HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

Az „uborkaszezon” kellős közepén egy célnélküli szörfözés során (AtádHír-ből kimaradt) ez eddig ismeretlen „Nagyatád” oldalra bukkantam az interneten.

A friss portál Közösen Egy Jobb Nagyatádért fejléccel (inkognitóját őrizve) szólítja közös irányváltásra városunk polgárait.

Kik ők, és mit akarnak, nos, még nem tudható, de kurtán meghirdetett” igéjük” szerint „Nagyatád megérett arra, hogy véget vessen az Ormai korszaknak. Új irányba kell fordulnunk, új arcokra, fiatalabb városvezetésre, tiszta lánglelkű fiatalokra van szükség”! 

Lehet, hogy másnak új, de nekem ismerősen cseng a szöveg, s helyeselném is, csak tudnám mitől lett éppen most IDŐSZERŰ. Mitől érett meg az a helyzet, ami már másfél évtizede is aktuális volt. A harci kürtöt megfújó ifjak bizonyára nem emlékeznek arra, hogy anno 2010-ben a városvezetésbe többséggel bekerült újsütetű (fiatal és lánglelkű) kormánypárti képviselők megszórták a várost szórólapjaikkal, melyen ez állt: „Nagyatádon is eljött a változás ideje, azt kell megvalósítani, amit az emberek akarnak. Felszólítjuk Ormai Istvánt: azonnal állítsa le a nagyatádi polgárok vagyonának elkótyavetyélését. Zárjuk le a nagyatádiaknak egyre több kárt okozó Ormai korszakot!”

Ez a városvezetésbe bekerült, s jelenleg is ott ülő ifjú brigád, a ciklus kezdetekor titkos paktumot kötött a „nemkívánatos” polgármesterrel. A részletek közismertek (akinek nem az lapozzon vissza a Rinyamenti Gesztenyés - Narancsos paktum című 2014. szeptember 19-én íródott jegyzetemhez), ezért most, no comment!

Mellékesen meg kell jegyeznem, hogy társaimmal már a korábbi ciklusokban is a változtatásra törekedtünk, de a „kibontakozás” legfőbb akadálya már akkor is az összefonódás (koma, sógor, testvér és jó barát, valamint a nyilvánvaló korrupció) volt.

A helyzet az óta is változatlan, s a megfelelő lánglelkű ifjak hiánya, valamint a választópolgárok „elégedettsége” további évekre konzerválja a kifogásolt jelenlegi állapotot.

Igaz, hogy „a mostani vezetés egy haveri kör”, de hol vannak az „irányváltásra” alkalmas jelöltek? Nem hogy polgármester, de képviselő jelöltek sincsenek a láthatáron. A „friss arcoknak” már fel kellett volna bukkanniuk a városi közmeghallgatáson, a képviselő-testület és a különböző bizottságok ülésein, hogy szembesülhessenek mire is vállalkoznának. Aktuális lenne számukra az önkormányzati törvény, helyi rendeletek, határozatok tanulmányozása, hogy megválasztásuk esetén ne „sűlthalként tátogjanak” a testületben. 

„Unalmas ebben a városban élni, élhető fiatalos város legyen Nagyatád” írják „bevezetőjükben”.

Néhai Jenő barátom a Civil Fórumban már másfél évtizede rögzítette, miszerint Nagyatád az idősek városa, s ezen nem lehet vitatkozni, mert tény, de a megállapítást, hogy Nagyatád unalmas lenne, jó magam nem osztom. Miért? Azért, mert bár nyugger vagyok, de sohasem unatkozom.

Igaz, hogy a helyi ehetőségek tárháza nem világvárosi, s „ingerszegénynek” is titulálható a település, de ha megélni körülményes is, viszont lakni jó Nagyatádon.

Persze ez nézőpont kérdése, s érthető, hogy a fiatalok többre, és másra vágynak. Na de mire is, és hogyan képzelik a „kiutat” a „romlott korszakból”? 

Mikor az új „közösen” oldalra leltem, már pötyögtem is volna észrevételeimet, de közben észleltem, hogy nincs is mozgás az oldalon. A június 23-án indított felületen egyetlen mondatos hozzászólás (és 126 lájk) található, s a fejléc ismétlésén kívül június 25 óta a „gazda” sem szólalt meg. Ezért gondoltam, hogy nem leszek ismét úttörő, s inkább saját oldalamon teszem meg észrevételeimet. Annak ellenére, hogy az elmúlt évek során közel háromszáz vitaindítónak szánt közérdekű jegyzetem alig egy tucat kommentező csapata időközben elolvadt, s nem alakult ki a remélt széles körű párbeszéd a település lakói között. 

„Új irányba kell fordulnunk”, de nem jelzik, hogy merre, és miképpen. Egy hónap alatt egyetlen gondolatot, elképzelést sem osztottak meg, csak egy költői kérdést produkáltak. „Milyen rendezvényen venne részt”?

Nos, szívesen látnám Nagyatádon a Művelődési Központ vagy a Prológ Alapítvány (ingyenes) szervezésében mondjuk a Tankcsapda, Road, Ossian, Edda, Kowalsky meg a Vega, Hooligans, vagy éppen a Black Sabbath, Iron Maiden, Metallica stb. együttest. Továbbá Britney Spears, Selena Gomez, Jennifer Lopez, Mariah Carey énekest, s ha lehet a a Mamma Mia, Rómeó és Júlia, Vámpírok bálja, Szép Nyári Nap, stb. színházi előadásokat. Azt persze nem tudom megjelölni milyen forrásból is fedezzék a kompetens rendezők, de ha Felcsútiak lennénk, akkor a Nemzet Gázszerelőjét jelölném meg szponzorként.

Természetesen a realitások talaján maradva jelenleg be kell érnünk az Őszi Napfény, és a Fürjecske Néptánc Egyesület produkcióival. „Kicsit sárga, kicsit savanyú, de legalább a miénk”, s „megfizethető!

Félre a tréfával, mert a fenti listát magam sem gondoltam komolyan, de kedves ismeretlen lánglelkű ifjak a prioritások fontosak, ezért talán más kérdésekkel is lehetne kezdeni, ha már az „aranyhal” jelmezébe bújtak.

Fontosak a rendezvények, de hátha fajsúlyosabb hiányérzet gyötri városunk lakóit. A kérdések feltevése előtt azonban nem ártana „csapatot” toborozni, és megszondázni ki mindenki venné ki aktívan részét az „irányváltó” mozgalomban? Mert félő, hogy a feladathoz nem lesz nagy tülekedés, ha nincs irány és konkrét elképzelés (program).

Ezek hiányában már több korábbi próbálkozás lett tiszavirág életű, amit bizonyára szeretnének elkerülni.

Nem papolok tovább, nincs szándékomban hadrendbe állni, csak jelezni kívántam észrevételeimet.

Kívánom, hogy az „alapítók” járjanak sikerrel, s minél előbb legyen „élhető, fiatalos város Nagyatád”!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr8814128067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EMÁJSZIKSZ 2018.08.01. 08:08:35

Kedves Bakos Úr!

Nem lehet, hogy a 2019-es önkormányzati választások előtti kamu ellenzék? Mert, még is csak szebben hangzik,hogy több induló előtt nyerte meg a választásokat a mi Pistánk, mint az, ha csak egyedüli indulóként lesz befutó ?
Az,hogy unalmas város Nagyatád, érdekes felvetés.Aki aktív nyuggerként éli az életét, és járja a világot:),és csak megpihenni tér haza Nagyatádra, annak talán nem az.
De a fiatalok munka után a városban szeretnének művelődni,szórakozni,kiülni valahova,sportolni.Persze lehet,hogy mind ezeket a lehetőségeket meg kellene keresni,mert rendelkezésre állnak.Talán jobban be kellene vonni a fiatalokat a rendezvények előkészítésébe,szervezésébe a programok összeállításába.Lehet,hogy a jelenlegi "fő program-tv-rendezvény-disco stb.szervező ember" már nem tud megújulni és retro címen mindent el lehet adni?
Kedves Bakos Úr!Várjuk meg, hátha valami lesz a csírából !!!
süti beállítások módosítása