HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

Mivel a szerző már több mint négy évszázada elhunyt, talán az ősöktől sem kell tartanom, hogy plágiumért esetleg beperelnek. Eleget téve a gyengéd pressziónak, akarom mondani felkérésnek, lehetővé teszem véleményalkotó partnereimnek, hogy ezúttal szabadon, kötöttség nélkül (témajelölő blogbejegyzés nélkül) alkothassanak, és fejthessék ki véleményüket, bármilyen témában.

A blogbejegyzés címét Shakespeare-től kölcsönöztem, aki az egyik vígjátékának adta alcímül, és azt jelenti, hogy; mit akarsz, mit szeretnél, te tudod, ahogy akarod, nekem mindegy, stb.

Csak sejtéseim vannak, miért kérte az inkognitóját is felfedő rendszeres kommentező a „kötetlen” témaválasztás lehetőségét. Magam is úgy ítélem, hogy ha egész nap a gép előtt ülnék, és bármennyire is igyekeznék mindenfajta témában megnyilatkozni, akkor sem tudnék szárnyakat adni mindenki gondolatának, véleményének. A néhány hónapja felindulásból indított, napról napra bővülő weboldal már öt és félezer „kukkolót” mondhat magáénak, de sajnos egy kezem is elég, a véleményformálók összeszámolásához. Ennek elsősorban az országunkban még igen nagymértékben észlelhető digitális analfabetizmus az oka, de ugyanennyi, vagy talán még ennél is több írható a „kollektív f...s” számlájára. Mindkettő érthető, ill. megmagyarázható, de ne csodálkozzunk, hogy itt tartunk, és olyan az ország társadalmi, gazdasági helyzete, a polgárok közérzete, mint amilyen.

Nos, gondolom, ezen szeretne provokációkkal, vagy egyéb módon változtatni a kérvényező. Rajtam nem múlik, a kérést akceptálva a lehetőséget megadom.

A hét végéig (ha lehet ne tovább!) mindenki kommentezzen szabadon, természetesen a „játékszabályok” betartásával. 

 

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr962768458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

civil48 2011.03.26. 09:50:02

Jóska! Megköszönném, a blogcímet, de 21 sorban irtad le! :-)
.............................................

Ami ki van találva, az le vagyon gyártva.

A Sprektum tv-n vagy egy műsor, - amely bemutatja, hogy valamely terméket hogyan gyárt le az ipar. Biztosan látott már mindenki belőle egyet. Csodálatos az a precizitás és az a termelékenység, ahogy és amilyen minőségben-mennyiségben ontják magukból az automata, félautomata robotok néhány ember közreműködésével a késztermékeket. Amilyen csodálatos, olyan félelmetes: egy-két gépsorról a világ igénye kielégíthető néhány, gépet kiszolgáló mérnök, technikus vagy egy-két szakmunkás közreműködésével. Ha valamely oknál fogva megugrik a kereslet, - pikk-pakk, - és egy újabb gyártósor indításával máris teljesítve vagyon.
Nos hát tőlünk nyugatra, ( és ha tovább megyünk ebbe az irányba, elérünk keletre is / bár ott, most pillanatnyilag nagy baj van/) tehát a világ ’boldogabbik’(?) felén így termelnek. Nem egy-két gyár vagy üzem: A nemzetgazdaságaik így vannak felépítve,az egész társadalomra megszervezve: kiszolgálják az így termelő gépeket, melyek végtermékei minőségi termékek révén piaci igényeket elégítenek ki, azaz eladhatóak. A teljes gazdaság ilyetén megszervezése annyira így van, hogy az alacsony vagy képzettség nélküli munkát már a vendégmunkásként kezdő, de azóta végleges munkaerővé váló volt külföldiekkel látt(j)ák el. Olyan termelékenységet érnek így el, hogy ennek hozamából számunkra irigyelt jövedelemmel láthatják el a társadalmukon belüli un. nemtermelő szektorokat: államigazgatást, oktatást, egészségügyet, stb. is. Sőt a mezőgazdaságukat is képesek belőle úgy dotálni, hogy a megtermeltnek ne legyen versenytársa, vagy ha az a célravezető, akkor akár azt is, hogy ne termeljen.
EGYSZÓVAL A VILÁG KI VAN TALÁLVA, ÉS AMI KI VAN TALÁLVA AZ LE IS VAN GYÁRTVA:
A továbbiakat tekintsük úgy,hogy hitel nincs, - ne is kérjen!
Magyarországon 500.000 fő dolgozik olyan munkahelyen, amely a világban eladható terméket állít elő. Ezek túlnyomó része a multik által idehozott technológiákat alkalmazza. Ennek a cca. 500.000 főnek kell megtermelnie azt, amiből a növekedés finanszírozható, a többi 9,5 millió számára is. Mi többiek, csak egymás között csereberéljük a pénzünket; fodrászra, orvosra, taxisra, stb. Ez utóbbiak össz-társadalmi értelemben növekedést nem hoznak létre. Mivelhogy kevés ilyen idehozott, eladható terméket előállító multi-, és egyéb cégünk van, - így ebből a kicsi előállított növekményből kell megoldani a szolgáltató, kiszolgáló szektorok növekedését, és minden egyéb nem termelő kiadást. (pl.: segélyek) beleértve a speciális helyzetű mezőgazdaságot is a maga dotációs rendszerével.
(Nem vigasztaló, de ez a baja az egész, kevésbé fejlett, vagy fejletlen világnak is. Lásd arabok jelenlegi megmozdulásai= tömegeknek nincs munkája, mert technológiájuk csak monokultúrás, a többire meg nem, vagy alig vevő a világ.)
Számomra az előzőekből az következik, hogy a világnak nincs „szüksége” az alul-, vagy alig képzett embertömegek nagy ( 70%?) hányadára. Akármilyen embertelenül hangzik is, ha nem mondjuk ki, attól még így van: nem tud mit kezdeni velük a világ. Külön-külön nemzetállami szinten nem is kezelhető: csak segélyezhető, vagy átszatfeladatokkal, foglalkoztatható. A világállam gondolata pedig a „gazdag” államok részéről nem elfogadható, életidegen gondolat, mumus. A túltermelési válságot sem merik bevallani a tömegek felé, pedig annyira nyilvánvaló.
EGYSZÓVAL,A HELYZET VALAMI HASONLÓ, AMELYBŐL KI KELLENE TÖRNI.!
Maradjunk kis hazánknál: amit az EU-tól a befizetett tagsági díjakon felül pályázatok címén elnyerve és zömmel elherdálva eddig, díszburkolatokra, vendégházakra, fürdőmedencékre, körforgalmakra, moszkvai méretű iskolákra, túlméretezett, ésszerütlen államhatalmi intézményeinkre költöttünk , - abba kellene hagyni!
Fel kellene karolni az újonnan kitalált dolgok gyártását. (lásd, közelmúlt lézerkése, mely a rákos és épp sejtek határvonalát jelzi műtét közben) Már arról beszélnek, hogy a gyártást külföldre kell vinni, mert itthon csak gáncsoskodás van! Ahelyett, hogy erre költenénk az állami fejlesztési pénzeket és legyártsuk a világnak mi, automata gépsorokkal.
A világnak nem kell (sokszor még itthon sem) a 20-30 milliós traktorokkal dotált, 30 holdon gazdálkodó, családi gazdaságokban megtermelt, ezáltal drága, 30-300-3000q termék. De kell a nagyban és gazdaságosan előállított, 30-300-300 000 tonna. Hát még, ha víztározókban felfogott árvíz-mentesítő vízzel van öntözve-termelve.! Az évente visszatérő árvízmentesítés, majd aszálykár-kárpótlás stb. árából és helyett. Ilyesmikre kellene pályázatokat kiírni, nem cukmisságokra!
Egészen biztosan lehetne folytatni a lehetőségeket. Nem gondolom, hogy csak okosakat írtam! Csak elméláztam azon, hogy ennyire önzők, irigyek, hatalomvágyóak, rosszindulatúak, kicsinyesek, egyszóval ostobák vagyunk mi emberek. Ostobák, különösen azért, mert el akarjuk hinni, hogy 10 év alatt 1 millió munkahely jön létre. Csak úgy létrejön. Persze! Csettintésre. Akaratból. Aki ezt elhiszi, annak úgy kell!
A világkereskedelembe való beágyazódás helyett pedig magunkra haragítjuk a „való világot”!

vörösposztó 2011.03.26. 11:19:43

Felhivás a "keringőre"kötetlen témaválasztással,de ugy látom,nem nagyon tolong a jónép!
Én inkább élve a lehetőséggel,az alábbi kérdéseket teszem fel nemcsak magamnak,hanem magunknak-lehet hogy kőltői kérdések?
Tehát:
1./Közel egy éve van kormányon a FIdesz,Ön és családja,nemkülönben szükebb környezete/kistérség/ életfeltételei,lehetőségei/gazdasági és szociális egyaránt/javultak-e?
2./Mi a véleménye a kistérség és Nagyatád helyzetéről,arról,hogy ugyan szép virágos,tiszta és "rendezett" a kisváros,de lehet-e benne emberi módon élni,munka és más létfeltételek hiányában?
3./Mi a véleménye arról,hogy pl.az általános iskolai milliárdos bővités,a temetői beruházás,illetve a vásárcsarnok felujitásában-ahogy hallani róla- egy és ugyanazon vállalkozó kapta-zsiros dijazással-a müszaki vezetői/ellenőri/ megbizásokat,ezt vajon ki vagy kik intézték ,hogy ilyen "egycsatornásra"sikeredett?Kinek az érdeke volt ez?Hirlik,hogy pl.a temetői épület munkájának "mindössze"12 M/Ft volt a müszaki ellenőri dija?Ki kinek a kicsodája,esetleg mutyibarátja?-történt-e pályáztatás?
Mivel közpénzből történt a fizetés,igy ennek megválaszolása is közérdekü adat,.vagyis kötelező az illetékes elvtárstól.
4./Szavazna-e most a FIDESZ-re,ha 2O1O-ben rájuk szavazott?
5./Szavazna-e most a polgármester személyére,ha 2O1O-ben rászavazott?
6./Mennyire ismeri Ön és családja felnőtt,szavazópolgár tagjai a város valós,reális pénzügyi-költségvetési állapotát?
Tessék választani és ha ugy gondolja-válaszoljon.,irjon,itt a lehetőség a néhány,közel sem kimeritő kérdésekből
álló felvetésekre vagy bármi másra,a téma nem korlátozott.
Bakos Urnak pedig gondolkodásra késztetően javasolnám,hogy a blogiró,és a kommentezők jöjjenek össze,találkozzanak egy eszmecserére,vitára/de nem vitatkozásra/,majd ha értelmét látják,ugy egy városi-közéleti fórumot tartsanak.

civil48 2011.03.26. 19:20:40

@vörösposztó! - most neked válaszolok,- ha már megszólítottál :-) Kronológia a kommented szerinti:
1.A Fidesz-kormány egy éve csak "foglal", "helyezkedik". A Kádár rendszerben csoportvezetői beosztást sem kapó pártkatonákkal próbálkozik gazdaságot irányítani,- no meg kisúttörő vezérigazgatókkal! A gazdaságot illetően programja nincs, amit szőrmentén emleget az gazdaságpolitikai nonszensz. Nem is értem, hogy épp eszűnek látszó emberek hogyan állhatnak ki mellette. EU-s dolgokban pedig botrányos amit művelnek. Lehet hogy ezen utóbbinak előbb isszuk meg a levét, mint egyébként a gazdaságpolikátlanságból. Hogy mi lesz ebből?
2.Kihagyom - korábbi kommentjeimben írtam róla.
3.Az általános iskolák közül úgy három éve még be akartunk zárni egyet. Aztán építettünk, - néhány milliárdért, - igaz zömében talált pénzből (=pályázati pénz)plusz néhány százmillió felvett hitelből egy jó nagyot. Több mint 8000m2, a Baross utcából nézve mintha Moszkvába lennénk, - ott építenek ekkora házakat.Igaz a termelő kapacitása (=osztálytermek) arányaiban harmada a többi -(aulák, folyosók, tornacsarnok, zenei bemutató"terem"(?)"...meg amit akartok." - helyiségékének. Igazi 21.századi iskola. Ha nem ilyen aránytalan lenne, még helyeselni is lehetne: inkább itt épüljön mint Ötvöskónyiban, Háromfán, Taranyban, 20-30 gyereknek. Csak, nehogy kiszédüljenek a padból a gyerekek az éhségtől ebben a szuper-iskolában. Ilyen időszerűtlen, nagyzoló beruházások láttán mindig az jut eszembe: hülyén nézhet ki frakkban cilinderben biciklire ülni. Szóval nagy, - akkora, hogyha a Büttner& Co -t és a Masterfild-et nem számítjuk, Nagyatád többi termelőkapacitásának hozama nem lenne elég a gáz-, és villanyszámlára. A Babay-t meg majd kiadjuk gabonatárolónak!(?) Mégegy szóval: Ilyen pazarló építkezéseket egy magáncég nem engedne meg magának, - ilyet, csak az az állami apparátus, (benne a mi polgármesterünkkel)képes megcsinálni, -olyanok, akiknek az életben még egyetlen fillért sem kellett megkeresnie, - mindig csak adták nekik.(=helyi adók, állami pénzek, talált pénzek) Ilyen pénzszórásra egy "maszek" nem képes. Nemhogy nem tud, - nem képes azaz nem viszi rá a lélek! Mert megdolgozott érte.
4.Az 1998-as bemutatkozás elég volt. Igaz, jó néhány nem gazdasági jellegű elgondolásuk még tetszik is.
5.Polgármester kérdésre: lásd 3. pont alatt
6.A polgármesteren kívül ki ismeri a város pénzügyi helyzetét? Ha már 12 évvel ezelőtt elárulja, nem lett volna ki rá szavaz. A Bakos ennyi idő alatt sem tudta kiszedni belőle! Csak nehogy úgy járjunk mint Siklós!

civil48 2011.03.27. 09:58:09

(Régi "adósságokat" törlesztek.)
@Stabilnak:Igazad van, ne a statisztikát nézzük, - lássuk a véleményed. Nagyatádról, a világról, rólunk. Szóljon, a komoly, tartalmas felvetéseidről! Oké?
Atosz01nek : Én sem értem Atosz01, hogy a bennfentesek által tudott és bírósági végzéssel jogaiba visszahelyezett, IGAZI fidesz-elnök mire vár? Tapsra? Valaki majd vörös díszpárnán elé viszi a fidesz-iroda kulcsát és az iratokat? Hahó, - van ott valaki?
Vörösposztó magyarul leírta, mit javasol tenni (jogállam-blog)
@Goldstarnak: Az agresszív botkormányzás beszüntetéséről szóló megállapításával, és az ehelyett végzendő, vállalkozói keretlehetőségek kialakításával csak egyet tudok érteni.Közel húsz éve már sokszor lett ez is feszegetve, - de, falra hányt borsó. Kevés közvetlen politikai haszna van, és több a gond vele mint a pénzköltéssel.Hogyan? Megélhetést hozna? Nem számit!........Nekik!
A független magyar bíróság határozatának pusztába kiáltott szó a neve.Ez jellemzi jól a mai közállapotainkat. Dehát, ehhez van asszisztencia. Meg két polgármester,!...na, hagyjuk. Nem véletlen hogy nyugaton két periódus a választott tisztség, - egyébként nagyon el lehet szállni.

Stabil 2011.03.31. 12:23:11

Kedves civil48!

A világról, azon belül Nagyatádról alkotott véleményemet nagy vonalakban már közöltem.

Most az lenne a kérdésem, melyik szintről szeretnéd hallani a nem promt kialakított véleményemet?

Ha stratégiai szinten kíváncsiskodsz, ezt viszonylag rövid terjedelembe tudom közölni.
A taktikai szint már részletesebb, ezért több időt venne igénybe, az operatív színt pedig felszeleteli a perceket is, ezért annak ismertetése megterhelőbb.

Nem kívánok kibújni a válaszadás alól, válaszd ki melyik az a téma ami érdekel, (gazdaság, politika, gazdaság-politika, kultúra, helyi humán viszonyok, helyi szokások igények, elvárások, az elmúlt rendszer megalázásai, beleértve a jelenleg hatalmi pozició személyi (erő)forrásait, stb.,) ennek megfelelően az említett szintek közül válaszd ki a neked megfelelőt, majd annak ismeretében közlöm veled a véleményem, amellyel bizakodóan egyet értünk abban az esetben, ha az életről alkotott véleményed, tapasztalatod egyezőséget mutat.
Ha ellentétes, akkor kísérletet teszek annak elérésére, hogy megértsd;
erőszak, és akarat mentsen, a természet által diktált ütemben nyugodtabban, gördülékenyebben, kiszámíthatóbban élhetünk, amelynek során ugyan abban az ütemben, de jókedv kíséretében, rettegés mentesen folyik az élet.
Ennek megvalósításához elsősorban személycsere szükséges, melynek eléréséhez a közös szándék elengedhetetlen!

civil48 2011.03.31. 16:07:50

@Stabilnak:Nem akarom még csak véletlenül sem meghatározni, hogy miről írj! Egy kissé provokáltalak; induljon már meg ez a blog, és ne óvatoskodj!De most,hogy megszólítottál:-), csak azt kérem, hogy a szinteket hagyjuk ki, viszont a témafelsorolásod jó, melyet neked kell sorba raknod, és főleg nem kérésre! Ugye egyetértünk? A közös szándéknak csak így lehet esélye! Üdv: Civil48.
@duplatriplax y-nak: Kedves voltál! Én pedig már több alkalommal provokáltam a megszólalások kedvéért. Üdv. Civil48.
süti beállítások módosítása