HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

A város utcáit járva szemet szúrtak az egyre sűrűbben feltűnő feliratok; zárva, megszűnt, eladó, végkiárusítás, és nem tudtam mire vélni az évtizedek óta kereskedéssel foglalkozó ismerősök „lantletételét”. Érdeklődésem nélkül is elmondták, hogy a „legerősebb” hónapot (december) is veszteséggel zárták, ami után nincs mit tenni. Eszembe jutott, amit akkor nem értettem, a gyengére sikeredett adventi vásár, ami jó elgondolás volt, hiszen Bécsben, Budapesten, és még több nagyvárosban is évek óta sikeresen működik. Rossz időben és rossz helyen próbálkoztak a szervezők a jó elképzeléssel, de ez nem bűn, csak tapasztalatszerzés, szembesülés a valós helyzettel.

Annak ellenére, hogy vállalkozások ezrei szűnnek meg évente, a sajtóhírek szerint a vállalkozók bizakodással fogadják a friss üzeneteket, és az Új Széchenyi Tervben (ÚSZT.) hiteles programot remélnek. Bizakodásuk nem alaptalan, de pesszimista gondolataim mérséklése, ill. megszüntetése az újabb pudingpróba feladata.

Szkepticizmusommal nem vagyok egyedül, tekintettel arra, hogy a kis és középvállalkozások tevékenységének megsegítését a rendszerváltás óta valamennyi kormány zászlajára tűzte, de még ma is sokan hiába várják a „támogatást”. Alig egy évtizede már volt egy Széchenyi Terv, amit követett az Új Magyarország Fejlesztési Terv, s amelyektől „felpezsdült” Magyarország gazdasága.

 Az I. Széchenyi Terv kifizetéseinek több mint 60%-át multi cégek (pl. Sonny, Generál Elektric) kapták, mely összegből sok-sok kis és középvállalkozás kerülhetett volna ki a slamasztikából. Az NFT. „sikeréről” a becsődölt vállalkozók tudnának mesélni.

A nagyatádi 900 vállalkozó közül se sokan részesedtek az első SZT. keretéből, és a városszéli ipari park zömét is multi üzletközpont foglalja el. A jelenlegi helyzetben irreális a mannaeső, és illúzió az önkormányzati megoldások elvárása.

 A még szabad „vállalkozási” területet a jövőben térítésmentesen kellene a jelentkezők rendelkezésre bocsájtani (vagy más konstrukcióval, pl. méltányos bérlet elővételi lehetőséggel, stb.), mert az e célra szolgáló ingatlanokat a város is térítésmentesen kapta (az egyéb kiadásokat leszámítva). A pályázatfigyelő, és készítő hivatali apparátus „felszabaduló” kapacitása valóban hatékony segítséggel szolgálhatja a kellő ismeretekkel, ill. felkészültséggel nem rendelkező helyi vállalkozásokat. Kérdés, hogy lesz e kellő aktivitás, motiváció?

 A tervek szerint minden egyszerűbb, könnyebb, és gyorsabb lesz. Ma kaptam meg az adóbevalláshoz szükséges nyomtatványokat. Akkora söralátétet, amire ráfér, még nem láttam, de azért hiszek az Új Széchenyi Terv sikerében. Aki Magyar velem tart.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr792614681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása