő vezetgettetés, amikor más esetekben kisétálnak s bíróságról az „ügyfelek”. a bírósággal szembeni tiszteletlenséget csak ritka esetben szankcionálják. Nevetséges a beidézettek távolmaradás-gyakorisága, annak elfogadottsága, az elodázhatóság rendszeressége, a tárgyalások közötti „szünetek” nagysága, a neves emberek megkülönböztető megítélése, az egyértelmű, de pitiáner ügyek „nagykorúsítása”, fölösleges tárgyalás-sorozata.

Nem vettük észre, hogy újságírásunk, televízió-csatornáink alkalmatlanok arra, hogy tájékoztassanak, orientáljanak. Ellenben butítottuk(juk) a népet minden lehetséges módon. Kommentálatlan riportok, céleb-műsorok, és bulvár minden mennyiségben. És vessen magára az újságolvasó, a tévénéző, ha el tud igazodni, a körülvevő világban. Pedig, hát nem lehet mindenki szakértői szintű polgár. Miért nem lehetne minden újságban, teszem azt x oldal, minden tv-csatornán (helyi tévéket is beleértve) napi x óra kötelező helybiztosítás a vezető értelmiségiek számára fenntartva, közéleti tanulmányok közlésére, közérdekű, állampolgári ismeretterjesztésre. Persze hogy lehetne, csak így kellene a frekvenciákat, csatornákat megpályáztatni. És, persze szándék is kéne rá. Az ország vezető értelmisége publikációs felülethez jutna, és betölthetné hivatását, amit jelenleg nem vagy alig gyakorol.
Ezen felületek részleges dotációját sem tartanám ördögtől valónak. Ennyit megérne mindnyájunknak, a népbutítás helyett.

Dehogynem vettük észre, de, hogy bűnös módon nem változtattunk rajta, az annyi bizonyos.

Nem gondolom, hogy mindenről és átfogóan írtam, azt sem gondolom, hogy mindent jól látok, - csak egy mezei állampolgár szemével nézve próbáltam válasz keresni arra, ….hogy valamit elrontottunk, és mi is az, amit elrontottunk. Innen nézvést nem működik az állam!

Már húsz éve bolyongunk a pusztában. Nincs a ma emberében újabb húsz év türelem és tűrés.
És a Kánaán is egyre messzebbre kerül!

vörösposztó 2011.07.15. 07:17:06

Civil 48-nak!

