HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

A törvényességi felügyeletet ellátó kormányhivatal sec-perc rendeletmódosításra „kérte” a siófoki hivatalt, egy megkifogásolt rendelet ügyében, olvashattuk a megyei hírlapban. Az eset érdekessége, hogy bár a törvényességi aggályok esetlegesen csak hosszú távon és csak közvetetten érinthetik a terület lakóit, a hivatal egy napot adott a korrekcióra.

Nagyatádon a lakosságot húsbavágóan és azonnal érintette a helyi önkormányzat alkotta több mint aggályos rendelet, de az illetékes hivatal a füle botját sem mozdította, hogy eleget tegyen kötelezettségének, és megvédje a törvénytelenül megsarcolt polgárait.

A pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve, tartja a közmondás, de hiába a kormány jó szándékú rezsicsökkentési törekvése, ha az megbicsaklik az apparátusok hezitálásain, botladozásain.

A kilenc hónapja ez ügyben megkeresett Alapvető Jogok Biztosának Hivatala ugyan „felkarolta” panaszos ügyünket, de a kivizsgálásra kért (határidő nélküli) türelmi idővel nem sokra jutottunk. Az inkriminált rendeletet alkotó hivatalunk (képviselő-testületünk) úgy tett mintha minden rendben volna, a szolgáltató pedig időközben kiküldte a jelentősen megnövekedett számlákat, kétnapos fizetési határidővel.

Míg a kaposvári 7%-os hulladékkezelési díjnövekedésről a parlamentben is szót emelt egy képviselő, addig a nagyatádi 33-100%-os díjnövekedésről még megyei szinten sem tettek említést, az egyébként hónapok óta feladat hiánnyal küszködő képviselőink.

Néhány helyi polgár engedetlenségi mozgalmat „kezdeményezve”, egyszerűen nem fizette be (mert esetleg nem volt miből) a kivetett hulladékkezelési díjat. Ki időt nyer, életet nyer, gondolják, de megfeledkeznek a ketyegő késedelmi kamatról továbbá arról, hogy az új rend szerint a keletkezett hátralékot már nem az önkormányzat, hanem adók módjára a NAV szedi be. Ezért meglepetés érheti az érintetteket, amikor a számlájukra érkező bérük, nyugdíjuk, a vártnál egyszer csak a felgyülemlett tartozások összegével kevesebb lesz.

Azt nem tudom, hogy az előírások a polgármesterre is vonatkoznak e, mert a múlt évben igénybe vett nem csekély hulladékkezelési szolgáltatást tudomásom szerint nem fizette be, s sem késedelmi kamat sem letiltás nem követte mulasztását.

Az év eleji rendeletmódosítás adta lehetőség jelenleg is él. Továbbra is lehet kérvényezni támogatást, de a korábbiaktól eltérően már csak az egyfős háztartások tehetik, s nem 50%-os, hanem csak 18%-os kedvezményt kaphatnak (ha megítélik!). Ez idáig a korábbi igénylők 33%-a vette a fáradtságot, hogy a megalázóan alacsony támogatást is kérvényezze, de az elszánt kérelmezők 15%-a nem kapta meg a támogatást tekintettel, hogy a hivatal nyilvántartása szerint nem felelnek meg a feltételeknek.

Na így kell spórolni a megvezetett választópolgárokon, hiszen a nyilvántartott hulladékbirtokosok 67%-a igényelte múlt évben a kukacseréért „felajánlott” 50%-os kedvezményt, amihez képest a mostani 18%-os alamizsnát elnyert 13% szinte bagatell.

A felelős gazdálkodásra és polgárbarát rendeletalkotásra törekvő képviselő-testületünk jogszabály módosító javaslata ugyan a megyei közgyűlési megmérettetésen könnyűnek találtatott, de az illetékes szaktárca bizonyára respektálja a rezsicsökkentést is elősegítő javaslatot, s remélhetően érvényesítésre kerül majd a hulladékszállítási díjban az ingatlanban élők száma.

A „beépítés” folyamatban, de addig is kéretik tudomásul venni az önkormányzat hatályos rendeletét, s tessenek időben és maradéktalanul kiegyenlíteni a kiküldött hulladékkezelési számlákat. A jövő hónapban pedig az  önkormányzat négyéves programjának esedékes időarányos értékelése során (aktuális közmeghallgatás), lehet gratulálni, és megköszönni képviselőinknek a sikeres produkciót.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr565230263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása