HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

Bár korainak tűnik, de a választási kampány már teljes gőzzel beindult. A választék ugyan tovább csökkent, de még mindig van választási lehetőség, nem úgy, mint a puha diktatúra idején.

Az 1989-es rendszerváltoztatási kísérletet követően eltelt két évtized után végre többségbe került helyi polgári frakció, ígéretének megfelelően új típusú politizálást honosított meg, melynek eredményeként szinte minden vezető posztra „idegen” (vidéki) került. Városunk elvesztette régió központi szerepét, s az új választókörzet központja a határszéli Barcs városa lett.

Ahogy a korábbiakban, úgy a hetedik választási ciklusban sem helyi képviselő jelöltet indítanak, mivel ezúttal is „vidéki” a jelölt. Igaz, hogy a frakció humánerőforrása szűk egy alkalmas jelölt kiállításához, de ha továbbra is marad a trend, akkor előfordulhat, hogy a következő ciklus jelöltjét már Tarany, Bolhás vagy Ötvöskónyi, netán Rinyabesenyő polgári csapatából állítják majd ki.

Ha visszatekintünk a ciklus elejére, akkor úgy néz ki, hogy az újszerű politizálás mellett meghirdetett teljes változáshoz mellékelt programelemek csak ígéretek maradtak, tekintettel arra, hogy elmaradt a 180 fős munkahelyteremtés, a helyi adócsökkentés, s az önkormányzat a kormányzati mentőöv ellenére változatlanul felelőtlenül gazdálkodik. Elmaradt az önkormányzat által támogatandó kismamák ingyenes utazása, a minden család egyszeri tízezer forintos támogatása, az elsősök tankönyvtámogatása, a nagyatádi kártya bevezetése, s jelentős (37%-os) emelést követően realizálódott (kormányzati utasításra!) a szemétszállítási díj 10%-os csökkentése. A kormány ugyan partner volt, ha nem is a fentiekhez, de végül is megmentette a csődtől önkormányzatunkat. Nem vonom kétségbe, hogy polgári frakciónk, ahogy hirdeti is, szereti Nagyatádot, de az állítólagos demokratikus „együttdöntésük” a mindenkit érintő szemétügyben sajnálatosan nem fedte a valóságot.

Az újgazdára váró megyei lapunk néhány hete már megnevezte a különböző pártok körzetünkben szándékozni induló jelöltjeit, de az időközben nyögvenyelősen létrehozott ellenzéki választási szövetség eredményeként némi változás történt a névsorban.

A kormányváltásra készülő MSZP helyi „tyúkanyója” lekotkodácsolta a szemétdombról a DK „kakasát”, s a szövetség közös jelöltjeként szándékozik világgá kürtölni pártja ígéretes (s ha van saját) megváltó programját.

Az „emútnyócév” kormányzati teljesítménye közismert, s aki csak egy kicsit is figyelemmel kísérte a helyi képviselőik testületbeli produkcióját annak már van némi sejtése, hogy mit remélhet egy esetleges „MSZP-s összefogás” győzelme esetén. Elég csak visszaemlékezni aktív, dinamikus, kezdeményező, és az észlelt helytelen testületi döntések esetében határozott ellenállást tanúsított képviselői kiállásukra.

A helyi MSZP-ből a kilencvenes években pozícióharcok eredményeként kivált egy csoport, s civil egyesületként (Nagyatádért Egyesület) csatlakozott az akkoriban alakult Somogyért Egyesülethez. A renegát csoport vezetőjét (polgármesterünket) felkarolta, s két évtizeden át „futtatta”, tejben-vajban fürösztötte meggondolatlan mentora, a Somogyért elnöke. A hála köztudottan nem politikai kategória, ezért aztán a MI PISTÁNK „hátba szúrta” druszáját, s a „lelépőkhöz” csatlakozva a megváltozott széljárásnak megfelelően új vizekre kormányozta hajóját.

A történtek alapján pillanatnyilag úgy néz ki, hogy választókörzetünkben Somogyértes jelölt ezúttal nem száll ringbe, de kósza verébhírek szerint e vonalon még érhet minket meglepetés.

A radikális változást ígért nemzeti oldal új, ezúttal barcsi jelöltje bár feltűnt városunkban, de hangját ez ideig még nem hallatta. A jövő hónapban várhatóan kellő díszkísérettel színpadra lép, hogy ismertesse pártja és saját programját.

Az LMP helyi képviselői több alkalommal is megjelentek településünkön, de szándékaikról, ami a jelöltállítást illeti, nincsen tudomásom.

Végül ejtsünk szót a polgári „szövetség” jegyében induló, s már hónapok óta javában kampányoló KDNP-s jelöltről.

Az ötödik alkalommal „harcba” induló tapasztalt, s jelenleg is képviselő, s miniszteri biztos politikai „pedigréjét” a január 7-i jegyzetemben ((Nihil novi sub sole!) már ismertettem, de képviselői produkciójáról nem esett szó.

Nem szemrehányásként, csupán miheztartás végett tekintsünk hát vissza a korábban történtekre

KDNP-s jelöltünk 2003-ban még az MDF színeiben nem szavazta meg a 13. havi nyugdíj bevezetését. Gombnyomását némi jóindulattal tekinthetnénk a józan képviselő, ésszerű, megfontolt döntésének, tekintettel az ország teherbíró képességére, de 2006-ban már FIDESZ zászló alatt a 14. havi nyugdíj bevezetésének ígérete mellett voksolt.

Mielőtt feledékeny nyugger társaim a korábbi nyugdíjszelvényeik után kapkodnának, emlékeztetőül megsúgom, hogy nem került sor 14. havi nyugdíj bevezetésére, ill. kifizetésére, s az időközben kampányfogásként bevezetett 13. havi folyósítását az azt bevezető elvtársak a ciklus lejárta előtt kivezették.

Tekintettel a jelöltünk négyszeri megválasztására, nem vonhatók kétségbe Csurgó városának felemelkedése érdekében tett elévülhetetlen érdemei, de a parlamenti tevékenysége a jelenlegi képviselőnkkel egyetemben jócskán hagy kívánni valót maga után.

Az egykulcsos adó bevezetése, a földtörvény, az ügynöktörvény, a társadalombiztosítás alkotmányból történt „kivezetése”, stb. stb. alkalmával képviselőink rendre a „rossz” gombot nyomták, s egyetlen ügyben sem észleltem esetleges aggályaiknak hangot adó felszólalásukat. Tudom, a frakciófegyelem kötelező, de bármennyire is jól fizető a státusz, a szavazópolgárainak tett ígéretük szerint nem erre szegődtek. Hűség a Néphez, vagy hűség a Párthoz?

A kérdés eldöntését bízzuk a szavazókra, s meglátjuk, hogy a nem kielégítő választékból sikerül e a legkevésbé rosszat megszavazni. Emlékezzünk csak a korábbi ígéretekre mind a jelenlegi, mind a korábbi kormányzók tekintetében. Többször is szó volt elszámoltatásról, melyekből semmi sem lett. Most átkeresztelve „jogállami igazságszolgáltatás” ígéretével hitegetik a nagyérdeműt, mi közben a tábornokok perében a zsozsót kézbesítő kiskatonát elmarasztalják, a tízmilliókat zsebre tevő „pizsamásokat” a megismételt beismerő vallomás ellenére felmentik. Na, ennyit az elszámoltatásról, mivel a közpénzek csapolása változatlanul következmények nélkül folyik.

Sajnos körzetünkben nincsenek Ángyán, Bencsik, és hasonló képviselő jelöltek, ezért a rendelkezésre álló felhozatalt leszünk kénytelenek elfogadni.

A nem kötelező meghallgatások hamarosan elkezdődnek, s azok ismeretében, vagy a nélkül TESSENEK VÁLASZTANI!

 

 

 

 

 

 

 

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr465786788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

civil48 2014.01.30. 12:15:10

"A kérdés eldöntését bízzuk a szavazókra, s meglátjuk, hogy a nem kielégítő választékból sikerül e a legkevésbé rosszat megszavazni." írja a blog szerzője.

Bármennyire is evidencia amit írsz, mégis nagy igazságot feszegetsz Józsi! Mivel a demokráciánál még jobbat nem sikerült kitalálni, azt pedig választások útján lehet „gyakorolni”, és mint tudjuk, senki sincs hibák nélkül, így aztán csak a rossz, vagy kevésbé rossz közül kell (lehet) választani.

Én, a magam részéről azt tartanám a legkevésbé rossznak, aki választ ad a következő kérdésekre:
Szeretném hallani az elképzeléseket arról, mi lesz
1. az Alaptörvénnyel,
2. a kétharmados adó-törvényekkel,
3. a választási törvénnyel,
4. az Alkotmány Bíróság jogkörével és a jelenlegi személyi összetételével,
5. az Ügyészség vezetésével,
6. a közszolgálati tv, rádió jelenlegi vezetésével és műsor készítőivel,
7. a Költségvetési tanáccsal,
8. az Állami Számvevőszék vezetésével,
9. az MNB vezetésével,
10. a TEK –kel,
11. a földbérletekkel,
12. a trafikokkal,
13. a Közgéppel,
14. a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal,
15. a helyi önkormányzatok elkobzott vagyonával,
16. a Takarékszövetkezetek szétverésének rendezésével,
17. a Terror Házával,
18. a Veritas Történetkutató Intézettel,
19. a Századvég és az egyéb hasonlóan független tanácsadó szerveztek milliárdos támogatásaival,
20. a Heti Válasz és a többi jobboldali sajtó támogatásával,
21. a felcsúti stadionnal?
Egyáltalán - mi lesz a KÖZTÁRSASÁGGAL?
Mi lesz a fülkeforradalmárokkal?
Mi lesz a lenyúlt vagyonnal?

Mert az mégsem demokrácia, hogy a milliárdos károkozásokat politikusok esetén elintézzük azzal, hogy majd leváltja őket a Nép, és ezzel el van intézve a dolog. Nincs jobboldali vagy baloldali károkozás, csak károkozás, - amit nem lehet „választás” mögé bújva „letudni!

Ugyanezt tartom lokális szinten is! Abnormális dolog a pm.Pista többmilliárdos adósságfelhalmozását „kommunikálva”: elengedni, a valóságban valamennyiünkre szétterítve mentesíteni a károkozás felelőssége alól.
Ettől, még a kevésbé jó „szónok”- képességű, de tisztességes „kevésbé rossz” is jobb!

vörösposztó 2014.01.31. 16:08:09

Civil 48-nak:

Kedves naivitás!-a 21 + három pontba szedett elképzeléslistára soha sem fogsz senkitől számodra kielégitő választ kapni.Ennek egyszerü oka az,hogy egy részét a jelenlegi hatalomnak kellene megválaszolni,a másik feltehető 21+3 kérdésre viszont a jelenlegi ellenzéknek,a nyolc évig kormányon volt társaságnak kellene a válaszokat megadni.
A politika nem önmagában rossz,hanem akik politikusnak állva nap mint nap hazudnak a képünkbe,és sajnos ezt valamelyik oldalnak elhisszük,és igy rá szavazunk.Csak egy biztos van a közéletben,a ma hősei a holnap árulói.Ezt tapasztalhatjuk már évtizedek óta.Hát akkor mit vársz tőlük?Ejnye-bejnye,megkérdezem,hogy hány éves vagy?-és még hiszel a mesékben?

vörösposztó 2014.02.05. 15:58:34

Civil 48-nak:

Javaslom,hogy a kommentben megfogalmazott kérdéseit holnap,azaz február 6-án este a sportcsarnokban tegye föl Szászfalvi tiszteletes FIDESZ-KDNP közös jelöltnek,a kampánynapi rezsi-rizsa esten,ahol közvetlenül,elsőkézből kaphat-ha kap-választ kérdéseire.Ennél praktikusabb és gyakorlatiasabb lehetősége nem lesz a kérdések feltevésére.Ekkor meggyőződhet arról,hogy vajon kap-e és milyen válaszokat!
Csak bátorság!

civil48 2014.02.07. 10:08:16

Mi a baj Vörösposztó? Megzavart a sok megválaszolatlan kérdés? Nem bántani akarlak, csak nem értem, az első kommentedben tegezel, a másodikban magázol!

Azt hiszem a kérdésfeltevések egyértelműen baloldali válaszokat kívánnak, kívánnának, amelyet szívesen vennék, még akkor is, ha a felvetése naivitásnak hat. Én, már csak ilyen vagyok, szereném tisztán látni a dolgokat! Egyébként a baloldali válasz-kívánalmat az első kommentedben magad is belátod. Így aztán teljességgel érthetetlen, hogy miért ajánlgatod a tiszteletes (már akinek az!) rezsi-rizsáját. Egye az, aki beveszi. Sajnos vannak elegen.

A gázfogyasztásom 27 m3.-el volt több a ’13 évben mint ’12-ben, ez kb. 4000.-Ft plusz, ami havonta 330.-Ft.emelést jelent. A 2013.évi fogyasztásom alapján 2014-ben cca. 15.400.-Ft/hó összeget kellene fizetnem, akkor, ha nem lett volna a rezsi-rizsa. Ezzel szemben 15.800.-Ft-ról szól a 2014.évi havi átalányom, pedig állítólag volt rezsi-rizsa két alkalommal 10-10 %.
Ha valóban lett volna, akkor most átalányként 12.600.-Ft-ot kellene fizetnem, mivel ezt az évet már a 20%-os csökkenéssel kellene indítani, plusz a „beígért beetetés” további 6,5 % a tavasszal.
Viszont a számlán a „parasztvakító” narancssárga kiemelésben feltüntettek a múlt évre már 30.000.-Ft rezsi-rizsát!!!! Hát, persze, a papír elbírja!
Vörösposztó! Ez a mai rezsi-rezsim, olyan mint a tiszteletes, - tiszteletlen! (és most nagyon-nagyon finoman fogalmaztam!) Ha nem lenne az, nem írna le ilyen blődségeket.
Akár a mi pistink, a „kukákkal”! Megemelik a szemétdíjat évi 14.000.-ről 26.600.-ra, és abból elenged az egy fős háztartásoknak - körberikogatva a várost levelekkel- 3200. majd 4200.-Ft-ot. Hogy nem sül le a képükről a bőr! Egy kis többletpénzért mindenre képesek.

Te meg „ ilyeneket” ajánlasz hallgattatni velem? Ugyan!
Vazallus helytartók, szolgálók rendje, udvari beszállítók, hívők, jobbágyok, kitaszítottak, - ez kell a „magyarembernek”, meg a „rizsa”!

vörösposztó 2014.02.07. 11:31:15

Civil 48:
Engem sohasem zavarnak meg a Te magasröptü kérdéseid,azon egyszerü oknál fogva,hogy nem nekem tetted föl,akiknek pedig föl kellett volna tenned,azoknak viszont nem mered föltenni,ugy ,nyilvánosan,direktbe!Hát az lenne a férfias kiállás,közéleti megnyilvánulás,nem,inkább választod a "bunkerstratéga" szerepet,otthon füstölögsz,vegyél példát Gyurcsánytól,az ő bátor,harcos kiállása csak javadra szolgálna. Szép napot,továbbiakban tegező módban,ha mimóza lelkedet ez sértette,megkövetlek miatta.
süti beállítások módosítása