HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

Az elmúlt héten ismét a változás szele söpört végig Nagyatádon, pontosabban a képviselő-testületen. A városatyák ténykedését nézve úgy tűnt, hogy ahelyett, hogy korlátoznák a polgármester nyakra-főre szorgalmazott hitelfelvételi kezdeményezéseit, inkább növelni hagyják az „Új SZMSZ.” (Szervezeti és Működési Szabályzat) tervezetében rögzített hatáskörét, miközben Ő mérsékelné a testületét, és csökkentené a választópolgárokét. A rossz példa ragadós s úgy látszik, városunk elsőszámú vezetőjénél is a legfontosabb a minél nagyobb hatáskör, illetve hatalom.

Valami azonban bűzlik Dániában, mert már a bizottsági hozzáállásokból is hiányzott a „lelkesedés”, s sok év után érdekes módon a testületnek sem nyerte el tetszését az új tervezet. Minő meglepő, még a napirendről is levetették, miután ugyan csak meglepően a többség megszavazta a kezdeményező javaslatot. Az első csörtét ugyan a testület nyerte, de a mérkőzésnek úgy gondolom, koránt sincs még vége.

A kialakult helyzetre tekintettel érdeklődve várom, hogy vajon az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően ezúttal is az előterjesztő oktrojált akarata érvényesül e. Miután megváltoztak az erőviszonyok, a korábban elsöprő többséggel rendelkező városvezető, a tényleges helyzet ismeretében, túlélési ösztönétől vezérelve, akár elvtelen kompromisszumok árán is, de törekedni fog befolyása megtartására. Ennek érdekében bizonyára beveti összes korábbi barbatrükkjét, amit az újsütetű képviselők csak hallomásból ismerhetnek. Van a cilinderben júdáspénz, fenyegetés, zsarolás, s minden egyéb, ami a renitens képviselő józan belátásának megnyeréséhez szükségeltetik.

El kellene végre érni, hogy a települést a testület, és ne a polgármester egy személyben vezesse.

A csőd közeli helyzetre tekintettel revideálni kellene a prioritásokat, mert a fű-fa-virág, majd kupák- érmek-oklevelek, továbbá az ülnökök „fontossága” mellett elérkezett a mérleg- költségvetés-likviditás elsődlegességének az ideje.

Ha ez a felismerés már tudatosult a döntéshozókban, akkor lehetséges a változás, de ha a fellángoláson felülkerekedik a kishitűség és gyengeség, úgy tovább csúszunk a lejtőn és nem menti meg senki és semmi, városunkat a csődtől.

Aggályoskodásommal és reménykedésemmel egy időben ajánlom figyelmébe képviselőinknek Bethlen Gábor intelmét, miszerint;

„Nem mindig lehet megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet”

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr632866364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vörösposztó 2011.05.01. 08:54:33

Május elseje van,de ezen lejáratódott,sokszor elcsépelt,a"munkásosztály és munka ünnepe" megnevezésü napon sokkal de sokkal fontosabb,mondhatni a keresztények de az egész hivő világ számára legfontosabb eseményre Rómában kerül sor,II.János Pál pápa boldoggá avatására.
Igy a mai napon "szentségtörésnek"tartanám, hogy a "Nagyatádi Alkotmányozás"-sal,és benne a M.P/Muskátlis Pisti"/ alkotmányozó szerepével,nagyszerü és kiváló egyéniségével egyáltalán foglalkozzak!Nem teszem,majd holnap erről bővebben.Addig is mindenkinek jó pihenést,a hivő embereknek pedig,ahogy II.János Pál pápa mondta:Az Isten veletek van,ne féljetek.

Stabil 2011.05.02. 15:35:09

@vörösposztó:
Helyesnek, pontosabban bölcsnek tartom vörösposztó ajánlatát, ezért én is csak ma fogok tollat, de csak röviden.

Sajnos nem történt meg a kövérrel kapcsolatos múltkori elképzelés. Gondolom nincs még lezárva (a téma) az idő talán megoldja. Türelmesen várok!

vörösposztó 2011.05.03. 20:28:14

No akkor folytassuk!Nagyatádi alkotmányozás cimet adta Bakos Ur irásának,változás szeléről elmélkedik vagy esetleg csak szeretné?!
Bethlen Gábor erdélyi fejedelem bölcs és intelemre utaló mondásával zár.
Hát se bölcsesség,se előremutató okosság nem mondható el a nagyatádi vazallusokról.
Kérdésem:Mindig mindent megtesznek amit lehet?hát igen,a saját személyük nem tudom már hova való lejáratására,talpnyalásra, bizony mindent megtesznek,elég zselés a gerincük.
M.P itt is hülyére fogja őket venni.Nagyon jól tudja,hogy az SZMSZ/Szervezeti és Müködési Szabályzat/-ahogy a nevében is van,gyakorlatilag a képviselőtestület szervezeti rendjét és müködésének alapvető-nagyon fontos-szabályait önti jogi keretbe,mondhatni az SZMSZ a képviselőtestület alapokmánya,alkotmánya.
Az hogy abban mi szerepel,hiven tükrözi a polgármester és a képviselők/frakciók/ közti erőviszonyokat,amikor többek közt hatásköri szabályokat állapit meg.M.P.mindig is jól tudta ezt,és amikor érdekei ugy kivánják,számtalanszor a saját képére formálta az SZMSZ-t,a vazallus testületi tagok igazi nagy épülésére és tehetetlenségük,helyesebben tehetségtelenségük,hozzá nem értésük irásos dokumentumaként.Az érdek és a félelem nagy ur,de a szervilizmusra,a seggnyalásra,jellemtelen megalkuvásra ezek sem adnak,adhatnak felmentést.Az SZMSZ egy jogi mü,aminek elkészitéséhez,megszerkesztéséhez hozzáértés,felkészültség szükségeltetik,nemkülönben pedig annak világos felismerése,hogy ezen müben lehet és kell a hataloméhes volt komcsi aparátcsik M.P hatáskörét ugy beszabályozni,ha ugy tetszik a kezét megkötni,hogy nem csináljon a testületből és annak tagjaiból hülyét,ne tudja önös és önző érdekei szolgálatába állitani,vagyis világosan kiderüljön belőle a testület primátusa.Amikor sikerül neki a saját érdekeinek megfelelő SZMSZ-t elfogadtatni,azt követően már egyes döntések keresztülvitele során elég neki csak hivatkozni ezen szabályzatra,és amikor kezdenek ébredezni a vazallusok,akkor már késő!M.P mindig is a saját képére formálta a bizottságokat,azok hatáskörét ,ha neki ugy tetszett,akkor bizottságot/okat/ megszüntetett,vagy ujat hozott létre,melynek "elnöki" posztjára-talán ritka kivétel mégis akadt valamikor- leghüségesebb talpnyalóit tette meg,aki/k/ aztán mindig jól alányalnak neki,semmi probléma sem a bizottság ülések vezetésében,sem pedig a "döntések" előkészitésében ne legyen,csak neki ne okozzanak fejfájást.Ez az igazi nagyatádi önkormányzatiság,ami ugyan nem egyedi jelenség az országban,de ilyen durván csak Nagyatádon mutatkozik meg,állitható nagy valószinüséggel.És ez megy immár 1994 óta.Hogy közben a város uszik az adósságban,a lakosság nyomorog,hogy a település központjában néhány hónap alatt mintegy 12 üzlet,kisvállalkozás zárt be,ezeket nem érdekli.Csak a kipárnázott székem legyen meg,ezért mindig és mindent megteszek-gondolják.A nagy erdélyi fejedelem foroghat a sirjában,a mai magyar valóság ismeretében.Emberi-erkölcsi tisztasága,nagysága,példamutató élete,magyarságszeretete éles kontrasztként fénylik a sötét nagyatádi/és magyar/. közéletben

Stabil 2011.05.04. 12:44:13

@vörösposztó:
Nem rugaszkodott el a talajtól most sem vörösposztónk!
Bár emlékezetem szerint érintettük már a témát, de nem árt ismét felhívni a figyelmet a Tulipános veszélyre. (Sárga veszély volt már!)

Most már ismerheti minden érdeklődő az új, és valóban Pécs városához mért iskolát, ahol megtalálható a környék minden rétegéből idetoborzott "tanulni vágyók" sokszínű sokasága.
Minden oldalról problémás a helyzet.
Ha a tanuló 20km-ről történő bejárását nézzük, akinek 1,5 órával korábban kezdődik a nap,vagy
ha a 17évesen már 6.osztályban tanuló identitását, vagy intellektuális hajlamát vizsgáljuk.
A korábban már-már homogénné vált iskola egyik napról a másikra arculatot váltott, és olyan heterogén állapotot tükröz, amelynek a végeredményét bizonyos szempontokból nehéz megjósolni. A kérdés: ki nyert rajta, és mennyit?

A másik téma az SZMSZ:
Tapasztalattal rendelkezem a régi időkből, amikor is a M.P. az Sz.M.Sz.-t úgy alakította, amint azt vörösposztó leírta. Tessék elképzelni, biankó csekket állíttat ki magának a testülettel, aki nem is tudja mit szavazott meg, és arra később azt ír, ami számára a legkedvezőbb.
Valóban, az esetleges számonkérés alkalmával elegendő neki csak hivatkozni az elfogadott okiratra.
Ez úgy fest, mintha részegen odaadnám a féltett kincsemet valakinek, majd kijózanodásom után megkérdezném, mit keres nálad a portéka? Hát nyilván a mámortól, vagy egyéb befolyásolástól megrészegült gyengeségemet nem mutatom ki, ezért kérdéseket sem fogok feszegetni, inkább hagyom, nem merülök bele saját ürülékembe!
De nem csak a hibám miatt nem kérdezgetek, hanem a vörösposztó által ismertetett vazallus, mint csatlós, függőségi helyzetben élő személyként sem, mert jön a Kasztró, megfenyeget és KISZ-es módra lecsap!
Maradva az SZMSZ-nél, emlékezetes, volt "Jogi Igazgatási és Ügyrendi Bizottság", amelynek élén egy kiválóan felkészült, olyan karizmatikus személy állt, akit nem tudott a Ti Pistátok megingatni, és aki a "Dunyha" szakmaiságát is maga alá gyűrte. Ez utóbbi később Horn, és stb. idejében államtitkári beosztásba került.
Nos tehát, ezen erőből irányító személyeknek nem tetszett a Bizottság Elnökének a precíz, minden fontos kérdést felőlelő munkája, ezért a következő ciklust a diktátor azzal kezdte, hogy a Jogi Igazgatási és Ügyrendi Bizottság megszűntetését az új, és tapasztalatlan, azonnali függőségi viszonyba kerülő képviselő urakkal megszavaztatta, az említett Elnöknek még csak bizottsági helyet sem szavazott.
Ekkor ez úgy ment mi ma is!
Külön-külön felszobáztatta a képviselőket, ilyen-olyan soha be nem váltott ígéreteket tett nekik, közben elmondta a saját verzióját, és már is ki volt játszva a számára komoly veszélyt jelentő, de valójában a város érdekeit szem előtt tartó képviselő, aki egyebek mellett kiváló jogász.
Azt azért mindig hozzá tette a jellem szegény hazudós "Vigyor", "vigyázzatok ám a Dr.G.......re", mert az lop a boltba, meg olyan dolgai vannak, hogy arra vigyázni kell, inkább kerüljétek!"
Azt azért le kell szögezni, a besározott személy annál erősebb, mint hogy bárkinek a tulajdonához hozzá nyúljon.

Ha a Bizottság elnök további pozíciót nyert volna, a Ti Pistátok harmadolás után, talán most szabadulna.

....Hogy hol van az erkölcs, a tisztaság, a példamutató élet, a városszeretet?

Ezt mindenki saját magával rendezze, talán még nem késő.

S.O.S 2011.05.04. 16:51:13

Hát igen! Húsvéti Alkotmányozás elmaradt Nagyatádon, nem úgy, mint a Balramentben. Az új kormány legalább annyira bebetonozta a hatalmát, mint a csernobili szarkofág az atomot, az sem tudja majd kirobbantani, nemhogy a végelgyengülésben rángatózó sugárszennyezettek. Jobb lett volna talán ott is, ha a tartalomhoz nem igazították volna a formát! Azt kaptuk jutalmul a fülkeforradalmároktól, amit a többiek büntetésből. Ezt még a hordógyártó is megirigyelné, ha megérhette volna.

No, de inkább a helyi dolgokról.

Új testület, új fölállás. Hogy nézne ki, ha M.P. nem alkalmazkodna a megváltozott körülményekhez, hogyan lehetne akkor örökös gyevi bíró. Addig kell ütni a vasat, amíg meleg. Ő meg üti is keményen, amíg olyanná nem formázza, amilyenné szeretné látni. S ha a mű elkészült az alkotó megpihenhet újra négy évig, s élvezheti a megérdemelt munkája gyümölcsét.

Bakos úr szerint az első csörtét ugyan a testület nyerte, de a mérkőzésnek úgy gondolja, koránt sincs még vége. Ebben egyetértünk. Ez is a (cikusz) színi technológia része. A forró vasat is időnként hideg vízbe kell mártani, hogy az anyag még Aczélosabb legyen. Tulajdonképpen két főszereplős a színmű, a többiek csak statiszták, vagy, ahogy a görögök nevezték, kórus. Az örökös gyevi bíró és a nagy túlélő kaméleon párharca, az előadás címe Cherchez la lé (Keresd a lét). A Kórus pedig hol ennek, hol annak énekli a refrént, illetve nyomja a gombot. Ha jól nyom, kap is libacombot, amíg van miből. Sajnos egyre kevesebbeknek, s az is egyre kisebb. A sült galambot is már megették, nem csak az arany tojást tojó tyúkot. Most már a szájukat sem érdemes kitátani, hacsak nem akarnak újabb bónuszokat M.P. beszédét ájultan hallgatva. A Cafetéria étlapról rendelni már csak egyeseknek lehet, másnak már étlap sem jár. Eszi, nem eszi, ez van. No, de sebaj Tóbiás az örökös gyevi bíró, mindig kimászik a slamasztikából, s Cipolla lovagként hipnotizált közönsége a groteszk, megalázó szerepében engedelmesen teszi a dolgát. A nagy kaméleon négyévente színe és alakváltozásával bűvöl, hol vörösben sarlóval és kalapáccsal, majd eldobva a sarlót, marad kalapácsos emberként, aztán szegfűvel, búzakalásszal, tulipánnal, most pedig naranccsal a kezében főszereplője a darabnak. To be, or not to be, mondhatná, de neki csak az jön be, venni, vagy nem venni, ez itt a kérdés, de nem neki. Ő mindig is tudja a helyes választ. A rendezői fegyelem működött, lehet újraosztani! S ha kiosztották, amit lehet (gázsi, szerepek), megvan a katarzis (megértettük a címet), a feszültséget okozó érzések feloldódnak, s jöhet a tökéletes összeborulás és vastaps, függöny. S a függöny mögött pedig el lehet próbálni a következő jelenetet (keress továbbra is lét). Ne keseregjen senki, ha esetleg lemaradt volna valamiről, mert az előadás egy hónap múlva újra és újra folytatódik Cippola és Caméleon rendezésében, a nagyatádi VV nem ér véget, csak a városi kassza. Lesz ehhez forma is, a májusi új SZMSZ, ami nemcsak a kórustagoknak, hanem a közönségnek is megtiltja, hogy a M.P-nek nem tetsző gondolatait másokkal megoszthassa, egy nagy levegővételnyi időn túl ne szóljon bele a darabba, a szerepek, pénzek kiosztásába. A tapsot természetesen elvárják, a nekik nem tetszőknek tartós levegőváltozást javasolnak szigorúan egészségügyi okból. Bethlen Gábor intelmét nagyon is szem előtt tartják: amit eddig nem tudtunk megtenni, most megtesszük, mert lehet! Sub rosa, ahogy az angolok mondanák, etc, etc.
süti beállítások módosítása