Kedves Barátom!
Az általad "vitairatnak" nevezett,szinte az egész társadalom problémáit felölelő kérdéseid-mint egy tisztességes,becsületes értelmiségihez illik-szinte lelkiismeretfurdalásszerüen jönnek elő.
Látnod kell,hogy nyár ide vagy oda,vagy akár tavasz vagy ősz,ezek a kérdések ma már csak bennünket foglalkoztatnak,látod,lehet hogy többen olvassák,de még arra sem veszik a a fáradságot/nyári uborkaszezonban/hogy egyáltalán kifejtsék véleményüket.
Magam is nagyon sokszor felvetettem-magamnak és másoknak is-a kérdéseket.Hogyan jutottunk idáig ?Ugy-Kedves Barátom-hogy olyan országban élünk,olyan országban csináltak felülről állitólagos rendszerváltást,ahol egy Horn Gyula pufajkás,egy D-2O9-es Meggyesy Péter,egy Gyurcsány Ferenc volt KISZ vezér miniszterelnök lehetett,és ahol olyanok,mint Ormai,több cikluson át polgármesterek lehetnek.Ezek után mi a kérdés?Ez egy korlátlan lehetetlenségek országa,ahol a volt nomenklatura emberei a gazdasági gengszterekkel,és pénzügyi zsidó hatalmasságokkal összefonódva,a mindenkori magyar kormányok alárendelt,helytartó kiszolgálása mellett ellopták,elprivatizálták az ország vagyonát,majd teljesen eladósitották.Az ország és állampolgárainak milliói kamatrabszolgaságban tengődnek,mig a pénzügyi-gazdasági politikai - hatalmi gengszterbanda gennyesre gazdagodott.
A rendszerváltásnak csufolt valami egy,a világot kézben tartó banda és a titkosszolgálatok előre elkészitett forgatókönyve szerint történt,ma már ez világosan látható.A magyar embert pedig hülyére vették.Ennek a következménye az,ami ma Magyarországon van.Teljes káosz,mindenütt a hazudozás,képmutatás,a hiéna szellem,vagyis aki előbb ér a konchoz,az viszi.Ki törődik a magyarsággal,annak sorsával.Alávetett nép voltunk és vagyunk.Belegondoltál abba,hogy a politikai és gazdasági szimbiózisban élő prostituált garnitura milyen mocskos,jellemtelen,embertelen játszmát üz velünk?Tehetetlenek vagyunk,mert már erőnk sincs,a napi megélhetésért küzdünk.Nemcsak gazdaság ,az állam és intézményei is romokban,az igazságszolgáltatás csak silány jogszolgáltatás.Belegondoltál abba,hogy ma az országban valóban fontos politikai és gazdasági-pénzügyi poziciókban milyen emberek ülnek?Ez rosszabb,mint a Kádár rendszer diktaturája,bizton állithatjuk.199O-ben egy lila köd ereszkedett a szemünk elé,vártuk a megváltó jólétet,Ausztriai életszinvonalat és ami ezzel jár.Nagy pofont kapott ismét a magyar nép,csak a "kiválasztottak" jártak jól.Én igy látom,sokszor sok helyütt ezt már leirtam,elmondtam,falra hányt borsó.Még senki,érvekkel alátámasztva nem cáfolta,nem igazolta,hogy esetleg tévedtem volna.Sok mindent megéltem,megtapasztaltam,soha nem másoknak,hanem a saját értékrendemnek akartam megfelelni.
Igy a kérdéseidre rajtam kivül senki nem válaszol,marad mint pusztába kiáltott kérdések.Neked is azt tanácsolom-ha szabad-hogy mindezek után ne vedd magadra a világ összes gondját-baját,megtette helyettünk ezt kétezer évvel ezelőtt Jézus Krisztus!Meg is feszitették.

vörösposztó 2011.07.15. 13:17:04

Egy kis lazitás után folytatom:

Külön kell szólni a magyar értelmiség,kiváltképpen a humánértelmiség un.rendszerváltásban betöltött,joggal és okkal mondhatom dicstelen szerepéről,mely lényeges befolyással volt, van és lesz közállapotainkra,és még gyermekeink,unokáink jövőjére is.Testközelből láthattam a politikában tudatosan szerepet vállaló vagy oda csapódó,nem érdek nélküli értelmiségiek viselkedését,szerepét.
Minden társadalomban kiemelt szerepe van a kimüvelt emberfőknek,vagyis az értelmiségnek.Az 198O-as évek végén a magyar társadalomban az értelmiséget is,mint mindenkit felkészületlenül érte a változás.Ki vagy kik is készithették volna fel a társadalmat a jelentős változásokra?A megroppant,de a hatalomban ülő kommunista apparátus,aki az elnyomó rendszert jól kiszolgálta?.A változás élére álló,többségében szellemi szabadfoglalkozásu értelmiségiek közül azok kezdtek el politizálni,akik még a Kádár rendszerben annak ellenségeinek számitottak,akiket megfigyelt a titkosrendőrség,és az ő ismerettségi körükbe tartozók.Ezek voltak a történészek,jogászok nagyrészt,belőlük lett az első kormányban ,199O-ben több miniszter,államtitkár.A második vonal viszont megmaradt érintetlenül,vagyis több évtizedes garnitura a helyén maradt.Ugyanilyen elfogadhatatlan helyzet volt az államapparátuson belül a titkosszolgálatokban hagyott volt KGB- akadémiás személyek,vagy a rendőrségnél"ottfelejtett" személyek szerepe,akik látszólag meghuzták magukat,de ahol tudták ,betartottak az Antall kormánynak.Igen,kimondhatjuk,hogy az Antall kormány jórészt a laikusokból álló,dilettáns kormány volt.Belecsöppentek a politika élvonalába,hibát-hibára halmoztak.Meg is lett a következménye.Olyan alapvető fontosságu,a gazdasági törvénykezésre tartozó törvényeket mulasztottak el meghozni,mint az un.lusztrációs törvények,vagyis egyrészt a volt kommunista nomenklatura tagjainak az állami vagyon privatizációjából való kizárása,továbbá hosszu évekre ugyanezen személyeknek a politikai főhatalomból való kirekesztése.Miközben folyt a sárdagasztás a nemzetellenes szoc-lib banda és a kormány közt/médiaháboru,taxisblokád stb./ addig a volt kommunista apparátcsikok a gazdasági-pénzügyi gurukkal együtt már régen az állami vagyon megszerzésén,átjátszásán dolgoztak,mintha nem is lett volna kormánya ennek az országnak,olyan simán,nyugodtan végezhették áldásos tevékenységüket!Amire a kormány észbe kapott,már a nemzeti vagyon jelentős része mások kezén volt.Ezt már csak tartalmilag felgyorsitva,kormányzati szinten folytatni kellett 1994-98 közt Horn Gyulának és bandájának.Ekkor gyorsult fel a rabló privatizáció,eladtak mindent,ami mozditható volt,stratégiai ágazatokat,igy pl.az energiaszektort,a mezőgazdasági feldolgozó ipart stb.Okszerü a kérdés,hogy hol vannak ennek a bevételei?Mert közben az állami vagyon elfogyott,az államadósság viszont százszorosára emelkedett?Most kezdi ezt feszegetni a FIDESZ?Ő is ott ült 199O-től a parlamentben,eddig miért hallgatott?Vétkesek közt cinkos,aki néma.Utólag egyből sok mindenki megvilágosodik,saját magam ugyanakkor már az 199O-es évek elején ezeket élesen felvetettem,magamra maradtam.
Már akkor érzékelhetővé vált számomra,hogy parasztvakitás folyik,a politikában a magánzsebek-közerkölcsök játéka folyt.Igy vált a politika "uri huncutsággá",vagy másképpen:a hazugságok"müvészetévé".
Amikor az emberek nap mint nap azt látják,sőt tapasztalják,hogy egyik politikai párt 19,a másik egy hiján husz,hogy naponta közpénzen hazudnak a szemükbe,és ezt büntetlenül lehet tenni,sőt ebből jól meg is lehet élni,mit lehet akkor várni az átlagembertől?Tőle a kormányzat elvárja a jogkövetést,a törvénytiszteletet,ha nem ezt teszi,kiméletlenül lesujt rá a hatalmi apparátusával,közben pedig a hatalom felső szintjein folyik a koncon való marakodás,naponta hallunk milliárdos lopásokról,sikkasztásokról,6-8-1O évig tartó értelmetlen perekről,aminek a végén majdnem hogy megdicsőül az érintett. delikvens/Lásd.Postabank ügy és mások/Kérdezem,az elsibolt,ellopott állami vagyonból ezidáig mennyit sikerült hatalmi uton visszerezni?Annak a Suchmann Tamásnak,akinek legalább már 1O éve börtönben lenne a helye az elprivatizált országért,semmi bántódása.Hogy is van ez ,kedves Barátom,honfitársaim?
Eközben nap mint nap azok oktatnak ki bennünket demokráciából,jogállami,sőt európai normákból,miheztartás végett,akik ezt az országot a tönk szélére juttatták.
Akik a közpénzek közelébe,afölötti bármilyen rendelkezési joghoz jutnak,rögtön-tisztelet a kivételeknek-az jut az eszükbe,hogy abból saját zsebükbe hogyan tudnának minél többet juttatni.Ma a munkának,pláne a tisztességes,becsületes munkának,az ilyen értékeket valló embernek nincs sem becsülete,sem társadalmi presztizse.Ellenben aki ügyeskedik,a törvényeket kijátsza,korrumpál,törtet,hatalommal visszaél,láthatóan jól él az ilyen életviteléből?Én is kérdezem,hogy is van ez?
Közben sem az egészségügyre,sem az oktatásra,sem más jóléti intézményekre vagy nincs pénz,vagy nincs elég önrész azok megszerzéséhez.Amikor a jelenlegi kormány bevezette a z un.bankadót,előbb nyivákoltak,majd később különféle módokon szinte fenyegetőztek a bankok,akiknek a kapzsisága,pénzéhsége határtalan,és akik -mesterségesen-előidézik a különféle "válságokat",hogy aztán abból jól kijőve gazdagodjanak.A különféle,a bankok érdekköréhez tartozó un.minősitőintézetek pedig kények-kedvük szerint hol az egyik,hol a másik országot minősitik le,majd az IMF és a bankárvilág kegyeit keresni kénytelen? kormányok által felvett hitelek alapján olyan helyzetbe kerülnek a nemzetközi pénzvilág urai,hogy lényegében ők szabják meg egy eladósodott ország költségvetését,bevételeit,természetesen az adott ország polgárainak megsanyargatásával.Oda jutottunk,hogy sok ország vezetői kezet csókolnak országuk tönkretevőinek,akik nap mint nap velük töröltetik le a cipőjüket.Magyarország véleményem szerint-dejavu érzésem van-olyan helyzetbe került,sőt még rosszabba,mint 199O-ben.Sem az ország,sem a többmillió teljesen eladósodott polgára egy idő után már képtelen lesz visszafizetni adósságát,és akkor már nincs vesztenivalója.
Magyarország 1541-ben elvesztette önálló államiságát,és azt azóta sem tudta visszerezni.Olyan EU-s alapitó ország ,mint Franciaország,vagy a világhatalom,de a világ legeladósodottabb országai közé tartozó USA akar nekünk,ezeréves államisággal rendelkező országnak demokráciát,jogállami normákat oktatni,sőt sokszor bennünket kioktatni ,akinek először a ezekben a kérdésekben a saját portáján kellene rendet tenni,de erre képtelenek.Ugyanakkor ezen országok-ha anyagi és katonai- stratégiai érdekeik azt kivánják,bárhol beavatkoznak,ahol vétlen civil emberek tiz vagy százezreinek okoznak szenvedést,halált.Máshol.ahol érdekeik azt kivánják,szemet hunynak,sőt szót sem engednek róla emliteni sem az un.emberi jogokról,sem a demokrácia lábbal tiprásáról.Ez lenne az agyondicsőitett,felmagasztalt nyugati értékrend és a követendő példa.Persze bizonyos hatalmi körökben a "politikailag korrekt" beszéd a divat,ami magyarul azt jelenti,hogy cak akkor és ugy beszélhetsz,ahogy én mondom,ahogy nekem tetszik.
A világ és benne Magyarország megtapasztalhatta,hogy a való életben nincs sem igazságosság,sem pedig méltányosság,ezen alapvető,valóban alapvető feltételek nélkül pedig az van,ami most van,képmutatás,hazugság,erőszak,népbutitás.Csak az a kérdés,hogy mindezek után milyen a jövője az emberiségnek?
A számtalan kérdésedre a válasz az,hogy IGEN,bizony észrevettük mindazt,amit most kifogásolunk,amig azonban azok,akik az országot ide juttatták,jól"megérdemelt" életüket élik,milliók pedig-velünk együtt-nap mint nap a megélhetésért küzdünk,tőlünk senki se várja el,hogy legalább a szánkat fogjuk be,bár sokan ezt szeretnék.Az pedig egyszerüen felháboritó és vérlázitó,hogy most azok mondják emberek millióinak,hogy "nincsen ingyen ebéd",akik mind a korábbi,mind pedig a jelenlegi rendszerben éppen ingyen ebéden,reggelin és vacsorán éltek,vagy mert gazdasági,hatalmi pozicióikból következően mindenhol megetették,megitatták őket,vagy pedig annyit összeloptak a közvagyonból,hogy valóban nekik az ebéd is mindig ingyen volt,mert azt is mi fizettük.Vége.

civil48 2011.07.15. 14:38:48

@vörösposztó: A blogíró Kapcsolati tőke írásától elég jól elkalandoztunk, bár a társadalmi kapcsolatok ilyen vagy olyan véleményezésével reagáltunk rá. Mivel az értelmiségről, mint „társadalmi réteg”-ről, mindegyikünk írt, - ennek kapcsán egy tapasztalatomat, az efölötti gondolataimmal szeretném az eddigieket kiegészíteni.

Egy pesti házfalon láttam egy amatőr társadalomtudós falfirkáját, amely mindenkivel tudatja a nézetét: birka a nép.

A nép alatt általában a tömegeket értjük, a (meg) vezetetteket, és soha nem értjük bele a vezetőit. A társadalom fogalmába beleférnek ők is, de a nép, azaz a tömeg, az a birka. Ők azok akik, ha kellett hitlereknek, ha kellett rákosiknak tapsikoltak. (hogy ne vegyek túl közeli példákat) Hogy mit kezdenek velük a vezetőik, - az a mindenkori vezetők tisztességétől, a nép iránti magasztos elkötelezettségüktől, felelősségvállalásuktól függ. Ilyen pedig ritka volt a történelem során, inkább az ellenkezőjét tapasztalhattuk.

A nép, a tömeg, mint olyan, buta. Egy jelentős része, a nagy többség, többnyire a helyzetéből adódóan az. A tömeg hosszú távon okos is, utólag, többnyire akkor, amikor rájön, hogy vezetői becsapták. Ilyenkor szokták felhasználni őket a forradalmakhoz. Utána, ismét buta.
De, ide sorolnám, az ugyan értelmiséginek mondott, de a nem gondolkodó, - a betanított munkás szinonimájára,- általam csak „betanított értelmiségi”-nek nevezetteket.
Az értelmiségit, leegyszerűsítve a tanult, főiskolát, egyetemet végzett emberrel definiálják, pedig közel nem ilyen egyértelmű. A fogalmat a kultúráltsághoz, a viselkedéshez, a tisztességhez, a humánumhoz, a gondolkodáshoz kötném.

A falfirkás firkászok már a gondolkodó fajtából valók, akik dühből, talán lehetőségeik híján, „ellenállásból”, kényelemből, vagy csak heccből nyúlnak ezekhez, az eszközökhöz. (amellyel, mellesleg csúffá teszik városainkat, emiatt haragszom rájuk.)

A gondolkodó népréteg jó része tisztában van vele, hogy a nép, a tömeg buta (birka), és ezt ki is használja, érdekből, önzésből, számításból, kivagyiságból, önmaga túlértékeléséből, magatartásbéli adottságából, sokféle okból. Ők a koncért mindent elárulók. Nézz körül, csak az elmúlt húsz évet tekintve is. Mennyi MSZMP-sből lett Fideszes fújja a harsonát, tapsikol a „szeretett vezető” megnyilvánulásain. Ugyanígy tapsikolnának változás esetén is. Ők ilyenek. És sokan vannak.

A gondolkodók egy jelentős hányada, ha nem is ért egyet a „vezetőjével” (nem csak országos vezetőket értem alatta), és változást szeretne, - akkor is sunyit, lapít, hallgat, megpróbál belesimulni a történésekbe, egészen addig, amíg rá nem koppintanak a fejére. Jelentős hányadot képviselnek.

Aztán „vannak, akik úgy gondolják” (a kifejezést a kérdező-levelekből ollóztam), hogy szólnak, leírják, tiltakoznak, felhívják a figyelmet, megmozdulásokat támogatnak, ösztökélik a „hallgatókat”, hergelik a tömegeket (meg a hatalmat). Ők vannak kevesen.

Azok pedig, akikről a történelem úgy beszél, hogy nagyjaink, - sajnos nem teremnek minden bokorban. Akik, a társadalmi progressziót, a társadalmi igazságosságot önzés nélkül képviselik, csak kivételes személyiségek. Ritkák, mint a fehér holló.

Hát, ezért van igaza a falfirkásznak!

És talán nekünk is!
Üdvözöllek: Civil48.
süti beállítások módosítása