HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

Akik olvasták a megyei napilap múlt heti (február 2-i) tudósítását a nagyatádi olcsóbb szemétről, s netán látták a rendeletalkotó testületi ülés közvetítését, azok bizonyára elcsodálkoztak, s azóta is azon morfondíroznak, hogy melyik szemüknek higgyenek. Annak, amelyikkel a televíziót nézték, vagy amelyikkel a tudósító cikket olvasták? Nos, dilemmájuk érthető, s magam is rácsodálkoztam, hogy így is lehet tálalni az odakozmált vacsorát, s ráadásul sokan el is fogyasztják.

„Olcsóbb a szemét, ha kisebb a háztartás”,,sugallta a mesterszakács előterjesztő, s miután a döntéshozók is elhitték és megszavazták, a sajtó is feladatához híven hirdette megyeszerte a nagyatádi sikert. Igen siker, mert a mai nehéz időkben, amikor országszerte téma a hulladékkezelési díjak elviselhetetlen növekedése, a mi városunkban, lássatok csudát, városatyáink csökkentették (?) a díjakat. Kíváncsian várom, milyen képet vágnak majd ehhez a csökkenéshez az érintett városlakók, amikor kézhez kapják az első negyedévi számlákat.

A kormánypárt jelenlegi Gyulán folyó frakció ülése is napirendre tűzte a szemétkezelési díjak csökkentésének kérdését, de az „új földesurak” már is hallatják tiltakozó hangjukat, a nehezen megszerzett szolgáltató cégek profitjának mérséklése ellen.

Az igehirdető (szemétdíj csökkentő) polgármesterünk azonban egy napot sem tétlenkedik, s testületével már is tettre készen „több lépcsőben igyekeznek csökkenteni a hulladékszállítási díjat”.

„Olyan javaslatot fogok beterjeszteni, hogy éljünk felterjesztési jogunkkal. A szakminisztériumnál kezdeményezni fogjuk a hulladékgazdálkodási törvény módosítását”. Ha ez a „gyakorlat”, korábban (2011. márciusában) miért nem tették?

„Felmegyek a miniszterhez, majd én megmutatom”, mondta Balogh Bódog a Bán Frigyes rendezésében készült (1962.) filmben. Nos, a MI PISTÁNK megirigyelte példaképe bátor elszántságát, s meg sem áll a szakminisztériumig. Nem tudom ki vagy kik kísérik (a szolgáltató képviselőivel mindig egyedül tárgyalt), mert a manapság trendi éhségmenetek népes létszámmal indulnak, de jócskán megfogyatkozva érkeznek a célhoz.

Tegnap ugyan a „kihelyezett frakcióülés” döntött, hogy júliustól 10%-al csökkenteni kell a hulladékszállítás díját, de addig még sok víz folyik le a Rinyán, s nem tudni miként realizálódik a tervezet.

Mivel a szolgáltató még élhet az ez évi maximum 4,2%-os díjemelési jogosítványával, a kormányzati díjmérséklést követően ugyan milyen mozgástere marad a következő „lépcsőhöz” a városatyáknak?

Mert nézzük meg, hogy eddig mit produkáltak?

2012 márciusában a díjnövelési tilalom alatt díjstruktúra átalakításból eredő 33%-os díjemelkedéshez asszisztáltak. Majd decemberben csekély díjmérséklési kezdeményezés mellett eltörölték az 1-2 fős ingatlanok 50%-os díjtámogatását, melyet az indokolatlanul megszüntetett 50 l-es kukák, illetve a kötelezően előírt minimum 120 l-es kukahasználat kompenzálására ígértek be (nem egy évre, csak évenkénti kérvényezéssel!).

A szolgáltató a díjmérséklést nem fogadta el, de az 50%-os kedvezmény törlése életbe lépett. Ezáltal az 1-2 fős ingatlanok ez évi díja duplájára emelkedett.

A nyilvános és kulisszák mögötti egyeztetések során az ekkor még élő díj megállapítási jogosítványával nem nagyon élt az önkormányzat, mert a szolgáltató brutálisan (73-101%-al) megemelte a konténerürítési díjakat (január 30.-i jegyzetemben már közreadtam).

Egy korábbi kommentező megjegyezte, hogy a díjkedvezmény a helyi vállalkozókon lesz behajtva. Nos, a szkeptikus prognózis beigazolódott, mert díjmérséklés ugyan még nem született, de a szolgáltató a közületek díjait is megemelte:

Bruttó közületi díjak:          2012.                  2013.        Index

 120 l-es                           685 Ft./ürítés        825          120%

 240                               1333                     1600          120

 770                               4508                     5397          120

1100                               5905                     6921          117

Edénybérleti díjak (bruttó):   

 120 l-es                            457 Ft/hó             483             6%  

 240                                  622                      654             5

 770                                4013                    4216              5

1100                               4724                     4953             5   

Ez a nem csekély mértékű (25%-os) emelés nem csak a vállalkozásokat, de az önkormányzatot is sújtja, mivel az át nem adott intézmények (iskolák) hulladékkezelési díja is a város amúgy is szűkös költségvetését terheli.

 Ez év januárjában aztán a városatyák forrás nélkül megszavaztak 18%-os díjtámogatást (az eltörölt 50% helyett) kizárólag az 1 fős ingatlanok részére, de díjcsökkenés nélkül továbbra is fizetheti valamennyi városlakó a „szemét nélküli” edénykapacitás utáni díjakat.

 Köztudott, hogy „a politika a beszéd és a hallgatás művészete”. A MI PISTÁNK, mint a Rinyamente Cicerója ékesszólóan adja közre hétről hétre mondandóját, amit egyértelműen bizonyít, hogy holdudvara képviselői mindig tátott szájjal hallgatják. A hallgatása is osztályon felüli, amihez a képviselők többsége az okkal, joggal felmerülő kérdések feltevésének elmulasztásával járulnak hozzá.

Ez mind szép és jó, de nem elég beszélni, kapirgálni, kotkodácsolni a szemétdombon, mert néha tojni is kell. Persze nem görbét (mondjuk ingyen konténert), hanem aranytojást (pl. érzékelhető díjkedvezményt).

 Egy képviselő feltette a kérdést a legutóbbi testületi ülésen, hogy a polgármesteren kívül ki vesz még részt a szolgáltató képviselőjével tervezett „további” egyeztetésen, de a válasz elsikkadt.

Javaslom a tökösebb városatyáknak, hogy ha már a komplett szolgáltatási szerződés megtekintése nélkül áldásukat adták a gyalázatos ügyletre, akkor most élve jogosítványukkal, vegyenek részt a „díjmérséklő” megbeszéléseken, ha másért nem hát azért, hogy végre képben legyenek.

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr405067913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása