HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

1994 óta minden év március 22-én egy napig „aggódunk” (a médiában!) ivóvíz kincsünk helyzetéért, majd 364 napon át folytatjuk felelőtlen pazarló magatartásunkat. Régóta tudjuk, ahogy a föld minden nyersanyag készlete, úgy a vízkészlete is véges. Napjainkban 2 milliárd ember nem jut elegendő egészséges ivóvízhez és ebbe évente 3,5 millióan belehalnak.

A föld vízkészletének mindössze néhány százaléka iható, s mivel fogyóban van, a láthatatlan világkormány nagyhatalmú, látható tagjai célul tűzték az ivóvízkincs privatizálását. A Világbank óriási összegeket tett félre a vízművek magánkézbe kényszerítése céljából. A 20. században az olaj volt, a 21. században a víz lesz az üzlet, s nem kizárt, hogy háborúk törnek ki majd a megszerzéséért. Akié a víz, azé a világuralom.Az olajat ki lehet váltani más energiaforrásokkal, de a vizet semmivel sem lehet pótolni. A vízfogyasztók több mint 50%-át nagyjából négy nagy óriáscég tartja markaiban, s ha a tendencia marad, hamarosan a szomjazók 70%-a lesz kiszolgáltatva gátlástalan, profitéhes magatartásuknak. Ahol birtokon belül kerültek, ott a víz ára két-háromszorosára emelkedett, a minőség pedig romlott.

Hazánk aránylag jól áll, ami a vízkészletet illeti, de a settenkedő privatizáció 2004 táján már nálunk is megjelent. A dajkamese ismert miszerint; „Külső tőke nélkül képtelenség lesz fejleszteni, ha pedig elmarad a fejlesztés, akkor nem tudjuk teljesíteni azokat a szabványokat sem, amelyeket az EU írt elő az ivóvíz minőségére.” Az önkormányzatok az óriásvállalatok „megvezető” technikája által sebezhetők.  Például szolgálhatnak a fővárosban történtek, ahol a franciák és németek összesen harminc százalékos tulajdonrészt szereztek a Fővárosi Vízművekben, de a két építkezéshez egyetlen huncut fillért sem adtak. Pécs „vizes” története közismert. Ugyancsak barbatrükk, hogy nem magát a vízművet veszi meg a külföldi befektető, hanem csak a kezelői jogot. A következmények ismertek.

Néhány éve megyénkben is próbálkoztak sutyiban a regionális szolgáltató cég, megkaparintásával, de a kezdeményezés ugyanúgy elhalt, mint városunk a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. önkormányzati tulajdonba vételével kapcsolatos kezdeményezése.

Ami kevésbé ismert tény, és döbbenetes, hogy hiába található hazánkban az egyik legnagyobb vízkészlet, a világon Dánia után nálunk legmagasabb a víz ára. Míg Afrikában fél dollár, addig Magyarországon 3 dollár egy köbméter víz ára. Az USA legmagasabb vízdíja 1,65 USD, Ausztrália 1,61 Spanyolország 0,62 Finnország 1,22 Japán 1,04 Dánia 3,43 Írország 0,00 USD, stb. Mondja meg már valaki, hogyan alakulhatott ki ez a helyzet?

Nagyatádon, egy tucat helyen több mint harminc féle márkájú, és negyven fajtájú („ismeretlen eredetű”) ásványvíz kapható, 25-168 Ft közötti literenkénti egységáron. Többségük import áru.

Településünk központjában van egy termálkút, amelyből évtizedek óta, naponta 17 ezer liter ásványvíz (1990 óta gyógyvíz) folyik el a semmibe. A 742 méter mélyről felhozott 48 C0-os nátrium-hidrokarbonátos gyógyvíznek van egy apró szépséghibája, mivel meg kell várni, míg lehűl. A nem egy pozitív tulajdonsága mellett viszont van egy hatalmas előnye. A fogyasztóknak „ingyen” áll rendelkezésére korlátlan mennyiségben, s a környezetet is kíméli a nehezen „emészthető” palackoktól. Ennek ellenére a kihasználtsága csekély.

Március 22-e csak egy alkalom, hogy elgondolkodjunk, s hogy a jövőben víz-tudatosabbá, kevésbé pazarlóvá váljon magatartásunk.

Ötletgazdák figyelem! Gyermekeinkre, unokáinkra is gondolva nem lehetne kezdeni valamit ezzel az őseinktől örökölt kinccsel? Pardon, VÍZZEL?

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr392756091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

víz-özön 2011.03.23. 10:05:14

Tisztelt Olvasók, Kedves Bakos Úr!

A vizes téma nem mai keletű.

Erről már többször olvashattunk, többször került felvetésre, azonban az egyszemélyes vezetés komolytalannak tartotta a vele való foglalkozást, pusztán azért, mert nem az Ő személye, vagy embere fejében fordult meg a téma.
Bár megjegyzem, ahhoz, hogy valakinek eszébe jusson valami profit orientált ötlet, legalább a gondolkodás szintjére kell eljutnia az adott személynek, nem elég a neve melletti jelző használata.

Emlékezetem szerint korábban már történt felvetés ez ügyben, de érdemi döntés, - annak ellenére, hogy eljutott az információ az említett személyhez -, nem történt.

A városban tapasztalható, kiaknázatlan lehetőségek közül csak a jelen témához fűződő írást idézném, illetve annak kivonatát teszem közzé, ami az alábbiakban olvasható.

..."Végezetül kitérnék a jelenlegi vezetés múltbéli hiányosságaira, illetve a felvetést illető jövőbeni elképzelés koncepciójára, már ha szabd ezt a kifejezést használni.

Az érintettek számára ismert, hogy Európában Magyarország az egyedüli olyan ország, aki rendelkezik nagyobb mennyiségű, kiváló minőségű édesvíz készlettel.

Ezen belül Nagyatád az a város, aki bővelkedhet, és gazdálkodhatna e természeti kinccsel, azonban az illetékes, nem kellő gondossággal kezeli a komoly kihívást, aminek jó példája a napi több ezer liter mennyiségben történő édesvíz, mint természeti kincs leengedése patakokba, egyéb helyekre, amelynek az értéke milliárdokban fejezhető ki. Ettől a bevételtől az elmúlt 20 évben egyszer smind elesett a város, hozzá téve, nem is tett olyan intézkedésre még csak kísérletet sem, ami ezt a bevételt pótolná.

Kérdésként merül fel, hogy az édesvízhez, ebből következően a város gazdasági helyzetéhez való hűtlenség meddig folytatódhat?

Beruházás tekintetében nem egyszer volt már megkeresés az Önkormányzat felé befektetői oldalról, azonban a tárgyalás létre sem jött.

Meg kívánom jegyezni, az említett víz kiemelése, palackozása, továbbá a kapcsolódó iparban foglalkoztatottak száma – mint műanyag ipar, gépipar, faipar, stb. – nem elhanyagolható.

Tekintettel a felvetésre adandó válasz időszerűségére, annak fontosságára, megalapozott válaszokat várnék írásban foglalva, amit kérném megküldeni részemre, ezzel egy időben ismertetni a nyilvánossággal is.

Tisztelettel: Kovács Gábor 7500 Nagyatád...."

Végezetül meg kívánom jegyezni, magam személyesen részt vettem kapcsolódó üzem látogatásokon, ahol a víz, mint alapanyag lényegesen nehezebb körülmények között kerül kiemelésre, mint az a nagyatádi helyzetben található.

Azt a tévhitet pedig eloszlassuk el, miszerint a parkban feltörő víz, káros hatású lenne a szervezetre.

Ez a megközelítés kedvezőtlen az idegenforgalomra, ami nem kívánt hátrányokat jelenhet a turisztika, és vendéglátás területén.
süti beállítások módosítása