HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

!gaza van azon polgártársamnak, aki bagatellizálta a fekvőrendőr kérdést, mert valóban bőven vannak fajsúlyosabb ügyek és problémák a településünkön, de a „jelentéktelen” ügyről szóló jegyzetemnél több mint 1000 cuppanást regisztrált a készülékem, ami a legnagyobb rosszindulattal sem minősíthető csekély érdeklődésnek. A Jókai lakótelepen amúgy több százan laknak, ezért mindenképpen közügynek minősíthető a forgalomlassítás „késlekedésének” esete. Ezt néhány rácsodálkozó tátott szájú szmájlival is jelezhették volna az ott lakó olvasók, de lehetséges, hogy csupán inkognitójuk megőrzése végett nem igazolták érdeklődésüket. Ettől eltekintve azért volt néhány kapcsolatos komment, ami motivációs tényezőként szolgál a múlt tényeinek további feltárásához és közreadásához, csak úgy az IGAZSÁG érdekében.

A korábbi jegyzetemben felmagasztalt jegyzőkönyvek nem csak az igazság felderítéséhez szolgálnak alapul, hanem a kezdő képviselőknek is adnak némi tájékoztatást, hogy miként zajlottak (nem éppen szolid „pengeváltásokkal”) a közelmúlt testületi ülései, amikor még széles kompetenciával bírtak az az óta alaposan „lecsupaszított” önkormányzatok. A dokumentumokból az is kiderül, hogy nem csak fajsúlytalan fekvőrendőr kérdéseket feszegetett az „ellenzék”, hanem kardinális kérdésekben is késhegyre menő vitákat folytattak az előterjesztővel (kórház, művelődési ház, hitelek, Bárdos projekt, szabadságmegváltások, stb. ügyek).

Nos, akkor a cáfolatra tekintettel (miszerint a polgármester nem korlátozta a közmeghallgatást) EMLÉKEZEM!

Az elmúlt évtizedet visszapörgetve „néhány” jegyzetben megidézem a közmeghallgatás szellemét, s dióhéjban a történteket, melyek alapján ítélje meg ki-ki meglátása szerint, hogy „kiherélték”-e a lakossági fórum intézményét.

Elöljáróban, ahogy már korábban említettem, ezúttal a kapcsolatos jegyzőkönyvek alapján megismétlem, hogy az éves KÖZMEGHALLGATÁSOS képviselő-testületi ülések 2016, 2017, 2018, és 2019. évben érdeklődés hiányában elmaradtak.

Ugyancsak ez volt a sorsa a 2014. évi ülésnek is, amely részben a számlámra írható, tekintettel arra, hogy egyéb elfoglaltságomra tekintettel az ülésen nem tudtam megjelenni. Az ezt követő évben még aktívan részt vettem az ülésen, s lássunk csudát, a 2010-2013 évek pengeváltásai meghozták a kívánatos eredményt. A 2015. évi közmeghallgatás normális mederben, a kérdéseimre a megkérdezettek által adott válaszadásokkal, a polgármester közbeszólásai nélkül rendben lezajlott.

A 2010, 2011, 2012, és 2013. évi ülések előre vetítették árnyékát a közmeghallgatás kihunyásának, melyek miértjének megértéséhez álljanak itt az alábbi jegyzőkönyvi kivonatok. Akik teljes részletességgel kíváncsiak a történtekre, azoknak a könyvtárban rendelkezésükre állnak az eredeti teljes jegyzőkönyvek A terjedelemre tekintettel én most csak kóstolóként prezentálom a megértéshez szükséges kivonatokat.

Akkor hát „lássuk a medvét”!

 

  1. december 16-i közmeghallgatásos testületi ülés:

Jelen vannak: Ormai István polgármester, Kárpáti László alpolgármester, Boros Bálint, Czimbalek József, Melles Zoltán, Dr. Novák János, Melsin Valentin (aki később érkezik), Dr. Orbán Csaba, Rácz Ferenc, Sasvári Tamás, Simonovics Józsefné képviselők

Ormai István polgármester javasolja, hogy a testület a meghívóban és a közzétett hirdetményben megjelölt „Előterjesztés Nagyatád Város Önkormányzata 2011. évi költségvetési koncepciójára” című napirendet tárgyalja meg

Bakos József választópolgár: Ebben a koncepcióban inkább a helyzetelemzések dominálnak, semmint a grandiózus tervek. Ismeri az önkormányzat szűk mozgásterét, nem a terveket hiányolja, hanem a konszenzust, amelyet a bizottsági üléseken sem tapasztalt. Mielőtt véleményt alkotna, volna néhány kiegészítő kérdése, tisztázandó a fenntartásait: Az alpolgármester urat kérdezi, hogy a jövőt illetően milyen konkrét elképzeléseik vannak? Van-e cselevési tervük? Amennyiben igen, az mit tartalmaz? Mit remél az új Széchenyi tervtől a nagyatádi vállalkozásokat illetően? Milyen segítséget terveznek adni a nagyatádi vállalkozóknak? A közszféra kaphat-e a Széchenyi tervből? 4 milliárddal növelték a turisztikai forrást. Ebből mennyit remél Nagyatád vonatkozásában? Az új bizottsági munkastílus mennyiben szolgálja a döntéshozókat a döntések meghozatalában? Érthetetlen számára, hogy egyetlen egy bizottságban sem kaphatott helyet Melsin képviselő, aki gyakorlott képviselő, gyakorlott, közgazdasági egyetemet végzett cégvezető. Hogyan maradhatott ő ki a bizottságokból? A 2 sz. választókörzet polgárainak az érdekeit nem tudja így képviselni. A bizottsági tagok miért a saját körzetük érdekeit képviselik a rendeletalkotások, ill. módosítások alkalmával?

