HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

Nyári szünet előtti utolsó testületi ülését tartotta tegnap a képviselő-testület. A napirendre tűzött előterjesztések, illetve azok okfejtése nem igazán nyerte el egyes képviselők tetszését. A hulladékszállítási rendelet aktuális problémáinak megoldási elképzeléseivel kapcsolatosan a kellő rálátással, s a korábbi években szerzett tapasztalattal bíró képviselők kételyeiknek adtak hangot. Az előterjesztő pesszimista hozzáállásnak minősítve megszólta az érintetteket, amihez a tájékozatlan képviselő vízhangként csatlakozott.

Elhangzott, hogy szemét ügy a "szemét ügy", de igazán az értheti meg a kérdés fontosságát aki olvasta és emlékszik az 1996-ban a fenti címen megjelent cikkre. Az aggályoskodók valószínű emlékeznek az akkor történtekre. Azóta persze sok minden történt, de a tapasztalatok alapján botorság költségcsökkentésről (és díjcsökkenésről) elmélkedni és ábrándozni, mivel öt kilométer helyett ma már ötven kilométerre szállítják a város hulladékát, melynek minden költségét még nem realizálta a szolgáltató, az új (és nem saját) lerakóhely költségeiről nem is beszélve. Az elképzelések szerint családonkénti számlázás a lakóközösségi helyett jelentős költségnövekedést eredményez, melyet természetesen szintén realizál a díjban a szolgáltató, amit nem csak az érintettek, hanem mindenki fizet. A közbeszerzési kötelezettség új elem, de az eljáráshoz (jó pénzért) külső szervezet igénybevétele miért lenne szükséges? A hivatalban és a testületben is vannak hozzáértők. Annó dacumál az illetékes ad hoc bizottság értékelte és rangsorolta a benyújtott pályázatokat, de a bizottsági javaslat ellenére egy személy döntötte el, hogy a második helyezett a nyertes. Azóta is az a szolgáltató, de mint tudjuk, új helyzet van, amihez alkalmazkodni ajánlatos (pardon, célszerű). A város első embere is így látja, ezért nem lesz meglepő ha jövőre ezen a területen is "új szelek fújnak" majd. Tippem már van, de nem festem az ördögöt a falra, mert hátha megjelenik.

Bár a várost nyomasztó legfontosabb kérdéseket csak felszínesen érintették az ülésen, de a szokásos "fű-fa-virág-lefolyó-stb." kérdések megint vitték a prímet. Nem először került terítékre az óvodai sövény ültetés de, hogy akadémiai vita kerekedjék belőle, erre nem számítottam. Az álprobléma felvetőjét komolytalanság miatt megróhatta volna az ülés vezetője, mert igaz. hogy a kérdés megoldása nem testületi kompetencia és nem is jogi kérdés. Igaz, hogy a gondnokságnak nem szerepel az idei költségvetésében, de valamennyi érvelés mosolyra fakasztó.

Nos tisztelt sövényt akaró szülők, intézményi vezetők, és támogató képviselők. A megoldás roppant egyszerű, ha valóban egy új sövény minden vágyuk. A szóban forgó intézményben a nyolcvanas évek második felében szintén sövényt szerettek volna (a járdához, a hintákhoz, az udvarrészek elkülönítéséhez, stb.) az akkori ott dolgozók, de eszükbe sem jutott és nem is fordultak segítségért sem a hivatalhoz, sem a költségvetési üzem vezetőjéhez. Fogták magukat és a meglévő, bölcsődétől elválasztó sövényt "megnyírták", majd az így nyert vesszőket elültették, s láss csodát, az új sövény megszületett, és egy része még ma is látható. Persze kellett hozzá némi gondozás és néhány év, de a munka és türelem, sövényt terem. Tanúsíthatom, hogy az eljárás ma is működőképes, mert tavaly hiánypótlásként alkalmaztam. Aki nem hiszi járjon utána, de akár ki is próbálhatja.

A folyó beruházásokkal kapcsolatos tájékoztatót ami dajka mesének is elmenne, egy városatya értetlenül fogadta, és hangot is adott fenntartásának, amiért a polgármester "megrótta" a testület tekintélyének rombolása címén. A kérdés további firtatása és a társak támogató csatlakozása azonban elmaradt, így nem tudtuk meg mi is a valós helyzet a művelődési ház szünetelő felújításával.

Ami az energetikai megtakarítást eredményező fejlesztési elképzeléseket illeti, örömmel üdvözölném valamennyit. Sajnos az elképzelés egy alig négy évvel ezelőtti eseményt juttat eszembe, amikor is a beruházásra elnyert több tíz milliós kormányzati támogatás a helyi önkormányzat  önrészének "hiánya" miatt elveszett, pedig saját rendelete volt a városnak a támogatásra. A "vesztes" lakó közösség csak ámult, miközben a vonatkozó rendeletet törölték a korábbi alkotók.

Reméljük, hogy az új projektekhez a katasztrofális pénzügyi helyzet ellenére, meg lesz a szükséges önrész, mert a mostani bankváltás is ezt a célt szolgálja (ugye?).

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr873029468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

civil48 2011.07.03. 09:32:06

Megromlott a beton

Az új megye1 hatalmas forradalmi tényként kürtölte szét Somogyország alattvalói tájékoztatására, az önhibáján kívüli települések támogatására kitalált pénzosztás során több mint egy milliárdot tudott szétteríteni. A megyei kormánypárti képviselők megfeszített lobbytevékenysége eredményeképpen. Alig valamivel kevesebbet, mint Borsod, Hajdú-Bihar, meg egykét szintén „élenjáró” megyénk. Nem kellene inkább szégyenkezni ezzel a helyezéssel? Mert évtizedek óta hátulról vagyunk ez elsők között! Persze így szebben hangzik: kiharcoltuk!
Barcs 120 milliót, Nagyatád 60 milliót, Marcali és Csurgó Nagyváros 80 milliót kapott. Ki mit érdemelt. Hurrá, lélegzetvételhez jutottunk, - lehet költeni!

Nagyatádon meg megromlott a beton. Ezt tudhattuk meg a legutóbbi testületi ülésen, városunk első számú műszaki és pénzügyi zsenilitásától (vagy szenilitásától?) Mindent el lehet adni, ha kellőképpen felkészült hallgatóság akad? Megtudhattuk, hogy azért kellett feltörni a vásártéri betont, mert az amúgy szemre egyenletesnek látszó felület alatt rendkívül egyenetlen volt a betonaljzat és az ezt kívánta. De, egyébként is mindezt megőröljük, van erre speciális gép, - és újra bedolgozzuk, sőt ha marad belőle, akkor, mint anyagot máshol is fel tudjuk használni. Tiszta szerencse, hogy így történt, így majd vetünk belőle útjavításhoz is. Ha lesz hozzá pénzünk. Majd betesszük a gondolkodásunkba! Meg a költségvetésünkbe.

Igen, ha jut belőle, - a hülyeségből! Máshol a kötés, szilárdulás után évszázadokig érik, nálunk 40 év után megromlik a beton. Milliókért feltörjük, milliókért megőröljük, friss cementtel összekeverjük, és visszadolgozzuk, - mert megromlott. Ott ahol a kavics, mint adalékanyag szinte a lábunk alatt van, ott feltört beton újraőrlésével kell előállítani?
Hát persze! Így a legolcsóbb! Egyáltalán miért kellett feltörni. Nem volt helye a „kapott” 60 milliónak? Vagy csak simán „zsenik” voltunk? Mert ezt is bevették!
Az ötvenezer-kétszázezer forintba kerülő képviselői felvetések orvoslására pedig csak akkor kerül sor, ha jut rá pénz a „költségvetésből” Addig is, lépkedjenek a vízbe a fránya pedagógusok, meg szülők. Egyébként is minek jöttek autóval. Örüljenek, hogy egy ilyen szép nagy iskolába járhatnak a gyerekeik. Meg egyáltalán!

Kedves Bakos Úr! Olyan szép országgyűlési, akarom mondani helyhatósági tudósításokat, készítesz, mint Kossuth Lajos. Olyan szép, mondhatnám irodalmi stílusban íródnak. Olyan általánosságban íródottak, konkrétumok nélküliek, hogy szinte lehetetlen kommentet írni hozzájuk. Csak úgy, ha valójában alig, vagy semmi közük sincs a blog tartalmához! Egyébként megvan a hitelt nyújtó bank, így a 400 milliós hitelkeret is. Csak, a számlavezetést is mellé kellett adni. Hogy mennyivel többért? Ugyan, erre ki figyel oda. Túléltük, - ennyit ez megért! Hurrá! Lehet tovább költeni. Oktalanságokra is!

A tisztelt olvasóhoz is írok. Pontosabban idézek. Nem a bibliából, nem a nagyjainktól, csak egy kommentelőtől, S. O,S.-től:
1.) azt már mindenki megtanulta, ingyen ebéd nincs;
2.) az Eu pályázatos pénz is a mi pénzünk, mivel részben az Eu működtetésére befizetett hozzájárulás egy része kerül vissza támogatásként, azaz saját adópénzünk;
3.) olyan pályázati pénz nincs, amely ne tartalmazna önerőt is. Tehát városi pénzen is rombolják azt, amire inkább építeni lehetne.
süti beállítások módosítása