 Ormai István polgármester: Jelzi, hogy a költségvetési koncepcióról folyik a tárgyalás, szorosan az ezzel kapcsolatos kérdéseit szíveskedjen Bakos úr feltenni!

 Bakos József választópolgár: Szorosan összefüggnek a kérdései a koncepcióval. A rendeletben nincs leszabályozva, hogy miről lehet beszélni. Elegendő lesz-e a tervezett közalkalmazotti, köztisztviselői létszámcsökkentés a költségvetési egyensúly fenntartásához? Szükséges-e a jelenlegi leépítések mellett a nyugdíjasok további foglalkoztatása? A Munkaügyi Központokhoz átkerülő közhasznú foglalkoztatás okoz-e létszámcsökkentést az irányító, ill. a foglalkoztatói létszámban? Tekintettel arra, hogy Ludas alpolgármester úr nem érkezett meg, így a polgármester úrnak teszi fel a kérdéseket: A megnövelt, sportra fordítandó kormányzati forrástöbblettől mit remél Nagyatád vonatkozásában? 5 Miből kompenzálja az önkormányzat a deviza árfolyamváltozásból eredő többletköltségeket? 2011 évi szinten milyen növekedésre számít? Figyelembe véve, hogy a kötvénykibocsátás idején 153 Ft volt a frank, jelenleg 218 Ft. A megkurtított képviselő-testületben miért indokolt két alpolgármester alkalmazása? Juttatások területén mire számíthatnak a közhasznú dolgozók a 2011-es esztendőben? Kapnak-e munkaruhát, meleg étkezési utalványt? Milyen javulásra számíthatnak a melegedő ill. az illemhely tekintetében? Tervezi-e a nagyatádi hírlap újbóli indítását a polgármester úr?

Ormai István polgármester: Megint „fordítva ülünk a lovon”. Arra készül a Bakos úr, hogy a Dr. Ludas László alpolgármester úrnak szánt kérdést a polgármesternek teszi fel. .

Bakos József választópolgár: Nagyatád politikai jövőjéről nem beszélt, nem tudja, hogy van-e olyan. Ezt alpolgármester úrnak kell tudnia, ha úgy gondolja, akkor alakítsa és legyen benne sikere. Nagyatád pénzügyi helyzetéért aggódik. Nem nyugtatták meg egyetlen egy válasszal sem. 1990. óta Antall, Boros, Horn, Orbán, Meggyesi és most legutoljára az Orbán kormánytól is Pelczné Gál Ildikó mondta, hogy zászlajára tűzte az új kormány a kis,- és középvállalkozások fejlesztését, megsegítését. Tessék visszatekinteni az elmúlt húsz évre, hogy ebből mi realizálódott. Az előző Széchenyi terv 60 %-át a multik kapták.

Ormai István polgármester: Ez a költségvetési koncepció része? Tessék a koncepcióval kapcsolatos véleményeket elmondani!

Bakos József választópolgár: Szorosan összefügg a koncepcióval, mert Nagyatád vonatkozásában tette fel a kérdését. Hallott valamit, de az köszönőviszonyban nincs a kérdéssel. Azért kérdezte a polgármester urat, mert az alpolgármester úr nem jelent meg.

Ormai István polgármester: Akkor meg miért beszél róla a Bakos úr?

Bakos József választópolgár: A deviza árfolyam-változás miatt aggódik. A tervezett intézkedések nem hozzák meg a kívánt hozamot, hogy az egyensúly meglegyen, félő, hogy újabb hitelekhez kell nyúlni azért, hogy a megkezdett beruházások megvalósuljanak és az alkalmazottak is megkapják a pénzüket. Ha a Széchenyi tervre számít az önkormányzat, akkor a kisvállalkozók még várhatnak egy darabig. Nem emlékszik, hogy a turisztikai ágazat kapott volna támogatást. Bajban van a turisztika. Kívánja, hogy az említett hatalmas összegekből érjen le Nagyatádra is. Nem az újságban olvasta a sporttal kapcsolatos támogatást, hanem a parlamenti közvetítést nézte. A jelenlegi bizottsági munka jelenleg még nem éri el a régi bizottságok munkaszintjét. Nem kapott választ a nyugdíjasok „lecseréléséről”, pedig rengeteg diplomás fiatal vár munkahelyre. Egy kis figyelmet kellene erre is fordítani a leépítéseknél.

Megszólal a hozzászólás időtartamának lejártát jelző hang.

Bakos József választópolgár: Barcson, Szegeden elég egy alpolgármester, akkor itt…

 Megszólal a hozzászólás időtartamának lejártát jelző hang.

Bakos József választópolgár: Hogy mutat példát önmérsékletből az önkormányzat az alkalmazottaknak?

 Ormai István polgármester: Figyelmezteti Bakos Józsefet, hogy lejárt a hozzászólás ideje.

További hozzászólások hiányában Ormai István polgármester lezárja a közmeghallgatásos ülést.

 

Bevezetőként ennyi. Holnap folytatom az „emlékeztetőt”!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr6315467986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása